Kinopremiéry: Paterson staví v La La Landu Velkou čínskou zeď

Vydáno: 04.01.2017 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hned v prvním týdnu nového roku může tuzemský divák v kinech vidět žhavého oscarového kandidáta, kterým je muzikál La La Land. Konkurencí mu bude ambiciózní projekt Velká čínská zeď, vrací se ale i nezávislý bůh Jim Jarmusch.
La La Land (La La Land) (Freeman Ent.)

Český plakát filmu La La Land / La La LandRomantický muzikál je považován za jednoho z hlavních oscarových favoritů a ze všech stran (včetně naší recenze) jsou o něm slyšet jen ódy. Režijně a scenáristicky ho zaštiťuje Damien Chazelle, který se pomalu stává odborníkem na snímky, jejichž zásadním tématem je hudba. Do ústředních rolí obsadil Ryana Goslinga a Emmu Stone, jimž v těch dalších pomáhají třeba J. K. SimmonsJohn Legend nebo Rosemarie DeWitt. Dle dostupných ohlasů nelze čekat nic originálního, ale vše je tak skvěle sestavené a spojené dohromady a má natolik optimistickou, ale nevtíravou atmosféru, že snad každého odzbrojí. Navíc by mělo jít o upřímnou poctu Hollywoodu a Los Angeles. Premiéra týdne.

Synopse: Jazzový pianista Sebastian (Ryan Gosling) se seznámí se začínající herečkou Miou (Emma Stone) a po počátečních rozpacích se do sebe oba zamilují. Zároveň mají velké ambice, které ale v Hollywoodu zatím nenacházejí naplnění a oni tak mají jistotu jen ve své vzájemné lásce.

Zajímavost: Jelikož chtěl režisér točit hudební čísla bez střihů, musel Gosling zahrát svůj part na piano na jeden zátah. 

Český trailer filmu La La Land / La La Land
Velká čínská zeď (Chang Cheng / The Great Wall) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Velká čínská zeď / The Great WallNákladné a poměrně ambiciózní americko-čínské dobrodružné akční fantasy drama je jednou z prvních vlaštovek budoucího vývoje hollywoodské kinematografie. Jeho režii dostal na starost ostřílený Zhang Yimou, takže bychom mohli očekávat vizuálně vytříbenou podívanou s kvalitními a velkolepými akčními scénami, příběh ovšem vypadá hodně tuctově a neoriginálně. Diváckým lákadlem by pak měl být Matt Damon v titulní roli, jehož doplňují třeba Pedro PascalWillem Dafoe nebo Andy Lau, od věci není ani zmínit, že hudbu skládal poměrně populární Ramin Djawadi. Tuzemské ohlasy zatím neexistují, na zahraničních databázích má ale snímek překvapivě nízké hodnocení sotva překračující průměr, musíme ale brát v úvahu, že v zámoří má premiéru až v únoru. Jedna velká neznámá.

Synopse: Mnoha bitvami zocelený žoldák William Garin (Matt Damon) přijel na Dálný východ získat tajemství střelného prachu. Mimořádně nebezpečná mise však i pro tak zkušeného lukostřelce nemohla dopadnout dobře, neboť přesila, jíž čelil, byla značná. Bezejmenný řád, jak se toto tajné uskupení jmenuje, brání Velkou čínskou zeď a Williama i jeho přítele Pera Tovara (Pedro Pascal) zajme a odsoudí k popravě. Jenže monstrózní stavbu napadne armáda monster a dva západní vojáci se najednou můžou hodit.

Zajímavost: Jedná se o dosud nejdražší čínský film, který byl kdy natočen.

Oficiální český trailer filmu Velká čínská zeď / Chang Cheng / The Great Wall
Paterson (Paterson) (Aerofilms)

Český plakát filmu Paterson / PatersonKrál amerického nezávislého filmu Jim Jarmusch se po třech letech vrací do kin s obyčejným příběhem řidiče autobusu. Podle dostupných komentářů ani nic jiného nečekejte, protože kultovní tvůrce se soustředí hlavně na atmosféru a vykreslení postav. Ti, kteří jeho tvorbu znají lépe, sice tvrdí, že nic nového snímek nepřináší, to ale pořád znamená, že jde o dobrý film, který navíc prý pozvedne náladu a dodá plno energie. V hlavní roli se objeví Adam Driver, jehož doplňují ne úplně známé tváře. Premiéra pro milovníky festivalových a indie filmů.

Synopse: Paterson (Adam Driver) je řidičem autobusu ve stejnojmenném městě Paterson. Každý jeho den je stejný jako ten předchozí: projíždí svou trasu, sleduje ubíhající krajinu, poslouchá úryvky rozhovorů, píše básně do notýsku, chodí na procházku se psem a vždy se staví na jedno pivo. Posléze přichází domů za svou ženou Laurou (Golshifteh Farahani), jejíž život je pravým opakem toho jeho, protože se v něm neustále dějí nové věci. Vzájemně se ale obdivují a milují.

Zajímavost: Driver si kvůli roli udělal řidičský průkaz na autobus.

Český trailer filmu Paterson / Paterson
David Bowie je... (David Bowie Is Happening Now) (Pannonia Entertainment)

Český plakát filmu David Bowie je... / David Bowie Is Happening NowV loňském roce předčasně zesnulý umělec David Bowie byl uznávanou personou a není divu, že výstava o jeho životě v jednom z londýnských muzeí se stala nejúspěšnější v jeho historii. Nejen pro ty, kteří se na ni nebyli podívat, tu je dokument dvojice Hamish Hamilton a Katy Mullan, který ji celou projde s kamerou a navíc nabídne divákům jedinečnou možnost rozhovorů s několika speciálními návštěvníky a taktéž odborný výklad kurátorů, kteří prozradí něco o kostýmech a hlavně osobních předmětech kulturní ikony, mezi nimiž vynikají deníkové záznamy. Hodnocení zatím neexistují, to je ale v tomto případě vedlejší, protože fanoušci legendy si unikátní snímek určitě nenechají ujít.

Synopse: Výstava nazvaná David Bowie je... byla nejúspěšnější v historii Victoria & Albert Museum v Londýně. Návštěvníci na ní mohli vidět sbírku ručně psaných textů, originálních kostýmů, módy, fotografií, filmů, videoklipů, Bowiehovlastních nástrojů a přebalů jeho alb. Dokument zavede diváky právě na tuto výstavu a přidá několik ohlasů jejích vzácných hostů.

Český trailer filmu David Bowie je... / David Bowie Is Happening Now
Ozzy (Ozzy) (Fénix Distribution)

Český plakát filmu Ozzy / OzzyŠpanělsko-kanadský animák zřejmě nikoho nepřekvapí, neboť už ze synopse je jasné, jakým směrem se bude ubírat. Jeho velkou nevýhodou je to, že na rozdíl od hollywoodských kolegů nemá příliš divácký potenciál, protože režírujícího Alberta Rodrígueze nikdo nezná, což by až tak nevadilo, horší ale je, že vzhledem k zemím původu se dá očekávat i lacinější technická úroveň. Relevantní hodnocení zatím neexistují, je ale jasné, že návštěva kina bez dětí nemá v tomto případě žádný význam.

Synopse: Přátelský bígl Ozzy žije idylickým životem v rodině Martinsových Jeho páníčci se ale musí kvůli práci přesunout do Japonska a pes s nimi nesmí. Proto se rozhodnou dát ho do luxusního psího hotelu Modrá zátoka. Po odjezdu rodiny ovšem Ozzy zjistí, že to vše je jen zástěrka a skutečná Modrá zátoka, kam jsou psi tajně odváženi, je psí vězení, které psi i řídí. Ozzy proto naplánuje útěk, v němž mu budou pomáhat jeho noví přátelé.

Oficiální český trailer filmu Ozzy / Ozzy
Agnus dei (Les innocentes) (Film Europe)

Český plakát filmu Agnus dei / Les innocentesFrancouzsko-polské drama vypadá podle synopse možná nejzajímavěji ze všech premiér a minimálně z příběhového hlediska by mělo nabídnout hodně silnou podívanou. Širší divácké spektrum ale asi nenaláká, protože mimo již zmiňovaného příběhu nemá na co. Režii obstarala nepříliš známá Anne Fontaine, která do hlavní role obsadila taktéž (zatím) neznámou Lou de Laâge. Hodnocení jsou dosud vesměs pozitivní a hovoří o zdařilém a emočně nabitém dílu, které odhaluje nepříjemné téma a donutí k zamyšlení. Většina ale taktéž upozorňuje na to, že jeho vyznění záleží na náboženském vyznání každého diváka, a především na to, že pro "pohany" z něj církev nevychází dobře. Ať je to, jak chce, tohle může být výborná evropská alternativa blockbusteru a oscarového uchazeče.

Synopse: Na konci roku 1945 hledá jedna z řeholnic ženského benediktinského kláštera v Polsku pomoc u lékařů z francouzské mise Červeného kříže. Mladá stážistka Mathilde Beaulieu (Lou de Laâge) se posléze rozhodne porušit pravidla a začne benediktinky pravidelně navštěvovat. Záhy ale zjistí, že mnoho sester je po opakovaných znásilněních ruskými vojáky těhotných, jiné zase mají příznaky pohlavních chorob. Konvent je tak postaven do těžké situace - má přijmout odpovědnost za mateřství, nebo opustit děti zrozené z hříchu?

Český trailer filmu Agnus Dei / Les innocentes
Koudelka fotografuje Svatou zemi (Pilot Film)

Plakát filmu  / Koudelka fotografuje Svatou zemiČesko-izraelsko-francouzský dokument je pro hodně úzkou skupinu diváků, kteří se hlouběji zajímají o fotografování a různé metody vzniku statických obrázků. Debutující režisér Gilad Baram v něm sledoval práci slavného a světoznámého českého fotografa Josefa Koudelky, který se vydal zachycovat realitu konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Komentářů je zatím naprosté minimum, nicméně se shodují na tom, že z hlediska toho, jak fotograf přemýšlí a volí kompozici pro své snímky, je film jednoznačně přínosný a může amatérským fotografům hodně pomoci, z hlediska zobrazování nekonečných bojů je prý silně neobjektivní a až příliš propalestinský. Premiéra určena zejména fanouškům fotografování.

Synopse: Světoznámý český fotograf Josef Koudelka se po čtyřiceti letech od vzniku ikonických snímků ruské invaze v srpnu 1968 znovu vydává pracovat do míst, kde zuří konflikt - tentokrát do Svaté země. Při hledání prchavých okamžiků, v nichž vznikají fotografie, mu asistuje filmový štáb, který dokumentuje jeho tvůrčí přístup.

Oficiální trailer filmu Koudelka fotografuje Svatou zemi


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY