Stroj času: Shane Black a jeho Smrtonosná zbraň

Vydáno: 02.06.2016 09:18 - Václav Limberk | foto: Warner Bros.

Tento týden jde do kin nový film scenáristy a režiséra Shanea Blacka Správní chlapi. Před téměř třicety lety napsal scénář k Smrtonosné zbrani, která mu otevřela dveře do Hollywoodu.

Smrtonosná zbraňRecenzoval/a Václav Limberk dne 02.06.2016 09:18. Tento týden jde do kin nový film scenáristy a režiséra Shanea Blacka Správní chlapi. Před téměř třicety lety napsal scénář k Smrtonosné zbrani, která mu otevřela dveře do Hollywoodu. Hodnocení: 5
Klíčovým rokem v životě Shanea Blacka byl rok 1987. Black do té doby neměl žádnou výraznou filmovou zkušenost ani průpravu kromě malé (v titulkách neuvedené) role policisty ve filmu Noc husí kůže svého kamaráda a spolužáka ze střední Freda Dekkera. Právě díky němu se Blackovi podařilo na sebe upoutat pozornost nerealizovaným scénářem "The Shadow Company", což měl být nadpřirozený thriller z Vietnamu. (Tento prvek pak použil ve scénáři Smrtonosné zbraně, kde The Shadow Company byl název tajné operace ve Vietnamu).

Danny Glover ve filmu Smrtonosná zbraň / Lethal WeaponNakonec tedy napsal scénář pro akční film Smrtonosná zbraň, který mu získal kontrakt se studiem Warner Bros a první honorář ve výši 250 tisíc dolarů. Black se tak seznámil s producentem Joelem Silverem, kterého požádal, zda by mu mohl dohodit menší roli v právě vznikajícím akčním snímku Predátor. Black se tak v jednom roce zapsal jednak jako úspěšný debutující scenárista a druhak si ho obecenstvo mohlo spojit i s konkrétní tváří Hawkinse, první obětí Predátora.

Black napsal scénář Smrtonosné zbraně už v roce 1985 a jeho záměrem byl "městský western" a konkrétní inspirací snímek Drsný Harry. Svůj příběh založil na nesourodé dvojici policistů z L.A.. Tím prvním je typicky usedlý chlapík Murtaugh (Danny Glover), který právě slaví 50, má před penzí, má pěkný dům i početnou rodinu, ženu Trish (Darlene Love), syna Nicka (Damon Hines) a dvě dcery, mladší Carrie (Ebonie Smith) a dospívající Rianne (Traci Wolfe) a chce se v klidu dožít důchodu. Tím druhým je jeho pravý opak, neukotvený, psychicky labilní, rtuťovitý Riggs (Mel Gibson), traumatizovaný smrtí své ženy Victorie Lynn.

Mel Gibson ve filmu Smrtonosná zbraň / Lethal WeaponBlack dá oba protikladné charaktery dohromady a z těchto naprosto rozdílných povah se chtě nechtě brzy stanou přátelé. V centru zápletky je vražda dcery Murtaughova starého parťáka z Vietnamu Michaela Hunsekera (Tom Atkins) Amandy (Jackie Swanson). Murtaugh s Riggsem přijdou na to, že Hunseker byl zapleten do obchodu s heroinem, který měl počátky už ve Vietnamu v takzvané operaci The Shadow Company. Tyto obchody řídí generál McAllister (Mitchell Ryan) a jeho banda nájemných žoldáků, z nichž vyniká hlavně pan Joshua (Gary Busey). McAllister ale udělá osudovou chybu, když kšefty přenese do osobní roviny únosem Murtaughovy dcery Rianne. 

Hlavní kouzlo Smrtonosné zbraně spočívá právě v nápadu dát dohromady dva protichůdné typy a nejde jen o rozdílné povahy, ale i o to, že jeden je "bílý" a druhý "černý" (i v tom je také jedno z kouzel filmu, protože obsazení dvou "bílých" by zdaleka nebylo tak působivé), které by si jen těžko mohl člověk představit více rozdílnější. Všechny jejich rozdíly jdou ale stranou v následování jediného cíle, kterým je pozabíjet všechny bad guys. Black vypiloval k dokonalosti model buddy movie, k němuž napsal brilatní dialogy, které jsou stále pozoruhodně živé. Jedním z plusů je i fakt, že zde Riggsova postava prošla vývojem od sebevražedného maniaka k vyrovnanému týpkovi. Nápad zasadit děj do období Vánoc, navozených úvodní skladbou z roku 1957 Jingle Bell Rock, zazpívanou contry zpěvákem Bobby Helmsem, mu umožnil vyčarovat skoro neuvěřitelný happyend, který z akčního filmu dělá v závěru téměř rodinnou zábavu ve stylu Vánočních prázdnin.

Mel Gibson, Danny Glover ve filmu Smrtonosná zbraň / Lethal WeaponSamozřejmě Smrtonosná zbraň by byla nepředstavitelná nejen bez Blackova scénáře a ústřední - kongeniálně vybrané herecké dvojice - ale také bez pevné režijní ruky zkušeného Richarda Donnera. Donner tak po Supermanovi a Přichází Satan! našel konečně "svůj" film, svou sérii, kterou rozvinul v dalších třech sequelech. Když je řeč o Smrtonosné zbrani, tak se nesmí vynechat vedle Blacka, Gibsona, Glovera a Donnera ještě hudební složka, kterou spolu složili Michael Kamen a Eric Clapton. Smrtonosná zbraň by byla nemyslitelná bez charakteristického zvuku saxofonu a Claptonovy elektrické kytary.

Když se vrátíme k Shaneu Blackovi, tak ten byl po úspěchu Smrtonosné zbraně osloven i pro napsaní scénáře k sequelu. Scénář tedy napsal, nicméně studiem byl odmítnut, hlavně proto, že v něm v závěru nechal umřít postavu Riggse. To samozřejmě nemohlo projít, protože bez Riggse by těžko mohla Smrtonosná zbraň pokračovat. Pro Smrtonosnou zbraň 2 tedy scénář napsal Jeffrey Boam. Blackovo jméno je ale zmíněno ve všech dalších Smrtonosných zbraních a má tak navěky zapsán kredit jako ten, kdo stvořil charaktery Riggse a Murtaugha.

Mitchell Ryan, Gary Busey ve filmu Smrtonosná zbraň / Lethal WeaponTakže i když Black už žádnou další Smrtonosnou zbraň nenapsal, má hlavní zásluhu na tom, že přivedl na plátno zřejmě nejživotnější dvojici poldů, které někdo pro film vytvořil. A Blackův scénář k "jedničce" je stále ze všech nejlepší. S Blackovým odchodem od série se postupně kvalita scénářů i Smrtonosných zbraní jako takových zmenšovala. Po vynikající dvojce následovala ještě stále velmi dobrá Smrtonosná zbraň 3. Sérii však málem pohřbila Smrtonosná zbraň 4, která nebýt Jeta Li, tak by byla ze všech nejslabší. A ona je i tak ze všech čtyř "Zbraní" nejslabší.

Naopak jednička je i po skoro třiceti letech stále "vzorem". Vzorem toho, jak má vypadat mix akce a humoru, jak má vypadat "vzorový" action buddy movie. Black pak ještě tento svůj "patent" jednou úspěšně zopakoval v Posledním skautovi. Poté ještě shrábnul obrovské honoráře za scénáře dvou propadáků Poslední akční hrdina a Dlouhý polibek na dobrou noc, než se v roce 2005 (Kiss Kiss Bang Bang) vydal uskutečňovat své režijní ambice, které letos naplnil svým novým filmem Správní chlapi

Originální trailer filmu Smrtonosná zbraň





NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY