TV tipy: Zelený sršeň se vydává na Cestu naděje do Byzantia

Vydáno: 02.12.2016 12:55 - Vratislav Šálek | foto: Columbia Pictures

Za jeden z největších taháků týdne se považuje (polo)komiksová komedie Zelený sršeň se Sethem Rogenem. Mimo ni jde možné zachytit také režijní debut Russella Crowea nebo upírský příběh s Gemmou Arterton.
Kristýna (Christine) (sobota 3. 12., ČT2, 13.25 - 15.05)

Plakát filmu Kristýna / ChristineNejen v našich končinách skoro neznámé italsko-francouzské romantické drama se dlouho jeví být klasickou červenou knihovnou. Jenže režírující Pierre Gaspard-Huit v něm klade až příliš velký důraz na psychologii postav a ani příběh není tak jednoduchý, jak bychom čekali, třešničkou na dortu pak je překvapivě drsný konec. Dále pak uchvátí nádherná dobová výprava a atmosféra, krásná kamera a hudba Georgese Aurica. V hlavních rolích se objeví tehdy začínající Romy Schneider a Alain Delon, mezi kterými to po celou dobu potřebně jiskří, díky čemuž jsou oba živelní a vášniví. Možná škoda jen určité naivity, pomalého tempa a několika vatových scén. Zapomenutá evropská klasika.

Zajímavost: Oba představitelé titulních rolí se do sebe v průběhu natáčení zamilovali a po jeho skončení spolu začali žít v Paříži.


Cesta naděje (The Water Diviner) (sobota 3. 12., Nova Cinema, 20.00 - 22.20)

Český plakát filmu Cesta naděje / The Water DivinerAustralsko-americké válečné drama je režijním debutem Russella Crowea a je na něm znát, jak moc to pro něho byla důležitá látka. Tvůrce má cit pro zachycení zvláštní atmosféry a na diváka přenese i kouzlo australské farmy a posléze i turecké vesničky. K tomu mu pomáhá i nádherná kamera, která volí jen minimum prvoplánově kýčovitých záběrů. Příběh je tedy dost předvídatelný, to ale tolik nevadí, neb autor velmi citlivě pracuje s postavami a pečlivě buduje vztahy mezi nimi, navíc se mu daří i velkolepé akční scény. V hlavní roli mimo samotného režiséra poznáte ze známějších tváří snad jen Olgu Kurylenko. Zamrzí hlavně nevyrovnané tempo, přetažená stopáž a zbytečně pohádkový a idylický koncept celého příběhu. Více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Kurylenko se kvůli roli naučila turecky.


Četník ve výslužbě (Le gendarme en balade) (neděle 4. 12., Barrandov, 09.00 - 11.10 / Kino Barrandov, 20.20 - 22.25)

Plakát filmu Četník ve výslužbě / Le gendarme en baladeO čtvrtém dílu legendární série platí prakticky totéž, co u těch předchozích. To tedy znamená, že režírující Jean Girault opět rezignuje na celistvý příběh, ale předkládá sled několika šílených gagů, které jsou tentokrát už slabší, ačkoli se tu najdou i ty geniální. Tempo je naštěstí natolik svižné, že hluchá místa sice zaznamenáte, ale přejdete je s mávnutím ruky. Oproti ostatním částem je tato navíc trochu dobrodružná, takže přidává i zajímavé lokace a nové situace. V hlavní roli pochopitelně nechybí Louis de Funès, jehož standardně doplňují mimo jiné i Jean Lefebvre a Michel Galabru. Totální klasika s nádechem nostalgie.

Zajímavost: Lefebvre hrál v tomto díle naposledy, dalších už se odmítl účastnit.


USA versus John Lennon (The U.S. vs. John Lennon) (neděle 4. 12., ČT art, 20.20 - 21.55 / úterý 6. 12., 23.35 - 01.10 / pátek 9. 12., 00.35 - 02.10)

Plakát filmu USA versus John Lennon / The U.S. vs. John LennonAčkoli název hudebního dokumentu evokuje nějakou kontroverzi, kontroverzní není vůbec, což je jeho největší nedostatek. Režírující duo David LeafJohn Scheinfeld II ho tedy pojalo dost jednostranně a zatímco kolébka demokracie je kritizována ze všech stran, slavný muzikant je popisován jako mučedník, pokud navíc jeho názory znáte hlouběji, nic nového se tu nedozvíte. Ti ostatní ocení unikátní záběry a rozhovory s čelními představiteli tehdejších vlivných hnutí, ale třeba také členů tajných služeb s muzikantovou manželkou. Jediné, co tak můžete tvůrcům mimo již zmiňovanou nevyváženost vyčítat, je na žánr přetažená stopáž, která od poloviny nemá co zásadního nabídnout. Zajímavá podívaná.

Zajímavost: Pro oba tvůrce šlo o celovečerní debut.


Santa Claus (The Santa Clause) (pondělí 5. 12., Nova Cinema, 20.00 - 22.00 / úterý 6. 12., 12.30 - 14.20 / středa 7. 12., 11.05 - 12.55)

Plakát filmu Santa Claus / The Santa ClauseNaprosto neškodná vánoční komedie se k nadcházejícímu období přesně hodí. Režírující John Pasquin se sice nedokáže po celou dobu rozhodnout, zda točí čistou komediii, nebo rodinné drama, takže výsledek je někde na půli cesty, na druhou stranu tu tím pádem absentují šílené a bláznivé gagy, což je jen dobře. Příběh pochopitelně nemá smysl řešit, pozitivem ale je, že nepatří k těm nejhloupějším a se značnou mírou tolerance a fantazie si ho lze užít. V hlavní roli exceluje značně umírněný Tim Allen. Totální sváteční pohodovka.

Zajímavost: Natáčení bylo na dva roky a čtyři měsíce zastaveno, neboť hlavní hvězda přesně tak dlouho pobývala ve vězení za přechovávání kokainu.


Baby Boom (Baby Boom) (pondělí 5. 12., Prima Max, 20.15 - 22.40 / úterý 6. 12., 15.15 - 17.35)

Plakát filmu Baby Boom / Baby BoomRomantická komedie z konce osmdesátých let je u nás hodnocena lépe než v zahraničí. Těžko říct, proč tomu tak je, režírující Charles Shyer toho každopádně moc neřešil a spolehl se na pohodovou atmosféru, relativně vtipný příběh, přesnou hudbu Billa Contiho a mnoho situací "jako ze života", které ocení především ti, kteří už mají své potomstvo. V hlavní roli navíc exceluje úžasná Diane Keaton, která film drží nad vodou i ve slabších chvilkách, a kterou doplňují třeba Sam Shepard, Harold Ramis nebo James Spader. Škoda jen pomalejšího tempa, nevyrovnané úrovně humoru a taktéž nevyužitého potenciálu, který námět skrýval.

Zajímavost: Scenáristkou filmu je Nancy Meyers, která je zároveň manželkou režiséra.


Zelený sršeň (The Green Hornet) (středa 7. 12., Prima Max, 22.15 - 00.45 / pátek 09. 12., 00.55 - 07.45)

DVD obal filmu Zelený sršeň / The Green HornetKomiksová adaptace se netěší v zahraničí úplně nejlepším hodnocením, což je rozhodně dáno celkovým autorským přístupem. Režírující Michel Gondry v ní totiž přišel s poměrně originální akcí, která je skvěle načasovaná a využívá nádherná auta a perfektní zbraně. Na druhou stranu ale celou dobu neví, co vlastně točí a tak je snímek někdy parodií, jindy komedií a chvíli zase seriózním dramatem. Horší je, že většina vtipů není úplně vtipná a je značně infantilní a spousta postav je úplně zbytečných. To je ale především vina spoluscenáristy a představitele hlavní role Setha Rogena, který po většinu času jede na vlastní triko a ostatním nedává tolik prostoru. Dále se tu tedy objeví výtečný Jay Chou, parádní Christoph Waltz a skutečně až moc upozadění Cameron Diaz a Tom Wilkinson. Podrobnosti o této originální komiksové podívané hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: Rogen kvůli roli zhubl více než třináct kilogramů.


Byzantium (Byzantium) (středa 7. 12., ČT2, 23.25 - 01.20)

Český plakát filmu Byzantium / ByzantiumBritsko-americko-irské fantasy drama má dost rozporuplná hodnocení a rozhodně se nebude líbit každému. Jedni režírujícímu Neilu Jordanovi vytýkají, že natočil do sebe zahleděnou upírskou podívanou, která disponuje hloupými postavami, zbytečnými flashbacky a utahaným tempem. Druzí naopak chválí zajímavé ženské hrdinky a atraktivní příběh, který je úplně něčím jiným, než v současnosti z upířích filmů známe. Všichni se ovšem shodují na tom, že atmosféra je příjemně melancholická a potemnělá, vizuální stránka je naprosto famózní a některé záběry a scény jsou hodně invenční a svérázné. V hlavních rolích se představí a své přednosti odhalí Saoirse Ronan a Gemma Arterton, pánové tak mají o lákadlo navíc. Více se dozvíte v naší recenzi.

Zajímavost: Ačkoli dvě hlavní hvězdy hrají matku a dceru, skutečný věkový rozdíl mezi nimi je pouhých osm let.


Cervantes (Cervantes) (čtvrtek 8. 12., ČT art, 20.20 - 22.20)

Plakát filmu Cervantes / CervantesTotálně neznámé italsko-španělsko-francouzské drama se sice jmenuje podle slavného literáta, do značné míry jde ale o fiktivní příběh, který se jeho životem jen inspiruje. Režírující Vincent Sherman tak mohl natočit ryzí dobrodružný snímek, který je typickou ukázkou své doby. To tedy znamená, že výprava a kostýmy jsou v rámci možností opulentní, barvy jsou syté a příběh strhující. V hlavních rolích excelují Horst Buchholz a Gina Lollobrigida, které doplňují mimo jiné José Ferrer, Louis Jourdan nebo Fernando Rey. Škoda přetažené stopáže a značné naivity, která ale asi k době vzniku patří.

Zajímavost: Jde o poslední Shermanův kinofilm, po jeho dokončení se dostal na černou listinu a až do své smrti natáčel už jen pro televizi.


Šílenci na prknech (Out Cold) (čtvrtek 8. 12., Nova Cinema, 21.50 - 23.35)

Plakát filmu Šílenci na prknech / Out ColdSportovní komedie není nijak originální a nevyplatí se nad ní moc přemýšlet, přesto patří k těm lepším žánrovkám. Režírující sourozenecká dvojice Brendan Malloy a Emmett Malloy si toho totiž byla dobře vědoma, a ačkoli se pokoušela o jakous takous milostnou linii, neopomněla ani atraktivní horské prostředí, poměrně sympatické postavy a relativně zdařilé vtípky, kterých je naštěstí většina. Nechybí ani celkově pohodová atmosféra a několik "čísel" na snowboardu. Ze zajímavého obsazení vyčnívají Zach GalifianakisVictoria Silvstedt, která potěší především pánské oči. Stopáž je střídmá, tempo natolik svižné, že nedostatků si tolik nevšimnete a navíc to baví i ty, kteří na "prkně" nikdy nestáli. Ideální večerní oddechovka.

Zajímavost: Jedná se o poslední film, v němž hrál Lewis Arquette, který zemřel devět měsíců před premiérou.




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY