TV tipy: Mongol přichází z temnot a rozpoutává ruskou revoluci

Vydáno: 23.09.2016 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Kalendářní podzim už odstartoval, televize na něj ale moc nereagují, protože nepřicházejí s žádnou atraktivní premiérou. Místo toho se spoléhají na několik opravdu raritních kousků a fungujících žánrovek, které přijdou vždy vhod.
Horalové (The Mountain Men) (pátek 23. 9., Prima Max, 20.15 - 22.25 / sobota 24. 9., Plakát filmu Horalové / The Mountain Men15.35 - 17.45)

U nás prakticky neznámý dobrodružný western nenabízí nic přelomového, ve výsledku jde ale o hodně slušnou podívanou. Tehdy debutující režisér Richard Lang se v něm zaměřil především na krásné záběry drsné krajiny, zdařilou akci a malinko netradiční příběh, v němž indiáni nejsou úplně za špatné. Zpočátku též diváka klame a nabízí mnoho humorných situací, postupem času z nich ale ubírá. V hlavních rolích excelují Charlton Heston a Brian Keith. Možná, že snímek postrádá více westernových atributů a je v něm dost "vaty", jako příjemné žánrové osvěžení ale funguje velmi dobře.

Zajímavost: Ačkoli se to nikde nesděluje, film se odehrává v roce 1838.

Originální trailer filmu Horalové / The Mountain Men
Příchozí z temnot (pátek 23. 9., ČT art, 22.45 - 23.50)

Plakát filmu  / Příchozí z temnotHodně raritní československý němý horor je zajímavým studijním materiálem, ačkoli dnešnímu zhýčkanému divákovi přijde nechtěně směšný. Režisér a scenárista Jan S. Kolár v něm měl na svou dobu velké ambice a zaujal brakovou estetikou, temnější atmosférou a přítomností hned dvou záporáků, což bylo velmi neobvyklé. Na velmi malé ploše uchvátí i originálním příběhem plným flashbacků, jehož vyznění není úplně jednoznačné a zanechává spoustu otazníků. V obsazení se objeví mimo jiné Anny Ondráková, Theodor Pištěk nebo Josef Šváb-Malostranský. Něco pro zkušenějšího a především tolerantnějšího diváka.

Zajímavost: Jeden z vůbec prvních československých filmů, který byl promítán v zahraničí.

Ukázka z filmu Příchozí z temnot
Hudbu složil, slova napsal (Music and Lyrics) (sobota 24. 9., Nova, 13.55 - 16.00 / neděle 25. 9., Nova Cinema, 08.40 - 10.35)

Plakát filmu Hudbu složil, slova napsal / Music and LyricsRomantická komedie se vesměs striktně drží žánrových pravidel, přesto patří k tomu lepšímu, co v posledním desetiletí vzniklo. Režisér a scenárista Marc Lawrence baví zejména v prvních dvou třetinách, kdy nasazuje svižné tempo, nebojí se dělat legraci z hudebního průmyslu osmdesátých let, navozuje pohodovou atmosféru, servíruje několik vtípků a hlášek a udržuje si pořádnou míru nadhledu, po celou dobu vše doprovází vydařený soundtrack. Štastnou ruku prokázal i při obsazení, v němž hrají prim Hugh Grant a Drew Barrymore, kteří se neberou moc vážně a funguje mezi nimi potřebná chemie. Škoda, že v závěru se nevyhne klišé, tempo upadá a vše je až moc předvídatelné. Ideální odpolední oddechovka.

Zajímavost: Grant se pro svou roli inspiroval pohyby a gesty skupiny Duran Duran.

Oficiální trailer filmu Hudbu složil, slova napsal / Music and Lyrics
Plakát filmu Asterix a Obelix: Mise Kleopatra / Astérix & Obélix: Mission CléopâtreAsterix a Obelix: Mise Kleopatra (Astérix & Obélix: Mission Cléopatre) (sobota 24. 9., Prima Cool, 20.00 - 22.20 / neděle 25. 9., 15.40 - 17.55)

Čtrnáct let stará francouzsko-německá dobrodružná komedie má nejblíže k animovaným dobrodružstvím legendárního Gala. Režisér a scenárista Alain Chabat toho moc neřešil a natočil opravdu ulítlou a naprosto šílenou podívanou, která nedává smysl a možné je v ní úplně všechno. Tempo je naštěstí natolik svěží, že příliš nepostřehnete hluchá místa a kadence vtipů je natolik vysoká, že se v ní ztratí spousta těch slabých a trapných. Hlavní role si užívají Gérard Depardieu a Christian Clavier, které doplňují mimo jiné Jamel Debbouze nebo Monica Bellucci. Oproti komiksové předloze film sice ztrácí a spousty humoru se mu převést nepodařilo, z mnoha hraných pokusů je ale nejlepší.

Zajímavost: Depardieu musel kvůli roli Obelixe přibrat dvacet kilogramů.

Originální trailer filmu Asterix a Obelix: Mise Kleopatra / Astérix & Obélix: Mission Cléopatre
Mikuláš a Alexandra (Nicholas and Alexandra) (sobota 24. 9., ČT2, 20.00 - 22.55)

Plakát filmu Mikuláš a Alexandra / Nicholas and AlexandraVelkolepý britský pohled na bouřlivou historii Ruska je u nás zapomenutý, což je možná malinko škoda. Režírující Franklin Schaffner v něm na opravdu velké ploše vypráví všechny klíčové události z počátku století až po nástup komunistů k moci, a to je asi ten největší problém, neboť mezi nimi dost přeskakuje bez jakéhokoli vysvětelní a dějin neznalý divák se může brzy ztratit. Poslední větší výtkou je i neúměrná délka, výsledkem které je občasná nuda. Jinak už se dají jen chválit oscarové kostýmy a výprava, nádherná kamera, potřebná atmosféra, silný příběh a taktéž exkluzivní obsazení, které čítá Michaela Jaystona, na Oscara nominovanou Janet Suzman, Candace Glendenning, Harryho Andrewse nebo Irene Worth. Takřka nevysílaná záležitost.

Zajímavost: Kvůli problémům s autorskými právy nesměl být film dlouhá léta vysílán v britské televizi.

Originální trailer filmu Mikuláš a Alexandra / Nicholas and Alexandra
Plakát filmu Mongol – Čingischán / MongolMongol – Čingischán (Mongol) (sobota 24. 9., ČT2, 22.55 - 00.55)

Koprodukční drama sice vychází z historických událostí, spíše je ale jakousi variací a možnou interpretací osudů slavného vojevůdce. Režisér a scenárista Sergei Bodrov záměrně dělá z hlavní postavy jakéhosi mýtického hrdinu, čímž se dopouští historických a faktických chyb, což ale tolik nevadí. Vizuální stránka je famózní a zejména velkolepé akční scény spojené s opulentní výpravou a nádhernou kamerou, která se nebojí ani zběsilých průletů, jsou naprosto fascinující. Obsazení je tvořeno vesměs neznámými tvářemi, takže se dostavuje i pocit zvláštní autenticity. Sluší se dodat, že snímek se dostal do pětice nominovaných na Oscara za cizojazyčný film. Poctivá filmařina.

Zajímavost: Natáčení trvalo zhruba pětadvacet týdnů.

Oficiální trailer filmu Mongol - Čingischán / Mongol
Píseň pro nevěstu (The Wedding Singer) (neděle 25. 9., Nova Cinema, 02.15 - 03.45 Plakát filmu Píseň pro nevěstu / The Wedding Singer/ pondělí 26. 9., Fanda, 03.20 - 08.05)

V USA hodně oblíbená a velmi slušně hodnocená romantická komedie je v našich končinách ne úplně pozitivně přijímána. Dá se říct, že režírující Frank Coraci natočil typickou komedii s Adamem Sandlerem, v níž je několik zdařilých fórků, většina je ale trapných a prvoplánových. Tvůrce nikdy nevystoupí z žánrové šablony a zoufale mu chybí invence, takže po většinu stopáže se dostavuje nuda a děj je předvídatelný. Na hranici průměru udržují snímek paradoxně právě hlavní hvězda, kterou doplňuje roztomilá Drew Barrymore. Nenáročného diváka snímek asi uspokojí, nic zásadního ale nehledejte.

Zajímavost: Na scénáři se "utajeně" podíleli i Sandler, Carrie Fisher a Judd Apatow.

Originální trailer filmu Píseň pro nevěstu / The Wedding Singer
Bezmocná (Clueless) (neděle 25. 9., Nova, 09.55 - 11.55 / pondělí 26. 9., Nova Plakát filmu Bezmocná / CluelessCinema, 05.55 - 07.40)

Podobně jako výše zmíněný film je na tom i romantická komedie z poloviny devadesátých let, která se ve své domovině těší mnohem lepšímu hodnocení než u nás. Těžko říct proč tomu tak je, neboť režisérka a scenáristka Amy Heckerling vymyslela a natočila poměrně pohodovou záležitost, která má bezstarostnou atmosféru, několik trefných vtipů a navíc si dělá roztomilou legraci z jedné generace. V hlavních rolích pobaví výborná Alicia Silverstone, Brittany Murphy nebo Paul Rudd. Když nebudete přemýšlet nad nesmyslným příběhem, můžete se navzdory průměrným ohlasům slušně pobavit.

Zajímavost: Film byl natočen za čtyřicet dnů.

Originální trailer filmu Bezmocná / Clueless
Plakát filmu Jubal / JubalJubal (Jubal) (neděle 25. 9., Fanda, 15.05 - 17.00 / středa 28. 9., 11.55 - 13.45)

V tuzemsku neznámé westernové drama je jakousi "shakespearovskou" variací na divokém západě. Režisér a scenárista Delmer Daves v něm rezignoval na klasické pojetí plné naivity a přestřelek, ale soustředil se na silný milostný příběh, propracovanou psychologii postav a práci s napětím, která je vskutku příkladná a je až s podivem, jak napínavý může být dialogový film. Opřít se může i o obsazení, v němž vynikají Glenn Ford, Ernest Borgnine, Rod Steiger a Charles Bronson. Jen je škoda, že to celé někdy až moc připomíná telenovelu. Zajímavá žánrovka.

Zajímavost: Snímek je velmi lehce inspirován slavným dramatem Othello.

Originální trailer filmu Jubal / Jubal
Tohle není Kalifornie (This Ain't California) (úterý 27. 9., ČT2, 21.05 - 22.45)

Plakát filmu Tohle není Kalifornie / This Ain't CaliforniaNejvětší kouzlo německého dokumentu tkví v atmosféře doby, kterou zachycuje. Debutující režisér Marten Persiel v něm sleduje počátky skateboardingu v tehdejší NDR a pomáhá si raritními archivními záběry, z nichž je znát nadšení a jakási rebélie, kterou tento sport představoval. Nebojí se ani jemného humoru, ale ani zcela vážných věcí, které dokládá v několika rozhovorech o nelehké době s lidmi, kteří byli jejími přímými aktéry. Našince pak potěší i zmínka o Praze, kam se štáb na pár dní přijel podívat. Ve druhém plánu pak ukazuje, jak velkou změnou prošla německá společnost. Jediné, co vysloveně mrzí, je závěr, který je nedotažený a velmi dlouho protahovaný. Svým způsobem unikátní dokument.

Zajímavost: V roce 2012 soutěžil snímek na MFF Karlovy Vary.

Oficiální trailer filmu Tohle není Kalifornie / This Ain't California


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY