TV tipy: Muži v černém a Lopper jsou spřízněni volbou

Vydáno: 27.05.2016 15:35 - Vratislav Šálek | foto: TriStar Pictures

Přelom května a června v televizi upoutá především trojicí premiér s velkým potenciálem. Tou největší je asi sci-fi Looper, dále se dostane na třetí Muže v černém a drama 42. Zbytek pak tvoří vesměs málo vysílané žánrovky.
Spřízněni volbou (pátek 27. 5., ČT art, 23.05 - 00.30)

Plakát filmu  / Spřízněni volbouNejslavnější, nejkratší a divácky nejstravitelnější celovečerní dokument Karla Vachka je i po letech stále unikátní. Tehdy debutující tvůrce v něm totiž nahlédl do pečlivě střeženého zákulisí prezidentské volby na začátku roku 1968, a i když se o autenticitě některých účastníků dá trochu pochybovat, podívaná je to hodně zajímavá. K celkovému pozitivnímu dojmu přispívá i rozhodnutí nepoužít komentář ani hudbu a vše natáčet kontaktním zvukem. Efektem pak je zachycení vypjaté atmosféry doby, v níž docházelo k uvolňování režimu a zatím nikdo netušil, co bude dál. Malá lekce dějepisu na páteční večer.

Synopse: Snímek zachycuje atmosféru období od 14. do 30. března 1968, kdy abdikoval prezident Antonín Novotný a hledal se jeho nástupce. Tehdejší čelní představitelé státu jsou zde natáčeni při soukromých rozhovorech mezi sebou a v běžných denních situacích. Stále je ale znát, že jsou hlavně politiky a nemůžou odhalit úplně vše.

Zajímavost: Film byl natáčen na 16mm kameru a posléze překopírován na formát 35mm.

Televizní spot filmu Spřízněni volbou
Muži v černém 3 (Men in Black III) (sobota 28. 5., Prima, 20.15 - 22.25 / neděle 29. 5., Prima Cool, 15.50 - 17.55)

Český plakát filmu Muži v černém 3 / Men in Black 3Zatím poslední díl sci-fi trilogie zůstal někde na půl cesty. Režírující Barry Sonnenfeld na jednu stranu tvoří slušnou atmosféru, nabízí několik poměrně dobrých fórků, kamerových průletů a svižné tempo a opřít se může i o časovou rovinu ze šedesátých let, která je asi nejlepší na celém filmu. Na druhou stranu ale příliš neřeší logiku a časové paradoxy, které jsou někdy tzv. šité horkou jehlou a taktéž rozjezd je dost pomalý. Podobně nevyrovnané jsou i herecké výkony, jimž dominují solidní Josh Brolin a výborný Will Smith, na druhé straně pak stojí viditelně otrávený Tommy Lee Jones a přehrávající a hodně bizarní Emma Thompson. Více se dočtete v naší recenzi.

Synopse: Agent J (Will Smith) toho zažil už hodně, nic ho ale nedovede zmást tak jako jeho tajnůstkářský partner. Když je ovšem život agenta K (Tommy Lee Jones) a osud celé planety v ohrožení, musí J cestovat zpět v čase, aby vše napravil. Je totiž potřeba najít mladší verzi svého kolegy (Josh Brolin), který zná velké tajemství vesmíru.

Zajímavost: Podle serveru moviemistakes.com patřil snímek se svými třiašedesáti chybami k těm vůbec nejchybnějším v roce 2012.

Český trailer filmu Muži v černém 3 / Men in Black III
42 (42) (sobota 28. 5., Fanda, 20.20 - 22.50 / neděle 29. 5., 01.50 - 03.55 / 10.50 - 13.15)

Plakát filmu 42 / 42Životopisné sportovní drama sice ničím nepřekvapí, je ale poctivou podívanou. Režisér a scenárista Brian Helgeland vycházel ze skutečného příběhu, na který narouboval protirasistické poselství. Ačkoli se nevyhýbá spoustě klišé, podává vše velmi zkušeně a citlivě a vzhledem ke svěžímu tempu a atraktivním sportovním zápasům nikdy není čas na nudu. V hlavní roli exceluje Chadwick Boseman, jehož doplňuje mimo jiné skvělý Harrison Ford. Škoda jen, že na emoce se místy tlačí až příliš. Více prozradí naše recenze.

Synopse: V roce 1946 se majitel brooklynského baseballového týmu Dodgers Branch Rickey (Harrison Ford) postaví konzervatismu a uzavírá smlouvu s černochem Jackiem Robinsonem (Chadwick Boseman). Oba se stávají trnem v oku žurnalistům, publiku a dokonce i vlastním kolegům a spoluhráčům. Jackie navíc čelí nepokrytému rasismu, díky své vůli a hráčskému umění si však získává srdce všech fanoušků.

Zajímavost: Číslo 42, které Robinson nosil, se dodnes jako jediné v baseballu už nepoužívá.

Oficiální trailer filmu 42 / 42
Looper: Nájemný zabiják (Looper) (sobota 28. 5., Prima, 22.25 - 00.55 / neděle 29. 5., Prima Max, 22.05 - 00.40)

Plakát filmu Looper: Nájemný zabiják / LooperPřed čtyřmi lety vzbudilo americko-čínské akční sci-fi dost nadšené ohlasy. Režisér a scenárista Rian Johnson v něm zaujal dokonalou promyšleností příběhu, kterou nechal vyniknout, neboť režijně nijak neexhiboval a spolehl se vlastně jen na velmi efektní zpomalovačky, minimalistickou hudbu a hodně zajímavou a těžce uchopitelnou atmosféru. V hlavních rolích excelují Bruce Willis a Joseph Gordon-Levitt, k nimž se později přidá i Emily Blunt. Dojem tak kazí jen pomalejší rozjezd a několik hlušších míst uprostřed filmu. Jsou ovšem i tací, kterým celý snímek přijde samoúčelný, přeceňovaný a nijak zvlášť chytrý. Oba pohledy jsou uvedeny i v naší recenzi. Jeden z tipů týdne.

Synopse: Joe (Joseph Gordon-Levitt) patří mezi loopery - nájemné zabijáky pracující pro zločineckou organizaci. Svou práci odvádí dobře, bezproblémově a užívá si luxusního života. To se změní s jeho další zakázkou. Před hlavní pušky se totiž zjeví on sám, jen o něco starší (Bruce Willis). To je možné díky specifiku jeho práce - organizace zabijákům posílá oběti z budoucnosti. Transportovaní "klienti" se objeví vždy přímo před zbraní loopera. Dokáže tedy Joe zastřelit sám sebe?

Zajímavost: Blunt dovezli tři týdny před začátkem natáčení před dům pařez, aby si natrénovala jeho sekání.

Český trailer filmu Looper: Nájemný zabiják / Looper
Strážní andělé (Les anges gardiens) (sobota 28. 5., Nova Cinema, 23.55 - 01.55)

Plakát filmu Strážní andělé / Les anges gardiensU nás poměrně slušně hodnocená francouzská akční komedie nejvíce doplácí na fakt, že se snaží kombinovat francouzský, hongkongský a americký přístup k žánru, což se ne vždy daří. Režisér a spoluscenárista Jean-Marie Poiré se tedy nemůže opřít o kompaktní děj, ale nabízí spíše různě vtipné epizody, které jsou víceméně bláznivé. Daří se mu ale prodat pohodovou atmosféru a většinu gagů, což je nejdůležitější. V hlavních rolích drží snímek nad vodou i ve slabších chvílích brilantní Gérard DepardieuChristian Clavier, jenž se podílel i na scénáři, našince pak potěší i účast Evy Herzigové. Příjemná jednohubka ideální na sobotní noc.

Synopse: Antoine Carco (Gérard Depardieu) je dobrodružný majitel nočního klubu, jemuž telefonuje přítel a prosí ho, aby se ujal malého čínského chlapce a balíku cenných papírů v hodnotě čtyřiceti milionů dolarů. Antoine tedy odlétá do Hongkongu, kde se setkává se ctihodným otcem Tarainem (Christian Clavier), vychovatelem mladých delikventů. Společně se vracejí do Paříže, jenže netuší, že mají v patách čínskou mafii.

Zajímavost: Ve Francii měl film premiéru 11. října 1995.

Originální trailer filmu Strážní andělé / Les anges gardiens
Muž, který dopadl Eichmanna (The Man Who Captured Eichmann) (neděle 29. 5., Fanda, 17.40 - 19.25 / pondělí 30. 5., 13.45 - 15.25 / středa 1. 6., 12.45 - 14.25)

Plakát filmu Muž, který dopadl Eichmanna / The Man Who Captured EichmannPrakticky neznámé televizní historické drama nechce okouzlovat efekty ani atraktivním tématem jako spíše autenticitou. Režírující William A. Graham v něm nijak neexhibuje, ale klade důraz na přesnou historickou věrnost a jakousi rekonstrukci skutečných událostí, kterou obohacuje i reálnými rozhovory. Svým minimalismem se mu daří diváka strhnout a udržovat v napětí a výsledkem je naprosto sugestivní zážitek. V roli nacistického zločince se navíc objeví vynikající Robert Duvall. Málo vysílaný klenot.

Synopse: Adolf Eichmann (Robert Duvall), který organizoval genocidu Židů, žije pod smyšleným jménem v Argentině. Na základě podezření přijíždí do země skupinka agentů, kteří jeho identitu potvrdí podle několika indicií. Nakonec se rozhodnou zločince unést, mají však problém s tím, jak ho dostat přes hranice.

Zajímavost: Celá akce proběhla v roce 1960.

Ukázka z filmu Muž, který dopadl Eichmanna / The Man Who Captured Eichmann
Zulu (Zulu) (neděle 29. 5., ČT2, 21.55 - 00.10 / pondělí 30. 5., 23.45 - 02.00)

Plakát filmu Zulu / ZuluBritský válečný film toho mnoho neřeší a vlastně se nesnaží o nějak hluboký zážitek. Režisér a scenárista Cy Endfield ne zcela přesně rekonstruuje historickou událost z roku 1879 a vše podřizuje poctivým válečným scénám. Proto příliš neřeší propracované charaktery, psychologii nebo děj, ale soustřeďuje se na opravdu opulentní, dechberoucí a fantasticky vymyšlené bojové sekvence, které prakticky nemají obdoby. Vše doplnil typicky britským humorem a podbarvil epickou hudbou Johna Barryho. V zajímavém obsazení nechybí třeba Stanley Baker, Jack Hawkins, Ulla Jacobsson nebo Michael Caine. Méně známá klasika.

Synopse: V lednu roku 1879 zahajují Britové válku proti Zulskému království, domorodému státu Jižní Afriky. Předpokládají, že s dobře vycvičenou a moderně vybavenou armádou dosáhnou snadného vítězství. Jenže netuší, že se šíleně pletou a tato bitva vstoupí do dějin.

Zajímavost: Celý film se natáčel v Jihoafrické republice, přímo na autentickém místě Natal.

Originální trailer filmu Zulu / Zulu
Cesta do lesa (úterý 31. 5., ČT2, 22.35 - 00.20)

Plakát filmu  / Cesta do lesaČtyři roky stará tuzemská komedie je oslava lesa a přírody jako takové. Režisér a spoluscenárista Tomáš Vorel v ní skládá poctu hvozdům a romantickým zákoutím domácí krajiny, v čemž mu pomáhá nádherná kamera a někdy se může zdát, že jde vlastně o jakýsi dokument. Tvůrce pravděpodobně záměrně idealizuje vesnický život, který vypadá v jeho podání jako idyla. Do vážnější roviny snímek dostávají místy zvláštní dialogy a některé situace. V hlavních rolích se objeví Tomáš Vorel ml., Anna Linhartová, Tomáš Hanák nebo na Českého lva nominovaný Jiří Schmitzer. Dojem tak kazí pro někoho nepřijatelná poetika a přílišná teatrálnost. Více se dozvíte v naší pochvalné recenzi.

Synopse: Honza Marák (Tomáš Hanák) dávno rezignoval na kariéru „ajťáka“ a koupil chalupu na konci malé vesnice, kde se zabydlel se svoji ženou Markétou (Bára Schlesinger), dcerou Anynou (Anna Linhartová) a synem Sayenem (Vojta Vovesný). Ač by mohla rodina mít ideální život, není tomu tak - kvůli Markétině práci masérky, v níž jí pomáhají i psychotropní látky, se často dostávají do konfliktu se starousedlíky a protidrogovou policií. Není proto divu, že když se syn jednoho z vesničanů (Tomáš Vorel ml.) zamiluje do Anyny, je rázem oheň na střeše a dělá se vše proto, aby se jejich vztah rozpadl.

Zajímavost: Vorel ml. kvůli roli zhubl deset kilogramů.

Český trailer filmu Cesta do lesa
Vraždy v Yorkshiru: 1983 (Red Riding: In the Year of Our Lord 1983) (úterý 31. 5., Prima Max, 23.10 - 01.20 / čtvrtek 2. 6., 01.25 - 08.05)

Plakát filmu Vraždy v Yorkshiru: 1983 / Red Riding: In the Year of Our Lord 1983Zakončení britské kriminální trilogie možná za dvěma předchozími díly trochu zaostává, ostudu jim ale rozhodně nedělá. Režírující Anand Tucker tentokrát dost polevil v atmosféře, která už není tak temná a bezvýchodná a z thrilleru přešel v policejní drama, kterému občas kolísá tempo. Místo jedné hlavní postavy jsou tu dvě, z nichž ale ani jedna nedostane tolik prostoru, aby plně zaujala. Nechybí tu ale napětí, několik strhujících scén a především závěrečné odhalení, které je výborné a ještě dlouho rezonuje v hlavách. V ústředních rolích se objeví Mark Addy a David Morrissey, dále hrají třeba Warren Clarke, Sean Harris nebo Sean Bean. Povinnost pro ty, co viděli předchozí díly.

Synopse: V západním Yorskshiru se znovu ztratilo dítě. Policie nachází obětního beránka v recidivistovi Michaelovi (Daniel Mays), který už si doživotní trest za smrt jiného děvčete odpykává. Jeho matka (Beatrice Kelley) však poprosí neúspěšného právníka Johna Piggotta (Mark Addy), aby synův případ zkontroloval. Ten okamžitě nachází nesrovnalosti v případech minulých i současných.

Zajímavost: Knižní předlohu celé trilogie napsal David Peace.

Originální trailer filmu Vraždy v Yorkshiru: 1983 / Red Riding: In the Year of Our Lord 1983
Taková láska (Cet amour-lá) (čtvrtek 2. 6., ČT art, 20.20 - 22.00)

Plakát filmu Taková láska / Cet amour-làTakřka neznámé a nevysílané francouzské drama je určeno hlavně těm, kteří znají osobu Marguerite Duras, jejíž osud zachycuje. Režírující Josée Dayan ji totiž divákům nijak nepředstaví a hned "skočí" do posledních šestnácti let jejího života, během nichž bojovala s alkoholismem a náklonností k mužům. I proto se nezasvěceným může snímek zdát pomalý a nudný, těm ostatním naopak ucelí autorčino myšlení a objasní některé motivace. V hlavní roli exceluje Jeanne Moreau. Náročnější podívaná.

Synopse: Pro slavnou spisovatelku Marguerite Duras (Jeanne Moreau) psát znamenalo žít, jenže bez lásky psát nedokázala. A vzhledem k tomu, že její život byl ve znamení nešťastných a destruktivních lásek a přílišné náklonnosti k alkoholu, se její romány nerodily v úplně ideálním rozpoložení. 

Zajímavost: Mnohé situace ve filmu odkazují na autorčinu knihu Hmatatelný život.

Ukázka z filmu Taková láska / Cet amour-lá


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY