Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Blu-ray recenze: Osm hrozných

Blu-ray recenze: Osm hrozných

Vydáno: 26.06.2016 12:00 v sekci Recenze | Blu-ray - a Martin Bubrín | foto: facebook tvůrce

(Diskutabilně) nejlepší tarantinovka vychází na (neoddiskutovatelně) nejhůře po bonusové stránce vybaveném DVD/BD s Tarantinovým filmem. Výborný zvuk a zejména obraz zklamání napravuje. Více v recenzi.

Osm hroznýchRecenzoval/a dne 26.06.2016 12:00. (Diskutabilně) nejlepší tarantinovka vychází na (neoddiskutovatelně) nejhůře po bonusové stránce vybaveném DVD/BD s Tarantinovým filmem. Výborný zvuk a zejména obraz zklamání napravuje. Více v recenzi. Hodnocení: 3.5

Osm hrozných

The Hateful Eight
Drama / Tajemný / Thriller / Western
USA, 2015 , 167 min.

Režie: Quentin Tarantino
Scénář: Quentin Tarantino
Kamera: Robert Richardson
Hudba: Ennio Morricone
Herci: Demián Bichir, Michael Madsen, James Parks, Dana Michelle Gourrier, Lee Horsley, Gene Jones, Keith Jefferson, Craig Stark, Belinda Owino, Zoë Bell, Bruce Del Castillo, Bruce Dern, Walton Goggins, Samuel L. Jackson, Jennifer Jason Leigh

Česká premiéra: 11.05.2016

Vydavatel: Magic Box

Osm hrozných hodnocení na Kinobox.cz: 84.31 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Jennifer Jason Leigh ve filmu Osm hrozných / The Hateful EightK poslední tarantinovce jste si na FilmServeru mohli z mé klávesnice přečíst obsáhlou kritiku, kterou ani po opakovaných zhlédnutích nemám potřebu měnit. Nebudu, jak je v jistých kruzích zvykem, citovat sám sebe, ale dovolím si krátký doplněk. Z reakcí laické i odborné obce na volnou trilogii revidující skutečnou i kinematografickou minulost (Hanebný pancharti, Nespoutaný Django, Osm hrozných) si dovoluji vyvodit dva závěry: 1.) Poslední trojice snímků tehdejšího "šílence z videopůjčovny" si nejspíš pro svou epičnost a významovou ambicióznost získala uznání od těch, kdož příliš neholdoval kolážovitější, vypravěčsky roztříštěnější a se znalostí inspiračních zdrojů počítající předchozí tvorbě Quentina Tarantina. 2.) Vedle rekrutování nových příznivců a příznivkyň se začaly ozývat odmítavé hlasy z řad stálých přívrženců a přívrženkyň.

Nehodlám se blíže věnovat prvnímu bodu, protože důvody pro získání nových fanoušků a fanynek jsou v něm přímo obsaženy. Namísto toho si dovolím zauvažovat nad druhým bodem. Hlavním důvodem pro onen odliv dle mého spočívá v rozporu mezi veřejným obrazem tvůrce spojovaného s jeho snímky (obojí má být "cool": okázalé, hravé, nezatížené společenskými a kulturními komentáři) a tomu neodpovídající podobou oněch posledních děl.  

Michael Madsen ve filmu Osm hrozných / The Hateful EightTrojice Hanebný pancharti, Nespoutaný Django a Osm hrozných má taktéž epizodické vyprávění rozdělené do kapitol, ale děj se až na různě rozsáhlé vzpomínkové pasáže odvíjí lineárně. Na rozdíl od Pulp Fiction - Historek z podsvětí, Jackie Brown či dvoudílného Kill Bill nestaví na odiv svou organizaci vyprávění (hru s časovým pořádkem prezentovaných událostí a střídáním perspektiv), nepoutá pozornost ke "švům" v samotném narativu (elipsy v Gaunerech, změna ústředních postav v Grindhouse: Auto zabiják).  

S tím souvisí i představa, že tarantinovky jsou zábavné, protože obsahují hlášky a překvapují výbuchy násilí. Opomíjí se však funkce těchto prostředků. Jednotlivé monology/dialogy rytmizují vyprávění a (ne)poskytují potřebné informace. Především však mají slovní výmluvy samotné vyprávění zpomalovat, oddalovat očekávaný a požadovaný klimax (často právě ono násilí) scén, větších bloků či celého příběhu. Osm hrozných v míře retardace narativu překročilo pro některé únosnou mez, protože i když je vše řečené zužitkováno, ono čekání trvá dlouho (první výstřel padne krátce po hodině a půl) a je vyplněno zdánlivě nepodstatným povídáním "o politice".

Samuel L. Jackson ve filmu Osm hrozných / The Hateful EightPrávě ono "o politice" může být onou velkou černou mambou, která v některých divácích a divačkách vyvolává onen dávivý reflex, protože není schopný/schopná pojmout něco vážného v něčem předpokládaně zábavném. Tarantino se uvedl na scénu kultovním dialogem o významu písně Like a Virgin v Gaunerech, v popkulturních referencích pokračoval až do Grindhouse: Auto zabiják, protože se jeho postavy k filmům, hudbě ad. produktům vztahovaly a definovaly na základě nich. V Hanebných panchartech a Nespoutaném Djangovi se situace obrátila, když nejenom populární kultura, ale i mýty a legendy byly použity ke komentování ne zas tak dávné historie... a v Osmi hrozných historie (Lincolnův dopis, válka za nezávislost) reflektuje současné napětí ve společnosti.

Možná je na čase přestat vnímat Quentina Tarantina jako šílence z videopůjčovny, potažmo cool znalce obskurních kinematografických produkčních cyklů a děl do nich náležících, ale jako aktivistu. Aktivistu účastnícího se protestů proti policejnímu násilí na Afroameričanech, na což část policejních sborů ve Spojených státech reaguje ignorováním Osmi hrozných v kinech. Poupravení si náhledu a s ním spojeným očekáváním může u některých pochybovačů a pochybovaček vést k přehodnocení závěru volné trilogie nikoliv jako nezábavné manýry, nýbrž jako odvážného vykročení směrem k větší angažovanosti (na rovině významů)... a znepokojivé ambivalenci (na rovině vyprávění). (MS: 10/10)

Spot k filmu Osm hrozných (2015)

BLU-RAY:
BD obal filmu Osm hrozných / The Hateful EightOsm hrozných u nás vychází ve dvou dostupných edicích, které se liší pouze obalem, nikoliv obsahem. První - levnější - je v klasickém amarayi (plast), který je ale stylově v bílém. Druhá - dražší, limitovaná - má podobu mediabooku, ve kterém je navíc na necelé dvě desítky fotografií (vycházející z plakátů postav a fotosek). Obě mají pouze kinoverzi, protože roadshow varianta s předehrou, přestávkou a prodlouženými sekvencemi na žádném nosiči oficiálně nevyšla, přestože ji některé e-shopy chybně avizují. Sběratelé toužící po jiném balení či více bonusech se musí ohlédnout po světě, například jeden z řetězců ve Spojených státech amerických nabízí variantu ve steelbooku, druhý zase bonusový DVD disk s cca půlhodinovým filmem o filmu. Nejlákavější - a také nejdražší - je francouzská edice, která slibuje celý scénář, tarantinovskou knihu, soundtrack na vinylu a 70mm políčko.
 
To tuzemský Blu-ray vzniklý v lokálním authoringu měl při svém prvotním uvedením na trh "navíc" pouze zpožďující se titulky ve třetí patnáctiminutové kapitole. Zpoždění nikterak zásadní (několik sekund), ale i tak je dobrou zprávou, že se Magic Box jakožto distributor rozhodl vydat opravenou várku a "vadný" disk zdarma vyměnit za opravený (se správně načasovanými, s obrazem a zvukem sesynchronizovanými titulky). Při vzpomínce na výpravné provedení Kill Bill na DVD (dvoudisk s exkluzivními bonusy pro ČR/SR) a s několika BD edicemi Nespoutaného Djanga (s prequelovým komiksem, se soundtrackem...) zamrzí, že Osmi hrozným se nedostalo takové péče.

OBRAZ A ZVUK:
Fotografie z filmu Osm hrozných / The Hateful EightQuentin Tarantino natočil svůj western na 70mm film, což je materiál naposledy použitý u snímku Paula Thomase Andersona Mistr a sci-fi Christophera Nolana Interstellar. Rozdílem oproti zmíněným filmům je však tzv. roadshow verze, která se přibližuje, nebo vlastně lépe zdatně imituje, projekční podmínky westernových snímků, na něž Osm hrozných odkazuje. Extrémně širokoúhlý obraz, který s sebou nese spoustu obrazových informací, však mohli diváci vidět jen v limitovaných kinech v Americe, evropští diváci si zase mohli na určenou dobu zajet do Vídně, případně na 70mm festival Krrrr!, kde byla Tarantinova novinka uvedena ve své delší verzi, tj. s patnáctiminutovou přestávkou uprostřed, která plní formu klasického hudebního intermezza. Takto byste měli film vidět, ve své celistvosti a v širokoúhlém provedení, v němž mezi sebou interaguje hned několik plánů obrazu (skoro jako na divadelním jevišti), ale bohužel jej neuvidíte.

Takový zážitek Blu-ray logicky zprostředkovat nemůže, ač jde dozajista o jeden z nejlepších přepisů roku, který může zdatně konkurovat jak syrovým thrillerům jako REVENANT: Zmrtvýchvstání nebo Sicario: Nájemný vrah, tak i blockbusterům jako Star Wars: Síla se probouzí nebo Marťan. Při sledování Osmi hrozných je výhodou co největší projekční plocha, jelikož se obraz v netradičním formátu 2,76:1 zplošťuje do podlouhlé „nudle“, v níž mají tendenci zanikat některé jemné detaily v pozadí či zadních plánech (při sledování na notebooku či monitoru počítače se obávám, že bude imerze ještě o to menší).

Fotografie z filmu Osm hrozných / The Hateful EightKromě toho se však obrazovému přepisu nedá vytknout téměř nic – na Oscara nominovaný kameraman Robert Richardson díky natáčení na analog zprostředkovává vskutku filmový zážitek, ať už jde o velkolepé zasněžené celky či komplexně zachycený prostor galanterie, který je rozdělen do několika zdánlivě izolovaných sektorů dle hlavních antagonistů. Filmové zrno je dominantní hlavně v interiérech, a to zejména při nočních scénách, kde převládá jen lehké světlo v podobě svíček, případně krb. Mizanscéna je bohatá na detaily v zadních plánech, které dokreslují živoucí a pulzující prostředí, vyvolávající uvěřitelnou atmosféru – sníh za okny a dveřmi, neustála hra se stíny a světlem, navíc strhující kontrasty, jak v rámci interiéru, tak ve srovnání s chladnými exteriéry.

Spolu s vybroušenými dialogy je sledování skutečně vtahujícím zážitkem, do něhož navíc vstupují šokující atrakce v podobě gore scén, jež díky své praktičnosti působí uvěřitelně, i když záměrně přehnaně. A zvuk? Pokud pomineme geniální soundtrack Ennia Morriconeho, který zdatně navozuje paranoidní atmosféru jako z nejlepších adaptací Agathy Christie (nebo osmdesátkové Věci), jsou zvukové efekty další důležitou složkou, která vytváří ještě více uvěřitelnou a vtahující atmosféru. Ruchy jako neustále pulzující vichřice za okny, vrzající vrata, detaily v pozadí, či srozumitelnost dialogů jsou zkrátka na prvotřídní úrovni. Výhrou je v tomto případě dobré domácí kino, které dokáže zprostředkovat prostor Minniiny galanterie jakožto pulsujícího organismu, ve kterém platí jasné zvukové zákonitosti. (BM: 10/10)


Featurette 70milimetrový skvost k filmu Osm hrozných (2015)

BONUSY:
Fotografie z natáčení filmu Osm hrozných / The Hateful EightZatímco po stránce obrazového a zvukového přepisu je možné řadit Osm hrozných k jedněm z nejlepších tarantinovek na BD, ne-li rovnou nejlepší, po bonusové stránce patří jednoznačně k nejhorším. Pouhé dva alespoň česky otitulkované bonusy (70milimetrový skvost a V zákulisí Osmi hrozných) dají dohromady necelých dvanáct a půl minuty. A co hůř, byly k vidění už před premiérou v rámci propagace. Zajímavější, než "co" říkají, je způsob, jakým jeden featurette zdánlivě zaměřený na techniku a druhý na herecké představitele "to" prezentují.

Může se zdát, že v 70milimetrovém skvostu je určující technologie, ale primární je osoba Quentina Tarantina. Je to on, kdo se rozhodl film natočit v tomto formátu. Je to on, kdo často spolupracuje s kameramanem Robertem Richardsonem, který chtěl použít panavisioňácké čočky, protože přesně ty by se Tarantinovi mohly zamlouvat. Je to on, kdo je znalý filmové historie, a tak mu nestačil pouze daný formát, ale chtěl to spojit se způsobem uvádění příznačný pro sedmdesátky v 50. a 60. letech. A je to on, kdo do svých filmů od Pulp Fiction dál obsazuje Samuela L. Jacksona, který je "moderátorem" promo featurettu. Podobně ve featurettu V zákulisí Osmi hrozných se může zdát, že prim hrají (ehm) herci, ale o nich se mluví buď ve vztahu k jejich časté spolupráci s Tarantinem (Samuel L. Jackson, Tim Roth, Kurt Russell, Michael Madsen), nebo s ohledem na to, že ztvárňují postavy napsané tak dobře Tarantinem. (MS: 2/10)

Featurette V zákulisí Osmi hrozných k filmu Osm hrozných (2015)

ZÁVĚR: 
Kurt Russell, Samuel L. Jackson, Jennifer Jason Leigh ve filmu Osm hrozných / The Hateful EightRoad show verze (zatím?) nebyla oficiálně ohlášena. S ohledem na to, že se dlouho slibované The Whole Bloody Affair u Kill Bill pravděpodobně nedočkáme nikdy a že double-feature verze Grindhouse je dostupná pouze v zahraničí, s českou edicí "roadshowácké" prodloužené varianty nelze dost dobře počítat. Disk má referenční obraz, který patří k letošním nejlepším přepisům, a především výborný film, který patří k tomu nejlepšímu, co Tarantino kdy napsal a zrežíroval. (MS

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
TV tipy: 29. 3. 2024 - 4. 4. 2024
TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském K Velikonocům se letos televizní dramaturgové moc neodvázali a vsadili na jistotu v podobě tradičních repríz. Kromě jednoho zapomenutého biblického příběhu tak nejvíc zaujme uvedení rozporuplného dramatu o Dianě Spencer. čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Ve čtyřech pokojích nikdo neuslyší vřískot Papá Hemingwaye (08.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: John Travolta slaví 70 (17.02.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Sly je osobní zpovědí Sylvestera Stallona (04.11.2023 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- Zemřel Jeff Burr (12.10.2023 10:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Velký Buster Keaton všechny zabije a vrátí se sám (04.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Emma žije psí život v prohnilé zemi (28.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Top 10: deset nejlepších filmů Harveyho Keitela (13.05.2023 11:25 v Články | Publicistika)
- Recenze: Ve filmu Sisu si finský zlatokop natře na chleba nacistické komando (29.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: Černá komedie Invalida se současné česko-slovenské tvorbě dost vymyká (23.04.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Stroj času: Monty Pythonův smysl života ukazuje absurditu života (a smrti) (22.04.2023 09:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Tenkrát v Hollywoodu patřili apoštol Pavel a myši do nebe (07.04.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Stroj času: The Room je nejhorším filmem všech dob (26.03.2023 14:30 v Recenze | Stroj času)
- Quentin Tarantino připravuje poslední film (15.03.2023 06:47 v Novinky | Zprávy)
- Eli Roth natočí Thanksgiving (09.01.2023 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Oscar 2023: jací jsou favorité? (21.11.2022 12:30 v Články | Publicistika)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu