Téma: Zásahy, které změnily Rogue One

Vydáno: 05.01.2017 07:00 - Pavel Klimeš | foto: facebook tvůrce

Od premiéry Rogue One: Star Wars Story nás dělí již několik týdnů, a proto se začínají objevovat oficiální informace, které detailněji vysvětlují, jak probíhala nezvykle složitá geneze filmu a jakou konkrétní úlohu měly legendární přetáčky, kvůli nimž mnozí už pořádali hony na čarodějnice.
POZOR, V NÁSLEDUJÍCÍM TEXTU JSOU SPOILERY!

Veselejší konec

Diego Luna, Felicity Jones, Alan Tudyk ve filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue One
V otázce změn scénáře Rogue One: Star Wars Story je třeba rozlišovat původní nástin scénáře od Garyho Whitty, který šel na schválení u vedení Disney/Lucasfilm a pozdější úpravy Chrise Weitze a posléze poslední zásahy Tonyho Gilroye (a jeho bratra Johna) v rámci letních přetáček. Jedna z věcí, která se v natočeném materiálu nikdy nezměnila, je konečný osud hlavních hrdinů. Pouze v původním konceptu scénáře byla verze, kdy hlavní hrdinové přežijí. Jak režisér Gareth Edwards, tak první scenárista Gary Whitta si uvědomovali, že pro silnější dopad příběhu je nutné členy týmu Rogue 1 „zabít“, ale neočekávali, že by jim to u vedení Disney prošlo. Při úvodním procházení synopse se však řada lidí z vysokého vedení shodla, že by příběhu filmu i celé ságy prospělo, kdyby se členové týmu obětovali pro vyšší dobro. Navzdory mnohým spekulacím na internetu nebyl i přes masivní změny v poslední třetině filmu (viz níže) „happy ending“ nikdy natočen.     


Úvodní text, přechody

Ben Mendelsohn ve filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue One
První koncept scénáře od Garyho Whitty také ještě obsahoval úvodní odlétající text, který se stal pro ságu typickým. V rámci odlišení spin-offů série Anthology od zbytku ságy však bylo rozhodnuto, že film Rogue One jej mít nebude. Například film Star Wars: Klonové války, které měly pouze mluvený úvod ve stylu válečných zpravodajských týdeníků (ten potom přešel i do TV seriálu). Dalším důvodem odstranění úvodního textu bylo to, že se tvůrci netají tím, že Rogue One je vlastně celovečerní adaptace úvodního odlétajícího textu filmu Nová naděje a prostě nejde mít úvodní text na úvodní text.

Úlohu odlétajícího textu pak v zásadě přebírá prolog odehrávající se o mnoho let dříve, který taktéž žádný film Star Wars neměl. Dalším „trademarkem“ Star Wars jsou přechody mezi scénami, které George Lucas z poměrně unylého způsobu střihu povýšil na kultovní záležitost. Zde je snaha odlišit film od ostatních ještě markantnější, protože, jak řekl jeden ze střihačů filmu, v některých verzích „stíračky“ opravdu byly, ale nakonec byly odstraněny. Film tak dle tvůrců působí povědomým a přitom čerstvým dojmem.   

Přetáčky x dotáčky

Felicity Jones ve filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue One
Celá kauza se „zlými“ přetáčkami Rogue One vlastně vznikla z hoaxu. Ten popisoval, jak chtěl režisér natočit syrový válečný film a „zlí hlavouni z Disneyho“ mu to zakázali a nařídili přetáčky, aby byl film pro větší diváckou cílovou skupinu a hlavně pro děti. Studio tento hoax později dementovalo prohlášením, že byly plánovány dotáčky (jako v podstatě u každého velkého filmu), které mají upravit motivace postav a tempo filmu, ale nikoli dospělý tón, který zůstane zachován. Bohužel byla již škoda napáchána a teprve v kině jsme mohli vidět, že dospělost celého snímku byla opravdu zachována. Až nyní ale vypluly informace, co konkrétně se tedy po dotáčkách a přetáčkách, které nám daly dnešní podobu filmu, změnilo. Odpovědí je, že docela dost, byť hlavně v první a třetí třetině filmu. Prostředek filmu (kolem mise na Eadu) tedy zůstal víceméně nedotčený.

Úvody postav

Forest Whitaker ve filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue One
V první verzi například, dle komentářů dvou ze tří střihačů filmu, Colina Goudieho a Johna Gilroye, nebyly dobře uvedeny ostatní hlavní postavy kromě Jyn (Felicity Jones). Byla přidána scéna představující povstaleckého špiona Cassiana Andora (Diego Luna) na obchodní stanici na Kafrenském prstenci a také putování zběhlého imperiálního pilota Bodhiho Rooka (Riz Ahmed) po měsíci Jedha za Sawem Gerrerou (Forest Whitaker). Avšak delšího úvodu se dočkala i samotná Jyn Erso.

Původní verze začínala rovnou po prologu na Yavinu 4, kam přivádějí Jyn v poutech a teprve letní dotáčky do filmu přidaly celé Jynino věznění a osvobození z imperiálního pracovního tábora na Wobani. Navíc se tak dostalo (nového)akčního úvodu i přeprogramovanému imperiálnímu droidovi K-2SO (Alan Tudyk).  Samozřejmě při rozhovorech nebylo řečeno zdaleka vše a minimálně zůstává otázkou role Sawa Gerrery, který se v trailerech objevil ve dvou verzích. Je možné, že šlo o další scénu prologu, odehrávajícího se až o mnoho let později (soudě dle „mladšího“ vzhledu Sawa Gerrery v připravovaných epizodách seriálu Star Wars Povstalci), ale patrně bylo zcela změněno to, že Jyn Sawa neviděla od svých 16 let.

Zmatek na Scarifu

Fotografie z filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue One
Nikdo také zatím nechce příliš detailně vysvětlovat, co všechno se změnilo v závěrečné třetině filmu. Z trailerů víme pouze to, že změny byly skutečně monstrózního charakteru a od scenáristů filmu víme, že se na filmu pracovalo až do poslední chvíle. Z upoutávek je patrné, že se Jyn, Cassian i K-2SO dostali ze scarifské Citadely zpět na pláž. V traileru je v Jynině ruce jasně vidět disk s plány Hvězdy smrti. Mimo Citadelu také pravděpodobně proběhla finální konfrontace s Krennicem, který byl již v prvním traileru vidět, kterak prochází po scarifské pláži pokryté mrtvými při západu slunce (tedy po bitvě). Je však také docela pravděpodobné, že šero v této scéně je způsobeno Hvězdou smrti, která se připravuje k palbě a která částečně zakrývá slunce.

Nicméně ne všechny chybějící scény z traileru lze připisovat přetáčkám. Scéna s lávkou na vrcholu Citadely, kde se před Jyn objeví stíhačka TIE, byla už od hlavní části natáčení, kdy se natočila spousta různých verzí scén, brána jako alternativní a tedy nikdy neměla být v hotovém filmu. Proč jsme ji tedy viděli v traileru? K tomu režisér Gareth Edwards (který je známý velkým množstvým natáčeného materiálu) poskytl vysvětlení, že se prostě velice líbila marketingovému oddělení, které ji do upoutávky chtělo zařadit stůj co stůj. Z rozhovoru s režisérem pak vysvítá, že nejde o jedinou věc, kterou trailery ukazovaly spíše z důvodu nálady filmu než kvůli specifickým záběrům.  

Bude prodloužená verze?

Fotografie z filmu Rogue One: Star Wars Story / Rogue OneZajímavé na tom všem je, že délka filmu se od prvních verzí pohybovala přibližně stále stejně a i po letních dotáčkách zůstala na 2 a čtvrt hodiny. Rogue One tedy nepatří k filmům, kde by byl výsledkem hrubého střihu mamutí opus v délce čtyř hodin, který by se až následným stříháním dostal na normální délku. Dle střihačů byl film ve své nejdelší verzi pouze o deset minut delší, což z Rogue One dělá krajně nepravděpodobného kandidáta na pozdější prodlouženou verzi. Ano, je pravděpodobné, že na Blu-ray dostaneme nějaké vystřižené a možná i alternativní scény, ale to bude asi tak všechno. Podobně jsme se prodloužené verze nedočkali ani u Star Wars: Síla se probouzí. Tam to bylo však zdůvodněno tím, že režisér J.J. Abrams nemá rád změny v již uvedeném filmu. Nechme se tedy s Rogue One překvapit a vyhlížejme vydání na domácí video, kde se vše ukáže.

(Tento článek se rovněž objevil na portálu Czech Star Wars Universe.)



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY