Preview: Mlčení aneb vysněný projekt Martina Scorseseho

Vydáno: 19.01.2017 13:18 - Václav Limberk | foto: Paramount Pictures

V únoru vstoupí do českých kin historické drama Mlčení Martina Scorseseho. V hlavních rolích jezuitských kněží šířících křesťanství ve feudálním Japonsku 17. století se představí Andrew Garfield a Adam Driver.
Příští měsíc bude mít premiéru nový film Martina Scorseseho, více jak dvou a půl hodinové historické drama Mlčení o dvojici jezuitských kněží, otci Rodriguesovi (Andrew Garfield) a otci Garupeovi (Adam Driver), kteří se vydají do ke křesťanství nepřátelsky postaveného feudálního Japonska 17. století, aby našli ztraceného kněze Ferreiru (Liam Neeson). 

Liam Neeson ve filmu  / SilenceOficiální synopse filmu: Mlčení je příběh dvou mladých mnichů, kteří se v 17. století vydají hledat svého zmizelého učitele v tajemném a exotickém Japonsku, kde je jejich víra postavená mimo zákon a jejich přítomnost zakázaná. Následuje oslňující a napínavá zkouška jejich vytrvalosti, víry a schopnosti přežít. (Bioscop)

Mlčení patří mezi jedny z nejobtížněji realizovaných projektů režiséra Scorseseho, který o jeho realizaci snil už od roku 1989. Rok potom, kdy mělo premiéru jeho kontroverzní Poslední pokušení Krista, které pobouřilo církev. Předlohou je stejnojmenná kniha od japonského spiovatele Šúsaku Endóa, která vyšla už v roce 1966. Tu mu v roce 1988 při speciální projekci Posledního pokušení Krista daroval newyorský arcibiskup Paul Moore. 

Andrew Garfield ve filmu  / SilenceScorsese se do knihy ihned zamiloval: "Hlavní téma Endovy knihy bylo v mém životě přítomné už od dětství. Byl jsem vychován v silně katolické rodině a náboženství bylo každodenní součástí mého života. Kniha konfrontuje hluboké otázky o křesťanství, se kterými se ještě stále vyrovnávám. Víra, pochybnosti, slabost, lidskost... To jsou témata, v Endově knize v přímém spojení," uvedl režisér.

Scorsese pracoval na scénáři s Jay Cocksem, se kterým v minulosti spolupracoval například na historických dramatech Věk nevinnosti a Gangy New Yorku. Jejich práce ale trvala skoro patnáct let, protože Scorsese s ní stále nebyl spokojen. Potom přišel na řadu další problém - financování. V roce 2008 a 2009 pak Scorsese a jeho tým řešili i nalezení vhodných lokací. Natáčení v Japonsku by bylo příliš drahé, proto se filmaři vydali hledat vhodná místa na Nový Zéland, do Kanady a na Tchaj-wan. Štáb se spojil s režisérem Angem Lee a Tchaj-wan byl shodně přijat jako ideální místo pro natáčení, které zde probíhalo od ledna do května 2015.

Liam Neeson ve filmu  / SilencePotom musel Scorsese najít vhodného představitele pro postavu otce Rodriguese, který je klíčovou postavou knihy a filmu. Scorsese vyzkoušel několik mladých herců, ale nakonec ho nejvíce oslovil Andrew Garfield. "Andrew je ve správném věku, ale hlavně jsem byl přesvědčen, že tu roli dokáže zvládnout," řekl Scorsese. Takže už stačil jen hercův souhlas. "Jak byste mohli říct ne, když vám volá Martin Scorsese? Nikdy jsem si nemyslel, že dostanu takovou příležitost," řekl k tomu Garfield. Druhou hlavní roli, otce Garupa, získal Adam Driver, mladý talentovaný herec, který prorazil v roce 2015 v hlavní záporné roli v nových Star Wars. A konečně herecký veterán Liam Neeson obsazený do role "ztraceného" otce je Scorsesemu dobře známý už z Gangů New Yorku, kde získal také jednu menší roli. Dále zde ještě hrají například Ciarán HindsYosuke Kubozuka a Tadanobu Asano

Mlčení mělo oficiální premiéru ještě na konci minulého roku, 25. prosince 2016 v pouhých čtyřech kinech. Velmi speciální promítání filmu se uskutečnilo již 29. listopadu na půdě Papežského východního institutu ve Vatikánu a zúčastnilo se ho zhruba 300 jezuitů. Po projekci přítomní kněží diskutovali s režisérem filmu. Následující den, 30. listopadu, přijal papež František režiséra Martina Scorseseho s jeho manželkou a dcerami na soukromé audienci, která trvala asi čtvrt hodiny, a setkání bylo velmi srdečné. Slavný filmař daroval papeži japonský obraz Panny Marie ze 17. století.  
 
I přes kladné kritické ohlasy domácích periodik (uvedené níže) má ale zatím Scorseseho historické drama o víře velké problémy oslovit širokou diváckou obec. 
Martin Scorsese natočil jeden z největších filmů své kariéry, ale také prošel ohromující proměnou. Sledovat Mlčení je jako nořit se do duše jednoho z velkých umělců naší doby.“ Los Angeles Times

Režisérův vysněný film se skvělým Andrew Garfieldem a Adamem Driverem má stejnou naléhavost jako Scorseseho raná mistrovská díla.“ Newsweek

Příběh jezuitských kněží, kteří čelí v Japonsku pronásledování, je jedním z duchovně nejdojemnějších filmů režisérského mistra.“ Rolling Stone

Náboženským historickým dramatem Mlčení Martin Scorsese dokazuje, že dokáže stejně mistrně vyprávět o mužích víry, jako o gangsterech.“ USA Today


Andrew Garfield ve filmu  / SilenceRozpočet filmu byl relativně skromný, server Variety uvedl, že Mlčení stálo 40 milionů dolarů, což je na dnešní poměry podprůměrná částka. I tak je ale jasné, že peníze nejspíše nevydělá. Dosavadní americké tržby jsou podle serveru boxofficemojo jen zhruba tři a půl milionu dolarů. Důležité bude, jak si povede film v zahraničí. Mlčení ale ani nemělo být filmem, který vydělá peníze. Scorsese si jeho natočením splnil svůj životní sen.

Film můžeme považovat za třetí díl volné "trilogie víry", která kromě Posledního pokušení Krista zahrnuje ještě jeho problematický "tibetský" snímek Kundun

Premiéra filmu Mlčení v kinech je od 16. února 2017. 

Originální trailer filmu Silence


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY