Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Sedm statečných (1960)

Blu-ray recenze: Sedm statečných (1960)

Vydáno: 25.03.2017 18:00 v sekci Recenze | Blu-ray - | foto: United Artists

Po nedávné recenzi dějinami žánru poučeného remaku (2016) přinášíme opožděnou kritickou reflexi "původních" Sedmi statečných (1960). Na Blu-rayi vyšli loni s původním dabingem a více než třemi hodinami bonusů.

Sedm statečnýchRecenzoval/a dne 25.03.2017 18:00. Po nedávné recenzi dějinami žánru poučeného remaku (2016) přinášíme opožděnou kritickou reflexi "původních" Sedmi statečných (1960). Na Blu-rayi vyšli loni s původním dabingem a více než třemi hodinami bonusů. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Sedm statečných / The Magnificent SevenSedm statečných je klasika, jíž jsou poměřovány nejenom jiné westerny, ale vůbec filmy s několika ústředními postavami, jež jsou vzhledem k okolnostem nuceny utvořit tým pro dosažení společného cíle. Pozici nezpochybnitelné (a nezpochybňované) klasiky má snímek víc u nás než v zámoří, protože za minulého režimu byl jako jeden z mála westernů uveden v kinech, jelikož vyhovoval ideologicky. (Celá zápletka utlačovaných rolníků, kteří se za pomocí sedmičky odvážných postaví zlým vykořisťovatelům, jimž jde pouze o půdu a peníze, konvenovala moci jedné strany. Závěrečný proslov o tom, že "vyhráli hlavně vesničané", však mohl být vzhledem ke kolektivizaci vykládán ze strany publika různě.)

Jaký může být (kulturní) důvod pro adoraci jednoho titulu jak v zahraničí, tak i u nás? Odpověď na zdánlivě složitou otázku je jednoduchá: výlučnost, vyvázanost z tradic a neposuzování na základě nich. Sedm statečných bylo (ne)přiznanou předělávkou snímku Akiry Kurosawy Sedm samurajů, který byl pro americké diváky pro své zasazení do feudálního Japonska 16. století příliš vzdálený a svou více než dvou a půl hodinovou délkou a důrazem na způsob života postav divácky méně vstřícný. U nás pro změnu tato japonská klasika nebyla za komunismu uvedena, a tak neexistoval referenční bod, k němuž by mohla být westernová verze vztahována, s nímž by mohla být kvalitativně poměřována.  

Steve McQueen, Yul Brynner ve filmu Sedm statečných / The Magnificent SevenI pro zahraniční soudobé publikum, které mělo možnost komparace se žánrovými souputníky, muselo Sedm statečných působit jako dílo vymknuté z poetiky žánru. V padesátkách minulého století se v televizi začaly objevovat westernové seriály, jež oproti svým konkurentům z kin byly komplexnější co do psychologické prokreslenosti postav, čemuž se mimo jiné (výpravnost, formáty...) chtě nechtě začaly přizpůsobovat i kinofilmy. Problematizovaly do té doby zavedené typy postav, když jim třeba přiřkly problémy s alkoholem, vylíčily je jako traumatizované, a tak zbraně se štítíci jedince, či nebyly tak černobílé, protože méně jednoznačně přistupovaly k otázkám rasy. Titulní sedmička je přitom všechno, jenom ne psychologicky prokreslená, protože každý z ní představuje hned z počátku jasně definovaný žánrový typ, který je oproti ostatním odlišen jednak kostýmem, jednak způsobem herectví té které hvězdy. Tematická ambicióznost je pouze dílčí, a to ve scéně s odvozem nepohřbeného indiánského těla kvůli barvě pleti, ale nad společenským významem zde převládají potřeby vyprávění (spojení dvou statečných, představení jejich dovedností i spolupráce) a žánru (budování napětí, akce).

Sedm statečných muselo působit jako závan starých žánrových časů, v nichž přeživší hrdinové během v závěru odjíždí v dál. V něčem však film, jak zní jedna z floskulí, předběhl dobu, protože svou strategii založil na oddalování střetnutí: dlouhé čekání na (akční) konfrontaci a následně její velmi krátký průběh. Co se později stalo neodmyslitelnou součástí italských "špageťáků", z nichž - především těch leoneovských - to pro změnu přejímaly americké westerny, je v zárodečné podobě již v Sedmi statečných. Dvojice statečných, sledovaná pozdějším třetím, několik minut odváží na kopec rakev, kterou nechce odvést nikdo jiný z obav o vlastní krk kvůli "odstřelovačům" a nebezpečí na konci cesty. Svým způsobem je paradoxní, že se klasikou, a tudíž vzorem pro další díla (remake, béčkové sci-fi braky, komiksový antihrdinský počin ad.), stal film přesazující tradice jedné kultury (japonské) do jiné (americké), hrdě ignorující změny v žánru a svým pojetím místy předjímající jednu z jeho podob. (8/10)


Upoutávka na film Sedm statečných (1960)

BLU-RAY:
BD obal filmu Sedm statečných / The Magnificent SevenVzhledem ke zmiňovanému statutu Sedmi statečných není zarážející, že se první várka disků (dostupná od 9. 11.) alespoň v e-shopech rychle rozprodala. Dolis je distributorem, společností Bontonfilm, slibován na přelom listopadu a prosince, a tak si zájemci/zájemkyně mohou rozšířit sbírku, potažmo upgradovat DVD na BD. Zatímco u nás Sedm statečných bylo dříve dostupných v jednodiskové speciální edici na starším typu nosičů, modrý disk vychází z dvoudiskové americké (sběratelské), potažmo britské (ultimátní) edice. Má tak navíc další dva zhruba čtvrthodinové dokumenty, bohužel na BD oproti 2DVD chybí jeden dokument s filmovým historikem Christopherem Fraylingem a jeho audiokomentář, což zamrzí už proto, že by si tento kult zasloužil odbornější zasazení do žánrového cyklu westernů. Verze k 50. výročí, jak připomene potištěný disk uvnitř obalu s vnitřním artworkem (na jedné straně Brynner, na druhé McQueen), se tak až na titulkovou a jazykovou lokalizaci neliší od disku vydaného před pěti lety ve Státech v kolekci s dalšími díly tetralogie Sedmi statečných.  

První čtvrtina dokumentu Guns for Hire: The Making of Magnificent Seven z bonusů k filmu Sedm statečných (1960)

OBRAZ A ZVUK: 
James Coburn, Horst Buchholz ve filmu Sedm statečných / The Magnificent SevenPokud se ptáte, jestli si Sedm statečných pořídit, i když máte speciální DVD edici a BD ke svému 50. výročí neprošlo restaurováním, odpověď zní: ano. Zvukový upmix z původního mona do pětikanálového DTS-HD Master Audio byl zbytečný, protože s výjimkou několika pasáží s výrazným hlavním hudebním tématem a pár akčních scén využívajících směrování pozornosti nemá zvuková stopa v čem vyniknout, podstatná je její srozumitelnost a zbavení vad souvisejících se stářím (šum). Přítomnost původního českého dabingu (taktéž poněkud neopodstatněně v pětikanálu, i když jen v Dolby Digital) potěší, mnozí z televizních uvedení nejspíš snímek ani jinak neznají (a znát nejspíš nechtějí). (7/10)

Zato obrazový přepis (v původním formátu 2.35:1) je dobrým důvodem, proč upgradovat z DVD na BD. Sice je obraz v exteriérových scénách často zrnitý (obzvlášť obloha), i když nikterak rušivě, a některé záběry či scény jsou měkčí a tedy i méně ostré než jiné (denní scény v lese) a pár ustavujících záběrů není zrovna nejstabilnějších, ale jde o drobné nedostatky. Obraz je ostrý, odráží záměr v podobě utlumení barevné palety, zatímco nechává vyniknout některým občas se objevivším teplým barvám (koruny stromů, červená košile), v tmamých místech se nic neztrácí (Brynnerův kostým je velmi detailní). (8/10)

Druhá čtvrtina dokumentu Guns for Hire: The Making of Magnificent Seven z bonusů k filmu Sedm statečných (1960)

BONUSY:
Horst Buchholz ve filmu Sedm statečných / The Magnificent SevenZhlédnutí a poslechnutí všech bonusů zabere bezmála tři a půl hodiny, ale člověk se stejně neubrání jistému zklamání. Jednak ani jeden z materiálů neobsahuje české titulky, a tak budou neangličtináři/neangličtinářky ochuzeni o spoustu nostalgického vzpomínání a adorování jimi zapůjčeného/zakoupeného díla. Jednak se nabízelo k padesátiletému výročí pořídit nové bonusy, nebo alespoň na disk umístit všechny dřívější, protože ve všem tom ohlížení se zpět chybí pořádná kontextualizace a odstup, což by mohl poskytnout na Blu-rayi nepřítomný audiokomentář historika a westernového znalce Christophera Fraylinga a dokument s ním.

Co na disku je? V audiokomentáři producenta Waltera Mirische, asistenta režiséra Roberta E. Relyea a herců Eliho Wallacha a Jamese Coburna převládají různé více či méně zábavné a více či méně zajímavé historky ze samotného natáčení. Průvodní mluvené slovo ke snímku je cenné i proto, že mnoho z původních sedmi statečných nepřežilo, jak poněkud netaktně a nezáměrně černohumorně připomene ve svých závěrečných titulcích středometrážní dokument Nájemní zabijáci - Z natáčení filmu Sedm statečných (46:54 min.): "Yul Brynner zemřel roku 1985 na rakovinu. Steve McQueen zemřel roku 1980 na rakovinu. Charles Bronson hrál v sérii Přání smrti." Během té tři a čtvrt hodiny se opravdu stihne probrat vše podstatné, i když je to někdy podobně lakonické a uspěchané jako výše citovaná pasáž z něj. Řeč je o Sedmi statečných jako remaku Sedmi samurajů a o první verzi scénáře více blízké Kurosawově předloze, o sporech s producenty a původně nasmlouvaným hercem (Anthony Quinn) u soudu, o obsazování (nikdo není opomenut), o koprodukci s Mexikem jakožto nezbytnosti pro započetí produkce, o samotném natáčení (s pasáží věnovanou svatbě Brynnera a herečky), o hudbě (a jediné nominaci na Oscara právě za ni), o opomenutí kvalit úsporného scénáře a o odkazu filmu (tři pokračování, seriál). Vše je přitom prezentováno jako série překážek, která nakonec vedla ke vzniku nestárnoucí klasiky, potažmo pro některé spíše kultu.  

Robert Vaughn ve filmu Sedm statečných / The Magnificent Seven
"Zbytek" tvoří vedle galerie s cirka padesáti fotkami (z filmu, z natáčení, plakátů) a dvou upoutávek (dobře tříminutových, kladoucích důraz na herecké hvězdy a hudební podkres) i dvojice zhruba čtvrhodinových featurettů rozvíjejících onen hlavní středometrážní. Dokument Elmer Bernstein a Sedm statečných (14:48 min.) je rozborem Bernsteinovy kompozice z úst historika filmové hudby Jona Burlingamea, který se ve svém povídání zaměřuje na její atypičnost (postavy nemají vlastní motiv, je pouze společné téma Sedmi statečných, potažmo milostné téma Chica a Petry) a neopomíjí její vliv na (pop)kulturu (použití hudby v reklamě na cigarety Marlboro). Bernstein je vylíčen jako auteur, který navzdory inspiraci v mexické hudbě složil pravou americkou muziku. Poslední featurette Ztracené záběry ze Sedmi statečných (14:47) bohužel není o vystřižených scénách, ale o knize s archivními fotografiemi, které u těch, kdož si ji prohlíží (zejména E. Wallacha), vyvolává vzpomínky na natáčení.

Ze všech materiálů (audiokomentář, dokumenty, galerie, původní upoutávky) se Sedm statečných jeví jako pravá klasika, která jako titulní sedmička musela před svým zapsáním se do historie vybojovat spoustu bitev, aby bylo vůbec možné se za ní nostalgicky ohlížet. Pamětníci a pamětnice vládnoucí angličtinou by měli/y být spokojeni. (8/10)

Třetí čtvrtina dokumentu Guns for Hire: The Making of Magnificent Seven z bonusů k filmu Sedm statečných (1960)

ZÁVĚR: 
Český plakát filmu Sedm statečných / The Magnificent Seven
Je to více než pětapadesát let od uvedení Sedmi statečných. I díky neutuchající popularitě byl u nás snímek díky Projektu 100 znovu uveden do kin, premiéry se dočkala celkem povedená předělávka a vše nyní na konci roku završuje rychle vyprodaná první várka na Blu-rayi. Modrý disk sice oslavuje padesátku (dostává se k nám totiž se zpožděním), ale nijak (až na lokalizaci) se neliší od před lety v zahraničí vydané edice. Není to nutně ke škodě, protože má nadprůměrný obrazový i zvukový přepis a většinu bonusů z u nás na trh neuvedené 2DVD verze, byť ty nejzajímavější chybí (audiokomentář filmového historika a dokument s ním). Doporučení ke koupi netřeba, kdo si nestihl pořídit první vylisovanou várku, ten/ta si jistě nenechá uniknout dolis, ačkoliv je film s odstupem let vhodný více jako dárek dřívější generaci, která zná Sedm statečných z původního uvedení v kinech, než že by snímek dokázal svou zdržovací taktikou oslovit současné dvacetníky/třicetníky navyklé na rychlejší tempo.

Čtvrtá čtvrtina dokumentu Guns for Hire: The Making of Magnificent Seven z bonusů k filmu Sedm statečných (1960)


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
100,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nebe a peklo po americku (09.02.2024 11:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Bratři bojují se strašidlem cantervillským (25.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Walter Mirisch (26.02.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- Zemřel scenárista Walter Bernstein (24.01.2021 09:01 v Novinky | Zprávy)
- Téma: nejlepší filmy všech dob (13.12.2020 12:00 v Články | Žebříčky)
- Chystá se televizní série podle japonského filmu Rašómon (19.12.2018 09:56 v Novinky | Zprávy)
- Téma: top 40: hrdinové akčních filmů část 2. (02.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Blu-ray recenze: pekelně zábavných Sedm statečných (2016) (08.03.2017 17:00 v Recenze | Blu-ray)
- Zemřel herec Robert Vaughn (12.11.2016 10:53 v Novinky | Zprávy)
- TOP 20 ČR: v jasném vedení stále Bridget a její dítě (27.09.2016 23:14 v Komentáře | Top 20 ČR)
- Recenze: Sedm statečných marně lapá po úrovni svých vzorů (22.09.2016 15:00 v Recenze | Premiéry)
- Stroj času: Projekt 100 roku 2016 podruhé: 8 1/2 (12.03.2016 20:43 v Recenze | Stroj času)
- Stroj času: Legendární western Sedm statečných (13.02.2016 14:52 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Draftovaný Thor má železné srdce a řítí se ve splašeném vlaku (29.01.2016 09:32 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu