Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Rozpolcený

Recenze: Rozpolcený zbytečně utápí potenciál, je spíš zajímavý než kvalitní

Vydáno: 17.01.2017 18:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Režisér M. Night Shyamalan, tvůrce Šestého smyslu, Znamení či Vesnice, natočil thriller o třech dívkách, které unese muž s poruchou osobnosti, v jehož mysli se střídá více než dvacet různých identit.

RozpolcenýRecenzoval/a Jan Varga dne 17.01.2017 18:00. Režisér M. Night Shyamalan, tvůrce Šestého smyslu, Znamení či Vesnice, natočil thriller o třech dívkách, které unese muž s poruchou osobnosti, v jehož mysli se střídá více než dvacet různých identit. Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
James McAvoy ve filmu Rozpolcený / SplitTři zhruba osmnáctileté dívky odjíždějí z narozeninové oslavy jedné z nich, když v tom do jejich auta ještě na parkovišti nastoupí neznámý muž (James McAvoy) a bleskově je uspí uspávacím sprejem. Poté se děvčata probudí až v zajetí v malém kamrlíku se dvěma postelemi a koupelnou, nevěda, co s nimi má jejich věznitel v úmyslu.
 
Od jejich marných pokusů o únik je pak průběžně přeskakováno do scén, v nichž ten samý věznitel dochází na jakási terapeutická sezení k psycholožce (Betty Buckley), z nichž vyplyne, že dotyčný trpí poruchou rozdvojené osobnosti. Až na to, že namísto dvou různých identit jich v jeho vědomí sídlí rovnou třiadvacet. Dvacet jich je hodných a tři jsou zlé. A ty zlé chtějí ty tři dívky obětovat coby potravu pro jakési „monstrum“, což je možná něco nadpřirozeného, možná další identita, ale možná také nic takového neexistuje.

Fotografie z filmu Rozpolcený / SplitRežisér M. Night Shyamalan natočil thriller Rozpolcený podle vlastního scénáře, inspirovaného skutečným případem člověka, který v sedmdesátých letech spáchal řadu zločinů (resp. některé z jeho mnohých identit je spáchaly, aniž by o tom ty zbývající identity měly tušení), ale jde skutečně o inspiraci jen velmi volnou. Především, a je to jedna z výtek, které k filmu lze mít, v příběhu v jeho poslední třetině dojde k přelomu, kdy z fáze „to by se ve skutečném světě teoreticky stát mohlo“ přejde do fáze „to by se ve skutečném světě stát rozhodně nemohlo“. Zkrátka film působí celou dobu celkem realisticky (včetně toho střídání identit a věznění tří dívek), jen aby to pak všechno během pár sekund smetl ze stolu (nebudu prozrazovat čím přesně). Což je škoda.
 
Zároveň je škoda, že tento atraktivní a neotřelý námět Shyamalan využil jen k naprosto rutinnímu thrilleru, v němž se dějí akorát ty věci, které byste od něj mohli čekat, a ty, které byste nečekali, se stanou předvídatelnými a předpokládatelnými v jeho průběhu. Výjimku tvoří úplný závěr, který pochopíte a doceníte, jen pokud jste viděli Shyamalanův film Vyvolený.
 
James McAvoy ve filmu Rozpolcený / SplitTakže James McAvoy přepíná své identity od čistotou posedlého muže přes přísnou a upjatou ženu až po devítiletého chlapce (bohužel z těch třiadvaceti osobností uvidíme pouze osm) a je u toho správně úchylný a vrhá správně zvrácené pohledy. Na druhou stranu ne vždy je jeho výkon zcela uvěřitelný, takže třeba u toho devítiletého kluka se nedá zbavit pocitu, že sledujete herce, co se snaží hrát devítiletého kluka, a ne dospělého muže, který je přesvědčen, že je malým chlapcem. Částečně to bude vinou McAvoyovy maniakální exhibice a částečně vinou scénáře, propůjčujícího tomu chlapci nepříliš věrohodné dialogy.
 
Dvě z těch tří dívek pochopitelně panikaří a vymýšlejí naivní plány na osvobození se, zatímco ta třetí a nejdůležitější (Anya Taylor-Joy, k vidění byla třeba v hlavní roli ve filmu Čarodějnice) se potichu a introvertně drží stranou a působí tajemně, dokud se ve filmu nezačnou objevovat flashbacky z jejího dětství, kdy chodila s tátou a se strýčkem na pravidelné hony na jeleny, a kdy začne divákovi najednou docházet, která bije. Tato dívka se také nejrychleji zorientuje, když si uvědomí věznitelovu psychickou poruchu, a začne jí okamžitě využívat ve svůj prospěch (i když bohužel ne moc nápaditě, protože jak už bylo řečeno, dvě třetiny těch jeho identit se vůbec nedostanou ke slovu).

Betty Buckley ve filmu Rozpolcený / SplitPotenciál Rozpolceného tedy zůstal nevytěžen a jaksi na půli cesty, ale zároveň se o něm nedá říct, že by byl hloupý nebo špatně natočený. Shyamalan jej totiž prošpikoval různými sympatickými drobnostmi, režíruje zkušeně a dobře vede herce, takže místy ten McAvoy skutečně stojí za to. K tomu ještě zdařile mate diváka a vytváří v něm dojem nejistoty a celkem slušně i buduje napětí, i když podstatně méně, než by bylo záhodno. Přitom by stačilo, aby třeba hlavní hrdinky byly sympatičtější, abyste se o ně mohli víc bát, nebo aby z jejich věznitele šla větší hrůza. Protože většina těch jeho identit sice působí zlověstně, ale nikdy ne vyloženě nebezpečně – hrdinky pouze vězní, ale nepředstavují pro ně přímé ohrožení.
 
Rozpolcený je spíš zajímavý než kvalitní, a to jak z hlediska námětu, děje a vyznění, tak i stylem vyprávění. Pozoruhodné by mohly být i diskuze týkající se onoho závěrečného odkazu, který celý film možná posouvá někam trošku do jiných sfér. Pokud tedy nějaké budou a pokud to Shyamalan nemyslel pouze jako žert. Každopádně je možné si Rozpolceného užít jako slušnou jednohubku v podobě relativně napínavého thrilleru s velmi slibným rozehráním výchozí situace, nepříliš uspokojivým průběhem a podivným vyvrcholením.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Český trailer k filmu Rozpolcený

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Strážci (28.02.2024 08:30 v Novinky | Trailery)
- Furiosa má první trailer (01.12.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Bruce Willis trpí demencí (17.02.2023 07:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Muž jménem Otto klepe na dveře a žádá spravedlnost pro Emetta Tilla (01.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Old Shatterhand bojuje s prázdnotou a kreslí portrét dívky v plamenech (06.01.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Princezna zakletá v čase připravila menu pro Kennedyho (16.11.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Naše kamarádka Atomic Blonde bez lítosti hledá lék na život (04.11.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- První trailer: Super Mario Bros. ve filmu (07.10.2022 13:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Někdo klepe na dveře (22.09.2022 17:30 v Novinky | Zprávy)
- Ralph Fiennes je šéfkuchař v thrilleru Menu (15.09.2022 10:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Radioaktivní matka zrodila hvězdu Bruce Lee (09.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Amsterdam: nový film Davida O. Russella má trailer (07.07.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Divoký mustang Beauty podstupuje hru o život (24.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Lukas hraje vysokou karetní hru a podniká útok na Rommela (17.06.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zloun seveřan míří na Vyšehrad a není na tom nic k smíchu (13.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Bruce Willis končí s herectvím ze zdravotních důvodů (30.03.2022 21:17 v Novinky | Zprávy)
- Akční drama Seveřan má první trailer (20.12.2021 18:40 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu