Festivalové ozvěny: Noir Film Festival

Vydáno: 10.08.2016 17:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Čtvrtý ročník Noir Film Festivalu se letos uskuteční od 18. do 21. srpna na hradě Křivoklát. Během čtyř dnů tu uvidíte na čtyřicet projekcí. Zvláštní pocty se zde dostane například hollywoodské legendě Kirku Douglasovi.
Už 4. ročník Noir Film Festivalu proběhne letos opět na hradě Křivoklát, a to během čtyř dnů od 18. do 21. srpna. Přichystáno je na čtyřicet projekcí v devíti programových sekcích promítaných ve čtyřech historických sálech a na horním nádvoří hradu. Součástí festivalu budou i divadelní představení, tentokrát v gotickém Královském sále hradu. 

Kirk Douglas, Eleanor Parker ve filmu Detektivní příběh / Detective StoryV letošním programu budou k vidění například noirové příběhy ze San Franciska, mimo jiné i slavné Vertigo nebo pocty hereckým legendám a letošním oslavencům, kterými jsou Olivia de Havilland (The Dark Mirror) a Kirk Douglas (Detektivní příběh), kterým letos bylo (bude) neuvěřitelných sto let. Nebudou chybět žánrové přesahy, pocty, noirové dozvuky a tendence v jiných národních kinematografiích ani československé/české televizní filmy noir. Přesah do současného filmu bude v programu letošního ročníku zastoupen snímky natočenými podle knih a scénářů Jamese Ellroye (např. L.A. - Přísně tajné).

Z dalšího programu zde bude pocta rakouskému režisérovi Otto Premingerovi, od něhož zde budou k vidění tři méně známé snímky (např. Padlý anděl) anebo sekce "freudovský noir", do které spadá například Hitchockův snímek Rozdvojená duše. Kromě klasických noirovek, kterými jsou detektivky z města, zde budou i noirové westerny, například Winchester 73 s Jamesem Stewartem. Z novější kinematografie zde budou v sekci "speciální projekce HBO" k vidění snímky Mezi náhrobními kameny, televizní Mamon a Suburra. Zvláštního uvedení se tu dočká i Já, Olga Hepnarová

James Stewart ve filmu Winchester 73 / Winchester '73Divadelní bonus pak nabídne projekt pražského Divadla v Řeznické, hra Ještěrka na slunci ohlížející se za poslední etapou života slavné herečky Sarah Bernhardt. V hlavní roli exceluje Hana Maciuchová, jíž v roli zapomnětlivého sluhy Pitoua zdařile sekunduje Jaroslav Satoranský. Vstupné na projekce zůstává stejné jako v loňském roce – 90 Kč, respektive 120 Kč a 50 Kč za projekce na hradním nádvoří a v televizním sále ve věži Huderka.

Více informací naleznete na stránkách festivalu zde.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY