TV tipy: Ghoul a Spider-Man bojují bitvu pěti armád

Vydáno: 25.11.2016 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Blížící se svátky na televizních programech zatím znát rozhodně nejsou, neboť vysílané počiny jsou vesměs stejné. Přesto si pro nás dramaturgové připravili dvě premiéry, konkrétně posledního Hobita a nového Amazing Spider-Mana.
Mercury (Mercury Rising) (pátek 25. 11., Prima, 21.40 - 00.05 / sobota 26. 11., Prima Plakát filmu Mercury / Mercury RisingMax, 22.10 - 00.25)

Ryze průměrný thriller se čas od času objeví na obrazovce, kde splní svůj účel, ale žádná velká sláva to není. Režírující Harold Becker sice dostal k dispozici zajímavý příběh, jenže jeho potenciál příliš nevyužil, protože po celou dobu jede na jistotu a výsledku tak chybí větší tvůrčí invence i odvaha. Alespoň, že pointa je trošku nečekaná a tempo je poměrně svěží. V hlavní roli se objeví unylý Bruce Willis, vedle kterého tak vynikne malý Miko Hughes, který se úlohy autistického chlapce chopil s chutí, dále pak hrají třeba Alec Baldwin nebo Peter Stormare. Za zmínku pak stojí ještě výborná hudba Johna Barryho. Předvídatelná jednohubka.

Zajímavost: Hughes strávil hodně času ve speciální škole s autistickými dětmi.

Oficiální trailer filmu Mercury / Mercury Rising
Ghoul (pátek 25. 11., Prima Cool, 22.10 - 00.05 / neděle 27. 11., Prima Max, 01.20 - 08.10)

Český plakát filmu  / GhoulČesko-ukrajinský horor natočený v angličtině není přijímán úplně jednoznačně, nicméně pro někoho se jedná o hodně příjemné překvapení. Režisér a spoluscenárista Petr Jákl ml. v něm totiž prokázal, že má subžánr found-footage dokonale "nakoukaný" a vybral z něj to nejlepší. To tedy znamená, že nenabízí nic originálního a nevyhýbá se tradičním žánrovým klišé, jenže se mu nadmíru daří pracovat s opravdu hutnou a nepříjemnou atmosférou odlehlého místa, jež obklopuje aura historické přítomnosti masového vraha Čikatila. Plusy budiž i slušné obsazení neznámými herci a dobře napsané postavy, mezi nimiž není žádná vysloveně otravná. Je škoda, že tvůrce neprojevil větší nápaditost a více nepracuje s démonickým charakterem skutečného Čikatila, v rámci tuzemské produkce to ale tolik nevadí. Více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Snímek má sedm alternativních konců.

Český trailer filmu Ghoul
Podezřelá bytná (The Notorious Landlady) (sobota 26. 11., Prima Max, 15.15 - 17.50)

Plakát filmu Podezřelá bytná / The Notorious LandladyU nás skoro neznámá americká mysteriózní komedie trpí především určitou nevyrovnaností. Režírující Richard Quine zpočátku láká na brilantní konverzační komedii, aby posléze trochu "přitvrdil", přidal na hutné atmosféře a humor nechal ustoupit detektivní linii. To je trochu kamenem úrazu, neboť zvraty nejsou až tak důvěryhodné, některé vtipy úplně nefungují a některé postavy nejsou příliš zajímavé. Nad vodou tedy v těchto chvílích snímek drží nádherná černobílá kamera, atmosférická a zcela přesná hudba, a především obsazení, v němž excelují Kim NovakJack Lemmon a Fred Astaire. Zcela zapomenutá zámořská klasika na víkendové odpoledne.

Zajímavost: Scénářem k filmu na velkém plátně debutoval Larry Gelbart.

Originální trailer filmu Podezřelá bytná / The Notorious Landlady
Amazing Spider-Man (The Amazing Spider-Man) (sobota 26. 11., Prima Cool, 20.00 - 22.55 / neděle 27. 11., 15.10 - 17.55)

Český plakát filmu Amazing Spider-Man / The Amazing Spider-ManDruhý pokus o představení Spider-Mana současným teenagerům překvapivě nedopadl vůbec špatně, ačkoli je de facto stejný jako ten první. Režírující Marc Webb si byl dobře vědom, že nic nového nepřinese, proto se o to ani nesnažil. Naopak přidal velkou porci hlášek, sebeparodie a ironie, čímž výsledek zlehčuje, což je jedině dobře. Soustředil se spíše na rovinu vztahovou, která bez problémů funguje, než na akci, která není úplně přehledná a postrádá tempo a náboj. Lepší mohl být i záporák, jehož ztvárňuje nepříliš charismatický Rhys Ifans. V hlavní roli se objeví sympatický Andrew Garfield, který úplně nezvládá emoční momenty, zcela výborná pak je Emma Stone, třešničkami na dortu zůstávají Martin Sheen a Sally Field. O filmu, který se i přes zdařilost většiny věcí, zdá trochu zbytečný, prozradí víc naše recenze.

Zajímavost: Aby byl pružnější, cvičil Garfield jógu a pilates.

Český trailer filmu Amazing Spider-Man / The Amazing Spider-Man
Kdo věří na lásku (Playing It Cool) (sobota 26. 11., Nova Cinema, 22.30 - 00.25 / úterý 29. 11., 02.15 - 05.05)

Plakát filmu Kdo věří na lásku / Playing It CoolV tuzemsku prakticky neznámá romantická komedie není ničím výjimečná a opravdu potěší asi jen ryzí fanoušky žánru. Debutující režisér Justin Reardon evidentně měl dobré úmysly a snaží se být osobitý, ale v rámci divácké přístupnosti jede spíše na jistotu a pouze pracuje s tradičními klišé. Nic vysloveně špatně nedělá, dialogy mají docela náboj, chemie mezi postavami funguje, jen tu zkrátka chybí zapamatovatelnější a jakkoli výraznější scéna, která by v divákovi zůstala déle než do konce titulků. Sympatické je ovšem obsazení, v němž klíčové role sehráli Chris Evans a Michelle Monaghan. Nenápadná a neškodná jednohubka na víkendový večer.

Zajímavost: Film byl natočen už v roce 2012, kvůli problémům s distribucí ale v kinech startoval až o dva roky později.

Oficiální trailer filmu Kdo věří na lásku / Playing It Cool
Četník se žení (Le gendarme se marie) (neděle 27. 11., Barrandov, 09.20 - 11.10 / Kino Barrandov, 20.20 - 22.05)

Plakát filmu Četník se žení / Le gendarme se marieTřetí díl slavné četnické série bývá mnohými považován za druhý nejlepší. Režisér a spoluscenárista Jean Girault v něm tradičně bláznivý a nesouvislý děj oživil výrazným ženským elementem, což zafungovalo dokonale. Humorných epizodek je tu pořád dost a dost a následují za sebou dost zběsile, takže těch slabších si prakticky nikdo nevšimne. Tempo je svižné, stopáž potřebně krátká, tudíž to celé uteče jako voda, aniž by došlo na vysloveně slabá místa. V hlavní roli pochopitelně exceluje Louis de Funès, k němuž se tentokráte přidává výborná Claude Gensac, chybět nesmí ani Jean Lefebvre a Michel Galabru. Totální tuzemská klasika a pořádná nostalgie.

Zajímavost: Lefebvre hlavní hvězdu filmu otevřeně nesnášel.

Originální trailer filmu Četník se žení / Le gendarme se marie
Hobit: Bitva pěti armád (The Hobbit: The Battle of the Five Armies) (neděle 27. 11., Prima Max, 20.15 - 23.20 / pondělí 28. 11., 14.30 - 17.35)

Český plakát filmu Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five ArmiesVyvrcholení nové hobití trilogie je vlastně úplně stejné jako předchozí dva díly. Režírující Peter Jackson se sice sympaticky snaží, nikdy se mu ale na diváka nedaří přenést lásku a nadšení k útlé předloze J. R. R. Tolkiena. Název snímku navíc přesně vystihuje jeho obsah, čili můžete očekávat epické, avšak viditelně digitální akční scény, jmiž zoufale chybí emoce. Nepotěší ani velké množství postav, zbytečné dialogy a vskutku zběsilé tempo, v němž se toho musí stihnout až příliš. Jistotou tak zůstávají opojné kulisy, hudba Howarda Shora, staré známé postavy a pochopitelně i obsazení, v němž namátkou nechybí Martin Freeman, Ian McKellen, Luke Evans, Evangeline Lilly nebo Orlando Bloom. Detaily k televiznímu tipu týdne hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: K výrobě všech masek bylo třeba čtyř tun silikonu.

Oficiální český trailer Hobit: Bitva pěti armád / The Hobbit: The Battle of the Five Armies
Přepadení 13. okrsku (Assault on Precinct 13) (neděle 27. 11., Prima, 22.50 - 01.15 / Plakát filmu Přepadení 13. okrsku / Assault on Precinct 13pondělí 28. 11., Prima Max, 02.50)

Na to, že americko-francouzský kriminální thriller je remakem staršího snímku, je výsledek hodně slušný. Režírující Jean-François Richet tedy připomíná spíše lepší hollywoodská béčka, na svého předchůdce se ale snaží navázat v určité nekorektnosti, lehké brutalitě některých scén a mrazivé atmosféře, k čemuž si pomáhá především skvělou kamerou. Opřít se může i o výborné obsazení, v němž hrají prim Ethan Hawke, Laurence Fishburne, Gabriel Byrne a Maria Bello, vedle nichž se ale neztratí ani Brian Dennehy nebo John Leguizamo. Škoda jen, že potenciál příběhu tvůrce trochu promrhal a nevyhnul se několika viditelným klišé.

Zajímavost: Jedna z hlavních rolí byla nabídnuta Marku Wahlbergovi, ten ji ale odmítl. 

Originální trailer filmu Přepadení 13. okrsku / Assault on Precinct 13
Marnie (Marnie) (pondělí 28. 11., ČT2, 21.45 - 23.50)

Plakát filmu Marnie / MarnieThriller mistra napětí Alfreda Hitchcocka nepatří k jeho nejznámějším ani nejlépe hodnoceným dílům, ačkoli mnozí znalci tvrdí, že funguje až na více zhlédnutí. Na to první zaujme úchvatná výtvarná stránka, působivá, i když ne tolik, jak bychom čekali, "úchylná" atmosféra, famózní a vášnivá hudba Bernarda Herrmanna a taktéž hodně zamotaný a atraktivní příběh, jemuž ale chybí erotická jiskra. Možná překvapí, že stopáž se někomu zdá zbytečně přetažená. V titulních rolích se objeví mrazivě skvělá a krásná Tippi Hedren a výborný Sean Connery, který tu hraje něco zcela jiného, než na co jsou diváci zvyklí. Méně vysílaný počin absolutního klasika.

Zajímavost: Na hlavní roli kývla Grace Kelly, jenže její manžel jí filmování zakázal.

Oficiální trailer filmu Marnie / Marnie
Nevěrné hry (pondělí 28. 11., ČT art, 23.30 - 01.05)

Plakát filmu  / Nevěrné hryZapomenuté, třináct let staré česko-slovenské psychologické drama je hodně slušnou podívanou. Režírující Michaela Pavlátová v něm nabízí zajímavý a uvěřitelný příběh o složitosti mezilidských vztahů a spoléhá se na potřebnou atmosféru místa kdesi v pohraničí, výbornou a na Českého lva nominovanou kameru, která kreslí fascinující obrazy a herecké výkony, které podávají taktéž na Českého lva nominovaná Zuzana Stivínová, vedle níž se ale neztratí ani Jana Hubinská, Ivana Chýlková nebo Kristina Svarinská. Vysloveně tak zamrzí, že střih a kontinuita jednotlivých scén, mezi kterými nechybí ani ty hodně silné, jsou dost zmatené a divák se v nich jen těžko orientuje. Solidní tuzemská žánrovka.

Zajímavost: Film získal zvláštní cenu na MFF v San Sebastianu.

Film o filmu Nevěrné hry
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY