Kinopremiéry: Zrození příchozího hrdiny Snowdena

Vydáno: 09.11.2016 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Hned tři z aktuální osmičky premiér patří k těm očekávanějším filmům podzimu. Sci-fi Příchozí je chváleno ze všech stran, válečné drama Mela Gibsona je na tom podobně a Snowden Olivera Stonea podává zprávu o současné demokracii.
Příchozí (Arrival) (Falcon)

Český plakát filmu Příchozí / ArrivalAmerické sci-fi drama vzbuzuje velká očekávání, která se ještě zintenzivnila po absolutně nadšených ohlasech prvních zámořských diváků. A není se co divit, když režii obstaral v posledních letech vzývaný Denis Villeneuve, který znovu spolupracoval s hudebním skladatelem Jóhannem Jóhannssonem a podle všeho natočil nejen výbornou žánrovku, ale hlavně film s přesahem, který patří spíše do roviny těch filozofujících vědecko-fantastických, což je jedině dobře, protože těch je v současnosti hodně málo. V tuzemsku tedy hodnocení zatím neexistují, ale snad budou podobně vysoká a více než spokojená. Doplňme jen, že v hlavních rolích se objeví Amy Adams, Jeremy Renner a Forest Whitaker. Premiéra týdne.

Synopse: Když po celém světě přistanou tajemné vesmírné lodě, dojde k sestavení elitního týmu, který vede odbornice na lingvistiku Louise Banks (Amy Adams), který má za úkol zjistit, jaké jsou úmysly mimozemšťanů. Celé lidstvo tak balancuje na pokraji globální války a žena musí ve velmi omezeném čase najít odpovědi, při jejichž hledání bude muset přistoupit k činům, které mohou ohrozit nejen její vlastní život, ale také existenci celé planety.

Zajímavosti: Tvůrci chtěli mít film co nejpřesnější, proto všechny termíny ověřovali u renomovaných vědců.

Český trailer filmu Příchozí / Arrival
Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny (Hacksaw Ridge) (Bioscop)

Český plakát filmu Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny / Hacksaw RidgePo deseti letech se k režii vrátil držitel Oscara Mel Gibson, který se v poslední době kvůli nevybíravému chování a několika excesům ocitl v hollywoodské klatbě. Válečné drama vycházející ze skutečné události je dle všeho hodně povedené a nezůstává autorově filmařské pověsti nic dlužné, neboť komentáře velebí především brutální akční scény a celkovou nekompromisnost. Hlavní roli ztvárnil Andrew Garfield, jemuž dělají společnost mimo jiné Vince Vaughn, Sam Worthington nebo Hugo Weaving. Vypadá to tedy, že po dlouhých letech tu je konečně zdařilý válečný film, který, nebýt pošramocené pověsti svého tvůrce, mohl bojovat o nějaká ta významná ocenění.

Synopse: Třiadvacetiletý Američan Desmond Doss (Andrew Garfield) se krátce po útoku na Pearl Harbor přihlásil do armády. Z hloubi svého přesvědčení ovšem odmítl nosit zbraň a zabíjet, což se nesetkalo s pochopením u jeho kolegů. Desmond se stal zdravotníkem, který kvůli svému neozbrojení čelil nevraživosti a útokům od dalších vojáků, přesto jako jediný americký voják bojoval v první linii neozbrojený a po bitvě o Okinawu se stal hrdinou.

Zajímavost: Na letošním festivalu v Benátkách si film vysloužil skoro desetiminutový potlesk vestoje.

Český trailer filmu Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny / Hacksaw Ridge
Snowden (Snowden) (Film Europe)

Český plakát filmu Snowden / SnowdenŽivotopisné drama kontroverzního pracovníka CIA, který světu prozradil, že většina telefonů na světě je monitorována, zámořskými kiny vesměs prošumělo, což je sice škoda, pro filmové fanoušky je ale důležitější to, že provokatérský režisér a scenárista Oliver Stone s ním lehce navázal na své starší počiny a otevřel palčivé téma, které se mu povedlo kvalitně zpracovat. Hodnocení jsou nadprůměrná a komentáře mluví o velmi dobře natočené, ale neveselé zprávě o současné demokracii. Klíčovou roli ztvárnil Joseph Gordon-Levitt, vedle kterého uvidíte třeba Shailene Woodley, Melissu Leo, Zacharyho Quinta, Toma Wilkinsona nebo Nicolase Cage. Další lákavá novinka.

Synopse: Edward Snowden (Joseph Gordon-Levitt) za sebou nechal pokojný rodinný život a vzornou kariéru v tajných službách a stal se psancem na útěku. Je ale muž, který odhalil šokující praktiky amerických výzvědných služeb, hrdinný whistleblower, nebo zrádce zasluhující nejvyšší trest?

Zajímavost: Woodley se kvůli své roli naučila tancovat u tyče.

Český trailer filmu Snowden / Snowden
Je to jen konec světa (Juste la fin du monde) (Aerofilms)

Český plakát filmu Je to jen konec světa / Juste la fin du mondeMladý a oceňovaný kanadský režisér a scenárista Xavier Dolan si pro svůj další počin vybral adaptaci divadelní hry Jean-Luca Lagarceho o umírajícím umělci, který se vrací domů, aby se smířil s rodinou. Jak to v případě tohoto tvůrce bývá, ohlasy jsou dost protichůdné, takže jedni tvrdí, že jde o vydařené dílo s hlubokým poselstvím, zatímco ti druzí zase, že jde o vyprázdněnou a teatrální manýru. Kde je pravda, si bude muset každý odpovědět sám, faktem každopádně je, že převažují pozitivnější hodnocení a v hlavních rolích se objevují Gaspard Ulliel, Vincent Cassel, Léa Seydoux a Marion Cotillard. Alternativní premiéra.

Synopse: Mladý a úspěšný dramatik Louis (Gaspard Ulliel) se po dvanácti letech strávených ve velkoměstě vrací domů za rodinou, aby oznámil, že je těžce nemocen a umírá. Jeho svět je ale členům rodiny natolik vzdálen, než aby mohlo dojít ke smíření a naplňujícímu prožití mužových posledních dnů.

Zajímavost: Jde o vůbec první autorův film, v němž hrají pouze francouzští herci.

Český trailer filmu Je to jen konec světa / Juste la fin du monde
Muž jménem Ove (En man som heter Ove) (AČFK)

Český plakát filmu Muž jménem Ove / En man som heter OveKdyž si neznalý divák přečte synopsi švédského komediálního dramatu, může nabýt dojmu, že jde o temný thriller, který se veze na současné protiimigrantské vlně, naštěstí tomu ale tak není. Román Fredrika Backmana je spíše komický, tudíž se dá očekávat, že u nás neznámý režisér a scenárista Hannes Holm na tom mnoho nezměnil. A je příjemné, že dosavadní hodnocení jsou velmi dobrá a mluví o tom, že film se sice s knihou nedá úplně srovnávat, nedělá jí ale ostudu, což je jedině dobře, protože je populární i v tuzemsku. O hlavní roli se postaral Rolf Lassgård, který je podobně neokoukaný jako zbytek osazenstva. Snad příjemná severská novinka.

Synopse: Ove (Rolf Lassgård) je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který všemi kolem pohrdá a dává jim to důrazně najevo. Navíc mu nedávno zemřela milovaná žena Sonja a on začíná terorizovat sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat v jeho zaběhnutém životě nastává, když se jeho sousedy stanou členové mladé pakistánské rodiny, jejíž životní styl se mu příčí. Ve chvíli, kdy omylem nabourají do Oveho poštovní schránky, se spustí řetězec nečekaných a nezadržitelných událostí.

Zajímavost: Snímek zastupuje Švédsko v boji o zahraničního Oscara roku 2017.

Český trailer filmu Muž jménem Ove / En man som heter Ove
Egon Schiele (Egon Schiele: Tod und Mädchen) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Egon Schiele / Egon Schiele: Tod und MädchenDalší zástupce Das Filmfestu, který se dostává do širší distribuce, je rakousko-lucemburské drama o známém a provokativním výtvarníkovi, který zanechal stopu i v českých zemích. Režii a částečně i scénář obstaral televizí ostřílený herec Dieter Berner, který se za kameru pro velké plátno usazuje jen zřídka. Ohlasy zatím prakticky neexistují, takže těžko hodnotit, každopádně by se zájemci měli dozvědět to podstatné ze života umělce, který předběhl svou dobu. Jak moc jsou ale informace pravdivé, už bude muset zjistit každý sám. V hlavní roli neznámý Noah Saavedra.

Synopse: Mladý Egon Schiele (Noah Saavedra) je fascinován secesí a tvorbou Gustava Klimta (Cornelius Obonya), brzy ale nachází vlastní výrazové prostředky v expresionismu a odvážných aktech. Jeho inspirací jsou mladé a krásné ženy, osudový vliv na něho mají ale jen dvě - jeho sestra Gerti (Maresi Riegner) a mladičká Wally (Valerie Pachner), pravděpodobně jeho jediná láska. Jeho provokativní erotická tvorba ale brzy vzbuzuje pohoršení a on je zatčen za sexuální zneužití nezletilé dívky.

Oficiální český trailer filmu Egon Schiele / Egon Schiele: Tod und Mädchen
Pojar dětem (CinemArt CZ)

Plakát filmu  / Pojar dětemČeský animovaný film je jednak povídkovým pásmem a hlavně také jakousi poctou Břetislavu Pojarovi. Sestává totiž z pěti filmů, na nichž se slavný tvůrce v posledních letech života podílel režijně, nebo alespoň scenáristicky. Spolurežisérem je nadějný Michal Žabka, který dal celé pásmo dohromady a některé krátké filmy i režíroval. Pro pořádek uveďme, že kvintet povídek tvoří Psí historie, Hiroshi, O princezně, která se nesmála, Vánoční balada a Narcoblues. Kvalita je podle nemnoha ohlasů nevyrovnaná, za vidění ale snímek určitě stojí, protože představuje poslední tvorbu tuzemské animátorské legendy.

Synopse: Břetislav Pojar je znám jako tvůrce několika populárních animovaných seriálů, v posledních letech svého života se ale podílel i na několika zajímavých filmech. Hned pět z nich představí toto animované pásmo.

Oficiální trailer filmu Pojar dětem
Normální autistický film (Pilot Film)

Plakát filmu  / Normální autistický filmJakožto ozvěna festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě se do širší distribuce dostává jeden z nejzajímavějších snímků, které tam byly letos uvedeny. Režisér, scenárista a kameraman Miroslav Janek se v něm zaměřil na problematiku autismu a jím postižených jedinců, kteří jsou vyčleněni ze společnosti, protože jsou divní, ačkoli mohou mít obrovské nadání pro určité věci. Hodnocení jsou velmi vysoká a taktéž komentáře, kterých ale není tolik, hovoří o tom, že tvůrce vše zachycuje hodně citlivě a nepůsobí prvoplánově na emoce. Jediné, co mu vytýkají, je to, že si vybral "ty lepší" autisty, kteří mají lehčí formu tohoto "postižení". To je ale téma do diskuze, která klidně po filmu může přijít.

Synopse: Upřímný a přemýšlivý Lukáš má osobitý smysl pro humor, miluje film a píše vlastní scénáře. Klavírní virtuos Denis dokáže zahrát i ty nejnáročnější skladby, rád čte a je nesmírně inteligentní. Majda zase ráda rapuje a okolní svět ve svých textech obnažuje s brutální upřímností. Marjamka dokáže odvyprávět dlouhé příběhy v angličtině a její neúnavný bráška Ahmed je neobyčejně přátelský. Pětice dětí, které se neznají a jsou talentované, má jedinou, zato ale velkou společenskou "vadu" - jsou autisté. To tedy znamená, že je na ně nahlíženo jinak a ony samy jen obtížně okolí přesvědčují o tom, že to tak být nemá.

Oficiální trailer filmu Normální autistický film


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY