Zemřel výtvarník a ilustrátor Adolf Born

Vydáno: 22.05.2016 15:20 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Ve věku pětaosmdesáti let zemřel známý výtvarník a ilustrátor Adolf Born. Ten byl nejznámější díky spolupráci se scenáristou Milošem Macourkem a večerníčkům o Machovi a Šebestové.
Adolf BornAdolf Born se narodil v roce 1930 v Českých Velenicích na hranicích s Rakouskem. Právě tento fakt zřejmě zapříčinil jeho známý celoživotní "monarchismus" a obdiv k Rakousko-Uhersku. Řada jeho příbuzných žila v Rakousku. Známý byl jeho charakteristický "monarchistický knír" a také sbírka dobových čepic. Born vystudoval výtvarnou školu, nejdříve Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy a poté Vysokou uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Po škole se věnoval karikatuře. Je známý především díky svým ilustracím knih, ilustroval jich více než 250 (například Robinsona Crusoea nebo Knihu džunglí.)

Mach a ŠebestováBorn se také výrazně podepsal v animovaném filmu. Podílel se na více než šedesáti z nich. Nejvýznamnější byla jeho spolupráce se scenáristou a režisérem Milošem Macourkem a animátorem Jaroslavem Doubravou. Spolu vytvořili slavné animované večerníčky o Machovi a Šebestové nebo Žofce a spol . Na řadě filmů pomáhal s výrobou kreslených titulků (Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách) nebo animovaných vsuvek, například na druhém dílu "básnické" ságy Jak básníci přicházejí o iluze

Účastnil se i hrané verze Macha a Šebestové s režisérem Václavem Vorlíčkem. Posledním Bornovým filmovým kreditem je spolupráce na posledním dílu Básníků Jak básníci čekají na zázrak. Zemřel dnes 22. května ve věku 85 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY