Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Zpívej

Recenze: Animák Zpívej zahazuje grotesku, staví na postavách a hudebních hitech

Vydáno: 22.12.2016 19:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Americký animovaný film Zpívej sice není muzikál, ale zpívá se v něm hodně. Odehrává se ve světě obývaném výhradně zvířaty, která se však chovají jako lidé, a jeho hlavním hrdinou je koala Buster Moon, majitel a ředitel krachujícího divadla.

ZpívejRecenzoval/a Jan Varga dne 22.12.2016 19:30. Americký animovaný film Zpívej sice není muzikál, ale zpívá se v něm hodně. Odehrává se ve světě obývaném výhradně zvířaty, která se však chovají jako lidé, a jeho hlavním hrdinou je koala Buster Moon, majitel a ředitel krachujícího divadla. Hodnocení: 3.5

Zpívej

Sing
Drama / Komedie / Rodinný / Animovaný
USA, 2016 , 108 min.

Režie: Christophe Lourdelet, Garth Jennings
Scénář: Garth Jennings
Herci: Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Seth MacFarlane, Scarlett Johansson, John C. Reilly, Taron Egerton, Tori Kelly, Jennifer Saunders, Jennifer Hudson, Garth Jennings, Peter Serafinowicz, Nick Kroll, Beck Bennett, Jay Pharoah, Nick Offerman

Česká premiéra: 22.12.2016

Distributor: CinemArt

Zpívej hodnocení na Kinobox.cz: 73.95 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Zpívej / SingBuster nemá peníze ani na zaplacení herců, natožpak na rekonstrukci budovy, takže svých posledních tisíc dolarů vypíše jako odměnu pro výherce talentové pěvecké soutěže, kterou v divadle uspořádá, a na níž plánuje výrazně vydělat. Zpívej je tudíž něco jako Disneyho Zootropolis: Město zvířat křížený s něčím, jako byli Producenti Mela Brookse z roku 1968.

Vtip je v tom, že na reklamních letácích se nedopatřením natiskne, že odměnou pro výherce bude nikoli tisíc dolarů, ale rovnou sto tisíc dolarů, takže se přihlásí o dost víc uchazečů, než kolik Buster Moon, nevědom si této osudové chyby, očekával. Drama je pak vytvářeno jednak prostřednictvím soukromých životů zhruba půltuctu soutěžících, kteří se dostanou do užšího výběru, a zároveň čekáním na to, až se ta chybička se dvěma nulami navíc provalí.
 
Fotografie z filmu Zpívej / SingZa filmem Zpívej stojí studio Illumination Entertainment, v jehož posledních filmech (MimoniTajný život mazlíčků) hrál prim groteskový humor, zatímco příběh a postavy byly odsunuty do pozadí. Na zakopávání, mlácení se do hlav (a v případě Mimoňů i na rádobyvtipném žvatlání) a na podobně primitivní zábavě ale celovečerní film postavit nelze. Proto je poměrně potěšující, že humoru podobného typu je ve Zpívej až překvapivě málo a důraz je skutečně kladen na postavy a na děj snímku.
 
Fotografie z filmu Zpívej / SingMísty je toho humoru dokonce tak málo, že tím film Zpívej dostává až nádech serióznosti a vyspělosti, jako by ani nebyl určen dětem, což ještě podtrhují různé sofistikované „dospělé“ narážky a odkazy na divadelní scénu nebo na slavné staré filmy, třeba na Sunset Boulevard, a délka dosahující téměř dvou hodin. Dementní gagy v podobě například skotačících tanečnic nějakého japonského psího plemene, kterým nikdo nerozumí, jsou pak jako pěst na oko, ale aspoň slouží k ubezpečení, že se tvůrci snažili mířit s filmem i na dětské publikum.

Poměrně nehumorné jsou i ty osudy soutěžících, spadajících do kategorie obvyklých klišé:

  • Slonice umí skvěle zpívat, ale trpí hroznou trémou a je extrémně plachá.

  • Gorilák se snaží vzepřít pokračování v rodinné zlodějské tradici a sní o pěvecké kariéře, avšak ve svém otci – kriminálníkovi nenachází pochopení.

  • Dikobrazici – rockovou kytaristku trápí krize s přítelem, který ji vůbec nepodporuje.

  • Prasnice by chtěla zpívat, ale musí se starat o domácnost, pracujícího manžela a o pětadvacet dětí.

  • Myšákovi jsou v patách ruští mafiáni.

  • A podobně.
 
Fotografie z filmu Zpívej / SingVe filmu se ale s těmito klišé výborně pracuje, díky čemuž skvěle fungují a gradují až do závěrečného vyvrcholení, v němž se bohatě zúročí všechen čas, který divák věnoval postupnému seznamování se s postavami, pozorování nacvičování jejich čísel a vnímání útrap, jimiž byly nuceny si projít. Závěr snímku je tak nefalšovaně dojemný, čemuž hodně napomáhá i skvělá animace zajišťující vynikající obličejovou mimiku hrdinů.
 
Písničky ve filmu obsažené jsou ponechány v originále, což je logické, neb jde převážně o známé popové hity, nejen z poslední doby. Nevýhodou je, že některé texty některých z těch písniček jsou signifikantní pro děj, což dětem a neangličtinářům patrně unikne, stejně jako humor vytvářený tím, že třeba hlemýžď zpívá písničku o běhání. Pořád je to ale lepší, než kdyby se někdo pokoušel o ekvivalentní české texty (nehledě na to, že by to nešlo kvůli autorským právům). Výjimkou jsou písničky oné dikobrazice, jež si píše texty sama, tudíž je bylo možné přeložit do češtiny, a kterou dabuje Ewa Farná. Dabing filmu je jinak obecně velmi dobrý.

Fotografie z filmu Zpívej / SingV příběhu je divné akorát to, jak se v jednu chvíli vyřeší problémy úplně všech mávnutím kouzelného proutku, a pochybné jsou i některé charakterové vlastnosti vybraných postav. Např. myšák se celou dobu chová jako samolibý a sebevědomý grázl a koalí ředitel všem lže o výši finanční odměny i poté, co se o té tiskové chybě v letáku dozví. Podivné je třeba i to, že ta prasnice vynalezne složitý technický mechanismus, který zaopatří děti i manžela v době její nepřítomnosti, přičemž si té její nepřítomnosti nikdo z dotyčných ani nevšimne a nikomu z nich vůbec nepřijde divné, že se o ně najednou stará soustava strojů (!).

Obecně pak Zpívej není tak dobrý film jako třeba zmíněný Zootropolis a nemá ani tak nápaditý a propracovaný příběh, leč funguje rozhodně dobře, byť místy je poněkud rozvláčný a není úplně jisté, nakolik bude bavit malé děti, pro něž bude Zpívej představovat oproti Mimoňům poněkud náročnější výzvu. V každém případě však jde o doposud nejlepší počin studia Illumination Entertainment.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Český trailer k filmu Zpívej

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Recenze: Vizuálně úchvatný a propracovaný animák Mezi živly shazuje až příliš jednoduchý příběh (17.09.2023 10:30 v Recenze)
- Téma: 10+1 zahraničních vánočních klasik, které musíte do Vánoc vidět (04.12.2022 12:30 v Články | Publicistika)
- Box Office: Mimoni slavili rekordní tržby (04.07.2022 07:30 v Komentáře | Box office)
- Kinopremiéry: Popelka oživuje Matrix a zpívá (22.12.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Animovaný Super Mario má hvězdné obsazení (24.09.2021 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Druhý díl animáku Zpívej má první plakát (22.12.2020 11:41 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: komerčně nejúspěšnější filmy 2010-2019 (15.02.2020 11:30 v Články | Publicistika)
- Mimoni: Padouch přichází v prvním traileru (05.02.2020 17:39 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Zpívající smrtihlav zjišťuje, že zlo nikdy nespí (24.01.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Mimoni a Pennywise obhlíží horizont události (10.01.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Oklamaný Jason Bourne sousedí s Hamletem (03.01.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: V Zootropolis se hledá Dory, která si čte knihu džunglí (27.12.2019 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 20 ČR: Spider-Man v Česku zabral (09.07.2019 07:30 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: Tajný život mazlíčků 2 stojí opět na roztomilosti a groteskovém humoru (19.06.2019 11:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Podfukářky a brankář odhalují tajný život mazlíčků (19.06.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Box Office: Mazlíčci porazili X-Meny (10.06.2019 07:30 v Komentáře | Box office)
- Tajný život mazlíčků 2 ve finálním traileru (17.05.2019 11:00 v Novinky | Trailery)
- Tajný život mazlíčků 2 má nový trailer (12.04.2019 09:05 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu