Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Bezva ženská na krku

Recenze: Komedii Bezva ženská na krku zachraňuje jen Ondřej Vetchý

Vydáno: 14.10.2016 17:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Producent Tomáš Hoffman doposud produkoval převážně filmy Jana Hřebejka a Jiřího Vejdělka a s romantickou komedií Bezva ženská na krku nyní debutuje coby režisér a scenárista.

Bezva ženská na krkuRecenzoval/a Jan Varga dne 14.10.2016 17:00. Producent Tomáš Hoffman doposud produkoval převážně filmy Jana Hřebejka a Jiřího Vejdělka a s romantickou komedií Bezva ženská na krku nyní debutuje coby režisér a scenárista. Hodnocení: 1.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Ondřej Vetchý, Petra Hřebíčková ve filmu  / Bezva ženská na krkuNa scénáři filmu spolupracoval především s Jiřím Vejdělkem, podílel se na něm však i scenárista Martin Horský (Láska je láskaŽivot je život). Tomáš Hoffman rozhodně je dobrým producentem, neb má za sebou úspěšnou producentskou kariéru a řadu zkušeností a schopností, díky nimž se mu podařilo do filmu sehnat spoustu známých a populárních herců a dostatečné množství financí, navíc audiovizuálně snímek nedopadl špatně. Nicméně to hlavní – scénář a režie – bohužel dost hapruje.

Hlavní hrdinkou je zhruba pětatřicetiletá Eliška (Petra Hřebíčková), která odejde od svého bohatého manžela (Jiří Langmajer), poté co jí oznámí, že má dítě s jinou. Rozhodne se začít nový život na vesnici, kam se přihlásí coby učitelka na základní školu (ačkoli nikdy předtím neučila). Svérázný starosta (Miroslav Táborský) jí však po příjezdu oznámí, že obecní byt, který jí byl přislíben, není k dispozici, a tak je jí nabídnuto spolubydlení u nevrlého hrobníka Bohumila (Ondřej Vetchý), který se ale vůči Elišce chová značně nepřátelsky, dělá jí naschvály a snaží se ji vystrnadit. Jenže Eliška si nenechá nic líbit a pak… láska, znáte to.
 
Petra Hřebíčková, Ondřej Vetchý ve filmu  / Bezva ženská na krkuNicméně už ona ústřední romantická zápletka nefunguje moc dobře. Dokud se hrdinka zvyklá na luxusní bydlení a její obhroublý spolubydlící popichují a dovádějí navzájem k šílenství ve špinavé vesnické chalupě, kterou jsou nuceni sdílet, tak je to docela slušná zábava. V tu chvíli si ještě stále lze namlouvat, že s těmito postavami by šlo postavit příběh na tom, jak se ženská z města mění pod vlivem vesnického chasníka v mnohem přirozenější a milejší bytost, která si nakonec získá naše sympatie, a jak se i on stane pod jejím vlivem trochu civilizovanějším. To však padá ve chvíli, kdy Eliška začne propadat Bohumilovu kouzlu nikoli díky jeho osobnosti nebo povahovým vlastnostem, ale díky zjištění, že jde ve skutečnosti o studovaného inženýra, co si ve volných chvílích čte francouzskou poezii v originále. Bohumilovy city k Elišce se zas probudí poté, co je na něj párkrát hodná.

Na konci filmu tak žádná z postav není o nic lepší než na začátku, tudíž nám těžko mohou přirůst k srdci tím, jak se v průběhu filmu vyvíjejí, a oblíbit si je máme jen na základě toho, co se nám o nich v průběhu filmu postupně odkrývá. To ještě není takový problém u univerzálně sympatického Ondřeje Vetchého, jehož komediální výkon je na filmu tím zdaleka nejlepším. U Petry Hřebíčkové je to však již poněkud komplikovanější, protože k její hrdince je vůbec těžké si ty sympatie vytvořit. Těžko jí lze upřímně fandit a přát jí lásku, štěstí a úspěch, když je přinejmenším do poloviny filmu stylizovaná do navoněné pražské fifleny, co nikdy nemusela pracovat, a které by se měli diváci smát v situacích, kdy je na venkově konfrontována s kamny na dřevo nebo s kozím vemenem.
 
Petra Hřebíčková, Miroslav Táborský ve filmu  / Bezva ženská na krkuHorší ale je, že kromě této romanticko-komediální linie je na děj filmu navlečeno ještě několik vedlejších zápletek, které jsou všechny v podstatě zbytečné a slouží vesměs jen k tomu, aby se podařilo natáhnout délku snímku na celovečerní stopáž:
 
  • Zdá se, jako by Bohumil chodil pravidelně šmírovat nějakou mladou vesničanku, ale pak se ukáže, že je to trochu jinak. Jde o zápletku, v níž se operuje s motivy jako vězení, finanční zpronevěra, falešný náhrobek a zostuzení rodinné pověsti, a která je bohužel zcela nepochopitelná. Ptal jsem se na ni pana Vejdělka, který mi ji vysvětlil způsobem, který mi nejenže moc nepomohl, ale hlavně je ze sledování filmu zcela neodhalitelný.

  • Lesbické partnerky (Tereza Kostková a Jenovéfa Boková) se zabývají sháněním ideálního dárce spermatu pro případného potomka, přestože už mají vyhlédnuté dítě, které by spolu chtěly adoptovat. Vhodného adepta na dárce vybírají pochopitelně podle velikosti přirození, tudíž bylo možno zahrnout do filmu i scénu, v níž je Ondřej Vetchý donucen, aby se svlékl do naha (ale nic není vidět).

  • Tereza Kostková, Jenovéfa Boková, Petra Hřebíčková ve filmu  / Bezva ženská na krkuVáclav Postránecký hraje vdovce, který pouze chodí po vesnici a naříká, jak mu umřela žena. Smysl existence jeho postavy tkví patrně v tom, že na konci filmu se úplně náhodně dá dohromady s jinou ženou z vesnice (asi aby ve filmu bylo ještě více lásky), nicméně nic z toho, co řekne nebo udělá, není ani trochu vtipné. Je to jen smutné a do romantické komedie se to nehodí, nebo aspoň ne tímhle způsobem.

  • Starosta se neobratně snaží zatajit, že do školy chodí jen osm dětí (z nichž pět jsou sourozenci), a tak si vymýšlí imaginární žáky, aby se došlo na cifru potřebou k otevření jednotřídky. (Davovou scénou veselky u příležitosti pálení čarodějnic se zas režisér snaží zamaskovat, že vesnici obývá až podezřele málo dospělých postav, sotva tucet.)
 
Oproti loňskému Andílkovi na nervy (bolestná to vzpomínka), jenž pracoval s dost podobným námětem, je Bezva ženská na krku přeci jen o několik tříd lepší, ale to pořád neznamená, že stojí za to ji doporučit. Leda by někdo měl zájem o komedii s vyloženě vyčichlým příběhem, který je pouze průměrně vtipný, a v němž se s jistou pravidelností omílají různá špatně používaná klišé počínaje kominíkem se strachem z výšek a konče karikaturou postavy zlého školního inspektora, pohybujícího se již na hraně sebeparodie.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Originální trailer k filmu Bezva ženská na krku

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
3/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • pro - padák (človíček, 15.10.2016 06:57) Reagovat

    Ten film byl absolutní průser. A nelíbí se mně i to, jako by česko mělo jen herce Vetchý, Prachař a Sokol. Ten scénář nebyl dobře propracovaný, a Prima jako vždy vyhodila jen peníze za něco uplně hloupého.

    • Re: pro - padák (Anonym, 21.10.2016 19:22) Reagovat

      Film je milá a odpočinková komedie se spoustou humoru a samozřejmě i šťastným koncem. Přesně stejným způsobem jako Vy reagovali "renomovaní " kritici na komedii Slunce,seno... no a lidi si vyberou sami co se jim líbí a nepotřebuji k tomu recenze. Zkuste se jen tak pobavit a nechat se nést příběhem, proto se chodí do kina -odreagovat se. Je dobře, že tu máme herce jako je Vetchý a ještě lépe ,ze jsou obsazování často. Není to trochu zavist? Dobře hraje, dobře vypadá, má životní zásady, proč by neměl být vidět ?

      • Bezva žeská (Spokojené Ženy, 22.10.2016 07:52) Reagovat

        Pobavily jsme se, chvílemi nebylo slyšet herce pro hlasitý smích návštěvníků a častý potlesk diváků(naprosto plné kino). Skvělý odpočinkový film. Naprosto nás okouzlil pan Táborský a jeho postava starosty:-).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Kinopremiéry: Sladký život Monty Pythonů narušilo neviditelné zlo (13.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Matka je o zimních prázdninách v trapu a poslouchá hlasy mrtvých (21.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Sněhurka provedla poslední loupež a žije šťastně až na věky (09.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Pianista bere na Noemovu archu Frantu mimozemšťana (07.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Bastard přivádí aristokratku do varu (17.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Beavis a Butt-head drží slovo a vyráží do útoku (01.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Z Kazmova ONEMANSHOW: The Movie se vyklubala mizerná krimikomedie (18.08.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Sommersby se vrátil kolem půlnoci a zatančil si tanec v temnotách (18.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Želvy Ninja a Rambo spustili mutantí chaos (02.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Churchill a Hrabě Monte Christo chystají zlatý podraz (28.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Železný stisk Spider-Mana je mimořádnou událostí (17.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Dobrodružná romantická komedie Ostrov uspokojivě pracuje s pravidly žánru (06.02.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Muž jménem Otto klepe na dveře a žádá spravedlnost pro Emetta Tilla (01.02.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Příběh zrození mladého mesiáše je téměř dokonalé tajemství (23.12.2022 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu