Jackie Chan dostane čestného Oscara

Vydáno: 02.09.2016 13:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Hongkongská akční legenda Jackie Chan bude jedním z těch, koho americká Akademie filmového umění a věd letos poctí čestným Oscarem, kterým oceňuje jejich životní přínos kinematografii.
Jackie Chan ve filmu Mistrův syn / Jui kuenJackie Chan je nesporně legendou a akční ikonou. Tento jeho neoficiální status letos oficiálně potvrdí i Akademie filmového umění a věd, která tomuto hongkongskému herci předá čestného Oscara. Chan už je ve filmové branži přes padesát let. Začínal jako dětský herec, ve filmu debutoval už v roce 1962, byl i kaskadérem a objevil se v celé řadě rolí, v nichž nebylo jeho jméno ani uvedeno. Průlom ve své kariéře zaznamenal Chan v roce 1978 s filmy Škola hada a Mistrův syn

Cena bude Chanovi předána 12. listopadu na osmém ročníku během takzvaného slavnostního předání Governors Awards. Chan ovšem nebude sám, kdo tuto čestnou cenu obdrží. Spolu s ním budou oceněni střihačka Anne V. Coates, která získala Oscara za střih filmu Lawrence z Arábie, castingový režisér Lynn Stalmaster, který má na svém kontě více jak 350 titulů (např. Superman, Tootsie) a dokumentarista Frederick Wiseman, který na Oscara nikdy nominován nebyl, ale je držitelem tří cen Emmy.

Minulý rok získali čestného Oscara režisér Spike Lee a herečka Gena Rowlands.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY