Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 4. 11. 2016 - 10. 11. 2016

TV tipy: Walter Mitty s velkýma očima vede rozhovor s Tarkovským a hledá skrýš

Vydáno: 04.11.2016 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Tento týden se televize konečně alespoň částečně probírají a už nabízejí několik atraktivních titulů, které budí pozornost. Největšími událostmi jsou rozhodně premiéry dramatu Big Eyes a komedie Walter Mitty a jeho tajný život.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Bornholmská ulice (Bornholmer Straße) (pátek 4. 11., ČT2, 22.25 - 23.55)

Plakát filmu Bornholmská ulice / Bornholmer StraßePrakticky neznámé německé komediální drama je televizní záležitostí, takže je třeba počítat s určitou komorností a skromností. Režírující Christian Schwochow v něm nicméně dokázal vybalancovat momenty vážnější s těmi komickými a humor je naštěstí vždy laskavý, případně ironizující a nikdy nejde o prvoplánovou legraci. Potěší i to, že vzhledem k tomu, že snímek se vyrovnává s východoněmeckou historií, není atmosféra přehnaně nostalgická a tvůrci zároveň nezaujímají jednoznačně kritický a moralizující přístup. V obsazení se objeví neokoukané tváře, čili i dojem je v rámci možností autentický. Výsledek ale postrádá především výraznější scény a škodí mu i předvídatený příběh. Jinak jde ale o solidní žánrovku, kterou by tuzemský divák mohl ocenit.

Zajímavost: Ačkoli jsou jména fiktivní, snímek vychází z reálných událostí, k nimž došlo 9. listopadu 1989.

Originální trailer filmu Bornholmská ulice / Bornholmer Straße
Poklad Inků (Das Vermächtnis des Inka) (sobota 5. 11., ČT2, 14.00 - 15.35)

Český plakát filmu Poklad Inků / Das Vermächtnis des InkaKoprodukční evropský dobrodružný snímek je unikátní v tom, že jde o jednu z mála adaptací románu Karla Maye, v níž se neobjevuje ani jeden z jeho legendárních hrdinů. I proto se tedy skoro nereprízuje, což je ale škoda, protože režisér a spoluscenárista Georg Marischka sice zachoval naivitu a poetiku všech předchozích i následujících "mayovek", nešetřil v ní ovšem humorem a nebere se moc vážně. Diváka pak oslní atraktivními lokacemi, poměrně pohodovou atmosférou, vydařeným záporákem a překvapivě i solidní akcí. V hlavní roli se objeví Guy Madison, jehož doplňují třeba Rik Battaglia, Francisco Rabal nebo Fernando Rey. Je ale nutné počítat s plochostí charakterů, černobílostí příběhu a celkovou infantilností. Nostalgický tip.

Zajímavost: Produkční společnost Franz Marischka Film musela kvůli snímku vyhlásit konkurz a producent splácel dluhy dlouhá léta.

Ukázka z filmu Poklad Inků / Das Vermächtnis des Inka
Big Eyes (Big Eyes) (sobota 5. 11., Nova Cinema, 20.00 - 22.10 / neděle 6. 11., 13.20 - 15.20 / pondělí 7. 11., 06.55 - 08.55)

Plakát filmu Big Eyes / Big EyesŽivotopisné drama nejvíc překvapí tím, že jeho režisérem je Tim Burton, který v něm de facto popřel sám sebe. Po celou dobu je hodně umírněný a snaží se zaujmout spíše příběhem, který je ale předvídatelný a objevuje se v něm dost nelogičností. Ani tempo není nijak strhující a vše se zdá zbytečně dlouhé a tvůrci se příliš nedaří ani jakási kritika umění, která měla vyznít ve druhém plánu. Zaujme ale slušnou dobovou atmosférou, kostýmy, výpravou a ústředními obrazy, kolem nichž se točí zápletka snímku. Hodně mu pomáhá i obsazení, v němž hrají prim civilní a velmi dobrá Amy Adams a výborný, i když ke konci nepříjemně přehrávající Christoph Waltz. Více o tomto nevýrazném a snadno přehlédnutelném počinu prozradí naše recenze.

Zajímavost: Burton je vášnivým sběratelem děl Margaret Keane a v roce 1990 si u ní dokonce objednal obraz.

Oficiální český trailer filmu Big Eyes / Big Eyes
Radúz a Mahulena (sobota 5. 11., ČT art, 20.20 - 22.15)Plakát filmu  / Radúz a Mahulena

Československé milostné drama na motivy hry Julia Zeyera se pohybuje na hranici filmu a divadla. Režírující Petr Weigl v něm velmi citlivě zpracovává ústřední příběh velké lásky, který má blízko k pohádce, ačkoli není tak jednoznačný, vztahy mezi postavami jsou složitější a především je v něm dost erotického jiskření. Velmi specifickou atmosféru snímku dodávají přehnané kostýmy, částečné využití kulis, lehce baletní pojetí tématu a hudba Josefa Suka. Je jasné, že klíčové jsou i herecké výkony, které obstarávají mimo jiné Magda Vášáryová, Jan Tříska, Jaroslava Adamová nebo Jiří Adamíra. Hodně specifické jsou i poetické dialogy a důraz na lyrické prvky z předlohy. Vše popsané může být snadno bráno i jako zápor. Trochu náročnější podívaná.

Zajímavost: Premiéra v Československé televizi se odehrála na Nový rok 1971.

Ukázka z filmu Radúz a Mahulena
Skrýš (Shelter) (sobota 5. 11., Nova Cinema, 22.10 - 00.20 / neděle 6. 11., 02.25 - 06.15)

Plakát filmu Skrýš / ShelterU nás solidně hodnocený thriller nejvíc doplácí na to, že jeho námět není originální, příběh je předvídatelný a snaží se kombinovat hned několik žánrů, aniž by jeden převažoval. Režírující švédská dvojka Måns Mårlind a Björn Stein se totiž nedokáže rozhodnout, zda točí psychologický thriller, mysteriózní thriller nebo ryzí horor, z čehož pak pramení absolutní nelogičnost příběhu, chybějící motivace postav a příliš rádoby šokujících zvratů. Zaujme naopak hutnou atmosférou, velmi dobrou prací s napětím a relativně strhujícím tempem. Výsledku pak pomáhají i slušné výkony, které obstarávají především Julianne Moore a Jonathan Rhys Meyers. Neškodná jednohubka.

Zajímavost: Oficiální název filmu je Shelter, pouze v USA se uváděl jako 6 Souls.

Americký trailer filmu Skrýš / Shelter
Walter Mitty a jeho tajný život (The Secret Life of Walter Mitty) (neděle 6. 11., Prima Max, 20.15 - 22.45 / pondělí 7. 11., 14.55 - 17.25)

Český plakát filmu Walter Mitty a jeho tajný život / The Secret Life of Walter MittyAmericko-kanadská komedie mnohé diváky překvapí, neboť ačkoli je jejím režisérem Ben Stiller, jde o inteligentní film, v němž není ani památky po jakkoli fekálním a přisprostlém humoru. Tvůrce tu navíc předvádí velkou invenci a hravost, která mu naštěstí vydrží až do konce. Spoléhá se také na absolutně pohodovou atmosféru a sympatickou hlavní postavu, v níž se většina diváků může tzv. najít a nelze jí nefandit. Mimo samotného režiséra, jenž film utáhne prakticky sám a předvádí hodně umírněný a civilní výkon, nechybí v obsazení výborná Kristen Wiig nebo Shirley MacLaine, větší cameo si vystřihl také Sean Penn. Škoda, že s blížícím se koncem snímek ztrácí tempo a přešlapuje na místě, předvídatelný příběh bychom ale v tomto případě vyčítat neměli. Více se dočtete v naší recenzi. Tip týdne.

Zajímavost: Snímek je adaptací v zámoří populární povídky Jamese Thurbera.

Oficiální český trailer filmu Walter Mitty a jeho tajný život / The Secret Life of Walter Mitty
Rozhovor (The Conversation) (neděle 6. 11., ČT2, 22.05 - 23.55 / pondělí 7. 11., 23.40 - 01.30)

Plakát filmu Rozhovor / The ConversationKriminální thriller zůstává v kariéře legendárního režiséra a scenáristy Francise Forda Coppoly trochu v pozadí, což je sice logické, ale nezasloužené. Paranoidní snímek je totiž výtečným obrazem doby, v níž panovala velká nejistota a pocit soukromí byl jen zdánlivý. Slavný tvůrce v něm výtečně pracuje s napětím, které skvěle graduje, zcela záměrně volí pomalé tempo, v němž tato skutečnost vynikne o to víc a diváka tak postupně vtahuje do děje, který vrcholí složitým morálním dilematem. Svým způsobem unikátní je i práce se zvukem a klíčovými odposlechy, které jsou do filmu skvěle zakomponovány. V hlavní roli exceluje Gene Hackman, jehož doplňují třeba John Cazale, Robert Duvall nebo tehdy začínající Harrison Ford. Být snímek o něco kratší a sevřenější, mohl být dojem ještě intenzivnější. Naprostá klasika.

Zajímavost: Hackman se speciálně kvůli filmu učil hrát na saxofon.

Originální trailer filmu Rozhovor / The Conversation
Zrození (Birth) (pondělí 7. 11., Nova Cinema, 20.00 - 22.10 / úterý 8. 11., 01.45 - 03.20 / středa 9. 11., 11.05 - 13.10)

Plakát filmu Zrození / BirthAmericko-německý mysteriózní thriller se těší jen lehce nadprůměrnému hodnocení, za vidění ale určitě stojí. Režisér a spoluscenárista Jonathan Glazer nejvíc doplácí na nevyrovnané tempo, které osciluje od pomalých záběrů ke svižně stříhaným sekvencím, za sebou to ale příliš nefunguje. Dojem značně kazí i pointa, která je sice nápaditá a silná, jenže je podána natolik chaoticky, že vyšumí a rozhodně není tak působivá. Jinak ale uchvátí hutnou a záměrně neklidnou atmosférou, v níž se může stát cokoliv, zajímavou kamerou, která se nebojí ani experimentů a hypnotickou hudbou Alexandra Desplata. Potěší i gradace děje a velmi dobrá práce s napětím. Ve slabších chvílích tak nad vodou drží film především Nicole Kidman, která si ho krade pro sebe a zastiňuje i Petera Stormarea nebo Anne Heche. Příjemná jednohubka, která nevyužívá svůj potenciál.

Zajímavost: Scénář byl velmi často psán až den před natáčením, což bylo pro herce hodně náročné.

Originální trailer filmu Zrození / Birth
Nostalgie (Nostalghia) (úterý 8. 11., ČT art, 21.05 - 23.15)

Plakát filmu Nostalgie / NostalghiaItalsko-francouzsko-sovětské psychologické drama je unikátní příležitostí, jak vidět něco od legendárního Andreje Tarkovského. I tento počin nabízí všechno to, proč je tento tvůrce považován bezmála za génia - to tedy znamená, že interpretace příběhu je nejasná a může být jakákoli, každý obraz obsahuje nějakou skrytou symboliku, kamera je naprosto nádherná, hra se světlem famózní, atmosféra specifická a těžko uchopitelná a celé je to sice dlouhé, ale natolik emocionálně působivé, že to autorovi nelze vyčítat. Podobně nejednoznačné jsou i herecké výkony vesměs neznámých tváří. Hodnocení tady není tak podstatné, protože jde hlavně o to nechat na sebe film působit a snažit se alespoň trochu pochopit poetiku uznávaného filmaře. Hodně náročný kousek.

Zajímavost: Jde o první film, který Tarkovskij natáčel mimo SSSR.

Mezinárodní trailer filmu Nostalgie / Nostalghia
Kytice (čtvrtek 10. 11., ČT art, 20.20 - 21.40)

Plakát filmu  / KyticeAdaptace klasické básnické sbírky Karla Jaromíra Erbena je pravděpodobně nejlepším režijním počinem F. A. Brabce. Ten ponuré balady citlivě propojil do jednoho působivého celku, aniž by působil křečovitě nebo přespříliš kýčovitě. K hlavním devízám snímku patří jednoznačně nádherná a Českým lvem oceněná kamera, celková barevná stylizace, tvůrčí nápaditost i autorská fantazie a v neposlední řadě i poetická atmosféra a přesná a taktéž Českým lvem oceněná hudba Jana Jiráska. Vydařené je i obsazení, v němž se objeví třeba Linda Rybová, Bolek Polívka, Karel Dobrý, Alena Mihulová nebo Stella Zázvorková. K dokonalosti sice chybí svižnější tempo a vyrovnanější herecké výkony, přesto jako interpretace povinné četby film obstojí.

Zajímavost: Z dvanácti knižních balad bylo zfilmováno sedm.

Originální trailer filmu Kytice
 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Gump - jsme dvojka (05.03.2024 14:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Drama Sucho pojednává o provázanosti přírody s mezilidskými vztahy (19.02.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Intenzivní Zóna zájmu jako brutální obžaloba zla v nás (18.02.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Luc Besson natočí Drákulu (18.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Madam Web se ocitá v zóně zájmu Boba Marleyho (14.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: Sucho Bohdana Slámy (11.01.2024 17:30 v Novinky | Trailery)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu