TV tipy: Něžný barbar na bouřlivých výšinách hledá divotvorný hrnec

Vydáno: 08.07.2016 08:00 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Ani v následujícím týdnu se toho v televizích moc nemění, takže "zhýčkaný" divák se musí spokojit s několika prakticky neznámými žánrovkami. V našem výběru tak vynikají debut Darrena Aronofského a adaptace románu Bouřlivé výšiny.
Plakát filmu Divotvorný hrnec / Finian's RainbowDivotvorný hrnec (Finian's Rainbow) (pátek 8. 7., Prima Max, 20.15 - 23.20 / sobota 9. 7., 14.50 - 17.50)

Klasický americký muzikál nepatří v našich končinách k těm nejznámějším, milovníky žánru ale potěší. Režírující Francis Ford Coppola tu sice není tak vizionářský a precizní jako v pozdějších letech, s vizuální stránkou si ale pohrál fantasticky, takže zaujme širokým barevným spektrem a samozřejmě i hudebním doprovodem, jehož součástí je i několik známých hitů. Chybět nesmí ani pohodová atmosféra, poměrně sympatické postavy a potřebně jednoduchoučký příběh s mnoha pohádkovými prvky. V hlavní roli se objeví výborný Fred Astaire, jehož doplňují dnes už ne tak známé tváře. Škoda jen opravdu přetažené stopáže a až příliš velké naivity. 

Zajímavost: Jde o poslední filmový muzikál, v němž se Astaire objevil.

Originální trailer filmu Divotvorný hrnec / Finian's Rainbow
Plakát filmu Tajemný střelec / Gunfighter's MoonTajemný střelec (Gunfighter's Moon) (sobota 9. 7., Fanda, 17.30 - 19.30 / neděle 10. 7., 13.15 - 15.15)

Western z poloviny devadesátých let je dnes skoro zapomenutý, neboť není ničím výjimečný, ale je příjemnou podívanou. Režisér a scenárista Larry Ferguson se v něm snažil navazovat spíše na psychologičtější pojetí žánru než na to klasické, takže důraz kladl na dialogy a motivaci postav, což se mu ne vždy podařilo. Akce je sice solidní, ale je jí málo, takže z tohoto hlediska nebude fanoušek zcela uspokojen. Ve slabších chvílích se tak tvůrce musí spolehnout na Lance Henriksena v titulní roli, který svým charismatem a vesměs velmi dobrým výkonem udrží divákovu pozornost. Zajímavá jednohubka.

Zajímavost: Snímek byl natáčen v kanadském Vancouveru.

Originální trailer filmu Tajemný střelec / Gunfighter's Moon
Plakát filmu  / Něžný barbarNěžný barbar (sobota 9. 7., ČT art, 20.20 - 21.50 / středa 13. 7., 00.20 - 01.50)

Pozapomenutou adaptaci románu Bohumila Hrabala provází rozporuplné ohlasy. Jedni tvrdí, že režírující Petr Koliha se předlohy držel hodně věrně a dokázal atmosféru padesátých let v Praze přenést i na diváka a prodchnout celý snímek zvláštní nostalgickou náladou. Druzí naopak říkají, že příběh je hodně zjednodušený a povrchní a chybí mu pro autora tak typická poetika a lepší obrazové pojetí. Vesměs se ale shodují na tom, že v hlavní roli exceluje Bolek Polívka a skvěle mu přihrává i Arnošt Goldflam a v jejich stínu pak zůstávají mimo jiné Jiří Menzel, Ivana Chýlková nebo Evelyna Steimarová. Něco z tuzemské literární klasiky.

Zajímavost: Na Dnech českého a slovenského filmu v Bratislavě 1990 získali pro film ocenění Bolek Polívka a kameraman Vladimír Smutný.

Ukázka z filmu Něžný barbar
(Pi) (sobota 9. 7., ČT art, 21.50 - 23.15)

Plakát filmu Pí / PiMysteriózní sci-fi thriller není úplně jednoduchý na interpretaci a na každého bude působit trochu jinak. Tehdy debutující režisér a scenárista Darren Aronofsky v něm totiž vsadil na častou symboličnost a především na temnou a hodně depresivní atmosféru. K té si pomáhá neklidnou a v dobrém slova smyslu šílenou kamerou, klipovitým a zběsilým střihem, potemnělou elektronickou hudbou a celkovým laděním příběhu o obsesi čísly. Pozitivem je též snesitelná stopáž, v níž se nic zbytečně neprotahuje. V titulní roli exceluje dodnes neznámý Sean Gullette. Vše výše zmíněné ovšem může být mnohými bráno jako negativum. Více se ostatně dočtete v našem Stroji času.

Zajímavost: Stravování štábu po celou dobu zajišťovala režisérova matka.

Oficiální trailer filmu Pí / Pi
Horko (Canicule) (neděle 10. 7., ČT2, 00.30 - 02.10)

Plakát filmu Horko / CaniculeAčkoli je neznámé a u nás slušně hodnocené akční krimidrama vedeno jako francouzské, diváka zvyklého na žánrovky z této jihoevropské země zřejmě dost překvapí. Režírující Yves Boisset se v něm totiž spolehl na opravdu brutální akci, která si nebere servítky, velké množství postav, které mají nějakou úchylku a nejsou úplně normální a časté sexuální scény. V hlavních rolích mu navíc pomáhají trošku unavený, nicméně stále charismatický Lee Marvin a velmi dobrá Miou-Miou. Projevuje se však fakt, že se na scénáři podílelo pět lidí, takže příběh je nekonzistentní, žánrově dost nevyhraněný a někdy osciluje až na hraně parodie, což tvůrci asi zrovna nezamýšleli. Při troše tolerance solidní žánrovka.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Jeana Hermana, který spolupracoval i na scénáři.

Australský trailer filmu Horko / Canicule
Umírá se jen dvakrát (On ne meurt que deux fois) (pondělí 11. 7., ČT2, 23.20 - 01.05)

Plakát filmu Umírá se jen dvakrát / On ne meurt que deux foisAni francouzský krimithriller nepatří k těm nejznámějším, milovníky žánru ale víceméně potěší. Režisér a spoluscenárista Jacques Deray v něm zcela záměrně nasadil pomalé tempo, které ale někdy spíše škodí a vypráví hodně zajímavý příběh, v němž je několik nečekaných zvratů, jimž korunuje skoro šokující pointa. Pomáhá si i stylovou a dobovou atmosférou a především výborně natočenou a dráždivou a svým způsobem vzrušující erotikou. Do hlavních rolí obsadil Michela Serraulta a křehkou a svůdnou Charlotte Rampling, která je i potřebně tajemná. K lepšímu hodnocení ovšem snímku chybí jakákoli déle zapamatovatelná scéna a výraznější hudební doprovod.

Zajímavost: Románovou předlohu filmu napsal Robin Cook.

Originální trailer filmu Umírá se jen dvakrát / On ne meurt que deux fois
Podivný zločin (Sotto falso nome) (úterý 12. 7., Kino Barrandov, 00.00 - 02.10)

Plakát filmu Podivný zločin / Sotto falso nomeDalší neznámé evropské koprodukční psychologcké drama kombinuje několik žánrů a poměrně se mu to daří. Režisér a spoluscenárista Roberto Andò chtěl zároveň zaujmout i košatým příběhem, takže k jednoduché, ale funkční vztahové linii přidal ještě několik zbytečných flashbacků, čímž diváka pouze zmátl a rozptýlil jeho pozornost. Selhal také v častých erotických scénách, které mnohdy působí nechtěně amatérsky a směšně. Nezklamal ale v potřebně hutné atmosféře a dobře napsaných dialozích. V hlavních rolích se ze známějších tváří objeví jen Daniel Auteuil, který snímek drží nad vodou i ve slabších chvilkách, ačkoli úloha milovníka mu úplně nesedla, a Michael Lonsdale. Evropská žánrová jednohubka.

Zajímavost: Tuzemský název snímku někdy bývá i Cena touhy.

Ukázka z filmu Podivný zločin / Sotto falso nome
Plakát filmu Terč / Yat goh ho yanTerč (Yat goh ho yan) (úterý 12. 7., Nova Cinema, 20.00 - 21.45 / středa 13. 7., 15.40 - 17.20)

Hongkongsko-australská akční komedie asi nikoho nepřekvapí, protože v její hlavní roli se objevuje legendární Jackie Chan. Režírující Sammo Hung tak měl ulehčenou práci, neboť se mohl spolehnout na šílené akční choreografie, množství fórků typické pro ústřední hvězdu a její nepopíratelné charisma. Nemusel ani řešit typicky jednoduchý příběh, u něhož se nevyplatí přemýšlet. Zvolil také přiměřenou stopáž a svižné tempo, tudíž není čas na nudu. Jediné, v čem výrazněji selhal, je nepochopitelné množství zpomalených záběrů. Nenáročná oddechovka.

Zajímavost: Chan si při natáčení zlomil nos a poranil krk.

Ukázka z filmu Terč / Yat goh ho yan
Český plakát filmu Sudá a lichá / Pari e dispariSudá a lichá (Pari e dispari) (středa 13. 7., Barrandov, 20.15 - 22.45)

Italská komedie patří k tomu nejlepšímu, co společně natočili Bud Spencer a Terence Hill. Režírující Sergio Corbucci jim nechal velký prostor a do filmu zakomponoval co nejvíce pro ně typických bitek, "fackovaček" a vtipných situací, neopomněl ani hlášky a celkově pohodovou atmosféru. Přispěl i svěžím tempem a střídmou stopáží, v níž není prostor na vysloveně hluchá místa. Samozřejmostí pak je i prostinký příběh a nakažlivý hudební doprovod. Pro mnohé nostalgická vzpomínka na dospívání.

Zajímavost: Ačkoli je komedie italská, natáčela se v USA, kam byl vyslán padesátičlenný italský štáb.

Originální trailer filmu Sudá a lichá / Pari e dispari
Bouřlivé výšiny (Wuthering Heights) (středa 13. 7., ČT2, 21.30 - 23.10)

Plakát filmu Bouřlivé výšiny / Wuthering HeightsJedna z mnoha adaptací slavného románu Emily Brontë vznikla na počátku devadesátých let a někteří ji řadí k těm vůbec nejlepším. Tehdy debutující Peter Kosminsky v ní vsadil na skoro autentickou atmosféru viktoriánské Anglie, perfektní minimalismus, propracované vztahy mezi postavami, trefnou a přesně pasující hudbu a hlavně na nekýčovitost, která se k podobné romantice často váže. Pomohlo mu i obsazení klíčových rolí, které svěřil křehké Juliette Binoche a démonickému a charismatickému Ralphu Fiennesovi. Dojem kazí jen pomalejší tempo a pro diváka neznalého předlohy i množství postav a spletité vztahy mezi nimi. Troška klasiky uprostřed týdne.

Zajímavost: Fiennes trval na zobrazení scény, v níž Heathcliff bije hlavou o strom a provedl ji tak přesvědčivě, až mu tekla krev.

Originální trailer filmu Bouřlivé výšiny / Wuthering Heights
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY