TV tipy: Superúčetní zkouší nebezpečnou metodu a umírá za dlouhého dne

Vydáno: 09.12.2016 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Blížící se svátky znamenají v televizi extrémní důraz na mnohokrát reprízované a okoukané kousky, takže najít něco atraktivního je hodně těžké. Tento týden by to ale mohly být třeba krimi Šaráda nebo drama Nebezpečná metoda.
Šaráda (Charade) (pátek 9. 12., ČT2, 22.15 - 00.05 / čtvrtek 15. 12., 09.45 - 11.35)

Plakát filmu Šaráda / CharadeRomantická krimikomedie je nejsilnější v tom, že střídá několik žánrů, aniž by to výrazně rušilo. Režírující Stanley Donen kombinuje romantickou komedii s prvky černého humoru, špionážní drama a napínavý thriller a dohromady to tvoří zajímavý celek, který nenudí. Tempo je svižné a odsýpá, příběh je dostatečně atraktivní a především dialogy jsou naprosto vybroušené a nechybí jim náboj. V hlavních rolích excelují výteční Cary Grant a Audrey Hepburn, které doplňují třeba Walter Matthau, James Coburn nebo George Kennedy. Škoda, že to není o něco kratší. Poctivá staromilská podívaná, která připomíná to nejlepší z Alfreda Hitchcocka. Více se dočtete v našem Stroji času.

Zajímavost: Věkový rozdíl mezi oběma hlavními představiteli byl tehdy nevídaných šestadvacet let.

Originální trailer filmu Šaráda / Charade
Životní šance (One Chance) (sobota 10. 12., Nova Cinema, 20.00 - 22.10 / neděle 11. 12., 13.35 - 15.40 / pondělí 13. 12., 12.15 - 14.20)

Český plakát filmu Životní šance / One ChanceBritské drama vychází ze skutečných událostí a popisuje, jak se outsider Paul Potts vyšvihl až mezi špičku operních zpěváků. Režírující David Frankel v začátku navnadí svižným tempem, vtipnými hláškami a pořádnou porcí nadhledu a divák je tím pádem hodně rychle vtažen do děje. Jakmile se ale pokouší o vážnější podtón, stává se z filmu klasické slzopudné a klišovité drama, kterých už jsme viděli hodně. Tvůrci zkrátka někdy tlačí na emoce zbytečně moc, což je postupem času kontraproduktivní. Naštěstí se vydařilo klíčové obsazení, neboť jak James Corden, tak Alexandra Roach jsou velmi sympatičtí a nelze jim nedržet palce. Za zmínku pak stojí ještě výborný Colm Meaney. Když se smíříte s tím, že závěr je jednou velkou přehlídkou klišé a ústřední postava je absolutně bezchybná, užijete si příjemnou žánrovou jednohubku, o níž se detaily dočtete v naší recenzi.

Zajímavost: Veškeré operní pasáže ve filmu nazpíval skutečný Paul Potts.

Český trailer filmu Životní šance / One Chance
Četník a mimozemšťané (Le gendarme et les extra-terrestres) (neděle 11. 12., Barrandov, 09.05 - 11.05 / Kino Barrandov, 20.20 - 22.10)

Plakát filmu Četník a mimozemšťané / Le gendarme et les extra-terrestresAčkoli se předposlední díl populární francouzské komediální série těší solidnímu hodnocení, patří v rámci celé řady k tomu slabšímu. Režírující Jean Girault se v něm svezl na vlně tehdy populárního sci-fi a do klasicky ztřeštěného příběhu přidal mimozemský prvek, což se mu úplně nezdařilo a celé to působí spíše rozpačitě. Humor je nicméně stále absurdní a bláznivý a tempo natolik svižné, že slabší momenty tak nevyniknou. V hlavní roli opět exceluje Louis de Funès, kterého ze známějších tváří doplňuje tentokrát jen Michel Galabru. Trošku naivní žánrovka, v níž už se hodně věcí opakuje.

Zajímavost: Během natáčení jedné scény zabilo auto diváka. Scéna byla nakonec vystřižena.

Originální trailer filmu Četník a mimozemšťané / Le gendarme et les extra-terrestres
Plakát filmu Superúčetní / SuperfantozziSuperúčetní (Superfantozzi) (pondělí 12. 12., Kino Barrandov, 00.35 - 02.35)

Pátý díl z kvalitativně silně nevyrovnané italské komediální série je překvapivě vydařený a těší se relativně vysokému hodnocení. To je nejspíše dáno tím, že režírující Neri Parenti dostal k dispozici příběh, který paroduje mnoho historických událostí a nabízí poměrně dost opravdu vtipných momentů, které lehce převažují nad těmi trapnými. To, že je snímek dost epizodický a nedrží u sebe, v tomto případě tolik nevadí. V titulní roli samozřejmě nesmí chybět Paolo Villaggio, který film mění ve svou one man show. Něco pro milovníky ztřeštěného italského humoru.

Zajímavost: Liù Bosisio si po šesti letech zahrála Fantozziho manželku, protože potřebovala peníze.

Originální trailer filmu Superúčetní / Superfantozzi
Umírání za dlouhého dne (The Long Day's Dying) (pondělí 12. 12., ČT2, 22.00 - Český plakát filmu Umírání za dlouhého dne / The Long Day's Dying23.30)

Britské válečné drama nepatří k těm nejznámějším, což je jednoznačně dáno tím, že zdánlivě není divácky atraktivní. Režírující Peter Collinson v něm totiž vsadil na komorní atmosféru jednoho stavení, hodně hutnou až nepříjemnou atmosféru a vskutku propracované vnitřní monology postav a jejich psychologii. Na akci zcela rezignoval, z čehož rezultuje silný naturalismus a alarmující protiválečné poselství. Spolehnout se mohl i na herecké výkony všech zúčastněných, kterými jsou David Hemmings, Tony Beckley, Tom Bell a Alan Dobie. Výsledku tak bývá vytýkáno jen několik nelogičností a příliš televizní vzhled. Pozapomenutý klenot.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Alana Whitea.

Originální trailer filmu Umírání za dlouhého dne / The Long Day's Dying
Mallory (úterý 13. 12., ČT2, 21.05 - 22.45)

Plakát filmu  / MalloryDalší z časosběrných dokumentů režisérky a scenáristky Heleny Třeštíkové je vesměs stejný jako ty předešlé, přesto stojí za vidění, protože hlavní hrdinka je trošku jiná než hrdinové předchozích filmů a viditelně se snaží se svou životní situací něco dělat. Autorka opět pracuje s emocemi možná trošku víc, než by bylo třeba, vzhledem k jejím zkušenostem to ale tolik nevadí, protože nikdy nesklouzne k prvoplánovosti nebo lacinosti. Únosná je též stopáž, takže vyloženě slabých míst se naštěstí nedočkáte. Škoda, že ze života ústřední postavy před drogami tu není ukázáno vůbec nic. Kvalitní, i když ničím objevný dokument. 

Zajímavost: Režisérka tvrdí, že celkem bylo natočeno přes čtyřicet hodin materiálu.

Originální trailer filmu Mallory
Den blbec (Nicht mein Tag) (úterý 13. 12., Prima Max, 22.20 - 00.50 / čtvrtek 15. 12., 00.20 - 08.00)

Český plakát filmu Den blbec / Nicht mein TagDva roky stará německá akční komedie je až příliš okatě inspirována hollywoodskými žánrovkami. Režisér a spoluscenárista Peter Thorwarth se spolehl na předvídatelný a ničím překvapivý příběh, který se snaží oživit tu více, tu méně funkčními fórky, vtípky a hláškami. Ani tempo není bůhvíjak svižné a zejména v závěru už se film hodně táhne a nenabídne žádný zásadní zvrat. Nad vodou tak snímek drží solidní, i když spíše rutinní akce a špičkování mezi hlavními postavami, které výborně ztvárnili Axel Stein a Moritz Bleibtreu, jimž v maličké, ale nezapomenutelné roli sekunduje Til Schweiger. Výsledek tak vlastně není vysloveně špatný, jen mu chybí něco výraznějšího, kvůli čemu by si ho divák pamatoval i za pár hodin po skončení. Příjemná jednohubka na úterní večer.

Zajímavost: Strip club v Amsterdamu, kam hrdinové jedou, je ve skutečnosti německý podnik Pascha Nightclub v Cologne.

Oficiální český trailer filmu Den blbec / Nicht mein Tag
Zahulíme, uvidíme 2 (Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay) (středa 14. 12., Nova Cinema, 22.05 - 00.05 / čtvrtek 15. 12., 23.35 - 01.30)

Plakát filmu Zahulíme, uvidíme 2 / Harold & Kumar Escape from Guantanamo BayPokračování "huličské" dobrodružné komedie je překvapivě dobře hodnocené a předchozímu filmu ostudu nedělá. Pokud nicméně "jedničku" neznáte, budete trošku v nevýhodě, protože režijní a scenáristická dvojice Jon Hurwitz a Hayden Schlossberg na ni dost často odkazuje, takže si několik vtipů nemáte šanci užít. Potěšující je ovšem to, že vysloveně fekálního humoru je tu jen minimum a po většinu času se spoléhá na bláznivé, avšak relativně vkusné vtípky, z nichž některé jsou bezmála geniální. V hlavních rolích se vrátili John Cho a Kal Penn, mezi nimiž funguje perfektní chemie, a které doplňuje ze známějších tváří vynikající Neil Patrick Harris. Když nebudete moc přemýšlet, tak byste si mohli užít docela velkou porci zábavných a mnohdy nápaditých scének.

Zajímavost: Harris natáčel svůj výstup čtyři dny.

Originální trailer filmu Zahulíme, uvidíme 2 / Harold & Kumar Escape from Guantanamo Bay
Nebezpečná metoda (A Dangerous Method) (čtvrtek 15. 12., ČT art, 20.20 - 21.55)

Plakát filmu Nebezpečná metoda / A Dangerous MethodKoprodukční psychologické drama je hodně zajímavou podívanou, která ale možná spoustu diváků zklame. Režírující David Cronenberg v něm je totiž hodně umírněný, a ačkoli vypráví lechtivé a intimní téma, vůbec nic nevyzní vulgárně a není tu jediná vysloveně erotická scéna. Důraz klade na vybroušené dialogy a dobovou atmosféru a dává si záležet na každém detailu. Samostatnou kapitolou jsou pak precizní herecké výkony, které obstarávají charismatický Michael Fassbender, skvostný Viggo Mortensen, jenž si pro sebe krade každou vteřinu, v níž se objeví a taktéž výtečná Keira Knightley, za zmínku ještě stojí takřka geniální Vincent Cassel v menší, ale dost podstatné roli. Jen je možná škoda, že v závěru tempo dost zvolní a některé střihy jsou až moc ostré. Detaily najdete v naší recenzi.

Zajímavost: Mortensen nosil ve filmu hnědé kontaktní čočky, hustší obočí a byl mu upraven i tvar nosu.

Český trailer filmu Nebezpečná metoda / A Dangerous Method
Gangsteři (Takers) (čtvrtek 15. 12., Nova, 23.15 - 01.20)Plakát filmu Gangsteři / Takers

Šest let starý akční krimithriller je zajímavou, ale nedotaženou směskou toho nejlepšího, co tento žánr ve své hollywoodské podobě přináší. Režisér a spoluscenárista John Luessenhop toho v něm moc neřešil, a i když se snaží přijít s překvapivým příběhem plným nečekaných zvratů, opak je pravdou a divák si jen odškrtává všechny povinné položky a přemýšlí, kde už něco podobného viděl. Vesměs to ale nevadí, protože vizuální stránka je zdařilá, akce má náboj a je svižně natočená a taktéž tempo je dost rychlé. Lákavé je i obsazení, v němž se objeví třeba Matt Dillon, Hayden Christensen, Paul Walker, Zoe Saldana nebo Idris Elba. Na čtvrteční noc asi ideální a nenáročná volba.

Zajímavost: Původně se měl film jmenovat Bone Deep.

Originální trailer filmu Gangsteři / Takers


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY