Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Hledá se Dory

Recenze: Hledá se Dory aneb další povedený sequel

Vydáno: 16.06.2016 19:00 v sekci Recenze | Premiéry - Pavel Klimeš | foto: Falcon

Pokračování pixarovského hitu Hledá se Nemo přináší minimálně stejnou porci zábavy při značném technologickém pokroku. Pokračování je těsnější, než by se mohlo zdát a občas máme pocit určité „povědomosti“, ale tvůrci Hledá se Dory zvládli brilantně stávající i zcela nové hrdiny.

Hledá se DoryRecenzoval/a Pavel Klimeš dne 16.06.2016 19:00. Pokračování pixarovského hitu Hledá se Nemo přináší minimálně stejnou porci zábavy při značném technologickém pokroku. Pokračování je těsnější, než by se mohlo zdát a občas máme pocit určité „povědomosti“, ale tvůrci Hledá se Dory zvládli brilantně stávající i zcela nové hrdiny. Hodnocení: 4

Hledá se Dory

Finding Dory
Komedie / Rodinný / Dobrodružný / Animovaný
USA, 2016 , 97 min.

Režie: Andrew Stanton, Angus MacLane
Scénář: Andrew Stanton, Victoria Strouse, Bob Peterson, Angus MacLane
Kamera: Jeremy Lasky
Hudba: Thomas Newman
Herci: Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Ed O'Neill, Kaitlin Olson, Hayden Rolence, Ty Burrell, Diane Keaton, Eugene Levy, Sloane Murray, Idris Elba, Dominic West, Bob Peterson, Kate McKinnon, Bill Hader, Sigourney Weaver

Česká premiéra: 16.06.2016

Distributor: Falcon

Hledá se Dory hodnocení na Kinobox.cz: 72.06 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Když v roce 2003 vtrhnul do kin jako velká voda animák Hledá se Nemo od studia Pixar, stal se automaticky hitem. Správně namíchaný koktejl humoru, dobrodružství i rodinných podtónů učinil z filmu „majstrštyk“, který se líbil nejen dětem, ale i jejich rodičům. Od té doby se však řada věcí změnila. Studio Pixar koupila v roce 2006 megakorporace Disney a na místě byly obavy o zachování invenčnosti do širších korporátních struktur. Obavy se naštěstí nevyplnily, byť samozřejmě kromě zcela geniálních snímků (Ratatouille, VALL-I, V hlavě) vzniklo i několik průměrnějších kousků.

Fotografie z filmu Hledá se Dory / Finding DoryNavázat pokračováním po dlouhé době není nic jednoduchého. Přesvědčila se o tom už spousta tvůrců, kdy pouze relativně malé procento snímků lze označit za zdařilé, ať už po stránce kvalit individuálních nebo po stránce návaznosti na předchozí díl (či díly). Dvojnásob to pak platí u dětských filmů, protože návaznost ocení především původní diváci, kteří však už mezitím dospěli. Již teď lze konstatovat, že se týmu tandemu Pixar/Disney v čele s režisérem Andrewem Stantonem dílo velice povedlo a jejich film Hledá se Dory po dějové stránce působí, jako kdyby předešlý díl nevznikl před třinácti lety, ale před pouhým rokem či dvěma.

Je tomu tak i časovým zařazením, kdy modrá ryba (bodlok pestrý) jménem Dory (v č. zn. Barbora Munzarová) trpící výpadky krátkodobé paměti stále spokojeně žije na Velkém bariérovém útesu s dvojicí klaunů očkatých Marlinem (Ivan Trojan) a jeho synem Nemem (Šimon Fikar). Shodou okolností si však Dory vzpomene, že se kdysi ztratila svým rodičům. Posléze se společně s Marlinem a Nemem vydá na cestu přes celý oceán až do mořského akvária v Kalifornii. V pátrání po rodičích jí pomáhají tři tamní obyvatelé počínaje chobotnicí se schopností kamufláže jménem Hank (Jaromír Meduna), přes krátkozrakého žraloka velrybího jménem Naděje (Anna Brousková) až po běluhu Baileyho (Otakar Brousek) s údajně nefungující echolokací.

Fotografie z filmu Hledá se Dory / Finding DoryTolik k příběhu, který je dostatečně jednoduchý a přehledný, aby se v něm orientovaly i malé děti. Strukturu poněkud narušují vzpomínkové sekvence Dory, které se táhnou napříč celým filmem. Scénář je pak očividně několikrát natahovaný a připomíná běhání dětí po jednotlivých areálech mořského akvária, tj. místo systematického procházení nejkratší cestou běhá z místa na místo a přitom se na některá místa logicky musí vracet. V několika momentech připomíná pasáže filmu Hledá se Nemo, ale je dostatečně inovativní, aby stál sám o sobě.

To, čím nám učaroval film Hledá se Nemo, byla pseudorealističnost mořského života na korálovém útesu a nemíchání světa lidí a zvířat dohromady. Pochopitelně cesta, kterou Marlin podstoupil, by byla ve skutečnosti krajně nepravděpodobná, a to byla prakticky pouze cesta kolem východního pobřeží Austrálie. Film Hledá se Dory je v tomto ještě o dvě až tři úrovně výš a cesta přes celý Pacifik (dokonce i za pomoci želv a mořských proudů) je něco naprosto odtrženého od reality. Na druhou stranu to dalo tvůrcům možnost prozkoumat i úplně jiný biotop a rozdílnou faunu, která jej obývá. 

Fotografie z filmu Hledá se Dory / Finding DoryÚstřední postava této eskapády, Dory, byla v Nemovi jednoznačně nejšílenějším prvkem. Zde některé prvky jejího chování začínají dávat větší smysl (například zpívání nebo mluvení „velrybštinou“) a příběh je celý rozhodně emociálnější než v Nemovi. Linie Marlina a Nema je pak trochu upozaděna ve prospěch hlavní linie Dory (a Hanka!) a je to tak zcela správně. Chobotnice Hank je pak postavou, která si po Dory pro sebe uzurpuje zdaleka největší prostor. Hank je sice morous a introvert, ale slouží jako protipól k neřízené střele, jakou je Dory.

Pokud se týče lokalizace snímku, je to tradičně naprosto precizní práce, na kterou jsme u Disneyho zvyklí, počínaje přeloženými nápisy přímo ve filmu a konče českým dabingem, který se povedl na jedničku s hvězdičkou. Když jsem výše zmiňoval určitou pseudorealističnost filmu Hledá se Nemo, nemohu si ve spojitosti s lokalizací odpustit poznámku, že převádění reálií do kultury jiného jazyka by se nemělo přehánět. Sice je hezké, že slavnou americkou hereckou osobnost zastoupila jiná slavná osobnost česká (a je to v rámci filmu vážně dobrý vtípek!), na druhou stranu si lze jen těžko představit, že by si tuto českou osobnost najalo kalifornské mořské akvárium. No, to jen tak na okraj.  

Fotografie z filmu Hledá se Dory / Finding DoryPokud se týče vizuálního zpracování, je to bezchybná práce. Scény pod vodou vypadají opět jednoduše nádherně a tým Pixaru si pohrál i s tradičně dokonalým nasvícením a fotorealistickými texturami. Film Hledá se Dory lze označit za doposud technologicky nejdokonalejší pixarovku. Možná by na mě grafická stránka zapůsobila ještě trochu víc, kdyby krátký předfilm s názvem Ptáčátko o mláděti sluky, které překonává strach z vody, nebyl tím nejrealističtějším (a nejroztomilejším) animákem, co jsem za poslední dobu viděl.

Hudba od Thomase Newmana je také celkem zdařilá, byť bych se k ní vyjádřil raději až po samostatném poslechu. V jednom momentu je použita píseň What a Wonderful World od Louise Armstronga. Jde sice o pěknou scénu, ale v kontextu zbytku filmu působila z nějakého důvodu nepatřičně. Kromě toho zazní při závěrečných titulcích i tematická píseň Unforgettable (ale bohužel ne původní verze). Mimochodem, neodcházejte z kina před koncem závěrečných titulků. Speciálně pro pamětníky filmu Hledá se Nemo si zde tvůrci připravili překvapení.  

Opravdu potřeboval film Hledá se Nemo pokračování? Asi ne, ale snímek Hledá se Dory je velmi důstojným pokračováním, které nám předkládá stejnou dynamiku, přičemž příběh rozšiřuje o nové příběhy a zajímavé postavy. Celkově se jedná o velmi povedený film pro celou rodinu, u něhož by se žádná věková kategorie neměla nudit. Doporučuji.

Český trailer k filmu Hledá se Dory

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 11. týden
Top 20 ČR: Na Duně je Sladký život V českých kinech se stále chodí na pouštní spektákl Duna a k tomu se hojně navštěvovanou stala i nová komedie Sladký život. čtěte zde
Vydáno: 19.03.2024 07:41 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 11. víkend
Box office: Kung Fu Panda a Duna vládnou V kinech vládnou Kung Fu Panda 4 a Duna. Tento blockbuster bude letos prvním snímkem, který pokoří magickou hranici půl miliardy. čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Bruce Willis
Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat Bruce Willis brzy oslaví narozeniny. Kariéru herce, který patří k největším hvězdám stříbrného plátna, ukončila před dvěma roky nemoc. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:30 v sekci Články | Publicistika
0
Sladký život 3/10
Recenze: V romantické komedii Sladký život napraví hokejistu transplantace ženského srdce Profesionální hokejista musí po infarktu ukončit sportovní kariéru. Rozhodne se vypátrat identitu dárkyně srdce, které mu bylo transplantováno, a zamiluje se do doktorky, jenž onu transplantaci provedla. čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 15. 3. 2024 - 21. 3. 2024
TV tipy: Rozpolcená Godzilla odhaluje Brumbálova tajemství a zápasí s Kongem Druhá polovina března začíná v televizích poměrně zajímavě, protože nabízí hned několik premiér. K těm nejlepším patří thriller Rozpolcený, své diváky si ale určitě najde i ne tak chválený souboj monster Godzilla vs. Kong.... čtěte zde
Vydáno: 15.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřela Jana Hlaváčová (14.01.2024 12:46 v Novinky | Zprávy)
- Trailer: V hlavě 2 (10.11.2023 13:30 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Vizuálně úchvatný a propracovaný animák Mezi živly shazuje až příliš jednoduchý příběh (17.09.2023 10:30 v Recenze)
- TV tipy: Na konferenci se napsaly dopisy pro Paula Morrisseye a rozhodlo o okupaci (16.06.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Top 10: čeští režiséři po roce 1989 (26.11.2022 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Temný osud udělal z bílého bizona budovatele říše (20.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Upgradeovaný služebník Gump je hrdinou až do konce (15.04.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Proměna vyrazí dech dokonalou animací a roztomilostí, s příběhem se ale drží při zemi (11.03.2022 12:30 v Recenze | Premiéry)
- TV tipy: Gentleman Othello je šarlatán, který závodí v Le Mans (31.12.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Halloween v duně zabíjí a podstupuje poslední souboj s robotem Ronem (20.10.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Recenze: Rodinný film Gump – pes, který naučil lidi žít dojme milovníky psů (25.07.2021 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Čeští filmoví kritici rozhodli! Nejlepším filmem roku 2020 je Krajina ve stínu. (07.02.2021 21:23 v Novinky | Zprávy)
- Český lev 2020: Nominacím vévodí Krajina ve stínu (19.01.2021 07:30 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: pixarovská Duše je dokonalou sondou do nitra lidské duše (10.01.2021 10:30 v Recenze)
- Nejvýraznější vánoční filmy od roku 2010 (19.12.2020 11:30 v Články)
- Na Oscary vyšle Česko Šarlatána (13.10.2020 11:25 v Novinky | Zprávy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu