Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Obr Dobr

Recenze: Spielbergův Obr Dobr se potýká s nedostatkem děje

Vydáno: 06.09.2016 18:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Britský spisovatel Roald Dahl se sice věnoval literatuře faktu, povídkám i divadelním hrám, leč proslavily jej romány pro děti, z nichž mnohé se později staly předlohami pro filmy (např. Karlík a továrna na čokoládu).

Obr DobrRecenzoval/a Jan Varga dne 06.09.2016 18:00. Britský spisovatel Roald Dahl se sice věnoval literatuře faktu, povídkám i divadelním hrám, leč proslavily jej romány pro děti, z nichž mnohé se později staly předlohami pro filmy (např. Karlík a továrna na čokoládu). Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Filmového zpracování se nyní dočkal i jeho Obr Dobr alias The BFG (The Big Friendly Giant), na konci osmdesátých let animovaného, letos hraného v produkci a režii Stevena Spielberga.

Fotografie z filmu Obr Dobr / The BFGSe Spielbergem spolupracovala scenáristka Melissa Mathison, autorka scénáře k E.T. - Mimozemšťanovi, a Stevenův dvorní kameraman Janusz Kamiński, hudbu složil John Williams a herecký výkon digitálního Obra Dobra zajistil Mark Rylance, čerstvý držitel Oscara za vedlejší roli ve Spielbergově Mostu špiónů. Zkrátka ideální tým pro natočení ideálního rodinného filmu, že? Jenže ouha – tentokrát to bohužel není nic moc a výsledek je převážně nudný. Nudný a prázdný.
 
Potíž je totiž v adaptování příběhu, který rozhodně není natolik obsáhlý, aby film musel nutně mít ke dvěma hodinám. Jde v něm o holčičku Sofii žijící v londýnském sirotčinci, která věří na lidožravé obry, co kradou děti z postýlek. A pochopitelně ji také takový obr ukradne a odnese do Obří říše, poté, co ho jednou v noci náhodou spatří. Jenže to není lidožrout (jako ostatní obři na ostrově), ale dobrák od kosti, co jí jenom zeleninu a mezi ostatními obry je kvůli menšímu vzrůstu spíš za zakrslíka. Sofie ho pojmenuje Obr Dobr a skamarádí se s ním.
 
Fotografie z filmu Obr Dobr / The BFGPo zhruba hodině a čtvrt od začátku filmu se Sofie rozhodne, že je potřeba se ostatních obrů zbavit, protože A) jsou lidožraví, což z nich automaticky dělá zloduchy a B) šikanují Obra Dobra. Takže Sofie vymyslí plán, který v poslední půlhodině realizuje, takže v závěrečných deseti minutách je i trocha akce s vrtulníky a tak. Ale ty bezmála dvě hodiny jsou opravdu úmorné a většina děje působí poněkud vycpávkově. Především je zbytečně moc času věnováno scénám a motivům, které nejsou pro příběh nijak důležité, nemají moc společného s ostatním děním a víceméně akorát zdržují.

  • Když zlý velký obr pátrá po Sofii a ta se před ním schová do obrovské shnilé okurky, tak je to akorát tak napínavé, aby se o ni děti mohly bát, a akorát tak legračně hnusné, aby si mohly s pobavenými výrazy říct: „Bléé, fůůj.“ Pak ale z nějakého důvodu následuje nesmyslně dlouhá pasáž, v níž se Sofie myje, suší a převléká.

  • Fotografie z filmu Obr Dobr / The BFGObr Dobr loví sny, ukládá je do lahviček a fouká lidem do hlav. Ale nestačí to říct a vysvětlit, musíme sledovat i to, jak hrdinové podnikají dalekou výpravu do hor k velkému stromu s jezerem, na jehož opačné straně vodní hladiny se nachází kouzelná říše, v níž se sny volně pohybují, a jak tam tráví dost času jejich proháněním.

  • Když se Sofie setká s královnou Anglie, tak by jí klidně mohla vyklopit, co má na srdci, ale předtím jsme nuceni být svědky mimořádně dlouhé královské hostiny o několika chodech, vrcholící pitím kávy a přípitkem s dudáky a salutujícími generály. Přitom ta scéna je tam jenom proto, že se připíjí nějakým zeleným šňapsem z domácí výroby Obra Dobra, po němž se zeleně prdí. Takže na konci té hostiny všichni zeleně prdí, včetně královny a jejích psů, ha ha ha. (Přemýšlel jsem, jestli se někdy Spielberg uchýlil k něčemu podřadnějšímu, než jsou prdící gagy, ale asi je to nový milník.)

  • V jednu chvíli Obr Dobr vrátí Sofii do sirotčince (protože by jí jinak hrozilo nebezpečí), ale vzápětí ji odtamtud hned zase odnese (poté, co mu Sofie vysvětlí, že se nebojí).
 
Fotografie z filmu Obr Dobr / The BFGVšechny tyto scény mají společné to, že jejich existence nemá z dramatického hlediska žádný smysl. Nejde přitom jen o tuto čtveřici, podobně „výplňových“ scén je totiž ve filmu tolik, že tvoří jeho podstatnou většinu. Některé z nich nepochybně slouží k tomu, abychom na mnoha a mnoha příkladech viděli, jak to vypadá u Obra Dobra doma a co k čemu slouží a užili si digitální triky a maličkou Sofii konfrontovanou s obřím nábytkem, obřím kuchyňským náčiním a obřím vším, ale čeho je moc, toho je příliš. Na filmu pochopitelně pracovali špičkoví profesionálové, takže to hezky vypadá i hezky zní, ale upřímně, k čemu to je, když to není obalené příběhem, který by to všechno opodstatnil?
 
Fotografie z filmu Obr Dobr / The BFGDěj filmu je zkrátka nehorázně chabý, roztahaný a řídký, v důsledku čehož snímek působí dost zdlouhavě a rozvláčně a jako by se v něm povětšinou skoro nic nedělo a jen se tak nezávazně blbnulo a špásovalo. Vyjma dvou delších scén s obry je film navíc prostý i jakékoli akce – oba hlavní hrdinové si nejčastěji pouze povídají, mnohdy dost nezajímavě, ale občas utrousí i nějaké to moudro nebo nějakou hlášku. Např. mluva Obra Dobra je celá založená na tom, že srandovně komolí a permutuje standardní slova, takže používá výrazy jako „čoklověk“ nebo „jahodnice“. S tím souvisí to, že film jde u nás do kin pouze v česky dabované verzi, nicméně dabing je opravdu velice podařený.
 
Ačkoli tedy Obr Dobr působí hřejivě a optimisticky a je z něj cítit Spielbergova přítomnost i přítomnost velkého množství talentovaných tvůrců pod jeho vedením, tak mu nelze odpustit tu strašnou příběhovou rozbředlost, která ho sráží na kolena. Základem je sice pohádka pro děti, leč je celkem možné, že i děti Obra Dobra spíš odzívají, neb groteskně laděných fyzických gagů, které tu jsou patrně hlavně kvůli nim, tu zas není tolik, aby se jimi podařilo zakrýt tu prázdnotu okolo, a vizuální stránka je sice technicky bezchybná, ale nedostatečně nápaditá na to, aby dokázala udržet pozornost jen sama o sobě. Je to škoda, ale zároveň žádný příšerný paskvil – spousta drobných detailů je naopak hezká a roztomilá. Avšak jít na rodinný film od Stevena Spielberga a dostat nanejvýš průměrnou pohádku utopenou v pomalém vyprávění a nedostatečně obsáhlém ději je vážně ekvivalentem studené sprchy. 


[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]



Český trailer filmu Obr Dobr

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Fantasy muzikál Wonka hýří barvami, magií, čokoládou a optimismem (17.12.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Trailer: Vládcové nebes (10.11.2023 09:30 v Novinky | Trailery)
- Top 10: Roman Polanski (19.08.2023 17:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Ve filmu Indiana Jones a nástroj osudu se vrací Harrison Ford, poprvé bez Spielberga (30.06.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Indiana Jones a krakenteena Ruby hledají nástroj osudu (28.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zemřel Bill Butler (07.04.2023 05:59 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 2. část (25.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Steven Spielberg chystá Napoleona (22.02.2023 08:34 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu