Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Top 10: Nejlepší filmy Olivera Stonea

Top 10: Nejlepší filmy Olivera Stonea

Vydáno: 07.11.2016 17:00 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Při příležitosti premiéry nového filmu Olivera Stonea Snowden se sluší připomenout alespoň deset nejlepších filmů legendárního režiséra. Ve výběrové topce se pokusíme vybrat Stoneovu Best Of.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Oliver Stone už dávno patří k živoucím legendám moderního amerického filmu, podobně jako jeho o něco starší kolegové typu Martin Scorsese nebo Francis Ford Coppola. Zatímco ale Coppolovi patřila sedmá dekáda, Scorsesemu a především pak Stoneovi pak ty dvě následující. Především ta osmá dekáda byla pro Stonea klíčová. Stone, podobně jako Scorsese točí dodnes a důkazem toho je i jeho novinka Snowden. Které jsou ty podle mého názoru nejlepší filmy Olivera Stonea? 

10. The Doors

Val Kilmer ve filmu The Doors / The DoorsRok 1991 zastihl Olivera Stonea ve vrcholné tvůrčí formě, čehož dokladem budiž hned dvojice filmů, které zvládnul v jednom roce natočit. S přihlédnutím k jejich kvalitě je to vskutku obdivuhodné. Mezi desítku nejlepších Stoneových filmů myslím můžu zařadit hudební životopisný snímek The Doors o frontmanovi legendární rockové kapely The Doors Jimu Morrisonovi, kterého tu bravurně ve svém životním výkonu vystřihl Val Kilmer. Zdá se mi neskutečné, že nebyl za svůj (nad)životní výkon, kdy se doslova stal Jimem Morrisonem, ani nominován na Oscara. Tady "Akademici" tedy vážně pochybili. Stone nenatočil nudný biopic, který staví pietu zesnulému zpěvákovi, ale provokativní a živelný portrét zpěváka a umělce, který měl jistě důležitý vliv na mladého Stonea, který byl Morrisonovým generačním současníkem. 

Ukázka z filmu The Doors

 9. U-Turn

Nick Nolte, Sean Penn ve filmu U-Turn / U TurnS filmem U-Turn si dal Stone takovou menší tvůrčí "odbočku", která byla nicméně mimořádně povedená a zábavná. Ačkoliv film nemá žádné "vážné" umělecké ambice a jde svým způsobem o "zbytečnost", je to tak skvěle zfilmované, že nemůžu než U-Turn do výběrové topky zařadit. Jde o zhmotnělou noční můru, která postihne hlavního hrdinu, hazardního hráče Bobbyho Coopera (skvělý Sean Penn), který ke své smůle zabředne mezi lidmi a postavami, které byste nechtěli potkat ani ve snu. Ve vedlejších rolích obyvatel arizonského zapadákova jménem Superior exceluje celá řada známých herců jako Billy Bob Thornton v roli šíleného automechanika, Joaquin Phoenix jako žárlivý přítel své flirtující přítelkyně Claire Danes, šerif Powers Boothe, násilnický Nick Nolte a jeho incestní vztah s ženou/dcerou a místní sexbombou Jennifer Lopez a nakonec i slepý prorok Jon Voight, ti všichni se ve Stoneově brutálně černé komedii pěkně vyřádili. 

Originální trailer filmu U-Turn

 8. Noční talk show

Eric Bogosian ve filmu Noční talk show / Talk RadioTo snímek z roku 1988 Noční talk show je ze zcela jiného soudku. Stone s ním také mezi diváky a komerčně narazil, protože drama natočené podle rozhlasové hry Erica Bogosiana, který si zahrál hlavní roli moderátora a rozhlasového komentátora své noční show, nebylo tím, co od něj chtěli diváci vidět. Snímek natočený mezi jeho mnohem úspěšnějšími kousky Wall Street a Narozen 4. července tak bohužel neprávem zapadnul. Přitom je to podle mě jeden z jeho nejlepších filmů. Pokud jste ho ještě neviděli, rozhodně si ho dejte. Jde o velmi silný a nevšední snímek, který patří zároveň k těm nejméně doceněným režisérovým dílům. 

Ukázka z filmu Noční Talk Show

 7. Wall Street: Peníze nikdy nespí

Shia LaBeouf, Michael Douglas ve filmu Wall Street: Peníze nikdy nespí / Wall Street: Money Never SleepsZatímco Wall Street z roku 1987 je standardní osmdesátkové drama, které kromě oscarového výkona Michaela Douglase v roli "nejnechutnějšího filmového hrdiny všech dob" Gordona Gekka není ničím pozoruhodné, jeho mnohem méně ceněný sequel, kterým se Stone pokusil vzkřísit svou upadající filmovou kariéru, Wall Street: Peníze nikdy nespí je daleko lepší. Přitom to zpočátku vypadalo, že se Stone jen chystá parazitovat a ještě něco vytěžit ze slávy a pověsti původního filmu. Výsledek, který většina očekávala jako tragický, byl naopak vynikajicí a Stone dokázal učinit i z tak nesympatické postavy, jakou byl Gekko v prvním díle, skoro lidskou postavu, kterou může i normální člověk pochopit. Jako schopný nástupce postavy, kterou hrál v jedničce Charlie Sheen, se ukázal Shia LaBeouf. Druhý Wall Street se zkrátka povedl lépe, než se čekalo a osobně ho považuji za lepší než původní film. 

Originální trailer filmu Wall Street: Peníze nikdy nespí


 6. Takoví normální zabijáci

Woody Harrelson, Juliette Lewis ve filmu Takoví normální zabijáci / Natural Born KillersTakoví normální zabijáci jsou zřejmě nejkontroverznějším Stoneovým kouskem. Na jedné stránce je tu dechberoucí formální stránka, kde se ukázal jako filmař, který patří k těm největším mistrům filmové řeči. Na straně druhé tu je příběh, který je zcela otevřeně amorální a otevřeně glorifikující násilí jako cool zábavu, která nemá se skutečným násilím naprosto nic společného. Stone tímto filmem naštval i tvůrce předlohy Quentina Tarantina, který je autorem námětu, který tvrdil, že Stone jeho nápad zprasil. Znovu však to, jakým způsobem to Stone "zprasil", je natolik originální, jedinečné a filmařsky dechberoucí, že to převládne vše ostatní. Když k tomu navíc připočtete životní výkony obou hlavních představitelů Woodyho HarrelsonaJuliette Lewis a úžasného Tommyho Lee Jonese ve vedlejší roli, jde o snímek, který nemá v dějinách kinematografie obdoby.

Originální trailer filmu Takoví normální zabijáci


 5. W.

Josh Brolin ve filmu W. / W.Životopisný portrét kontroverzního amerického prezidenta George W. Bushe, kterého mnozí vidí jako nejhoršího amerického prezidenta v dějinách, který Stone nazval jednoduše W., je překvapivě kvalitním kouskem, který podobně jako Wall Street: Peníze nikdy nespí patří k tomu nejlepšímu z pozdního Stoneova tvůrčího období. W. je třetím "prezidentským" filmem po předchozích portrétech JFKNixon. Jenže zatímco Nixon je natočen až příliš konvenčně, W. je neobyčejně dynamickou a přitažlivou záležitostí, v níž velmi přijemně překvapil Josh Brolin v hlavní roli, který dokázal, že je nejen pohledně vypadající, ale i dobrý herec. Točit film o stále živém a v myslích lidí tak živoucím a nenáviděném politikovi bylo riskantní, ale právě takovéto výzvy dokáží občas Stonea vyprovokovat k působivým výsledkům, jako v případě W. 

Originální trailer filmu W.




 4. Narozen 4. července

Tom Cruise ve filmu Narozen 4. července / Born on the Fourth of JulyNarozen 4. července je druhým dílem Stoneovy válečné trilogie reflektující jeho osobní zkušenost z války ve Vietnamu. Na rozdíl od syrové Čety se tu Stone zaměřuje na emocionálně vypjatý příběh o následcích války na případě válečného veterána Rona Kovice, kterého si zahrál mladý a ambicózní Tom Cruise, jenž tu předčasně předvedl jeden ze svých životních výkonů. Stone měl s oběma "vietnamskými" eposy velký úspěch u diváků a kritiky, především u Američanů, jichž se toto válečné trauma osobně dotklo a tím pádem na něj dobře slyší. Pro nás ostatní je tento snímek působivý, i když místy docela kýčovitý (díky Cruiseovi, který občas až příliš tlačí na pilu), což ho trochu sráží. I tak patří ale k jeho divácky nejoblíbenějším kouskům a Stone za něj získal svého druhého Oscara za režii. 

Ukázka z filmu Narozen 4. července


 3. Salvador

James Woods, James Belushi, John Savage ve filmu Salvador / SalvadorSalvador natočil Stone ještě před Četou, respektive měl premiéru před Četou a američtí diváci ho naprosto ignorovali. Pro ně příběh novináře (James Woods), který v roce 1980 reflektuje občanskou válku v středoamerickém Salvadoru, nic neznamenal. Příběh se jich netýkal a tak ho ignorovali. Salvador je přitom skoro stejně tak působivý a silný jako Četa. Alespoň si ho všimla oscarová Akademie, která ho odměnila dvěma nominacemi pro Woodse pro nejlepšího herce a Stonea za scénář. Stone jím dosáhnul svého prvního vrcholu a dokázal, že politické drama je a bude jeho domovským žánrem. 

Originální trailer filmu Salvador


 2. JFK

Kevin Costner ve filmu JFK / JFKV roce 1991 natočil Stone vedle The Doors ještě jiný životopisný snímek o jiné důležité personě americké historie, o prezidentu známém jako JFK, tedy Johnu Fitzgeraldu Kennedym, který byl zastřelen atentátníkem Lee Harweym Oswaldem 22. listopadu 1963 v texaském Dallasu. A nebo nebyl? Právě na to, že Kennedyho možná nezabil (jen) Oswald (Gary Oldman), se zaměřuje tříhodinový strhující epos režiséra, který byl kvůli svým filmům označován za muže, který bdí nad politickým svědomím Ameriky. Pravdu o Kennedyho smrti se z filmu sice nedovíme, zato jeden z nejlepších Stoneových snímků si po tři hodiny dosytosti užijeme. Kromě modelového klaďase Kevina Costnera v roli prokurátora Jima Garrisona si užijeme i skvostných vedlejších výkonů, především od Joea Pesciho a Stoneova oblíbence Tommyho Lee Jonese, který si vysloužil oscarovou nominaci za roli milionáře Claye Shawa. JFK je znovu dokladem Stoneovy jedinečně geniality v používání všech možných filmových nástrojů, za což byl v tomto případěm oceněn Oscarem kameraman Robert Richardson

Originální trailer filmu JFK


 1. Četa

Fotografie z filmu Četa / PlatoonKonečně na úplném vrcholu je pak Stoneův nejznámější, nejproslulejší a zřejmě i divácky jeho nejoblíbenější snímek, slavná protiválečná Četa. Ta zaznamenala v roce 1986 překvapivý komerční a umělecký úspěch a z oscarového scenáristy (za Půlnoční expres) Stonea udělala i oscarového režiséra. Jde o jeho dodnes komerčně nejúspěšnější film v Americe, což dokazuje jak mocně tehdy na Američany zapůsobil i přesto, že nešlo o klasický komerční snímek, ale o autorsky silnou výpověď. Stone se svým syrovým působivým filmem zahryznul hluboko do svědomí Američanů, kteří si ze své prohrané války ve Vietnamu hodně dlouho léčili své mindráky a Četa pro ně byla ideálním, alespoň uměleckým zadostiučiněním. Pro obyčejné smrtelníky se jedná o stále dosti divácky atraktivní snímek, ve kterém si člověk užije i skvělých hereckých výkonů mladého Charlieho Sheena a na Oscara nominovaných herců ve vedlejších rolích Willema Dafoa a Toma Berengera

Originální trailer filmu Četa



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • OS (thornhill, 08.11.2016 18:36) Reagovat

    von by som dal Wall Street 2 a W. má aj lepšie filmy.určite by som dal Any Given Sunday s výborným Al Pacinom. Mne sa páči aj kritikou aj divákmi strhaný Alexander. Farrell sa síce na Alexandra moc nehodí ale film rozhodne kvality má-hudba,výprava,kostýmy,kamera,2 velmi dobré bojové scény a Vala Kilmera:)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Michael Douglas je Franklin (14.03.2024 09:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Atlas (13.03.2024 15:30 v Novinky | Trailery)
- Nejhorším filmem je levný krvavý horor (09.03.2024 14:32 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Horizon: An American Saga - Chapter 1 (27.02.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Iñárritu a Cruise poprvé spolu (23.02.2024 09:32 v Novinky | Zprávy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Provokativní Chudáčci vás nenechají vydechnout aneb nejpodivnější filmový trip všech dob! (25.01.2024 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Chudáček Karlos je malířem jejího těla (24.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Rok 2023 ve znamení neúspěšných komiksových filmů. Je jejich pád nevyhnutelný? (20.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu