Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Everybody Wants Some!!

Za horizontem: volné pokračování Omámených a zmatených Everybody Wants Some!!

Vydáno: 01.09.2016 14:19 v sekci Recenze | Za horizontem - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Richard Linklater, jehož oscarové drama Chlapectví získalo před dvěma roky velkou publicitu, natočil volné pokračování svého staršího filmu Omámení a zmatení pod názvem Everybody Wants Some!!

Everybody Wants Some!!Recenzoval/a Václav Limberk dne 01.09.2016 14:19. Richard Linklater, jehož oscarové drama Chlapectví získalo před dvěma roky velkou publicitu, natočil volné pokračování svého staršího filmu Omámení a zmatení pod názvem Everybody Wants Some!! Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Richard Linklater dosáhl svého zatím životního úspěchu se svým předposledním kouskem, časosběrným hraným filmem Chlapectví, který mu kromě velké publicity přinesl i tři oscarové nominace, které nakonec zůstaly neproměněné. Také komerčně si Chlapectví nevedlo špatně, i když tržby Linklaterových filmů jsou daleko tomu, co je v Hollywoodu pokládano za "komerční úspěch". Na druhou stranu je Linklater autorským typem tvůrce, kterému více než na tržbách svých filmů záleží na jejich sdělení. Samozřejmě, pokud se to sejde i se zájmem diváků, je to dvojnásobně potěšující.

Temple Baker, Ryan Guzman, Blake Jenner ve filmu  / Everybody Wants Some!!Linklater se nenechal "omámit a zmást" úspěchem Chlapectví, i když v přeneseném smyslu slova vlastně ano, neboť se rozhodl, že natočí "spirituální sequel" svého prvního úspěšného filmu Omámení a zmatení, který se nejdříve jmenoval (ten sequel) "That´s What I´m Talking About" a také "Dazed and Confused 2", aby nakonec získal název Everybody Wants Some!! Sám Linklater považuje tento snímek i za "spirituální pokračování" Chlapectví, neboť jak sám řekl: "začíná přesně tam, kde Chlapectví končí, s chlapcem, který přijede na vysokou a potkává své spolubydlící a dívku."

Vraťme se pár slovy k Omámeným a zmateným, který na Linklatera poprvé výrazně upozornil jako na nového originálního tvůrce s vlastním režijním, či spíše autorským stylem. Omámení a zmatení, který si svůj název vypůjčil od písně Led Zeppelin z jejich debutového alba, se odehrávalo v sedmdesátých letech (přesně 28. květen 1976) a bylo zasazeno do posledních dnů (respektive posledního dnu) posledního ročníků na střední škole. U nás bychom řekli, že šlo o maturitní ročník. Film tehdy neotřelým způsobem ukázal tento bouřlivý okamžik na skupině mladých, které představovaly některé tehdy teprve budoucí hvězdy jako Matthew McConaugheyMilla Jovovich nebo Ben Affleck. Film s lety ještě získal, což dokazuje i jeho velká obliba u samotného Tarantina, který ho označil jako jeden ze svých top 10 filmů všech dob.

Blake Jenner, Zoey Deutch ve filmu  / Everybody Wants Some!!Aktuální Everybody Wants Some!! v podstatě pokračuje nejen tam, kde skončilo Chlapectví, ale i tam kde skončili Omámení a zmatení. Jen jsme se s nimi posunuli v čase o pár let dopředu, přesně o čtyři roky, neboť děj Everybody Wants Some!! je zasazen na konec léta 1980 a opět je stejně jako u Omámených a zmatených k dispozici přesné časové vymezení, které je zde 28. srpen 1980. Linklater se tímto časovým členěním jednak otevřeně hlásí k Omámeným a zmateným, jejichž je Everybody Wants Some!! skutečně duchovní pokračování a jednak tím dává svému filmu dojem dokumentárního či spíše pseudodokumentárního díla.  

A opět je zajímavé, jak si Linklater poradil s názvem filmu, protože tentokrát si ho "vypůjčil" od názvu písně heavy metalové kapely Van Halen z jejich třetího alba právě z roku 1980. V případě Linklatera nejde o samoúčelné výpujčky, ale o trefně zvolené názvy, které výstižně charakterizují ducha doby. Zde ho kromě Van Halen doplňuje ještě paralelně vybujelá éra disko muziky, která má ve filmu rovněž své místo. 

Blake Jenner ve filmu  / Everybody Wants Some!!Nyní konečně pár slov k ději filmu. Jak už bylo napsáno, děj je situován na konec léta 1980, kdy nováček Jake (Blake Jenner) přijíždí na univerzitní kampus a stěhuje se do domu, kde se seznámí s celou partou svých budoucích kamarádů a také členů baseballového družstva, přičemž sám Jake je nadhazovač. Obsahem filmu jsou pak hlavně rozhovory všech obyvatel domu, které se točí především o baseballu a holkách. Sledujeme jejich návštěvy barů (disko, country, punk), pitky a párty s děvčaty a také Jakeovy milostné námluvy s Beverly (Zoey Deutch), studentkou dramatických umění. 

Linklater má neuvěřitelný dar v tom, že podobné typy filmů, v jejichž centru stojí skupina mladých, působí neuvěřitelně přirozeně, a to i když některé z postav jsou naprostí magoři, jakého tu představuje například postava Jaye (Juston Street). Člověk má naprosto nefalšovaný pocit, že i když ví, že sleduje pečlivě připravený, napsaný a narežírovaný produkt, přesto má pocit, že sleduje skutečnou partičku studentů, natolik vše v Linklaterově podání působí autenticky.

Fotografie z filmu  / Everybody Wants Some!!Opakuji, že je to až neuvěřitelné a vedle Linklaterovy schopnosti tento pocit zhmotnit se musí pochválit i výběr a samozřejmě i výkon všech herců, kteří jsou všichni prakticky neznámí a možná z nich nějaké hvězdy budou, možná ne, ale filmu tato jejich neznámost jen prospívá. Nemá tu cenu vypichovat výkon jednotlivce, protože Everybody Wants Some!! je typický ansámblový - kolektivní film. Nikdo tu nijak výrazně nevyčnívá, což jednotě díla svědčí. Linklater odvedl tradičně dobrou práci i u výtvarné a hudební složky svého filmu, který přesně imituje styl oblékání, účesů a celkového looku doby, kterou sám režisér zná z vlastní prožité zkušenosti.

Hudební složka je zde opět na velké úrovni, hudební dramaturgie je složena z dobových songů, kromě zmíněné skladby Van Halen a některých disko hitů zde zazní i třeba úvodní "nakopávací" song My Sharona od The Knack. Pravda, tyto "detaily" ocení spíše Linklaterovi současníci než dnešní mládež. Everybody Wants Some!! je tak svým způsobem, stejně jako Omámení a zmatení, zvláštním typem filmu "pro pamětníky", který je "starý už dnes".  

Fotografie z filmu  / Everybody Wants Some!!Nebudu tvrdit, že jde o mistrovské dílo, i když v USA film získal velký kritický obdiv, který se ale nepromítnul do tržeb (ty byly mnohem nižší než u Chlapectví, ale i než u Omámených a zmatených), u nás jsou měřítka nastavená trochu jinak, a proto jiné budou i reakce. Nicméně pokud se vám tento typ filmů líbí a Omámení a zmatení se vám líbili, pak se vám bude líbit i Everybody Wants Some!!, protože jde v podstatě o to samé. Na druhou stranu, Everybody Wants Some!! je konverzačka, stejně jako jeho "kecací" trilogie "před-" s Julií Delpy a Ethanem Hawkem, takže musíte být zkrátka cílovka, jinak se budete u Linklaterova stylového retra pěkně nudit. 

P.S.: Pokud chcete vidět "jen to nejlepší", přetočte si celý film až na úplný závěr, kde po titulcích uvidíte některé nepoužité a vtipné záběry rapujících herců. Ty jsou pak onou "třešničkou" na Linklaterově podařeném dortu.

Originální trailer filmu Everybody Wants Some!!



NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Podvodnice slečna bestie se při honu ocitla v krizi (05.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Boj o vzduch ve filmu Breathe (14.03.2024 12:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Jennifer Garner se vrátí jako Elektra (09.07.2023 08:00 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Flash bleskurychle servíruje fanservis, ale jako příběh pokulhává (15.06.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Flash hledá americkou spravedlnost mezi živly (14.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Flash se představuje ve finálním traileru (01.06.2023 09:45 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Přes všechny snahy je thriller Hypnotik jen zaměnitelnou žánrovkou (13.05.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Hypnotik poznává život pro samouky (10.05.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Nový trailer: Flash (26.04.2023 12:30 v Novinky | Trailery)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Ben Affleck vyšetřuje vraždu v thrilleru Hypnotik (19.04.2023 11:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Air: Zrození legendy je nenápadné, ale výborné dobové drama (08.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Papežův vymítač zrodil legendu Super Mario Bros. (05.04.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Venom vzpomíná na Manhattan a hledá temnou hvězdu (31.03.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Steven Spielberg a jeho filmy: 1. část (18.02.2023 09:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu