Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Devátý život Louise Draxe

Recenze: Devátý život Louise Draxe je žánrovou směsí s nejednoznačným hlavním hrdinou

Vydáno: 21.10.2016 17:30 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Zhruba stejné množství pozornosti je totiž věnováno jak klukovi v kómatu, který podezřele často zažívá smrtelné nehody, tak i doktorovi, který se chlapcova případu ujímá, zatímco propadá do vášnivého vztahu s jeho matkou.

Devátý život Louise DraxeRecenzoval/a Jan Varga dne 21.10.2016 17:30. Zhruba stejné množství pozornosti je totiž věnováno jak klukovi v kómatu, který podezřele často zažívá smrtelné nehody, tak i doktorovi, který se chlapcova případu ujímá, zatímco propadá do vášnivého vztahu s jeho matkou. Hodnocení: 2.5

Devátý život Louise Draxe

The 9th Life of Louis Drax
Tajemný / Thriller
USA, 2016 , 108 min.

Režie: Alexandre Aja
Scénář: Liz Jensen, Max Minghella
Kamera: Maxime Alexandre
Herci: Jamie Dornan, Aiden Longworth, Sarah Gadon, Michael Adamthwaite, Aaron Paul, Beckham Skodje, Adam Abrams, Molly Parker, Terry Chen, Randi Lynne, John Hainsworth, Goldie Hoffman, Julian Wadham, Nels Lennarson, Anjali Jay

Česká premiéra: 20.10.2016

Distributor: BIOSCOP

Devátý život Louise Draxe hodnocení na Kinobox.cz: 61.24 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Aiden Longworth, Jamie Dornan ve filmu Devátý život Louise Draxe / The 9th Life of Louis DraxDevítiletý Louis Drax není ani náhodou obyčejný chlapec. Jednak vykazuje jisté vzorce chování a povahové vlastnosti, které běžně u kluků jeho věku nenajdete (třeba si osvojil teorii, která mu dává právo zabíjet domácí křečky), ale hlavně je magnetem na nehody. Každou chvíli má odřené koleno nebo zlomenou končetinu, nesčetněkrát byl v nemocnici a již osmkrát dokonce přežil vlastní smrt (v šesti měsících na něj spadl lustr, v útlém věku dostal ránu elektrickým proudem, zažil otravu jídlem…), a když v den svých devátých narozenin spadne z vysokého útesu do moře a záchranáři ho vyloví mrtvého, tak to chvíli vypadá, že s Louisem Draxem je už definitivně amen.
 
Jenže po dvou hodinách strávených v márnici najednou začne chlapcovo tělo prokazovat známky života a ukáže se, že Louis je sice živý, leč v kómatu. Jeho případu se ujímá specialista na kóma, doktor a psycholog Allan (Jamie Dornan), který zároveň začne utěšovat evidentně zkormoucenou Louisovu matku Natalii (Sarah Gadon), zatímco Louisův otec (Aaron Paul) zmizel bůhvíkam a pátrá po něm policie. Zanedlouho v sobě Allan a Natalie najdou zalíbení…

Devátý život Louise Draxe, kanadsko-britský snímek natočený původně francouzským režisérem podle knižní předlohy, by tudíž mohl představovat libovolný z těchto žánrů:
  
  • Jamie Dornan, Sarah Gadon ve filmu Devátý život Louise Draxe / The 9th Life of Louis DraxPsychologické drama o matce trpící tím, že její syn tráví po nemocnicích příliš mnoho času, manželství jí uvadá a pak najde útěchu v pohledném a chápajícím doktorovi.

  • Mysteriózní drama o doktorovi, co se snaží přijít tomu všemu na kloub za pomoci chlapcova psychiatra a postupně propadá do osudového vztahu s jeho matkou.

  • Krimithriller, v němž se policie snaží přijít tomu všemu na kloub trochu racionálněji, zatímco pátrá po otci chlapce a do toho řeší nějaké výhružné dopisy.

  • Téměř magický příběh Louise, který o svém osudu vypráví, zatímco leží v kómatu a částečně se pohybuje v jakémsi fantazijním světě.
 
No a jak už asi tušíte, problém je tak trochu v tom, že Devátý život Louise Draxe se snaží být tohle všechno najednou. Rozhodně se nedá říct, že by zrovna tyto žánry s těmito elementy nešlo smíchat do jednoho celku tak, aby to fungovalo, ale v případě tohoto filmu to nevyšlo úplně hladce.
 
Oliver Platt ve filmu Devátý život Louise Draxe / The 9th Life of Louis DraxNejde ani tak o to, že by byl nezvládnutý režijně – režisér Alexandre Aja má sice zkušenosti především s brutálními exploatačními horory (Hory mají očiNoc s nabroušenou břitvou), přičemž zdaleka nejvíce psychologický je jeho předposlední snímek Rohy o hlavním hrdinovi, kterému narostou čertovské rohy, takže Devátý život Louise Draxe působí na jeho tvorbu možná až příliš sofistikovaně a jako moc velké a ambiciózní sousto, ale zároveň nevyvolává dojem, jako kdyby se Alexandre nesnažil. Je evidentní, že si na natočení filmu dal záležet a vydal ze sebe to nejlepší, ale narazil na překážku v podobě poměrně dost divného a nepřesvědčivého děje, u něhož se nedá jednoznačně říct, zdali je na vině spíš původní románová předloha, nebo adaptovaný scénář.

Film má jednak hned několik hlavních hrdinů a perspektiva každého z nich přináší do výsledného mišmaše úplně jinou atmosféru, lavírující od dětského magického realismu po strašidelný horor, případně od seriózního psychologického dramatu po paranormální thriller. Od vyprávění v přítomnosti si snímek často odskakuje do značného množství flashbacků, které nám o jednotlivých postavách a o celém tom případu pádu Louise z útesu postupně odkrývají víc a víc, takže čekáte, co se z toho vyklube, a pak to skončí poněkud nemastně a neslaně ve chvíli, kdy to začne být zajímavé. Nemastný a neslaný je i výkon Jamieho Dornana a vůbec celé to jeho vášnivé vzplanutí k Natalii. Naopak velmi zdařilé jsou scénky u zmíněného Louisova psychiatra v podání Olivera Platta. Velmi dobře hraje i dvanáctiletý Aiden Longworth v roli Louise.
 
Aaron Paul, Aiden Longworth ve filmu Devátý život Louise Draxe / The 9th Life of Louis DraxHlavně je to ale k uzoufání předvídatelné. Už před polovinou snímku jsem si správně tipnul, kdo nebo co asi bude strůjcem těch Louisových nehod, v polovině jsem si byl už téměř jistý a všechny zbývající napovídající indicie, kterých je v průběhu snímku odhaleno proklatě mnoho, mě v té jistotě už jenom utvrzovaly. Po nějaké páté nebo šesté stopě, která ukazovala na konkrétního viníka, jsem byl přesvědčený i o tom, že i všichni ostatní diváci v sále musí už dávno nutně vědět, jak se věci mají. Film to přesto ve svém závěru vydává za šokující zvrat.
 
Devátý život Louise Draxe je rozhodně zajímavý film, obsahující řadu povedených scén, originálních drobností a pozoruhodných nápadů. Celkově ale doplácí hlavně na neujasněnou stylizaci, případně na smíchání spousty různých stylizací do nepřesvědčivé žánrové směsi, jejíž jednotlivé zdařilé elementy jsou navíc naroubovány na příběh, který není nic moc.


[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Český trailer k filmu Devátý život Louise Draxe

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velký souboj s kořistí skončil jako jedno velké nic (15.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Vermeera děsí v temných oknech přízraky v Benátkách (13.09.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Trailer: Přízraky v Benátkách (21.07.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Rachel Stoneová: Sázka na Srdce (19.06.2023 14:32 v Novinky | Trailery)
- První teaser: Přízraky v Benátkách (27.04.2023 15:30 v Novinky | Trailery)
- Teaser: Heart of Stone (25.09.2022 09:55 v Novinky | Trailery)
- Halle Berry v hororu Mother Land (10.05.2022 17:42 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Kenneth Branagh si idealizuje vzpomínky na Belfast (01.03.2022 15:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Pes z Beflastu hledá štěstí v Jizerských horách (23.02.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Jennifer Grey (bejby z Hříšného tance) (12.02.2022 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Oscar 2022: jací jsou favorité? (26.12.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Daniel Radcliffe (Harry Potter, série Harry Potter filmů) (16.10.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Kenneth Branagh vzpomíná na Belfast (07.09.2021 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Už teď nám chybí rodinný víkend, během kterého poznáme Johna Lennona a Cyrila s Metodějem (02.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- V květnu na streamovacích službách: Pestrá nabídka žánrů, z které si vybere každý! (06.05.2021 07:30 v Radar)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu