Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV recenze druhé série: Ash vs Evil Dead

TV recenze druhé série: Ash vs Evil Dead

Vydáno: 19.12.2016 20:29 v sekci Články | Televize - Václav Limberk

Ve druhé sérii televizního seriálu Ash vs Evil Dead se hlavní hrdina Ashley Williams vrací do rodného města Elk Grove. S ním se ale vrací i zlo, které před mnoha lety se svými přáteli probudil v lese.

Ash vs Evil DeadRecenzoval/a Václav Limberk dne 19.12.2016 20:29. Ve druhé sérii televizního seriálu Ash vs Evil Dead se hlavní hrdina Ashley Williams vrací do rodného města Elk Grove. S ním se ale vrací i zlo, které před mnoha lety se svými přáteli probudil v lese. Hodnocení: 5
SDÍLET:    
[Text obsahuje spoilery]

Zhruba před dvěma a půl měsíci se po úspěšné první sérii vrátil na televizní obrazovky televizní seriál Ash vs Evil Dead od Starz. Pilotní díl druhé řady Ash vs Evil Dead - Home, který jsem samostatně recenzoval zde, odstartoval online 27. září 2016 (oficiálně 2. října). Poslední, desátá část druhé série byla odvysílána 11. prosince. 7. října na newyorském ComicConu Starz oznámila, že série bude pokračovat i v třetí sezóně, což je je jistě pro fanoušky tohoto seriálu, mezi které se také počítám, dobrá zpráva. 

Bruce Campbell ve filmu  / Ash vs Evil DeadAsi nemá už cenu opakovat, že sledovat seriál, aniž byste znali filmovou sérii, která se započala už v roce 1982 Lesním duchem, později přejmenovaného na Smrtelné zlo 2 a konečně na Armádu temnot, nemá smysl. Asi také není nutné zmiňovat, že duchovním otcem "Evil Dead" fenoménu je Sam Raimi, který si střihnul režii pouze prvního dílu první série a na zbytek dohlíží jen jako výkonný producent. Asi také nemá cenu zmiňovat, že pokud nejste skalní fanda filmové verze, nebudete zcela jistě ani fanda televizního Ashe. Stejně jako platí přesný opak. Pokud jste "Smrtelnému zlu" propadli, pak pro vás televizní Ash bude stejnou "kulťárnou" jako ten filmový.

Po nezbytném úvodu nyní už k samotnému seriálu. V první části se hlavní hrdina Ashley Williams, jinak prostě Ash (Bruce Campbell) musel chtě nechtě vrátit do svého rodného města Elk Grove kvůli zlu, které se vrátilo i s jeho pronásledovatelkou z první série Ruby (Lucy Lawless), která je sama na své vlastní výpravě ve snaze získat Necromonicon, knihu mrtvých, pomocí níž je možné vyvolat i zapudit smrtelné síly zla.

Lucy Lawless, Bruce Campbell, Dana DeLorenzo, Ray Santiago ve filmu  / Ash vs Evil DeadNyní se tato nesourodá dvojka, která si šla v první sérii po krku, musí spojit, protože jí vyvolaní démoni ("děti") se obrátí proti ní. Ashe znovu provází i Pablo (Ray Santiago) a Kelly (Dana DeLorenzo), kteří s ním byli od úplného počátku série. Doma ho čeká nepřátelsky naladěný otec (Lee Majors), který mu neprominul jeho údajné vraždy svých přátel, mezi nimi i Ashovy sestry Cheryl (Ellen Sandweiss) z prvního dílu filmové série a stejně tak nepřátelsky naladění obyvatelé městečka, kteří Ashe považují v nejlepším za zrádce a zběhlíka.

Jedinými dvěma postavami, které vůči němu necítí zášť, jsou jeho starý kámoš Chet (Ted Raimi) a Linda (Michelle Hurd), jeho dřívější láska a nynější manželka místního šerifa (Stephen Lovatt), který by Ashe nejradši sám odstřelil. Ashovým novým protivníkem je tentokrát mazaný démon Baal (Joel Tobeck), který na sebe dokáže vzít podobu kohokoliv se mu zlíbí. Ashe znovu čeká návrat na místo, kde to celé před mnoha a mnoha lety začalo.

Fotografie z filmu  / Ash vs Evil DeadDruhá série Ash vs Evil Dead drží vysokou úroveň první série a v mnoha směrech se drží i její struktury. Dalo by se říci, že je to v podstatě to samé, obě série se ve finále vrací na místo - chatu v lese, kde se to před třiceti lety - měřeno časem, které od sebe dělí události v Lesním duchovi a dějem seriálu - všechno začalo. Drobným spoilerem budiž konstatování, že prvky sci-fi namíchané do jinak hororově komediálního žánrového ladění, byly ve finále druhé řady nečekaným překvapením. Předpokládám, že cestování v čase á la Návrat do bucousnosti byste tu možná nečekali. Na druhé straně v Armádě temnot se Ash dostal časovým portálem až do středověku, takže i zde se vlastně tvůrci drží kánonu, který Raimi ve své trilogii vypracoval a vymyslel. 

V zásadě by se dalo napsat, že druhá série nepřináší jinak až tak nic zásadně jiného než ta první, každá epizoda má ale svou vlastní tvář a také nezaměnitelný vizuál. To je zvláště patrné ve třetím díle, věnovanému "barovému číslu" nebo jiné části, která se odehrává v jakémsi ústavu pro duševně choré. Každý z nich má jasně rozlišitelnou obrazovou podobu i odlišné ladění. Zatímco "barový" díl málem připomíná křiklavě barevně přebujelou grotesku, "psycho" díl je téměř na vážno, čemuž odpovídá i temné obrazové ladění do tmavých odstínů.

Bruce Campbell ve filmu  / Ash vs Evil DeadCelkově je ale pro druhou sérii a možná i v o něco větší míře charakteristické to, že seriál sám sebe nebere vážně a v první řadě jde především o zábavu. A zábava je to místy opravdu "kulervoucí". To vše ale za podmínky, že jste opravdu skalní fanoušci Evil Dead. Jelikož se mezi ně počítám, nedokážu být v tomto směru "odměřený", čemuž odpovídá i tato nekriticky pochvalná recenze. 

Osobně si myslím, že nápad převést do televizní podoby látku vzešlou z té filmové, byl v tomto směru - na rozdíl od jiných nedávno vzkříšených  seriálů (např. Vymítač ďábla, Přichází satan, Smrtonosná zbraň) - skvělý a bohatě se vyplatil. Ash vs Evil Dead sice netrhá rekordy sledovanosti, jde v podstatě o záležitost pro velmi úzký okruh diváků, ale své skalní fanoušky si určitě našel. A myslím, že jich také není málo. 

Kapitolou sama pro sebe je pak jedinečný Bruce Campbell, který od mládí za ta léta sice přibral pár kil, ale zároveň s nimi přibral i na šarmu, vtipu a jedinečnosti. Ashe řadím k nejikoničtějším postavám ve filmu a nyní v i televizi. Ash je zkrátka very cool guy. 

Originální trailer druhé série Ash vs Evil Dead 



NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
10/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Box Office: 25. víkend
Box Office: Jurský svět 2 otvírá vysoko Jurský svět: Zánik říše otevřel nad hranicí očekávání, ale svého rekordního předchůdce z roku 2015 nepřekonal. čtěte zde
Vydáno: 25.06.2018 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Recenze: Escobar 7/10
Recenze: Escobar stojí na Bardemovi a Cruz Životopisné krimi Escobar mapuje život a dráhu kokainového krále Pabla Escobara a jeho vztah k novinářce Virginii Vallejo. V hlavních rolích excelují Javier Bardem a Penélope Cruz. čtěte zde
Vydáno: 24.06.2018 11:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 22. 6. 2018 - 28. 6. 2018
TV tipy: Rocker Jack Reacher se (ne)vrací do pensionu pro svobodné pány Na konci června už televize najíždějí na prázdninový režim, což znamená, že nelze čekat žádné zásadní premiéry, ale spíše méně známé žánrovky a spoustu repríz. Tím nejatraktivnějším tipem je asi thriller Jack Reacher:... čtěte zde
Vydáno: 22.06.2018 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Jurský svět: Zánik říše 7/10
Recenze: Jurský svět: Zánik říše – podruhé ve stejné řece (tentokrát lávové) Pokračování úspěšného pokračování/rebootu slavné filmové série se nese ve znamení vytěžování osvědčených nápadů a leckdy až křečovité snahy přijít s něčím novým. Ve výsledku jde o zábavnou a napínavou akční... čtěte zde
Vydáno: 21.06.2018 07:00 v sekci Recenze | Premiéry
0
Plán útěku 2 5/10
Recenze: béčkový sequel Plán útěku 2 Sylvester Stallone se vrací jako expert na infrastrukturu vězeňských zařízení Ray Breslin v sequelu Plán útěku 2. Novým oříškem k rozlousknutí pro něj tentokrát bude vězení Hádes. čtěte zde
Vydáno: 20.06.2018 21:58 v sekci Recenze | Premiéry
2
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Alexandre Aja natočí horor "Crawl" (02.05.2018 18:15 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nicholas Nickleby míří krotit důchodce do Chicaga (20.04.2018 07:30 v Radar | TV tipy)
- John Wick míří do televize (15.01.2018 17:59 v Novinky | Zprávy)
- Ash vs Evil Dead: třetí série se představuje v prvním traileru (01.11.2017 11:40 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Spider-Man: Homecoming – odlehčený návrat pavoučího kluka… ehm, muže (30.06.2017 15:00 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Hercules prožívá nadějný rok v zeleném pekle, bojuje s paradoxem času a volá matku (02.06.2017 07:30 v Radar | TV tipy)
- The Flash: Robert Zemeckis jako další kandidát na režii (17.05.2017 14:06 v Novinky | Zprávy)
- Sam Raimi se (možná) vydá do bermudského trojúhelníku (17.02.2017 10:37 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy roku 2016 podle filmserver.cz (07.01.2017 13:01 v Články | Žebříčky)
- TV recenze: Ash vs Evil Dead II. - Home (04.10.2016 18:44 v Články | Televize)

PREMIÉRA TÝDNE   23/2018

Já, Simon
7/10

Feel-good drama/komedie podle románové předlohy Já, Simon se zabývá osudy dospívajícího hlavního hrdiny, který je gay, ale nikdo v jeho okolí to neví. A pak ho začne vydírat spolužák...

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

VYCHÁZÍ NA BLU-RAY

Kompletní seznam vycházejících BD naleznete zde.

VYCHÁZÍ NA DVD

Kompletní seznam vycházejících DVD naleznete zde.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

ČESKÉ TRAILERY

Star Wars: Síla se probouzí
V kinech od 17.12.2015
Jak básníci čekají na zázrak
V kinech od 14.04.2016
Captain America: Občanská válka
V kinech od 05.05.2016

NOVÉ FOTOGRAFIE

Equalizer 2 (1x)
Láska bez bariér (1x)
Jim Knoflík, Lukáš a lokomotiva Ema (1x)
Nepříčetná (5x)
The Domestics (1x)
Blaze (1x)
How It Ends (2x)
Jurský svět: Zánik říše (9x)
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2018 IMEG s.r.o.
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver