Recenze: Resident Evil: Poslední kapitola má štěstí, že je vážně poslední

Vydáno: 26.01.2017 15:00 - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Šestý díl akční sci-fi série Resident Evil, natočené podle stejnojmenné počítačové hry, má podtitul Poslední kapitola, což v sobě nese jisté zadostiučinění.

Resident Evil: Poslední kapitolaRecenzoval/a Jan Varga dne 26.01.2017 15:00. Šestý díl akční sci-fi série Resident Evil, natočené podle stejnojmenné počítačové hry, má podtitul Poslední kapitola, což v sobě nese jisté zadostiučinění. Hodnocení: 1
Resident Evil: Poslední kapitola
Resident Evil: The Final Chapter
Horror / Thriller / Sci-Fi / Akční
Francie, 2016 , 106 min.

Režie: Paul W.S. Anderson
Scénář: Paul W.S. Anderson
Kamera: Glen MacPherson
Hudba: Paul Haslinger
Herci: Ruby Rose, Milla Jovovich, Ali Larter, Iain Glen, William Levy, Shawn Roberts, Rola, Eoin Macken, Lee Jun Ki, Ever Anderson, Lee Raviv, Fraser James, Dale Jackson, Siobhan Hodgson, Vian Singleton

Česká premiéra: 26.01.2017

Hodnocení: 2/10

Distributor: Falcon


Resident Evil: Poslední kapitola hodnocení na Kinobox.cz: 58.92 %
Milla Jovovich ve filmu Resident Evil: Poslední kapitola / Resident Evil: The Final ChapterNa jednu stranu můžeme být rádi, že tahle nepříliš vydařená filmová řada, jež v sobě sice obsahovala světlejší chvilky, leč většinou (a zejména pak v poslední době) beztak upadala do podprůměrného akčního slepence, konečně definitivně končí a další pokračování už skutečně nebude. Což samozřejmě neznamená, že nás po pár letech nebude čekat restart série, remake prvního dílu nebo něco podobného.
 
Na začátku hlavní hrdinka Alice (Milla Jovovich) vysvětlí, co je zač korporace Umbrella a co stálo za jejím založením, a že svět zastihla apokalypsa v podobě zombie nákazy, kdyby to třeba někdo zapomněl. Pořád vám to nepomůže v orientaci mezi vedlejšími postavami a v pochopení, co jsou zač, případně v kterém z předcházejících dílů se s Alice seznámily, ale předpokládejme, že do tohohle rozjetého vlaku už žádní noví cestující naskakovat nebudou, takže nebudeme ztrácet čas vysvětlováním, o co tu celou dobu jde (navíc si to sám nepamatuju a zejména předchozí dva díly Resident Evil se mi dost pletou mezi sebou).

Ali Larter, Milla Jovovich, Ruby Rose ve filmu Resident Evil: Poslední kapitola / Resident Evil: The Final ChapterDěj je tentokrát o tom, že si umělá inteligence stvořená Umbrellou najednou vše rozmyslí a rozhodne se Alice pomáhat – poví jí proto o existenci protilátky, díky níž by mohla za cenu vlastní smrti na poslední chvíli zachránit svět. Má však jen 48 hodin na to, aby vnikla do přísně střeženého, monstry a pastmi prošpikovaného podzemního velína zvaného Úl (odkud v prvním díle unikala), a dotyčnou protilátku získala, přičemž jsou jí v patách po zuby ozbrojení nepřátelé a armáda zombies.
 
Na ději je pozoruhodná jedna věc, a sice to, jak se snaží režisér, scenárista a producent filmu Paul W.S. Anderson ve vlastním scénáři sérii ukončit alespoň trochu smysluplně, vtisknout jí nějakou pointu a dodat osudovost, což je také to jediné, co se mu na snímku daří. Závěrečné rozuzlení korunované odhalováním různých překvapivých zvratů je na filmu vážně tím nejlepším, protože všechno ostatní je jen tupý videoherní výplach, který je pitomější a hloupější s každou přibývající minutou, což je završeno finální likvidací hlavního záporáka, jehož smrt je už tak extrémně dementní, že všechny ty ostatní předcházející nesmysly působí vedle ní jako jen drobné nedostatky.
 
Milla Jovovich ve filmu Resident Evil: Poslední kapitola / Resident Evil: The Final ChapterNicméně to jsou nedostatky velké. Težko totiž brát jakkoli vážně film, v němž se např. jeden ze záporáků rozhodne přebrat od umělé inteligence manuální ovládání nad bezpečnostními mechanismy svého úkrytu v neproniknutelné pevnosti se slovy „Já to zvládnu líp“ a pak nechá omylem otevřenou vstupní bránu. Kdyby se něco takového objevilo v nedávném pokračování xXx: Návrat Xandera Cage, tak se tomu zasměju, protože by bylo jasné, že si z toho tvůrci dělají legraci. Nicméně Paul W.S. Anderson si zřejmě myslel, že točí nějaký epický akční velkofilm, který se zapíše do historie, pročež v něm není ani trocha záměrného humoru nebo nadhledu.
 
To ale není to hlavní, co by mohlo divákovi vadit – že bude film přihlouplou akční řezanicí se spoustou absurdních nelogičností v ději, špatně režírovanou a mizerně napsanou, šlo ostatně tušit předem, protože jistá zkušenost s předchozími díly série tu už byla a nějaké výrazné zlepšení by stejně málokdo očekával. Co je ale vyloženě otravné a nesnesitelné, je epileptický videoklipový střih akčních scén a hororové lekačky, jimiž režisér průběžně proložil celý film ve své neschopnosti budovat napětí.

Milla Jovovich ve filmu Resident Evil: Poslední kapitola / Resident Evil: The Final ChapterAkční sekvence jsou stříhány tak zběsile, že v nich ani téměř nelze rozeznat, co se v nich děje. Takže když na hrdinku skočí zmutované monstrum s chapadly, tak není ani pořádně vidět, jak přesně vypadá, jestli na hrdinku útočí kromě těch chapadel ještě něčím jiným, jak přesně se mu hrdinka ubrání a jestli je to monstrum skutečně mrtvé, když od něj pak odchází. Velmi obdobně vypadá ve filmu naprostá většina akce.
 
Hororové lekačky jsou takové ty nejprimitivnější, u nichž se dá vysledovat, že když zničehonic ztichne hudba i všechen zvuk, tak můžete počítat s tím, že se ozve nějaký ohlušující strašidelný zvuk nebo řev, doprovázený mnohdy zjevením nějaké příšery na plátně a vaším leknutím. Nicméně protože se toto opakuje s železnou pravidelností, tak se po dvaceti minutách už nelekáte, protože to pokaždé čekáte předem. A stejně hlasitý zvuk se pochopitelně ozve bez ohledu na to, jestli na hrdinku vybafne sedmimetrové zmutované monstrum, nebo jestli jí někdo za zády začne posílat fax.
 
3D jsem neviděl, ale nedokážu si představit, jak by mohlo fungovat při tak brutálně rychlém a nepřehledném střihu, a vzhledem k tomu, že 95% filmu se odehrává v noci nebo v přítmí. Ačkoli to by asi byl už jen poslední hřebíček do rakve.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Český trailer k filmu Resident Evil: Poslední kapitola


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Nejhorší díl (Tereza, 27.02.2017 19:19) Reagovat

    Hůř už to vymyslet nemohli...... pokazili celý Resident. Ten kdo vytvářel poslední 3 díly, tak asi neviděl ty první 3. Je tam spousta nejasností co vůbec nedávají smysl. Nelíbilo se mi to a myslím si, že je nás vice.

  • T-virus (Ron, 08.11.2017 12:32) Reagovat

    Ahoj, nechápu co tady v posledním díle vymysleli. Vznik viru podle dvojky byl pro holčičku která byla o berlích a tak její táta ho vynalezl aby posílil její tělo a pak mu ho umbrela ukradla. Ale podle posledního dílu ho vynalezl někdo jinej pán, kterej je otcem postavy podle který byla naklonovaná hlavní postava. Nechápu. T-virus je to co stojí za vznikem této série filmů a oni to takhle nedomyslí. A mnoho dalšího..

  • Recenze velký shit (Nierty, 23.10.2018 23:51) Reagovat

    Kámo tak ty si s prominutím debil s tou recenzí :D proč děláš recenzi když píšeš že si to nepamatuješ?? :D navíc je tam jasně vše vysvětleno proč jak kdy atd to jsem jediný kdo to chápe ? asi ano jsi ještě horší než ti pisálci na CSFD co se tváří že tomu rozumí nedělej ze sebe kritika když jím nejsi a radši už žádnou recenzi nepiš díky :) a ne nejsem předpojatý vůči filmu jen jsem asi o dost inteligentnější a dokáži si příběh srovnat v hlavě čus.

    • Re: Recenze velký shit (Jan Varga, 24.10.2018 11:00) Reagovat

      Děj filmu jsem si v době jeho recenzování pochopitelně pamatoval. V textu píšu, že si nepamatuji, co všechno se přesně dělo v předchozích dílech, protože se mi slévají do sebe.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY