TV tipy: Soudce čte atlas mraků, bloudí labyrintem a dohlíží na mutanty

Vydáno: 16.12.2016 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

Před blížícími se svátky se televize probudily z letargie a nabízí několik premiérových a atraktivních titulů, které dělají společnost každoročním klasikám. K těm nejvýraznějším patří určitě Atlas mraků nebo předposlední X-Men.
Cincinnati Kid (The Cincinnati Kid) (pátek 16. 12., Prima Max, 20.15 - 22.25 / sobota 17. 12., 15.35 - 17.45)Plakát filmu Cincinnati Kid / The Cincinnati Kid

U nás ne úplně známé drama potěší všechny fanoušky karetních her a obzvláště pokeru. Režírující Norman Jewison v něm totiž dostal k dispozici příběh, v němž je právě tato zábava stěžejní a hodně se na ni spoléhá. Někdy je to ale ke škodě věci, protože ačkoli snímku nechybí částečně napětí a perfektní dobová atmosféra, místy působí dojmem, že se v něm toho tolik neděje. Překvapivě silná není ani pointa, která lehce vyšumí. V hlavní roli se objeví okouzlující Steve McQueen, který sice charismatem trochu šetří, bohatě to ale stačí, aby diváka strhl. Toho pak v dalších úlohách doplňují třeba Edward G. Robinson, Ann-Margret, Rip Torn nebo Tuesday Weld. Pozapomenutá klasika na páteční večer.

Zajímavost: Do hlavní role byl chvíli zvažován Cary Grant.

Originální trailer filmu Cincinnati Kid / The Cincinnati Kid
Atlas mraků (Cloud Atlas) (sobota 17. 12., ČT2, 20.00 - 22.55)

Český plakát filmu Atlas mraků / Cloud AtlasKoprodukční mysteriózní sci-fi drama je divácky dost náročný snímek, který vyžaduje plnou pozornost. Režírující trojice Andy Wachowski, Lana Wachowski a Tom Tykwer v něm hodně odvážně zadaptovala podobně dějově komplikovaný román Davida Mitchella, bez jehož znalosti bohužel snímek zcela pochopit nelze. Uchvátí střídáním několika časových rovin, atmosfér a zajímavými myšlenkami, které jsou ale pouze naznačeny. Odrazovat naopak může již zmíněná náročnost, zvláštní masky a především stopáž, jíž moc nechybí do tří hodin. V několika rolích se tu objeví mimo jiné Tom Hanks, Halle Berry, Jim Sturgess, Hugo Weaving, Hugh Grant nebo Susan Sarandon. Více se o tomto unikátním díle dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Vizuálními efekty je tvořeno více než tisíc záběrů.

Český trailer filmu Atlas mraků / Cloud Atlas
Belmondo (Belmondo par Belmondo) (sobota 17. 12., ČT art, 20.20 - 22.00 / úterý 20. 12., 01.10 - 02.50)

Český plakát filmu Belmondo / Belmondo par BelmondoFrancouzský dokument je poctou legendárnímu a oblíbenému herci, který má tisíce fanoušků i v našich končinách. Režírující Régis Mardon toho příliš neřešil a snímek koncipoval jako jakýsi rozhovor otce se synem, v němž Paul Belmondo putuje po místech slavných otcových filmů a společně vzpomínají na klíčové chvíle jeho života a kariéry. Navíc se tu objeví mnoho jeho slavných kolegů (např. Claudia Cardinale, Alain Delon, Costa Gavras, Robert Hossein), kteří přidají nějakou tu historku. Je pravda, že film není z technického hlediska ničím výjimečný, jenže charisma zpovídaného, jeho životní síla po těžké nemoci a celkový náboj na tuhle maličkost dají snadno zapomenout.

Zajímavost: Ve filmu se mimo slavných tváří objeví i hercovi kamarádi a příbuzní.

Oficiální český trailer filmu Belmondo / Belmondo par Belmondo
Labyrint: Útěk (The Maze Runner) (neděle 18. 12., Prima Cool, 20.00 - 22.35 / úterý 20. 12., Prima Max, 00.55 - 07.10)

Český plakát filmu Labyrint: Útěk / The Maze RunnerDva roky stará akční sci-fi patří k těm lepším adaptacím populárních young adult románů. Celovečerně debutující Wes Ball v ní překvapivě po většinu stopáže hodně baví a vytváří solidní lehce hororovou atmosféru a skvěle pracuje s náznaky a napětím. K dispozici má taktéž zajímavý příběh, který není v rámci žánru úplně tuctový a naopak je dost atraktivní. O to větší je škoda, že když je tajemství rozluštěno, atmosféra mizí a z filmu je rázem rutinní a klišovitá záležitost s ne zcela zdařilou akcí a digitálními efekty. Hodně rozpačitý je i závěr, který je vlastně jen úvodem do dalšího dílu a nenabízí uspokojivou pointu. Solidní je ovšem herecké obsazení, které tvoří vesměs neznámé a začínající tváře, které drží snímek nad vodou i ve slabších chvílích. Podrobnosti hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: Snímek byl natočen za čtyřiačtyřicet dní.

Oficiální český trailer filmu Labyrint: Útěk / The Maze Runner
X-Men: Budoucí minulost (X-Men: Days of Future Past) (neděle 18. 12., Prima Max, 20.15 - 22.55)

Český plakát filmu X-Men: Budoucí minulost / X-Men: Days of Future PastPáté pokračování mutantí komiksové ságy je výbornou a trikově vybroušenou podívanou, kterou si užijí i ti, kteří o celé sérii vědí jen málo. Navrátivší se režisér Bryan Singer si viditelně užívá každý okamžik a od počátku nasazuje svižné tempo, rozpracovává vztahy mezi postavami a nebojí se poměrně hutnou atmosféru oživit hláškami a fungujícím humorem. Nechybí tu ani několik velkolepých a ikonických scén, mezi nimiž se vyjímá fantastická koláž v kuchyni. Vše ještě dotváří parádní herecké výkony, které obstarávají především James McAvoy, Michael Fassbender, Hugh Jackman a Jennifer Lawrence, ostatní už jsou trošku upozaděni, nicméně dokáží prostoru využít na maximum. Zamrzí jen, že finále není dostatečně epické a působí hodně zkratkovitě. I v tomto případě si můžete pomoci naší recenzí.

Zajímavost: Lawrence nosila kvůli roli speciální kombinézu.

Oficiální český trailer filmu X-Men: Budoucí minulost / X-Men: Days of Future Past
Souboj o poklad Yankee Zephyru (Race for the Yankee Zephyr) (úterý 20. 12., Prima Max, 20.15 - 22.35 / středa 21. 12., 15.05 - 17.20)

Plakát filmu Souboj o poklad Yankee Zephyru / Race for the Yankee ZephyrAustralsko-novozélandské akční dobrodružné drama nepatří u nás k těm nejznámějším a odkazuje na zlatou éru tzv. ozploitation. Mimo televizi výjimečně režirující David Hemmings tu dostal k dispozici v dobrém slova smyslu šílený a bláznivý příběh, v němž se pořád něco děje a není tak čas přemýšlet o tom, že je v něm plno nesmyslů a nelogičností. Hodně bezstarostnou atmosféru podpořil pořádnou porcí nadhledu, výbornou akcí a okouzlujícími kulisami tehdy neokoukaného Nového Zélandu. Ve vynikajícím obsazením poznáte nejspíš jen Donalda Pleasence, což ale vůbec nevadí. Když nebudete mít přehnané nároky, můžete si užít poctivou a příjemně oldschoolovou podívanou s nádechem nostalgie.

Zajímavost: Film je inspirován skutečnou událostí, která se stala ve druhé světové válce.

Originální trailer filmu Souboj o poklad Yankee Zephyru / Race for the Yankee Zephyr
Great Balls of Fire! (Great Balls of Fire!) (úterý 20. 12., ČT art, 22.15 - 00.00)

Plakát filmu Great Balls of Fire! / Great Balls of Fire!Životopisný snímek z konce osmdesátých let nepatří u nás k těm nejznámějším a má také výrazně lepší hodnocení než na zahraničních databázích. Režírující Jim McBride se v něm totiž od těch ostatních dost liší a do životních osudů slavného muzikanta Jerryho Lee Lewise dost výrazně zapojuje humor, takže se snímek místy mění v hodně bizarní komedii. Ta je sice možná trochu zběsilá a nepřehledná, to ale kompenzuje výbornou hudbou, dokonalou dobovou atmosférou a hlavně energií, která z ní vysloveně čiší. Absolutním vrcholem pak je hlavní role, kterou ztvárnil excentrický Dennis Quaid, jemuž zdatně sekunduje bohužel málo lolitkovská Winona Ryder. Svérázná a především svižná žánrovka.

Zajímavost: S výjimkou několika složitějších scén hrál Quaid na piano sám.

Originální trailer filmu Great Balls of Fire! / Great Balls of Fire!
Vlasy (Hair) (středa 21. 12., ČT art, 20.20 - 22.15)

Plakát filmu Vlasy / HairSlavný muzikál z konce sedmdesátých let je sice hodnocen poměrně vysoko, objevuje se ale i dost ohlasů, které nejsou úplně oslavné. Režírující Miloš Forman v něm totiž dost experimentoval se samotným žánrem a místo odlehčeného tématu naservíroval divákům protiválečnou agitku s důrazem na silný příběh, působivou pointu a propracované postavy, což u muzikálů nebývá obvyklé. Nechybí ale samozřejmě ani dnes i klasické hity a hudební čísla, která sice nemají tak promyšlenou choreografii a mnohdy se odehrávají před statickou kamerou, disponují ale zvláštním kouzlem. V neposlední řadě stojí za zmínku i zachycení dobové atmosféry éry hippies, která je tu hodně silná. V hlavních rolích zpívají, tančí a hrají mimo jiné Treat Williams, John Savage nebo Beverly D'Angelo. Méně vysílaná klasika československého rodáka.

Zajímavost: Divadelní verze muzikálu disponuje oproti filmu deseti písněmi navíc.

Oficiální trailer filmu Vlasy / Hair
Soudce (The Judge) (středa 21. 12., Nova, 21.35 - 00.25)

Český plakát filmu Soudce / The JudgeDva roky staré soudní drama potěší zejména milovníky tohoto subžánru. Režírující David Dobkin v něm totiž nepřináší vůbec nic nového a doplácí na přehnanou délku a pomalé tempo, neboť od začátku je jasné, jakým směrem se bude příběh ubírat a tím pádem nemá čím překvapit. Úplně mu nevychází ani snaha skoro každou scénu oživit humorem, protože některé momenty pak nevyznívají úplně tak, jak bylo zamýšleno. Na druhou stranu si ale pomohl opravdu krásnou a na žánr netradiční kamerou Janusze Kamińského a nad vodou ho drží i skvělé obsazení, v němž je nejméně zajímavý Robert Downey Jr., který hraje de facto variaci Roberta Starka, mnohem víc tak uvízne v paměti na Oscara nominovaný Robert Duvall a neméně výtečný Vincent D'Onofrio, neztratí se ale ani upozadění Vera Farmiga nebo Billy Bob Thornton. Podrobnosti odhalí naše recenze.

Zajímavost: V roce 2012 se scénář k filmu ocitl na tzv. Blacklistu, čili seznamu nejlepších nerealizovaných scénářů.

Český trailer filmu Soudce / The Judge
Karate Kid (The Karate Kid) (čtvrtek 22. 12., Prima Cool, 22.15 - 00.50)

Plakát filmu Karate Kid / The Karate KidKlasika osmdesátých let se překvapivě na obrazovky moc nedostává, což je škoda, protože ačkoli je šablonovitá a předvídatelná, má své kouzlo. Režírující John G. Avildsen v ní moc dobře věděl, že příběhem neohromí, proto se soutředil na jednotlivé sekvence, z nichž zejména ta tréninková je naprosto legendární. Okouzlí i výbornou atmosférou, kterou dotváří i famózní hudba Billa Contiho. V hlavní roli se sice objeví méně výrazný a trochu otravný Ralph Macchio, mnohem důležitější jsou ale ty vedlejší, jimž kralují na Oscara nominovaný Pat Morita a krásná Elisabeth Shue. Naivitu scénáře a lehkou kýčovitost nemá smysl řešit, protože to k podobným filmům té doby patřilo. Pro mnohé hodně nostalgická podívaná, která dá zavzpomínat na éru VHS.

Zajímavost: Shue ve filmu debutovala a kvůli roli přerušila studium na Harvardu.

Originální trailer filmu Karate Kid / The Karate Kid
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY