Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Téma: 10 filmových vrcholů Donnieho Yena

Téma: 10 filmových vrcholů Donnieho Yena

Vydáno: 06.08.2016 14:07 v sekci Články | Publicistika - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Hongkongská akční hvězda Donnie Yen před nedávnem oslavila třiapadesáté narozeniny. Brzy ho uvidíme i v menší roli v Rogue One: Star Wars Story. Jaké jsou jeho nejlepší filmy a role?

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Donnie Yen sice není akční hvězdou velikosti formátu Stallona nebo Schwarzeneggera, nicméně většině filmových fanoušků by jeho jméno nemělo být neznámé. Yen ve filmu debutoval už v roce 1984 v devatenácti letech v akční komedii Yuen Woo-pinga Drunken Tai-Chi. Od té doby hrál ve více jak desítkách akčních filmů, ale i komediích a řadě televizních seriálů. Nezůstal nepovšimnut ani Hollywoodem, i když Yen nedosáhl takového boomu jako jeho - v Hollywoodu slavnější kolega - Jet Li. To by se ale mohlo změnit s Yenovou hereckou účastí ve velkých hollywoodských produkcích typu Rogue One: A Star Wars Story nebo xXx: The Return of Xander Cage. Jaké tedy jsou jeho nejlepší akční role a filmy? (Řazeno od nejstarších po nejnovější)

10. Tygří klec

Fotografie z filmu Tygří klec / Dak ging to lungTygří klec (znám i jako Ultra Force IV) byl jeden z prvních Yenových akčních hongkongských policejních thrillerů, na nichž spolupracoval se svým tehdejším "mentorem", kultovním choreografem bojových scén a režisérem Yuen Woo-pingem. "Pamětníci" si ho mohou pamatovat jako jeden z mnoha akčních snímků, který zaplavil čerstvě rozbujelý videotrh po pádu železné opony v roce 1989. Yen tu hraje policistu Terryho, který bojuje s drogovými překupníky i korupcí ve vlastních řadách. Ačkoliv se nejedná o roli hlavní, Yen tu v zástupu svých starších a zkušenějších hereckých partnerů vystupuje do popředí i přesto, že jde v podstatě o průměrný a tuctový akční snímek, lehko zaměnitelný s dalšími Yuenovými filmy, včetně sequelu Tygří klec 2, ve kterém Yen také hrál nebo podobně laděného snímku ze série Red Force s pořadovým číslem 4.

Originální trailer filmu Tygří klec

 9. Tenkrát v Číně 2

Jet Li, Donnie Yen ve filmu Tenkrát v Číně 2 / Wong Fei Hung II - Nam yi dong ji keungV historickém akčním snímku Tenkrát v Číně 2 si Yen zahrál se svým parťákem i rivalem Jetem Li, který zde hrál hlavního hrdinu Wong Fei-Hunga, čínského lidového hrdinu, který byl zároveň doktor i mistr bojových umění. Li si ho s úspěchem zahrál už v jedničce. Oba filmy režíroval čínský režisér (narozený ve Vietnamu) Tsui Hark. Yen tu hraje epizodní roli generála Lana. Tenkrát v Číně 2 je standardní historicko-akční podívanou, která ale obsahuje dvě famózně natočené akční bojové scény mezi Lim a Yenem, které obě tvoří highlighty celého filmu. Obě jsou mnohými dodnes považovány za jedny z nejlépe natočených bojových scén v hongkongské kinematografii vůbec. Kritika si kromě toho všimla i Yenova herectví a Yen se tak dočkal nominace za nejlepší vedlejší roli na hongkongských filmových cenách. Tenkrát v Číně 2 mělo celkem 9 nomiací a jednu proměněnou, za choregorafii Yeun Woo-pinga.

Originální trailer filmu Tenkrát v Číně 2

8. Hrdina

Donnie Yen ve filmu Hrdina / Ying xiongZatímco v Tenkrát v číně 2 se obě budoucí akční hvězdy Li a Yen sešly v podstatě na začátcích svých hvězdných kariér, v Hrdinovi se - opět jako soupeři - sešli už jako zavedené akční hvězdy, alespoň tedy v případě Jeta Li, který měl za sebou průlomovou roli ve čtvrté Smrtonosné zbrani, kterou následovala řada né úplně špičkových rolí v akčních jednohubkách typu Od kolébky do hrobu nebo Romeo musí zemřít. Také Yen se začal pomalu prosazovat v Hollywoodu, i když jen menšími rolemi v Blade II, který je ze stejného roku jako Hrdina, nebo Rytířích ze Šanghaje, kde se na plátně poprvé sešel s jinou akční ikonou - Jackiem Chanem. Yen si v historickém eposu Zhang aYimou zahrál bojovníka "Nebeského", který v mysli bojuje s "Bezejmenným" (Li) v efektně nasnímaném souboji s originálním spojením hudby, zpomalených záběrů a zvuku, který vytvořil zcela unikátní celek. Hrdina slavil zasloužený úspěch jak v Hongkongu, tak (o dva roky později) v USA. 

Originální trailer filmu Hrdina

7. Zóna smrti

Donnie Yen, Sammo Hung ve filmu Zóna smrti / Saat po longAkční kriminální drama Zóna Smrti, známé také jako SPL: Sha Po Long, je dalším důležitým mezníkem v Yenově kariéře, neboť se zde poprvé sešel s hongkongským režisérem Wilsonem Yipem, přičemž tato spolupráce se ukázala ještě šťastnější než v případě dřívější Yenovy spolupráce s Yeunem Woo-pingem. Zóna smrti představuje Yena opět v roli policejního vyšetřovatele Ma Kwana, který jde po krku místnímu mafiánskému bossovi, kterého hraje Sammo Hung, jiná ikona akčního hongkongského filmu, který dělal choreografii bojových scén pro filmy s Jackiem Chanem nebo pro filmy Johna Woo. Děj se odehrává v roce 1997, krátce před návratem Hongkongu Číně. Vrcholem filmu je pak závěrečná bojová scéna Hunga s Yenem, jejíž bojovou choreografii si režíroval sám Yen. Yen zde kromě svého klasického Wu Shu a Tai Chi začal, a později v tom pokračoval, uplatňovat i dnes už velmi populární MMA. 

Scéna z filmu Zóna smrti

6. Dou fo sin

Donnie Yen ve filmu  / Dou fo sinFlash Point (Dou fo sin) vznikl opět ze spojení Yen a Yip a jde v podstatě o to samé jako v případě Zóny smrti, tedy drsná akční krimi se špikově choreograficky provedenými bojovými scénami. Yen znovu hraje policajta, tentokrát seržanta jménem Ma Jun, který tentokrát pronásleduje nebezpečnou triádu, které velí trojice vietnamských bratří. Jednoho z nich si zahrál taiwansko-americký herec Collin Chou, který svou znalost bojových umění uplatnil mimi jiné i ve dvojici sequelů Matrixu. Vrchol filmu pak tvoří závěrečná Yenova bitka s Chouem, ve které Yen do choreografie přidal kromě svého klasického bojového umění i MMA, podobně jako v Zóně smrti. Za svou práci byl také Yen po zásluze odměněn cenou za nejlepší bojovou choreografii na hongkongských výročních filmových cenách. 

Originální trailer filmu Flash Point

5. Ip Man

Donnie Yen ve filmu Ip Man / Yip ManYenova spolupráce s Yipem pak dosáhla pomyslného vrcholu v prvním Ip Manovi, kde Yen ztvárnil legendárního "velmistra", mistra bojových umění Wing Chun Ip Mana (1893-1972) a učitele zrovna tak legendárního Bruce Lee, jehož je Yen velkým fanouškem. Kruh se tedy zdánlivě uzavřel tím, že si Yen ve filmu zahrál učitele svého idolu. Děj se odehrává během japonské invaze města Fo-šan, kde Ip Man údajně žil. Ip Man si nejdříve vyřídí účty s agresivním mistrem bojových umění Jinem (Fan Siu Wong), kde demonstruje svou převahu, aby si to pak rozdal s japonským mistrem karate a zároveň velitelem okupantů Miurou (Hiroyuki Ikeuchi). Bojovou choreografii tentokrát nedělal Yen, nýbrž jeho filmový soupeř ze Zóny smrti Sammo Hung. Ip Man je zatím Yenovou nejznámější a nejspíše i nejlepší rolí. Naplno zde mohl uplatnit svou znalost celé škály bojových stylů, které se za život naučil. Ip Man sklidil chválu kritiky a stal se hitem v Číně i Hongkongu. Ve Spojených státech se ale kinopremiéry nedočkal, to ostatně ani u nás. 

Originální trailer filmu Ip Man

4. Ip Man 2

Donnie Yen, Sammo Hung ve filmu Ip Man 2 / Yip Man 2Ještě před premiérou prvního Ip Mana prohlásil hongkongský producent Raymond Wong, že bude i sequel. Po úspěchu prvního filmu to bylo i logické. Druhý díl sleduje Ip Manův přesun z Fo-šanu do Hongkongu, který se pro změnu nacházel pod britskou nadvládou. Ip Man si zde chce založit školu bojových umění, což se zase nelíbí místním mistrům. Ip Man musí nejdříve projít zkouškou a testem svých bojových znalostí, přičemž své síly poměří s mistrem Hungem, kterého nehraje nikdo jiný než autor choreografie bojových scén v prvním díle, Sammo Hung. Vrcholem filmu je pak ale "boxerský" duel Ip Mana s britským boxerským šampionem Taylorem (Darren Shahlavi), který proběhné "víceméně" podle boxerských pravidel. Třešničkou Ip Mana 2 je pak malá prezentace chlapecké postavy Bruce Lee. Co se týče přijetí druhého Ip Mana, tak v Hongkongu se mu podařilo porazit  i druhého Iron Mana, který tu otvíral ve stejnou dobu. 

Originální trailer filmu Ip Man 2

3. Te shu shen fen

Wallpaper z filmu  / Te shu shen fenV Te shu shen fen (Special ID) se Yen vrací k žánru policejní krimi a navazuje na své předchozí podařené kousky Zóna smrti a Flash Point. Hraje tu policistu Chana, který pracuje v utajení v nitru hongkongských triád. Do křížku se dostává jak s nemilosrdným vůdcem gangů Hungem, zde se Yen setkává znovu s Collinem Chouem, s nímž se utkal ve Flash Pointu, tak i se svým bývalým kamarádem Sunnym (Andy On), kterého Chan učil bojovému umění. Special ID obsahuje spoustu skvěle natočených bojových scén, v nichž Yen znovu ukazuje své bojové mistrovství. Vrcholem je znovu závěrečná bojová scéna, která se tentokrát odehrává v autentickém prostředí rozestavěné městské dálnice, což bitce dodává ještě větší nádech špinavé realističnosti. Film režíroval bývalý herec z Božské relikvie nebo Police Story Clarence Fok Yiu-leung

Originální trailer filmu Te shu shen fen

2. Yi ge ren de wu lin

Donnie Yen ve filmu  / Yi ge ren de wu linVe filmu s anglickým názvem Kung Fu Jungle (také Kung Fu Killer) hraje Yen policejního instruktora sebeobrany Hahou Moa, který se po neúmyslném zabití ocitne za mřížemi. Z vězení ho může dostat spolupráce s inspektorkou (Charlie Yeung), které chce pomoct dopadnout sériového vraha, který si jako oběti vyhlédnul mistry bojových umění, které Hahou znal. Jeho cílem je poměřit si v souboji s Hahouem síly. Kung Fu Jungle je opět přehlídkou nápaditě a originálně choreograficky vystavěných a efektně zinscenovaných šarvátek, v nichž kromě Yena dominují různé styly bojových umění a postava psychopatického zabijáka, kterému jeho tělesný hendikep v soubojích není překážkou. Toho si zahrál Baoqiang Wang. Vrcholem je final fight, který se odehrává přímo na rušné dálnici s projíždějícími auty. 

Originální trailer filmu Kung Fu Killer

1. Ip Man 3

Donnie Yen ve filmu Ip Man 3 / Yip Man 3Jak jinak zakončit Yenův výběr deseti nejlepších filmů a rolí než třetím Ip Manem? Relativně čerstvý snímek zatím završuje trilogii o velmistrovi Wing Chun, kterého si Yen zahrál dvakrát předtím. Ip Mana nyní sledujeme na sklonku padesátých let v Hong Kongu, kde ho v úvodní scéně přijde navštívit Bruce Lee (Danny Chan). Ze všech tří Ip Manů má třetí díl nejpropracovanější příběh, zápletku i postavy. Režisér Wilson Yip a Donnie Yen už nenabízí jen perfektně natočené scény s nejrůznějšími soupeři (highlighty jsou souboje s thajským boxerem a s Mikem Tysonem), ale i vcelku sofistikovaný děj. Stále jde o souboj dobra se zlem, ale mnohem propracovanější než v předešlých dvou dílech.

Originální trailer filmu Ip Man 3

Vzhledem k tomu, že měl třetí Ip Man ze všech tří částí největší komerční odezvu, je otázka, o čem bude potencionální čtyřka a zda se v ní Yen ještě vrátí, nebo zda se vydá už na bojový odpočinek. Yenovi je už třiapadesát, což už je věk, kdy se pomalu člověk musí chtě nechtě smířit s tím, že nemůže řádit jako za mlada. Prozatím se ještě drží v nastoleném trendu a své fyzicky náročné party si ještě párkrát zopakuje, alespoň v těch již dotočených projektech zmíněných v úvodu. Ostatní ukáže budoucnost.

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Jurský svět má nového režiséra (21.02.2024 13:30 v Novinky | Zprávy)
- Donnie Yen bude znovu Caine (01.02.2024 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Box office: Beyoncé přichází (04.12.2023 07:30 v Komentáře | Box office)
- Nový Karate Kid je na cestě (22.11.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Legenda Mulan se ocitla v žoldu smrti (27.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Vizuálně opojná sci-fi Stvořitel obstojí jedině jako kritika americké válečné politiky (04.10.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Trailer: Silent Night (04.10.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Expend4bles: Postr4datelní (22.09.2023 12:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Želvy Ninja a Rambo spustili mutantí chaos (02.08.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Amélie z Montmartru a divoký klaun objevují kouzlo romantických komedií (07.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Masakr v Římě způsobil chaos a znamenal farářův konec (02.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Hidden Strike (01.06.2023 19:35 v Novinky | Trailery)
- Stroj času: Sylvester Stallone versus Wesley Snipes ve filmu Demolition Man (21.05.2023 10:30 v Recenze | Stroj času)
- Téma: 10+1 nejočekávanějších filmů roku 2023 (20.04.2023 15:00 v Články | Publicistika)
- Zemřel Richard Ng (10.04.2023 13:08 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Nekompromisní John Wick počtvrté a nejlépe? (23.03.2023 07:30 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu