Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Oscar 2011: Nejlepší režie

Oscar 2011: Nejlepší režie

Vydáno: 16.02.2011 07:00 v sekci Články | Publicistika - Vratislav Šálek | foto: oscar.org

Možnost vyhrát Oscara za nejlepší režii má kvintet Darren Aronofsky,bratři Coenové, David Fincher, Tom Hooper a David O. Russell. V naší podrobnější analýze se můžete dozvědět nejen více o nominovaných režisérech, ale také o jejich šancích na zlatou sošku.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Každý režisér po něm touží, ale jen málokterý ho skutečně získá. Řeč je samozřejmě o nejvyšším a nejprestižnějším filmovém ocenění, o americkém Oscarovi. Jeho držitel se už navždy a nesmazatelně zapíše do dějin kinematografie a na každý jeho film se bude s napětím čekat. Letos je pravděpodobné, že se seznam držitelů ceny rozšíří o úplně nové jméno. Čtyři z pěti nominovaných totiž sošku doma ještě nemají. Největším favoritem je David Fincher, ale ani jeho konkurenti nejsou úplně bez šance. Podívejme se, kdo se v nominované pětici ocitl a proč by měl Oscara získat.
Darren Aronofsky (Černá labuť)
Brooklynský rodák letos připravil akademikům i divákům lahůdku v podobě obyčejného příběhu o vnitřní rozervanosti a totální proměně jedné baletky. Do hlavní role obsadil Natalii Portman a spustil lavinu diskuzí o tom, co vlastně natočil. Horor? Psychologický thriller? Drama? V odpovědích se asi neshodneme, v čem ale shoda je, je fakt, že Aronofskyho režie je výborná. Banální historku dokázal zabalit do velmi atraktivního hávu a dojem z filmu je ryze autentický. Hodně osobní kamera je třešinkou na dortu, která celý výsledek posouvá do jiného rozměru. Upřímně ale tento styl zřejmě na sošku stačit nebude. Z celé pětice nominovaných je totiž Černá labuť divácky nejnáročnější a místo toho, aby si hledala k divákům cestu, musí si diváci najít cestu k ní. I proto je šance na režijního Oscara spíše teoretická.
Joel Coen, Ethan Coen (Opravdová kuráž)
Kdo by si byl při sledování snímků Millerova křižovatka, Fargo nebo Big Lebowski pomyslel, že bratrské duo z Minneapolisu někdy v budoucnu oživí téměř mrtvý žánr westernu a ještě za to bude sbírat nominace na různá ocenění? Skutečně se to ale stalo a králové nezávislého filmu se pozvolna a nenásilně vypracovali do první režisérské ligy, na jejíž filmy s napětím čeká široké divácké spektrum. A je to možná právě žánrově čistý western, který patří k letošním černým oscarovým koňům. Výborná herecká sestava, typicky americký žánr a bez příkras zobrazený divoký západ společně se zajímavým příběhem jsou právě ty ingredience, které na členy Akademie platí. Stačí vzpomenout na Nesmiřitelné Clinta Eastwooda, kteří všechny tyto atributy měli a cenu za režii a film také získali. Jediné, co Coeny limituje, je to, že sošku za režii získali před pouhými třemi lety za drama Tahle země není pro starý. A Akademie asi tak brzy po sobě druhého režijního plešouna neudělí. Pokud by se tak ale stalo, bylo by to příjemné překvapení a další potvrzení toho, že westernový žánr zdaleka není mrtvý.
David Fincher (The Social Network)
Největším favoritem na zisk ceny za režii je známý perfekcionista, jehož režijní kariéra nezačala se třetím Vetřelcem zrovna šťastně. Po všem, co mu studio a producenti prováděli, je zázrak, že na režírování nezanevřel. Dobře ale udělal a letos pravděpodobně konečně vstoupí do skupiny vyvolených, která může v trailerech používat titulek Academy Award Winner. Síla filmu o zakladateli facebooku tkví v tom, že jeho dokonalá režie tu není vlastně vůbec vidět. The Social Network je o detailech - o pozadí, před kterým se scény odehrávají, o každém detailu, který v záběru je. A samozřejmě v brilantních dialogových scénách, které jsou díky kadenci a obsahu sakra zajímavé, atraktivní a nenudí. U Podivuhodného případu Benjamina Buttona proklouzl Fincherovi Oscar mezi prsty, letos se to pravděpodobně nestane a nejvýznamnější filmové ocenění skončí v jeho držení. Předpoklady má velké - Zlatý globus, cenu od amerických filmových kritiků a čerstvě také ocenění BAFTA. Jediné, co by mu mohlo očekávaný triumf vzít, je snaha akademiků jít proti proudu. A možná lehká vykalkulovanost a odtažitost, kterou by někteří hlasující mohli ze snímku cítit. Jinak je cesta k sošce volná.
Tom Hooper (Králova řeč)
Ještě větším černým koněm než bratři Coenové by na letošním ceremoniálu mohl být širšímu publiku neznámý londýnský rodák a jediný zástupce evropské školy Tom Hooper. Televizní a divadelní režisér překvapil všechny příběhem o králi trpícím silnou vadou řeči, který se dostane na trůn zrovna v době, kdy v Evropě řádí Adolf Hitler. Do karet mu hraje fakt, že skutečné příběhy outsiderů mají akademici hodně rádi. Když se ještě navíc jedná o historickou postavu a politické téma, není Hooper úplně bez šance. Pokud sošku obdrží, vypálí tak rybník mnohem zkušenějším kolegům, okamžitě se zařadí do režisérské extraligy a v neposlední řadě způsobí všeobecný poprask. V jeho prospěch svědčí jistá neokoukatelnost formy, do jaké snímek zabalil, a naprosto dokonale vystižená atmosféra. Každá složka filmu perfektně šlape, žádná výrazněji nevystupuje, vše je v dokonalé harmonii. Přesto si myslím, že vyjde naprázdno.
David O. Russell (Fighter)
Posledním nominovaným je kontroverzní Newyorčan, o němž je známo, že natáčení s ním není zrovna procházka růžovou zahradou. Potyčky s herci jsou u něho takřka na denním pořádku. Letos ale zaujal sportovním dramatem Fighter, jehož hlavním hrdinou je boxer, který bojuje nejen se soupeři v ringu, ale také s vlastní rodinou. Hvězdně obsazený snímek získá cenu pravděpodobně v některé z hereckých kategorií (minimálně Christian Bale za vedlejší mužskou hereckou roli), ale ani v té režijní není úplně odepsaný. Vezmeme-li v potaz, že dojemné a silné sportovní příběhy - a boxerské obzvlášť - jsou Akademii velmi blízké a nenechávají její členy chladnými (za všechny jmenujme filmy Rocky, Million Dollar Baby či Zuřící býk), může se klidně stát, že Russell na Oscara dosáhne. Pravděpodobně se tak ale nestane ze dvou důvodů: za prvé je konkurence přece jen příliš silná a za druhé může Russellova pověst mnohé akademiky od hlasování pro jeho osobu odradit. Pokud by ale přece jen sošku získal, byla by to obrovská bomba a největší překvapení letošních Oscarů.
I přes velmi silnou sestavu nominovaných si dovolím zmínit tři jména, která mně osobně ve výčtu chybí. Christopher Nolan v Počátku dokázal, že v pohodě a přehledně zrežíruje film, který se v jeden moment odehrává v pěti rovinách. Martin Scorsese pro změnu v Prokletém ostrově vsadil na stylizaci hororů z padesátých let a ač se mu to hodně povedlo, jeho film zůstal totálně ignorován. A konečně Matthew Vaughn všeobecně hodně překvapil a potěšil komiksovou adaptací Kick-Ass, která zdařile kombinuje několik žánrů a ani na chvilku nenudí. Za komiksy se ale moc cen čekat nedá. Škoda. Každopádně to, kdo z pětice nominovaných režisérů odejde jako vítěz, se dozvíme už 27. února. Jestlipak vyjde tip filmserveru?
Šance podle filmserveru:
65% David Fincher (The Social Network)
15% Joel Coen, Ethan Coen (Opravdová kuráž)
10% Tom Hooper (Králova řeč)
5% David O. Russell (Fighter)
5% Darren Aronofsky (Černá labuť)

ANKETA

Kdo získá Oscara v kategorii Nejlepší režie?









Podívat se na výsledky



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

  • Sociální síť?? vůbec! (Filmový fanda, 16.02.2011 16:31) Reagovat

    Co všichni mají s (The Social Network) ? Film je to nudný. Akorát ukazuje jaký je Zuckerber g
    svině

    • Re: Sociální síť?? vůbec! (Anonym, 27.02.2011 21:19) Reagovat

      Přesně film je nemastný neslaný prostě to nepatří do žádného filmového žánru. Ve filmu se nic nedějě akorát tak kecaj blbosti. Já jsem se v těch stížnostech za 10 minut filmu ztratila, jsem laik, proto by i pro nezasvěcené měli film udělat srozumitelný.

      • Re: Sociální síť?? vůbec! (rogue, 27.02.2011 21:31) Reagovat

        Laik v cem presne? A myslim, ze do skatulky zivotopisne drama zapadne skvele.

  • ... (Lukáš, 16.02.2011 19:19) Reagovat

    Oscar půjde do rukou Toma Hoopera...:)

  • ,,, (rogue, 17.02.2011 09:57) Reagovat

    Podle me dostane plesouna Fincher za to, ze ho pred dvema lety nedostal. Ve zminenych trech jmenech navic mi chybi Boyle (a prebyvaji tamti tri :o)).

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 15. týden
Kinopremiéry: Nezlomní Krotitelé duchů v říši ledu sledují ohňostroje V tomto týdnu budou kinaři vyhlížet především premiéru dalších Krotitelů duchů, která by měla do sálů přivést milovníky nostalgie a oblíbené ságy. Zbytek novinek pak zůstává na okraji zájmu a je určen spíš pro klubová... čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Zemřel Michael Gambon (28.09.2023 15:06 v Novinky | Zprávy)
- Recenze: Chicagský tribunál poutavě vypráví o známém americkém soudním procesu! (30.03.2021 07:30 v Recenze)
- Téma: Oscar 2021: jací jsou favorité? (20.01.2021 10:10 v Články | Publicistika)
- Bardem a Kidman budou televizní pár (12.01.2021 10:55 v Novinky | Zprávy)
- Quentin Tarantino označil za nejlepší film uplynulé dekády Sociální síť (29.05.2020 11:48 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Zlatý glóbus část 2: 1981-2017 (16.12.2018 12:00 v Články | Publicistika)
- Za horizontem: The Ballad of Buster Scruggs nikam nevede (08.12.2018 13:00 v Recenze | Za horizontem)
- Recenze: Aaron Sorkin a Jessica Chastain rozehrávají Velkou hru (07.01.2018 10:00 v Recenze | Premiéry)
- Molly's Game: Jessica Chastain v režijním debutu Aarona Sorkina (17.08.2017 11:41 v Novinky | Trailery)
- Bratři Coeni míří do televize (12.01.2017 11:07 v Novinky | Zprávy)
- BD a DVD tipy: červnové - Deadpool fuckuje FilmArenu (04.07.2016 21:00 v Radar | BD a DVD tipy)
- Colin Firth povede katastrofický snímek Kursk (27.05.2016 20:19 v Novinky | Zprávy)
- Zahraje si Joaquin Phoenix Ježíše? (26.04.2016 18:41 v Novinky | Zprávy)
- Blu-ray recenze: Steve Jobs - kinofilm roku na adekvátním BD (19.04.2016 12:52 v Recenze | Blu-ray)
- Téma: Oscaroví rekordmani i oscaroví smolaři (28.02.2016 11:00 v Články | Publicistika)
- Preview: Coeni si utahují z Hollywoodu v Ave, Caesar! (07.02.2016 14:30 v Radar | Preview)
- Recenze: Dánská dívka ušlechtile, ale kýčovitě zabředává do transgender tematiky (03.02.2016 19:46 v Recenze | Premiéry)
- Recenze: komedie o ekonomické krizi Sázka na nejistotu (08.01.2016 14:30 v Recenze | Premiéry)
- Za horizontem: Bone Tomahawk - drsný a netradiční western (12.12.2015 10:00 v Recenze | Za horizontem)
- Recenze: Steve Jobs - filmový orchestr Michaela Fassbendera (09.11.2015 16:00 v Recenze | Premiéry)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu