Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Dívka ve vlaku

Recenze: Dívka ve vlaku zastírá nudnou pointu hlavní hrdinkou - alkoholičkou

Vydáno: 07.10.2016 16:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Thriller Dívka ve vlaku je adaptací stejnojmenného románu, který je zajímavý tím, že jeho "nespolehlivými vypravěčkami" je trojice více či méně vyšinutých žen v čele s hrdinkou jménem Rachel, notorickou alkoholičkou s častými výpadky paměti.

Dívka ve vlakuRecenzoval/a Jan Varga dne 07.10.2016 16:00. Thriller Dívka ve vlaku je adaptací stejnojmenného románu, který je zajímavý tím, že jeho "nespolehlivými vypravěčkami" je trojice více či méně vyšinutých žen v čele s hrdinkou jménem Rachel, notorickou alkoholičkou s častými výpadky paměti. Hodnocení: 3
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
To se otisklo do filmu prostřednictvím poněkud zmateného, částečně zamlženého a komplikovaně strukturovaného děje, s nímž se pokusil vypořádat americký režisér Tate Taylor. Ten natočil před pěti lety již adaptaci románu Černobílý svět, která však byla vypravěčsky i příběhově o dost jednodušší záležitostí, a také nijak zvlášť povedené životopisné drama o Jamesi Brownovi s názvem Get on Up - Příběh Jamese Browna.

Emily Blunt ve filmu Dívka ve vlaku / The Girl on the TrainRachel (Emily Blunt) je nezaměstnaná kvůli závislosti na alkoholu, rozvedená z téhož důvodu a totálně na dně. Bydlí u kamarádky a dny tráví kromě pravidelného nasávání zejména ježděním vlakem, kdy denně projíždí kolem svého bývalého domova, který nyní obývá její ex-manžel Tom (Justin Theroux) s jeho novou ženou Annou (Rebecca Ferguson) a jejich malým dítětem, a zároveň kolem stavení, v němž bydlí jejich mladá chůva Megan (Haley Bennett) se svým mužem (Luke Evans). Jednoho dne si však Rachel všimne, že Megan je na terase svého domu s jiným chlapem. Tak ji to rozhodí, že opilá vystoupí z vlaku a začne se potulovat po okolí. Ráno se vzbudí u kamarádky na gauči, špinavá, ruce od krve, kocovina, absolutní ztráta paměti na události z onoho dne… a v televizních zprávách se tvrdí, že Megan je pohřešovaná.
 
Od té chvíle věnuje Rachel všechen svůj čas pátrání po tom, co se vlastně oné noci stalo, a kdo Megan zabil (pokud je vůbec mrtvá), protože jednak se díky tomu může po dlouhé době konečně zas cítit v něčem užitečná a zároveň se snaží dokázat, že tím případným vrahem není ona, čímž si ale nemůže být vůbec jistá. Přičemž děj je sledován na střídačku z perspektivy všech tří výše zmíněných žen (ale z pohledu Rachel pochopitelně nejvíc), a to prostřednictvím retrospektivního vyprávění s řadou flashbacků a množstvím scén, které se buď nestaly, nebo se odehrály jinak, než jak si je někdo pamatuje.

Luke Evans, Haley Bennett ve filmu Dívka ve vlaku / The Girl on the TrainZe začátku dá trochu práci zorientovat se v tom, kdo je kdo, jaké jsou vztahy mezi postavami a o co vlastně jde, a vůbec je nutné v průběhu sledování filmu věnovat pozornost veškerému dění na plátně, všímat si detailů a nepřijít o žádný dílek té skládačky, která je na první pohled dost složitá. S odstupem a po skončení filmu už se tak moc složitá nejeví, nehledě na to, že vzhledem k omezenému množství postav máte šanci na odhalení totožnosti vraha zhruba jedna ku pěti, navíc celá ta záhada kolem Meganina zmizení se ukáže být relativně prostou, a podstatně zajímavější je tak odhalení týkající se dávnější minulosti hlavní hrdinky, k němuž dojde v závěru společně s odhalením všeho ostatního.
 
Formálně to z nedávné doby hodně připomíná Zmizelou, k níž byla i původní knižní předloha přirovnávána častěji, než by bylo zdrávo, asi díky onomu motivu neustálé paranoie a příběhu točícího se kolem zmizelé ženy. Avšak tam, kde perfekcionista David Fincher nabídl sofistikovanou filmařinu, skrz na skrz propracovaný scénář a skutečně nečekaná překvapení, za což vděčí i autorce románu obsahujícího vyloženě libové zvraty, tam Tate Taylor takovou oporu v ději nemá a předvádí jen standardní režii, byť poctivě odvedenou. Výsledkem je pořád sice nadprůměrná, přesto však nepříliš výrazná podívaná spíš na úrovni např. Temných koutů (též od autorky Zmizelé), s nimiž Dívka ve vlaku sdílí kromě žánru i nesympatickou hlavní hrdinku.

Haley Bennett ve filmu Dívka ve vlaku / The Girl on the TrainRachel vám totiž k srdci rozhodně nepřiroste, na čemž má podíl i výborný výkon Emily Blunt, která ztvárnila zuboženou alkoholickou trosku překvapivě realisticky a věrohodně. Dokud se o ní ale nedozvíte trochu víc, je poměrně těžké si k ní najít cestu, když kromě chlastání, lhaní, zabíjení času a ježdění vlakem dělá akorát to, že v opileckém deliriu pravidelně terorizuje telefonáty svého bývalého a jeho novou rodinu. Ostatní hrdinky také sympatiemi zrovna nepřetékají – Megan se ukáže být psychicky labilní naivkou s traumatem z minulosti, kterou zmítá existenciální nejistota, a Anna se snaží být rodičovským vzorem a dokonalou matkou, přičemž si stěžuje na přepracování a nedostatek času, ačkoli zůstává ženou v domácnosti jen s jedním dítětem, a to se o něj ještě dělí s chůvou. K hereckým výkonům všech zúčastněných nicméně nelze nic namítat.
 
Hlavně ale jde o to, že jakkoli zajímavě a neodhadnutelně se pointa filmu jeví v jeho průběhu, tak její odhalení je velice standardní a omšelé. Jediným ozvláštněním je ona hrdinka-alkoholička, díky jejíž přítomnosti si film může dovolit cestu k té pointě, nahlíženou převážně z její perspektivy, řádně zamotat a znepřehlednit a svádět diváky na falešné stopy, což se mu daří naopak velice dobře.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Český trailer filmu Dívka ve vlaku

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
6/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Zabil někdo tu Megan? A kdo? ... (Anonym, 20.03.2017 17:49) Reagovat

    Zabil někdo tu Megan? A kdo?

    • Re: Zabil někdo tu Megan? A kdo? ... (Anonym, 07.06.2018 16:13) Reagovat

      Tom

  • Zabil někdo tu Megan? A kdo? ... (Anonym, 20.03.2017 17:50) Reagovat

    Zabil někdo tu Megan? A kdo?

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Sci-fi Duna: Část druhá láká na příběh mesiáše i na jízdu na pouštních červech (01.03.2024 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Manželé Stodolovi zavalila Duna (28.02.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Tim Burton natočí film o gigantické ženě (02.02.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Westwood a Zappa hledají tiché místo v temném domě (15.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Princezna zakletá v čase natáčí banger na planetě opic (17.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Ryan Gosling je Kaskadér (02.11.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Tvůrce atomové bomby bojuje ve filmu Oppenheimer o spásu své duše (22.07.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Mission: Impossible Odplata – První část staví Tomu Cruisovi do cesty umělou inteligenci (19.07.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zázračný aparát Barbenheimer (19.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Rebelova odplata je mission impossible (12.07.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Tony Rome válčí s bohy a přemýšlí, co se stalo jedné noci (09.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Tom Cruise podniká další Mission: Impossible (17.05.2023 18:30 v Novinky | Trailery)
- K obsazení Beetlejuice 2 se přidává Monica Belluci a Willem Dafoe (12.05.2023 12:30 v Novinky | Zprávy)
- Cillian Murphy je Oppenheimer v novém traileru (09.05.2023 07:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Will Penny a Charley Varrick jsou výjimeční (21.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Oklamaní a pokoření Prvok, Šampón, Tečka a Karel prožívají lepší časy (24.02.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Oppenheimer (19.12.2022 12:00 v Novinky | Trailery)
- Trailer: Spravedlnost pro Emmeta Tilla (15.12.2022 13:30 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu