Recenze: Underworld: Krvavé války vnáší do série novou krev, ale nestačí to

Vydáno: 10.12.2016 09:00 - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

V pátém dílu upírsko-vlkodlačí série Underworld hlavní hrdinka, upírka Selene (Kate Beckinsale), říká: „Já už jsem s touhle válkou skončila“ a je jí odpovězeno: „Ale ona s tebou ne!“

Underworld: Krvavé válkyRecenzoval/a Jan Varga dne 10.12.2016 09:00. V pátém dílu upírsko-vlkodlačí série Underworld hlavní hrdinka, upírka Selene (Kate Beckinsale), říká: „Já už jsem s touhle válkou skončila“ a je jí odpovězeno: „Ale ona s tebou ne!“ Hodnocení: 2
Kate Beckinsale ve filmu Underworld: Krvavé války / Underworld: Blood WarsTakže. Ve čtvrtém dílu se Selene dozvěděla o existenci své zhruba třináctileté dcery, kterou nechala schovat tak, že v pátém díle ani ona sama netuší, kde je. Nicméně po ní prahnou upíři i vlkodlaci (kteří spolu válčí). Vlkodlaky vede nový vůdce Marius (Tobias Menzies) a chystá útok, zatímco na upírskou centrálu na zámku Hluboká (film se natáčel v ČR) se vrací Thomas (Charles Dance) a osnuje tam plány Semira (Lara Pulver), která pozve Selene, jíž dělá společníka Thomasův syn (Theo James), aby vycvičila nové rekruty.

Všichni už se snad smířili s tím, že tahle série jaksi pomalu vymírá, když v tom najednou přichází seriálová režisérka a kameramanka (mimo jiné snímala i dva filmy Rolanda Emmericha) Anna Foerster, která se do svého celovečerního debutu pokusila vlít novou krev, vrátit ságu ke kořenům a položit základ pro další pokračování. Výsledek je ten, že Underworld: Krvavé války jsou sice nadále pitomým akčním fantasy béčkem, tudíž k žádné kvalitativní nebo žánrové změně nedošlo, nicméně zábava to celkem je a rozhodně nejde o nejhorší díl série (a moc nevadí, že jste ty předchozí neviděli, nebo si je nepamatujete).
 
Theo James ve filmu Underworld: Krvavé války / Underworld: Blood WarsDocela legrační je už úvod, kde jsou ty nejdůležitější události a fakta shrnuty, aby měl divák vůbec šanci se orientovat. Některá dokonce dvakrát za sebou, zřejmě pro jistotu. Pak následuje akční scéna, která je natočená a sestříhaná velmi špatně a nepřehledně, přičemž v latexu oblečená Kate Beckinsale v ní vypadá jako nějaká animovaná postava z Final Fantasy (což jí vydrží celý film). Následuje asi deset minut, v nichž se rozebírají dávné upírské rody, tradice čistokrevnosti a zatvrzelost upírské rady.
 
Kdo ale tohle přežije, bude odměněn docela slušným béčkovým filmem, který svým předchůdcům v sérii rozhodně ostudu nedělá, a který má oproti dojmu ze svého začátku k vyložené slátanině daleko. Zábava se stupňuje s tím, jak se cestuje po Sibiři za nějakými albínskými upíry ze severu, a jak se blíží nevyhnutelná válka. Pro Čecha je bonusovým přínosem i poznávání tuzemských lokací (užijete si hlavně české zámky a Hlavní nádraží v Praze).
 
Lara Pulver ve filmu Underworld: Krvavé války / Underworld: Blood WarsDobrý film to ale rozhodně není. Příběh je mnohdy podivně zkratkovitý (scénář se údajně brutálně přepisoval i během samotného natáčení), dialogy jsou místy vyloženě otřesné, akční scény málo výrazné, některé digitální triky jsou žalostné a sem tam pokulhávají i herecké výkony (Theo James opět dokazuje, že není herec, ale do reklamy na sprchový gel by se hodil). Závěr slouží čistě jako vábnička na další díl.
 
Underworld: Krvavé války si opravdu užijí jen fanoušci série, které může dokonce i potěšit snaha tvůrců o její pozvednutí z fáze umrtvení do fáze probuzení. Pro ostatní ale film zůstává skutečně jen veskrze průměrným béčkem, které je snesitelné jen díky poměrně slušné zábavnosti, projevující se však i na místech, kde to tvůrci pravděpodobně nepředpokládali.
 
P.S. Viděl jsem 2D verzi. Film je ale poměrně tmavý a odehrává se buď v noci, nebo ve zšeřelých místnostech, tudíž si nedokážu představit, jak asi musí (ne)fungovat 3D verze.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Český trailer k filmuUnderworld: Krvavé války


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY