TV tipy: Maigret cvičí draka, snídá u Tiffanyho, zpívá v dešti a slyší výstřely na Broadwayi

Vydáno: 30.12.2016 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Konec starého a začátek nového roku v televizi potěší zařazením několika atraktivních premiér i absolutních a málo vysílaných světových klasik. Vedle sebe tak můžete vidět třeba Domácí péči, Jak vycvičit draka 2 a Zpívání v dešti.
Snídaně u Tiffanyho (Breakfast at Tiffany's) (pátek 30. 12., ČT2, 20.00 - 21.55 / pondělí 2. 1., 09.55 - 11.45)

Plakát filmu Snídaně u Tiffanyho / Breakfast at Tiffany'sKlasická romantická komedie z počátku šedesátých let dnes patří k základním kamenům žánru a stále také mezi to vůbec nejlepší, co v něm vzniklo. Režírující Blake Edwards v ní zadaptoval literární předlohu Trumana Capoteho a v podstatě toho mnoho neřešil, protože všechno vsadil na ústřední dvojici a ostatní totálně upozadil. A není se co divit, když hlavní roli ztvárnila famózní a na Oscara nominovaná Audrey Hepburn, jejíž protějšek si zahrál George Peppard. Vůbec pak nevadí, že děj je epizodický a de facto o ničem, vše navíc podbarvuje oscarová hudba Henryho Manciniho a zazní tu i stejnou cenou oceněná píseň Moon River. Samotný závěr pak dá zapomenout na všechny drobné nešvary, protože je naprosto neodolatelný a nadčasově definuje veškeré hollywoodské pozlátko, i to, proč ženy podobný žánr stále vyhledávají. Těžká klasika.

Zajímavost: Film byl natočen pouhé tři měsíce po narození syna Hepburn.

Originální trailer filmu Snídaně u Tiffanyho / Breakfast at Tiffany's
Zpívání v dešti (Singin' in the Rain) (pátek 30. 12., Prima Max, 20.15 - 22.25 / sobota 31. 12., 15.25 - 17.40)

Český plakát filmu Zpívání v dešti / Singin' in the RainJeden z nejslavnějších muzikálů všech dob je až nakažlivě, přitom nenásilně optimistický a jeho zhlédnutí určitě vykouzlí úsměv na rtech. Režírující dvojice Stanley Donen a Gene Kelly, který pochopitelně ztvárnil i hlavní roli, sice dostala k dispozici nekonzistentní scénář složený z víceméně nesouvisejících scén, což ale takřka geniálně zakryla vynikající choreografií, množstvím známých písní, opulentními barvami, svižným tempem a především atraktivním pohledem za kulisy Hollywoodu z dob konce němého filmu. Výsledku pak pomáhají i spolehlivé a velmi dobré herecké výkony, jimž mimo hlavní hvězdy dominuje na Oscara nominovaná Jean Hagen a velké množství chytrých a jemně ironických vtipů. Hledat na téhle klasice chyby je hodně těžké.

Zajímavost: Déšť byl vyroben směsí vody a mléka.

Oficiální trailer filmu Zpívání v dešti / Singin' in the Rain
Muž z Hongkongu (Les tribulations d'un Chinois en Chine) (pátek 30. 12., ČT2, 21.55 - 23.35)

Plakát filmu Muž z Hongkongu / Les tribulations d'un Chinois en ChineFrancouzsko-italská dobrodružná komedie je z trojice těch, které mají v názvu Muž z..., nejméně vysílána, což je dáno tím, že dle nemalé části fanoušků je také z celé trilogie nejslabší. Režírující Philippe de Broca v ní působí trochu unaveně a jako by ani nerežíroval, protože některé momenty vypadají jako ryzí improvizace, které chybí řád a taktéž příběh už je bláznivý až moc. Na druhou stranu tu jsou klíčové atributy, které se neomrzí a stále baví. To tedy především znamená, že v hlavní roli exceluje Jean-Paul Belmondo, tudíž tu neschází mnoho akce, kaskadérských kousků, humorných scén a samozřejmě i vtipných dialogů. Pánové navíc určitě ocení krásnou a spoře oděnou Ursulu Andress. Příjemné naladění na poslední den roku.

Zajímavost: Snímek se inspiroval románem Julese Vernea Číňanovy trampoty v Číně.

Televizní spot filmu Muž z Hongkongu / Les tribulations d'un Chinois en Chine
To neznáte Hadimršku (sobota 31. 12., ČT1, 10.30 - 12.00 / neděle 1. 1., 23.40 - 01.10)

Plakát filmu  / To neznáte HadimrškuČeskoslovenská komedie poprvé výrazněji upozornila na komediální talent Vlasty Buriana a jednoznačně mu pomohla k jeho kariérnímu vzestupu a postavení. Na její režii se navíc podílela tehdy dost uznávaná a slavná dvojice Karel Lamač a Martin Frič, možná proto ale překvapí, že výsledek není až tak bravurní, jak by si jeden myslel. Nechybí tu ale pár geniálních a nezapomenutelných scén, spousta hlášek a vtipný námět, který je navíc nadčasový. V dalších rolích se z dnes známějších tváří objeví třeba Jindřich Plachta, Eman Fiala nebo Jaroslav Marvan. Ačkoli všichni klíčoví tvůrci později natočili mnohem lepší filmy, jakožto zrod jedné legendy tenhle určitě stojí za vidění. Začátek Silvestra s Králem komiků.

Zajímavost: V tomto filmu se proslavil kabriolet Tatra T57a, kterému se dodnes přezdívá hadimrška.

Ukázka z filmu To neznáte Hadimršku
Jak vycvičit draka 2 (How to Train Your Dragon 2) (neděle 1. 1., Prima, 11.55 - 13.55)

Český plakát filmu Jak vycvičit draka 2 / How to Train Your Dragon 2Pokračování animovaného hitu zachovává vše, co fungovalo v díle prvním, což je v tomto případě jedině dobře. Režírující Dean DeBlois tedy znovu spoléhá na sympatické postavy, báječnou atmosféru, solidní tempo, skvělou hudbu Johna Powella a o něco lepší a vypiplanější animaci. Trochu problém nastává u příběhu, který se sympaticky nebojí překvapivých zvratů, snaží se ale být o něco vážnější, čehož následkem je to, že uprostřed vše zpomalí a některé scény jsou nepříjemně protahované. Finále taktéž není tak silné jako ve filmu předchozím, to se ale dá v rámci toho, že jde vlastně jen o prostřední část zatím nedokončené trilogie, lehce přejít. Samostatně a bez znalosti předchozího dílu ale jde o výtečnou žánrovku, která by zasloužila lukrativnější vysílací čas. Velká filmová kvalita k novoročnímu obědu, o níž se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Snímek je vůbec prvním animákem studia DreamWorks, který ve své kategorii získal Zlatý glóbus.

Oficiální český trailer filmu Jak vycvičit draka 2 / How to Train Your Dragon 2
Ronja, dcera loupežníka (Ronja Rövardotter) (neděle 1. 1., ČT :D, 12.25 - 14.25)

Plakát filmu Ronja, dcera loupežníka / Ronja RövardotterŠvédsko-norská dobrodružná pohádka se dnes moc nevysílá, což je velká škoda. Předčasně zesnulý režisér Tage Danielsson se totiž ve svém posledním počinu, který je adaptací knihy Astrid Lindgren, jež se sama chopila jeho scénáře, odlišuje od podobných žánrovek, na jaké jsme z našich krajů zvyklí a vychází ze severské nátury a mytologie, což je znát v každém políčku. Diváky tak uchvátí drsná a nehostinná atmosféra, realističnost, napětí a navzdory tomu, že v něm účinkují příšery a trollové, také uvěřitelný příběh. Zaujmou též přesně padnoucí hudba, výprava a zdařilé triky. V titulní roli se objeví velmi dobrá a svým způsobem roztomilá Hanna Zetterberg. Hodně netradiční rodinná podívaná k Novému roku.

Zajímavost: V roce 1985 byl film nominován na MFF v Berlíně na Zlatého medvěda.

Originální trailer filmu Ronja, dcera loupežníka / Ronja Rövardotter
Domácí péče (neděle 1. 1., ČT1, 20.00 - 21.30)

Plakát filmu  / Domácí péčeV době své televizní premiéry už dva roky staré tuzemské komediální drama patřilo k nejvýraznějším a nejchválenějším filmům roku. Režijně i scenáristicky debutující Slávek Horák se v něm s laskavým humorem a hluboce lidsky dívá na závažné téma smrtelné choroby a nesklouzává při tom ke kýči nebo samoúčelnosti a naprosto strhne jakousi obyčejností v tom nejlepším slova smyslu. Navíc se mu až na výjimky povedlo vyvážit chvíle humorné s těmi vážnými a nikdy se divákovi nepodbízí. V tom mu mimo dobře zvolených lokací, nádherné kamery a celkové přirozenosti pomáhá především herecké obsazení, jemuž jasně dominuje Českým lvem oceněná Alena Mihulová, kterou doplňují na stejnou cenu nominovaní Boleslav Polívka, Tatiana Vilhelmová a Zuzana Kronerová. O zdařilé novoroční premiéře se více dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Hlavní postava je zčásti inspirována matkou režiséra, která také pracovala jako ošetřovatelka pro domácí péči.

Teaser trailer filmu Domácí péče
Venuše v kožichu (La Vénus á la fourrure) (pondělí 2. 1., Kino Barrandov, 02.00 - 04.10)

Plakát filmu Venuše v kožichu / La Vénus à la fourrureFrancouzsko-polské drama je komorní adaptací divadelní hry Davida Ivese, který se podílel i na scénáři. Režie se chopil ostřílený Roman Polanski, jenž projevil svou invenci a snímek brilantně nasvítil, nastříhal a po celou dobu si chytře pohrává s divákem, který netuší, co je součástí plánovaného představení a co realita. Podařilo se mu excelentně zachytit vzrušující erotickou atmosféru a pnutí mezi dvěma ústředními postavami, jejchž vzájemný vztah se postupem krátké stopáže mění. Klíčové role výtečným způsobem ztvárnili režisérova manželka Emmanuelle Seigner a Mathieu Amalric, mezi nimiž funguje potřebná chemie a jiskření, a jejichž dialogy jsou precizně vypointované. Ke konci tedy snímek ztrácí tempo a už nemá moc co nabídnout, to ale celkový dojem výrazně nepokazí a tak si ti, kteří mají rádi divadlo ve filmu, přijdou na své, což potvrzuje i naše recenze. Výrazně nepochopitelný je tak nezaslouženě nelukrativní vysílací čas.

Zajímavost: Po jedenapadesáti letech šlo o vůbec první Polanského film, v němž se nemluví anglicky.

Mezinárodní trailer filmu Venuše v kožichu / La Vénus á la fourrure
Maigret klade past (Maigret Sets a Trap) (úterý 3. 1., Prima, 20.15 - 21.55)

Plakát filmu Maigret klade past / Maigret Sets a TrapNová televizní adaptace klasické francouzské detektivky s komisařem Maigretem je ryze britská a diváky překvapí zejména obsazením titulní role. Režírující Ashley Pearce ji totiž svěřil v drtivé většině komediálnímu Rowanu Atkinsonovi, jenž mnohým tzv. vytře zrak, protože je výborný, nemá se seriózní úlohou sebemenší problém a může být s klidem srovnáván s předchozími představiteli slavné postavy. Mimo to tvůrce potěší temnější atmosférou, na televizní poměry netradiční vizuální podobou a atraktivní dobovou výpravou. Vzhledem k tomu, že tento příběh je dost známý, tak snímku trochu chybí napětí a konec nikoho nepřekvapí, za to ale filmaři nemůžou. Nepatříte-li k zarytým fandům francouzské podoby legendárního policisty, tento čerstvý snímek vám připraví příjemné překvapení.

Zajímavost: V britské televizi byl film uveden 28. května 2016.

Televizní spot filmu Maigret klade past / Maigret Sets a Trap
Výstřely na Broadwayi (Bullets Over Broadway) (úterý 3. 1., ČT art, 21.05 - 22.45)

Plakát filmu Výstřely na Broadwayi / Bullets Over BroadwayAmerická romantická komedie režiséra a scenáristy Woodyho Allena spadá do jeho pozdějšího vrcholného období, čemuž také odpovídá její hodnocení. Fanouška legendárního neurotika nadchne parádní dobová atmosféra a výprava, jemně ironický příběh o boji autorů se studii o podobu jejich příběhu, krásné kostýmy a vesměs výtečně vypointované a inteligentní dialogy. V precizním obsazení, v němž chybí sám tvůrce a "áčkové" hvězdy, jednoznačně vyniká Oscarem ověnčená Dianne Wiest a na stejnou cenu nominovaní Chazz Palminteri a Jennifer Tilly, dále se pak objeví ještě třeba John Cusack, Jim Broadbent nebo Jack Warden. Někdy sice snímek ztratí tempo a náboj, což ale vyvažuje tím, že je srozumitelný a snesitelný i pro ty, kteří se jinak s tvorbou žijící legendy míjejí. Moderní klasika.

Zajímavost: Podle tvůrcovy biografie byla Tilly jediná členka štábu, která směla improvizovat, nebo si upravovat dialogy, na což je jinak autor dost háklivý.

Originální trailer filmu Výstřely na Broadwayi / Bullets Over Broadway


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY