TV tipy: Colombiana a Jana Eyrová znají tajemství loňského léta

Vydáno: 24.06.2016 14:22 - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Červen končí, což v televizi každoročně znamená, že nadvládu přebírají mnohokrát opakované filmy a divácké jistoty. Nejinak tomu je i letos, neboť v tomto období lze za největší tahák považovat premiéru nové adaptace Jany Eyrové.
Colombiana (Colombiana) (pátek 24. 6., ČT2, 21.50 - 23.40 / sobota 25. 6., 23.30 - 01.15)

Plakát filmu Colombiana / ColombianaNa čtyři roky staré francouzské akční podívané není nic výjimečného. Režírující Olivier Megaton zaujme jen v úvodu, který má spád, zajímavý náboj a vysloveně vybízí k dalšímu sledování. Postupem času se ale vše vytrácí a tvůrce se začíná spoléhat na rutinní akci, solidní, ale trošku topornou Zoe Saldanu, která oslní jen při akčních momentech, a svižné tempo. Je jasné, že chtít po podobném příběhu logiku, je takřka svatokrádež. O typicky večerní televizní jednohubce se více dočtete v naší recenzi.

Synopse: Mladá dívka (Zoe Saldana), která byla svědkem vraždy svých rodičů, vyroste v chladnokrevnou vražedkyni. Ve dne pracuje pro svého strýce jako nájemný vrah, ve zbytku času pak pátrá po gangsterovi, který má na svědomí smrt jejích rodičů.

Zajímavost: Saldana používá ve filmu bojový styl Krav Maga.

Český trailer filmu Colombiana / Colombiana
Tajemství loňského léta (I Know What You Did Last Summer) (pátek 24. 6., Nova Cinema, 22.10 - 00.10 / sobota 25. 6., 01.05 - 02.35)

Plakát filmu Tajemství loňského léta / I Know What You Did Last SummerMožná trochu nedoceněný teenagerský horor dodnes patří k tomu nejlepšímu, co v tomto specifickém subžánru vzniklo. Režírující Jim Gillespie se v něm mohl opřít o jednoduchý, leč účelný příběh, po celou dobu poměrně fungující napětí a několik opravdu vyvedených lekaček. Body mu přidává i poměrně logické rozuzlení a vyvarování se závěrečné nesmrtelnosti ústředního zabijáka. Z dnešního pohledu potěší i zajímavá herecká sestava, v níž vynikají Jennifer Love Hewitt, Sarah Michelle Gellar, Ryan Phillippe a Freddie Prinze, Jr.. Velké množství klišé tak ve výsledku tolik nebolí. Nostalgická žánrovka.

Synopse: Čtrvtého července se čtveřice studentů loučí s bezstarostným mládím. Později se pak vydá vypůjčeným BMW do městečka, při cestě ale srazí tajemného chodce v rybářském plášti. Díky krvavým zraněním mu nevidí do tváře a všichni se tak domnívají, že je mrtvý. Rozhodnou se jeho tělo hodit do moře a neupustí od toho, ani když chvíli předtím zjistí, že ještě žije. Přísahají, že o tom už nikdy nebudou mluvit, jenže po roce se začnou dít hodně děsivé věci.

Zajímavost: Film je inspirovaný stejnojmenným románem z roku 1973, líší se od něj ale dost zásadně.

Originální trailer filmu Tajemství loňského léta / I Know What You Did Last Summer
 

322 (pátek 24. 6., ČT art, 22.20 - 23.55)

Plakát filmu  / 322Absolutně neznámé československé psychologické drama patří k zástupcům československé nové vlny, tudíž se dá poznat několik typických znaků. Především je vidět, že tehdy debutující Dušan Hanák tíhl k dokumentu, protože se zaměřuje na detaily a snaží se o maximální realističnost. V tom mu pomáhají i syrová atmosféra, civilní příběh a společensko-kritický námět, který byl ve své době hodně ostrý. V hlavní roli exceluje Václav Lohniský, jehož doplňují třeba Lucyna Winnicka, Josef Abrhám nebo Miroslav Macháček. Sledování můžou znepříjemnit jen dost vysoká divácká náročnost a častá symboličnost. Raritní kousek.

Synopse: Kuchaři Laukovi (Václav Lohniský) je diagnostikována rakovina hrdla a on je bezprostředně konfrontován s vlastní smrtelností. V tomto těžkém období si začne všímat věcí, které dříve nevnímal a zjišťuje, že podobně jako on ztrácí řeč celá společnost.

Zajímavost: Na žádost tehdejší vládnoucí moci měl být negativ filmu spálen.

Ukázka z filmu 322
Úžasňákovi (The Incredibles) (sobota 25. 6., Prima, 12.50 - 15.20)

Plakát filmu Úžasňákovi / The IncrediblesDobrodružný animák, který získal ve své kategorii Oscara, k němuž přidal i toho za střih zvuku, pochází ze zlatého období studia Pixar a je výtečnou poctou bondovkám a komiksům s všemožnými superhrdiny. Režisér a scenárista Brad Bird si vymyslel chytrý a inteligentní příběh plný popkulturních odkazů, při jehož sledování se pobaví děti i dospělí a dodal mu svěží tempo, bezchybnou animaci, spoustu vizuálních vtípků a neopakovatelnou atmosféru, z níž sálá láska k citovaným filmům. Závažných chyb se tu najde jen minimum. 

Synopse: Bob Parr, známý jako Pan Úžasňák, býval jedním z největších superhrdinnů a prakticky každý den zachraňoval svět. Před patnácti lety ale musel oblek odložit a začít pracovat jako pojišťovací agent, který bojuje už tak maximálně se svým rostoucím břichem. Se svou manželkou a třemi dětmi se pokouší žít normálně, jenže pomalu přichází chvíle, kdy budou jeho schopnosti zase potřeba. Génius zla totiž připravuje velkou pomstu světu.

Zajímavost: Ve své době šlo o vůbec nejdelší animovaný film.

Český trailer filmu Úžasňákovi / The Incredibles
Malý Nemo (Little Nemo: Adventures in Slumberland) (neděle 26. 6., ČT :D, 09.20 - 10.55)

Plakát filmu Malý Nemo / Little Nemo: Adventures in SlumberlandV našich končinách jen minimálně známé americko-japonské animované dobrodružné drama je určeno především malým divákům, s čímž je třeba počítat. Režírující dvojice Masami Hata a William T. Hurtz ale mnohé překvapí tím, že vsadila na trošku temnější atmosféru a několik z pohledu dětského publika vskutku strašidelných scén, které mohou připravit pár menších nočních můr. Animace sice trochu zastarala a je na ní znát, že není čistě japonská, to ale tolik nevadí. Svěží tempo, zajímavý příběh a roztomilí hrdinové to totiž vesměs vykompenzují. Trochu netradiční nedělní probouzení.

Synopse: Jedné noci je malý chlapec Nemo ve spánku přenesen létající veverkou a profesorem Géniem do zázračného Dřímkova. Zdejší Král ho totiž učinil následníkem svého trůnu a potřebuje mu předat magický klíč, který otevírá všechny brány. Jedna ale bohužel vede do země hrůzy.

Zajímavost: Jde o vůbec první anime, které se v USA dočkalo široké distribuce.

Ukázka z filmu Malý Nemo / Little Nemo: Adventures in Slumberland
Takhle se s dámou nejedná (No Way to Treat a Lady) (pondělí 27. 6., ČT2, 21.50 - 23.35)

Plakát filmu Takhle se s dámou nejedná / No Way to Treat a LadyV tuzemsku neznámý thriller zaujme především jednou věcí. Režírující Jack Smight totiž opravdu hutnou a propracovanou kriminální zápletku odlehčil cynickým humorem, což není úplně časté a naštěstí to skvěle funguje. K tomu přidal temnou atmosféru, pomalejší a působivější tempo a hlavně si vybral skvělé herecké obsazení, jemuž naprosto dominuje titulní Rod Steiger, vedle něhož se ze známějších tváří objeví ještě George Segal, který je jím ale lehce zastíněn. Výsledku prospívá i divadelnější pojetí, díky němuž působí celistvěji a napínavěji. Něco pro milovníky oldschoolu.

Synopse: Když dojde k vraždě bezvýznamné postarší vdovy, policie to považuje za rutinní případ. A to i přesto, že vrah její tělo naaranžoval a opatřil ho svým poznávacím znamením. Jelikož ale následují dvě další vraždy ve stejném stylu, je rázem jasné, že se objevil mimořádně vychytralý pachatel, který má jakýsi zvrácený smysl pro humor a baví ho tahat strážce zákona za nos.

Zajímavost: Snímek vychází z knižní předlohy Williama Goldmana.

Ukázka z filmu Takhle se s dámou nejedná / No Way to Treat a Lady
Noc je ještě mladá (Take Me Home Tonight) (úterý 28. 6., Prima Max, 22.15 - 00.20 / čtvrtek 30. 6., 01.45 - 07.40)

Plakát filmu Noc je ještě mladá / Take Me Home TonightSolidně hodnocené komediální drama udělá radost milovníkům podobných žánrovek z přelomu osmdesátých a devadesátých let, protože je pojato přesně v jejich stylu. Režírující Michael Dowse se v ní zaměřil na skupinku lidí, které potkávají předvídatelné a trochu klišovité události, nicméně vše obdařil tak pohodovou a pozitivní atmosférou, že mu to snad ani nelze vytýkat. V ústředních rolích se mohl spolehnout mimo jiné na Tophera Grace, Annu Faris, Teresu Palmer nebo Michaela Biehna, kteří jeho důvěru nezklamali a drží film nad vodou i v těch slabších chvílích. Nenáročná oddechovka.

Synopse: V roce 1988 se v nákupním středisku, kde pracuje Matt Franklin (Topher Grace), objevuje jeho dávná láska ze střední školy (Teresa Palmer). Se svým kamarádem Barrym (Dan Fogler) tak začne osnovat plán, jak konečně získat dívku svých snů.

Zajímavost: Čtyři roky trvalo, než se film dostal do kin.

Originální trailer filmu Noc je ještě mladá / Take Me Home Tonight
Dvojníci (Non c'è due senza quattro) (středa 29. 6., Barrandov, 20.20 - 22.30)

Plakát filmu Dvojníci / Non c'è due senza quattroJelikož v hlavních rolích italské komedie se objeví sehraná dvojka Bud Spencer a Terence Hill, je jasné, co od ní očekávat. Režírující Enzo Barboni ji nechal plně vyniknout, což znamená, že jednoduchý příběh je plný přesně vypointovaných vtipů, humorných situací a nezapomenutelných bitek, které v sobě vždy ukrývají značnou nadsázku. Možná tu chybí zapamatovatelnější moment a je tu trošku víc slabších míst, pořád je to ale dobrá zábava, kterou podmalovává "nakažlivá" titulní melodie.  

Synopse: Dva snobské milionáře (Bud Spencer a Terence Hill) chtějí gangsteři obrat o veškeré jmění, proti jsou ale jejich dva ochránci (Bud SpencerTerence Hill), kteří jsou jim natolik podobní, že to všechny mate. Gangsteři tedy až velmi pozdě poznají, s jakými ranaři mají vlastně tu čest.

Zajímavost: Snímek je koncipován jako pocta Elvisi Presleymu.

Originální trailer filmu Dvojníci / Non c'é due senza quattro
Jana Eyrová (Jane Eyre) (středa 29. 6., ČT2, 21.30 - 23.25)

Plakát filmu Jana Eyrová / Jane EyreJedna z posledních adaptací klasického románu Jane Austen je určena mladšímu publiku, tím pádem je pojata trochu jinak. Režírující Cary Joji Fukunaga se v ní zaměřil na tajemnou hororovou atmosféru a báječně si vyhrál s formální stránkou. Kamera je tedy překrásná a chvílemi připomíná obrazy, chvílemi je ruční, čili "roztřesená", což je hodně zajímavé, vše pak dotváří minimalistická a trefná hudba. O to větší je škoda, že zhruba v polovině na tento přístup rezignuje a převáží tradiční romantická linie. V hlavní roli uhrane křehká Mia Wasikowska, její protějšek pak ztvárnil možná ne tak zcela charismatický Michael Fassbender, neztratí se ani Jamie Bell a Judi Dench, kteří ale mají výrazně méně prostoru. Více odhalí naše recenze

Synopse: Jana Eyrová (Mia Wasikowska) nečekaně uprchne z odlehlého panství Thornfield Hall, kde pracuje jako vychovatelka. Zdejší majitel Edward Rochester (Michael Fassbender) jí totiž připravil hodně turbulentní životní události a do její duše a srdce vznesl zmatek. Dívka tak přijímá pomocnou ruku duchovního Johna Riverse (Jamie Bell), jemuž vypráví svůj příběh.

Zajímavost: Fassbender přijal roli i kvůli tomu, že jeho matka a sestra jsou fanynky knihy a zajímalo ho, co řeknou na jeho podání Rochestera.

Český trailer filmu Jana Eyrová / Jane Eyre
Kanárek (čtvrtek 30. 6., ČT2, 22.30 - 00.00)

Plakát filmu  / KanárekDnes už skoro zapomenutý a možná trochu nedoceněný český psychologický snímek odzbrojí svou upřímností. Režisér, scenárista a představitel hlavní role Viktor Tauš ho pojal jako osobní výpověď o své zkušenosti s drogovou závislostí. Snímek tedy není úplně jednoduchý na sledování a nejde divákovi naproti. Ten si ale může užít jeho svéráznou vizuální podobu, Českým lvem oceněný střih, hudební doprovod Milana Hlavsy a osobitý výkon tvůrce v ústřední úloze, který je hodně zemitý. Ze zkušenějších herců nechybí třeba Vanda Hybnerová, Jiří Schmitzer nebo Saša Rašilov. Možná, že film svůj potenciál plně nevyužívá, za vidění ale rozhodně stojí. Depresivnější tip.

Synopse: Viki (Viktor Tauš) prožívá bohémský život mladých filmařů, jehož součástí jsou i šokující erotické experimenty a drastické pokusy s drogami. Od původní frajeřiny se velmi rychle dostává do pekla závislosti a prochází očistcem, na jehož konci snad bude úplné vyléčení.

Zajímavost: Původně se film měl jmenovat VOP a být úplně o něčem jiném, v průběhu natáčení ale Tauš upadl do silné drogové závislosti a po několika letech scénář přepsal a natočil v této podobě.

Ukázka z filmu Kanárek


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY