Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
The Bronx Bull

Za horizontem: The Bronx Bull aneb televizní portrét boxera Jakea La Motty

Vydáno: 21.07.2016 09:11 v sekci Recenze | Za horizontem - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V roce 1980 natočil Martin Scorsese černobílý film Zuřící býk o boxerovi Jakeu LaMottovi, za který Robert De Niro obdržel Oscara. Po skoro čtyřiceti letech přichází sequel i prequel zároveň: The Bronx Bull.

The Bronx BullRecenzoval/a Václav Limberk dne 21.07.2016 09:11. V roce 1980 natočil Martin Scorsese černobílý film Zuřící býk o boxerovi Jakeu LaMottovi, za který Robert De Niro obdržel Oscara. Po skoro čtyřiceti letech přichází sequel i prequel zároveň: The Bronx Bull. Hodnocení: 2.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Filmový portrét bývalého mistra ve střední váze (v boxu pochopitelně) Jakea LaMotty nemohl dopadnout lépe, než jak ho do filmové podoby převedl Martin Scorsese v nesmrtelném filmu Zuřící býk, který adaptoval LaMottovy memoáry z roku 1970 nazvané Raging Bull: My Story. Ačkoliv film neměl v roce 1980 příliš velký komerční úspěch, představitel LaMotty Robert De Niro za něj získal Oscara a z filmu se stala léty kultovní záležitost a jeden z nejdůležitějších filmů světové kinematografie vůbec. Zdálo se, že jeho nedotknutelnost nemůže nic ohrozit.

William Forsythe, Martin Guigui, Jake LaMotta při natáčení filmu  / The Bronx BullPatent na Zuřícího býka mělo a má studio MGM. Studio v roce 2012, kdy se mimochodem o tomto projektu objevila zmínka i na Filmserveru, podalo na LaMottu žalobu, když tvrdilo, že filmová práva na sequel mají pouze oni. MGM pak žalobu stáhlo, když LaMotta, který stále žije (je mu 94 let!) souhlasil, že pozmění jeho titul. A tak se po dlouhých tahanicích a čekání přeci jen dostal na svět film s názvem The Bronx Bull, což byla Lamottova boxerská přezdívka. Film, který měl být zároveň prequel i sequel a který je dle IMDb "kombinací before the rage and after the rage z bouřlivého života bývalého mistra světa ve střední váze Jakea LaMotty". 

LaMotta: The Bronx Bull jak zní nakonec celý název filmu, který nedávno "přistál online", je tedy druhý autorizovaný LaMottův životopis založený podle autobiografické LaMottovy knihy. Natočil ho prakticky nezmámý argentinský režisér Martin Guigui, od nějž jsou v tuzemských končinách dle československé filmové databáze známy pouze dva filmy, drama/komedie Proměny v srdcích a horor Beneath the Darkness. Nakonec bylo jen správné, že nejde o Zuřícího býka 2, ale o film s jiným názvem, neboť The Bronx Bull nemá s Zuřícím býkem zcela nic společného, kromě hlavní postavy, kterou byl v obou filmech Jake LaMotta, boxer aktivní v letech 1941 až 1954 a na krátkou dobu i mistr světa (od června 49 do února 51).

Mojean Aria ve filmu  / The Bronx BullThe Bronx Bull se soustředí na postavu staršího Jakea LaMotty (William Forsythe) a na jeho komplikovaný vztah s otcem (Paul Sorvino), přátelství s Rickem Rossellim (Joe Mantegna), který ho také přiblížil šikmé ploše v podobě dvou mafiánských poskoků Tonyho (Tom Sizemore) a Jerryho (Mike Starr). Film také ukazuje několik LaMottových manželství, se Sally (Natasha Henstridge) a Debbie (Penelope Ann Miller), o jeho druhé ženě Vicky, kterou v Zuřícím býkovi hrála Cathy Moriarty, je zde jen krátká zmínka a konečně je tu i poslední sedmé manželství se zpěvačkou Denise Baker (Alicia Witt).

Film také obsahuje krátkou pasáž z LaMottova mládí (v mladé verzi LaMottu hraje Mojean Aria), jeho pouliční rvačky, tvrdou otcovu výchovu a pobyt v nápravném zařízení, kde ho na profesionální boxerskou kariéru nasměroval otec Joseph (Ray Wise). V občasných flashbacích, které jsou po vzoru Zuřícího býka černobílé, vidíme výjevy z ringu, které se LaMottovy stále vrací stejně jako jedno dávné trauma z mládí, kdy v pěstním souboji holýma rukama usmrtil soupeře.

William Forsythe, Joe Mantegna ve filmu  / The Bronx BullThe Bronx Bull je slušný televizní film, který jako by vypadl z produkce Hallmarku. V žádném případě ho nelze srovnávat s jeho předchůdcem, což MGM tušilo, když se snažilo od tohoto "sequelu" distancovat. Ještě jednou se sluší zopakovat, že nejde o Zuřícího býka 2, ale o nový, s původním Zuřícím býkem nesouvisející film. Jde o levnou, televizní verzi a o trochu jiný pohled na tuto rozhodně zajímavou postavu. LaMottův život musel být vskutku turbulentní, pestrý a vydal by na nejméně dalších deset filmů. The Bronx Bull se toho jen letmo dotknul.

V ničem nejde skutečně do hloubky a v ničem není nijak výrazný, ani v kladném, ani v záporném smyslu. Letmo je v něm například zmíněna jeho kontroverzní prohra s Billym Foxem, kdy LaMotta údajně schválně prohrál, aby dostal šanci na titulový zápas. V mini rolích tu uvidíme i LaMottovy bývalé soupeře Rocky Graziana (James Russo) a Sugar Ray Robinsona (Dre' Michael Chaney). 

Fotografie z filmu  / The Bronx BullWilliam Forsythe je v roli LaMotty sice civilní a přesvědčivý, ale zdaleka nikoliv tak intenzivní jako De Niro. Forsythe nepřekročil svůj vlastní stín hráče malých, vedlejších rolí drobných grázlů a mafiánů tak, jak je hraje už od dob Tenkrát v Americe, kde mimochodem hrál po boku De Nira nebo Joea Pesciho, který v Zuřícím býkovi hrál Jakeova mladšího bratra Joeyho, postavu, která se v The Bronx Bull vůbec nevyskytuje. V popisu synopse výše jste si mohli všimnout, že film má slušné herecké obsazení, v němž sice nehrají žádné hvězdy, ale slušní herci, jejichž kariéra je u většiny nicméně už dávno za zenitem.

The Bronx Bull se nestane součástí amerického kulturního dědictví jako jeho slavný předchůdce a nehodí se ani do kin. Ani si nejsem jistý, zda ho v Americe do kin nasadili, přestože IMDb uvádí jako datum premiéry 4. červen 2016. The Bronx Bull je neurážející nostalgické ohlédnutí za jedním pozoruhodným životním osudem, kterému odpovídající filmový pomník vystavěl už dávno a daleko lépe právě nesmrtelný Scorseseho Zuřící býk.

Originální trailer filmu LaMotta: The Bronx Bull 



NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
5/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Ezra (15.03.2024 10:30 v Novinky | Trailery)
- Oscar 2024: nominace na nejlepší filmy roku vyhlášeny (24.01.2024 09:00 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- R.I.P.: Hvězdy, které nás v roce 2023 opustily (23.12.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Šťastná hvězda Cruella podstupuje poslední souboj (22.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- Recenze: Zabijáci rozkvetlého měsíce (21.10.2023 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Stroj času: Městečko Twin Peaks (30.09.2023 15:30 v Recenze | Stroj času)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Fokus Fest 2023 míří do Semil (26.09.2023 08:00 v Novinky)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu