Kinopremiéry: Pasažéři hrají Assassin's Creed a ocitají se v pasti

Vydáno: 28.12.2016 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

V pětici posledních premiér roku 2016 vynikají dva rozporuplné snímky, které v zámoří vesměs propadly a zklamaly. Řeč je o adaptaci počítačové hry Assassin's Creed a sci-fi Pasažéři, o mnoho lépe na tom není ani horor V pasti.
Assassin's Creed (Assassin's Creed) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Assassin's Creed / Assassin's CreedDalší filmová adaptace počítačové hry se snaží dokázat, že podobné pokusy mají smysl, výsledek je ovšem dost rozpačitý. Režie se totiž chopil vysloveně artový Justin Kurzel, jenž dostal k dispozici štědrý rozpočet a Michaela Fassbendera s Marion Cotillard do hlavních rolí a do těch vedlejších mimo jiné Jeremyho Ironse nebo Brendana Gleesona. Dosavadní ohlasy jsou nicméně rozporuplné a hovoří o lehce originální, v jádru však hodně nesmyslné podívané, kterou drží nad vodou sekvence z historického Španělska a solidní akce. Tržby po prvním víkendu jsou ale tragické, takže se dá už teď říci, že filmovým podobám videoher pšenka zatím stále nepokvete. Nejednoznačná premiéra týdne.

Synopse: Usvědčený vrah Callum Lynch (Michael Fassbender) je nedobrovolně vysvobozen z cely a je převezen do tajného zařízení Abstergo, které je vybaveno revoluční technologií Animus, která odhaluje v lidské DNA genetické vzpomínky a umožňuje vrátit se v čase a prožít vzpomínky předků. Callum se tak propojí se svým prapředkem žijícím v Granadě a Seville v období španělské inkvizice, s jehož pomocí by měl získat mocný artefakt Jablko Ráje, jenž slouží k ovládnutí světa.

Zajímavost: V rámci toho, aby film působil co nejpřirozeněji, využíval Kurzel digitální efekty jen v nejnutnějších případech.

Oficiální český trailer filmu Assassin's Creed / Assassin's Creed
Pasažéři (Passengers) (Falcon)

Český plakát filmu Pasažéři / PassengersDobrodružné sci-fi vypadá podle synopse dost zajímavě a atraktivně, nicméně recenze hovoří o tom, že právě popis děje je hodně zavádějící a nemluví úplně pravdu. Režijně s ním v Hollywoodu debutuje norský autor Morten Tyldum, takže bychom měli očekávat spíše komorní žánrovku než nějakou vypiplanou trikovou podívanou. Jediným větším magnetem na diváky ovšem jsou Chris Pratt a Jennifer Lawrence v hlavních rolích, mimo kterých se objeví ještě Michael Sheen nebo Laurence Fishburne. Ohlasy ale poukazují na to, že film neví, čím chce být a solidně rozjetou zápletku vesměs pohřbí zbytečně akčním a nesmyslným koncem, který popře to, co se dělo dříve. Celková hodnocení ovšem dosahují lehkého nadprůměru, takže doufejme, že snímek nakonec není tak špatný.

Synopse: Při rutinní vesmírné cestě k novému domovu jsou dva hibernovaní pasažéři (Chris Pratt a Jennifer Lawrence) kosmické lodi probuzeni následkem poruchy o devadesát let dříve, než se plánovalo. Zatímco se oba smiřují s tím, že zbytek života prožijí v kosmické lodi, zjišťují, že mezi nimi vzniká něco víc než jen přátelství. Tím se zabývají až do chvíle, než odhalí, že celá loď je ve velikém nebezpečí a oni jsou ti jediní, kteří mohou zachránit životy pěti tisíc spících pasažérů.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v Německu.

Oficiální český trailer filmu Pasažéři / Passengers
V pasti (Shut In) (Bioscop)

Český plakát filmu V pasti / Shut InAni v závěru roku nesmí v seznamu premiér chybět nízkorozpočtový horor, kterých bylo letos v programech kin jako máku. Tento je francouzsko-kanadský a na velkém plátně s ním debutuje televizí po mnoho let ostřílený režisér Farren Blackburn. Podle synopse si ovšem jde snadno domyslet, že nepůjde o nic originálního, ale o další variaci na téma strašidelný dům a osamělá traumatizovaná žena. To ostatně potvrzují i zahraniční ohlasy a recenze, které píší o předvídatelné, nenápadité a bohužel i neděsivé podívané, která nemá co nabídnout. Vzhledem k tomu, že i tamější výdělky byly dost nízké, jde zřejmě o krok špatným směrem a nic nepomohla ani Naomi Watts v hlavní roli. Premiéra pro zaryté fanoušky žánru.

Synopse: Dětská psycholožka Mary Portman (Naomi Watts) přišla při tragické nehodě o manžela a její syn zůstal upoután na lůžko ve vegetativním stavu. Její život se tak změnil v neustálou péči o paralyzované dítě. Navíc bydlí v domě uprostřed lesů a začíná v ní narůstat pocit samoty a izolace. S tím se rozhodne bojovat, když si k sobě vezme malého Toma (Jacob Tremblay), který se po matčině smrti uzavřel do sebe. Uprostřed sněhové bouře však chlapec zmizí a šance, že přežil mrazivou noc, je takřka nulová. Jenže Mary si je jistá, že ho několikrát zahlédla a začínají se dít opravdu děsivé věci.

Zajímavost: V roce 2013 se scénář k filmu ocitl na tzv. Blacklistu, čili na seznamu nejlepších nerealizovaných scénářů.

Český trailer filmu V pasti / Shut In
Zničeni láskou (Éperdument) (Mirius FD)

Plakát filmu Zničeni láskou / ÉperdumentFrancouzsko-belgické drama je alespoň dle synopse příběhem o zakázané lásce, v tomto případě vězeňkyně a ředitele věznice. Dalo by se tedy napsat, že o nic originálního nepůjde, v podobných případech jde ale stejně o to, jak je vše podáno, jak moc to působí na city a zda tvůrci nesklouznou k červené knihovně. Před zhlédnutím filmu ale moc diváků moudřejší nebude, neboť režii a scénář obstaral nepříliš zkušený Pierre Godeau, který do klíčových rolí obsadil podobně ne moc známé Guillaumea Gallienneho a Adèle Exarchopoulos. Hodnocení a komentářů příliš neexistuje, takže není moc relevantní se jimi zabývat. Příznivci evropských snímků a neokoukaných tváří si tento určitě ve svém klubovém kině najdou.

Synopse: Vězeňkyně (Adèle Exarchopoulos) čekající na verdikt nad svou budoucností v sobě objevuje schopnost upřímného citu vůči muži, kterým je ovšem ředitel věnice (Guillaume Gallienne). Ten se tak zmítá mezi pocitem moci a neočekávanými emocemi vůči nesprávné ženě. Ona zase vedena touhou po lásce, naivitou i silnými ambicemi využívá jedinou účinnou zbraň - svou ženskost.

Český trailer filmu Zničeni láskou / Éperdument
Lemmy Forever (Lemmy) (Atlantis Entertainment)

Český plakát filmu Lemmy Forever / LemmyPři příležitosti ročního výročí smrti, tj. 28. 12., zakladatele trash metalu Lemmyho Kilmistera, se v kinech na jediný den objeví šest let starý dokument o jeho osobě, který napsala a natočila dvojice Greg Olliver a Wes Orshoski, přičemž první jmenovaný byl i kameramanem. Ve snímku, který se těší vysokému hodnocení a většinou kladným komentářům, mimo samotného umělce promluví takové legendy, jakými byli a jsou Ozzy Osbourne, Alice Cooper, Kirk Hammett, James Hetfield nebo Ice T. Fanoušci metalu tak mají jedinečnou příležitost zavzpomínat na jednu z ikon žánru a navíc ji poznat i v soukromí a dozvědět se něco o její životní filozofii. Pro "metalisty" povinnost.

Synopse: Než založil kapelu Motörhead a inspiroval tak vznik trash metalu, prožil toho Lemmy Kilmister ve světě hudby dost a dost. Viděl The Beatles v Cavern Club, jezdil jako roadie s Jimim Hendrixem, důvěrně radil Sidu Viciousovi a hrál v rockových kapelách Merseybeat a Psychadelic. Posléze se sám stal legendou, která inspirovala jiné legendy.

Oficiální český trailer filmu Lemmy Forever / Lemmy
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY