Zemřel polský režisér Andrzej Wajda

Vydáno: 10.10.2016 17:05 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku 90 let zemřel polský režisér Andrzej Wajda. Kromě mnoha mezinárodních cen obdržel v roce 2000 také čestného Oscara za celoživotní dílo. U nás jsme od něj mohli vidět například filmy Katyň nebo Walesa: člověk naděje.
Andrzej Wajda, který se narodil v roce 1926 v městě Suwalki v Polsku, patřil mezi přední a nejvýznamnější polské, ale i světové režiséry. Jeho mezinárodní věhlas dalece přesáhnul hranice Polska, podobně jako například u jeho mladšího kolegy Romana Polanského, i když Wajda na rozdíl od Polanského zůstal výhradně polským občanem a umělcem. 

Zbigniew Cybulski ve filmu Popel a démant / Popiól i diamentPoprvé na sebe výrazně upozornil už v roce 1957 svým druhým celovečerním válečným snímkem Kanal, který se vracel k režisérovým vlastním zkušenostem s protinacistickým Vašavským povstáním. Toto brilantně natočené drama mu získalo první větší mezinárodní pozornost, nominaci na Zlatou palmu v Cannes a Zvláštní cenu poroty. Hned o rok později natočil svůj zřejmě nejslavnější snímek Popel a démant, situovaný do poválečného Polska, kterým zaujal i jeho hlavní herecký představitel přezdívaný "polský James Dean" Zbigniew Cybulski. Popel a démant pro změnu obdržel nominaci na cenu BAFTA. 

Z více než padesáti filmů, které během padesáti let Wajda natočil, jmenujme ještě alespoň těch pár nejvýznamnějších jako například vítěze Zlaté Palmy v roce 1981, film Člověk ze železa. V něm Wajda zobrazil počáteční úspěchy právě probíhajícího antikomunistického hnutí Solidarita a objevil se v něm i jeho tehdejší vůdce a budoucí polský prezident Lech Wałęsa. Dalším velmi známým Wajdovým dílem je historický Danton z období Velké francouzské revoluce, do nějž obsadil tehdejší francouzskou hvězdu Gérarda Depardieu. Danton Wajdovi získal cenu BAFTA a francouzského Césara za nejlepší režii.

Gérard Depardieu ve filmu Danton / DantonNa Oscara byly nominovány celkem čtyři Wajdovy filmy. Poprvé byla v roce 1975 nominována jeho historická tříhodinová freska Země zaslíbená, podruhé drama Slečny z Vlčí, potřetí už zmíněný Člověk ze železa a nakonec počtvrté i v našich kinech hrané drama Katyň. Wajda nakonec získal čestného Oscara v roce 2000. Jeho posledním snímkem uvedeným v našich kinech byl biografický Walesa: Člověk naděje. Posledním autorovým dokončeným filmem je letošní snímek nazvaný Powidoki s Boguslawem Lindou, který měl premiéru v září na festivalu v Torontu.  

Wajda byl celkem čtyřikrát ženatý, naposledy s kostymérkou a scénografkou Krystynou Zachwatowicz. Zemřel v neděli večer 9. října v polském Krakově na dýchací potíže. Bylo mu 90 let.

Andrzej Wajda přebírá čestného Oscara





NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY