Za horizontem: je Miracles from Heaven jen "reklamou na Boha?"

Vydáno: 10.07.2016 12:00 - | foto: facebook tvůrce

Snímek podle skutečných událostí o zázračném uzdravení malé holčičky Miracles from Heaven v Americe dobyl Box Office. K nám se sice nedostal, ale rozhodně se jedná o titul hodný zmínky.

Miracles from HeavenRecenzoval/a dne 10.07.2016 12:00. Snímek podle skutečných událostí o zázračném uzdravení malé holčičky Miracles from Heaven v Americe dobyl Box Office. K nám se sice nedostal, ale rozhodně se jedná o titul hodný zmínky. Hodnocení: 3
Miracles from Heaven
Miracles from Heaven
Drama / Fantazie / Rodinný / Biografie
USA, 2016 , 109 min.

Režie: Patricia Riggen
Scénář: Christy Beam, Randy Brown
Kamera: Checco Varese
Herci: Jennifer Garner, Kylie Rogers, Martin Henderson, Brighton Sharbino, Courtney Fansler, Queen Latifah, Eugenio Derbez, Kelly Lintz, John Carroll Lynch, Brandon Spink, Rhoda Griffis, Erica McGee, Wayne Pére, Bruce Altman, Hannah Alligood


Hodnocení: 6/10
Miracles from Heaven hodnocení na Kinobox.cz: 72.35 %
U nás možná příběh rodiny Beamových z Texasu nebyl medializován tolik jako v USA, ale někteří z vás o něm pravděpodobně slyšeli. Asi je předem důležité zmínit, že to není příběh, kterému bude každý z vás věřit, a tak od článku okamžitě neodcházejte, jen protože nevěříte v pravdivost událostí. A pokud neuvěříte tomu, co se údajně stalo, nebudete rozhodně sami. Snímek Miracles from Heaven totiž velmi výrazně dělí obecenstvo na dvě skupiny kritiků a fanoušků, a za tato slovo můžete synonymně dosadit výrazy "ateistů" a "věřících." Mezi nimi pak zůstává polapeno určité procento objektivních diváků.

Brighton Sharbino, Kylie Rogers ve filmu  / Miracles from HeavenHlavními aktéry jsou zde Beamovi se třemi dcerami, z nichž jedna z ničeho nic těžce onemocní. Zprvu je všemi doktory stav devítileté Annabel bagatelizován, dokud se její potíže nezhoršují, teprve tehdy specialista zjišťuje, že dítě trpí neléčitelnou chorobou, která jí prakticky znemožňuje strávit jakoukoliv potravu. Po mnoha zákrocích se zdá naděje ztracená, dokud se Annabel nepropadne z desetimetrové výšky do vykotlaného stromu. Z něj je vyprošťována v bezvědomí tři hodiny týmem záchranářů a kupodivu je naživu bez jakýchkoliv zranění. To však není samotný "zázrak", tím hlavním je, že po pádu Annabel údajně mluvila s Bohem v nebi, což je samozřejmě neprůkazné. Zviklat však i zarputilé ateisty musí fakt, že nějakou dobu po tomto incidentu se dívka z nevyléčitelné nemoci kompletně uzdravila a dodnes je bez příznaků.

Teď už ale k filmu jako produktu samotnému, scénář se zakládá kompletně na knize, kterou napsala matka Christy Beam, a o zrežírování dramatu se postarala mexická rodačka Patricia Riggen (33 životů nebo Skoro dospělá). Do českých kin se sice tento kousek nedostal (na Slovensko ano, pod názvem Zázraky z neba), protože zde nebyl tak známý, ale v USA pokořil vrchol Box Office, tudíž se nedá říct, že by nebyl úspěšný. Schytal ovšem hodně kritiky od zarputilých ateistů, kteří však dle mého názoru snímek shazují hlavně kvůli svým osobním názorům, což ovšem není důvod ho považovat za nekvalitní.

Jennifer Garner, Martin Henderson ve filmu  / Miracles from HeavenOčividně je to pro nevěřící hůře stravitelná látka, ale Miracles from Heaven "svou pravdu" nikomu nevnucuje a vlastně se snaží neutrálně zachytit tvrzení rodiny a to co se dle faktů událo. Tomu se možná trochu vymyká sekvence z nebe, ale film nutně není kontroverzní a myslím si, že pokud ho člověk nezhlíží s určitými předsudky, nejedná se o nic urážlivého a jako celek poměrně lehce stravitelného. Problém je ovšem u lidí, kteří odmítají veškerou vyšší moc a nazývají Beamovi lháři, kteří chtějí pouze peníze a popularitu. Ty je pak nutné neposlouchat a udělat si vlastní obrázek.

Pokud si odmyslíte náboženskou složku příběhu, která ho jediná odlišuje od podobně vystavěných dramat o nemoci, vychází zbytek filmu obyčejně a zajisté ne nekvalitně. Příběh je vystavěný poměrně dobře a nemá sklon ku všemožným klišé, což ho zachraňuje od většího propadu. Častějším probémem je, že režisérka v některých scénách zbytečně tlačí na pilu, nebo spíše oči diváků, abych z nich vypudila co nejvíce slz. A ne vždy to funguje...

Jennifer Garner, Martin Henderson, Brighton Sharbino ve filmu  / Miracles from HeavenStránka, se kterou jsem však byl nadmíru spokojený, jsou herci, kteří se nedají sice nazvat vyloženě "áčkovým" obsazením, ale na plátně se mohou evidentně všichni přetrhnout, aby podali ten nejlepší výkon. A jak v dětských rolích - Kylie Rogers a Brighton Sharbino, tak u rodičů (Jennifer Garner a Martin Henderson) se dá jejich práce opravdu pochválit. Naopak na Oscara za muzikál Chicago nominovaná Queen Latifah vychází ve své roli poměrně trapně. Hlavně kvůli scénáři, který se příliš snaží zakomponovat do smutně laděného celku nějaký vtipný element, čímž nakonec je pouze afektovaná zvláštní postava.

Jak se vám bude líbit Miracles from Heaven, hodně závisí na tom, z jaké skupiny diváků pocházíte, pokud se tedy dokážete oprostit vašich předsudků a být objektivní, můžete si film jednoduše vychutnat bez větších problémů. Stále se však jedná o místy až moc neuvěřitelnou (ne jen kvůli zázračným sekvencím) story, které toho k výbornosti schází opravdu hodně. Ve výsledku by se tedy dala označit jako "lepší" průměr.

Oficiální trailer filmu Miracles from Heaven


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY