Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 13. 5. 2016 - 19. 5. 2016

TV tipy: Běžící muž se vrací, aby zabil tiše

Vydáno: 13.05.2016 09:49 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Co se týče atraktivní nabídky, je na tom tento týden v televizích o něco hůř než v těch předchozích. Žádnou výraznou premiéru nikdo nenabízí a přednost dává mnoha osvědčeným hitům. Vynikají tak neznámé nebo pozapomenuté žánrovky.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Drak sa vracia (pátek 13. 5., ČT art, 22.15 - 23.40)

Plakát filmu  / Drak sa vraciaPozapomenuté československé historické drama nezapře inspiraci tehdy slavnými evropskými režiséry a nabízí úchvatnou podívanou. Režírující Eduard Grecner v něm vypráví poetický a baladický příběh o zbabělosti a předsudcích, který nechává snímat překrásnou kamerou, zaobaluje ho do zvláštní atmosféry a moc se v něm nemluví, čímž mu dodává lehký westernový nádech. Nechybí tu dlouhé scény, záběry přírody i drsné krajiny Tater a samozřejmě prvotřídní herecké výkony, jimž dominují Radovan LukavskýEmília Vášáryová. Netrpělivého diváka může odradit snad jen komplikovanější struktura a celková náročnost díla. Parádní konec pracovního týdne.

Synopse: Ve slovenských horách žijí mimo jiné zemitý Valach Šimon (Gustav Valach) a drsný cizinec Drak (Radovan Lukavský), který pobytem zde ještě zhrubl. A právě mezi nimi se ocitá křehká Eva (Emília Vášáryová), která si bude muset jednoho z nich vybrat.

Zajímavost: Vášáryová nepronese ve filmu jediné slovo.

Ukázka z filmu Drak sa vracia
Napříč časem (From Time to Time) (sobota 14. 5., ČT :D, 09.20 - 10.55)

Plakát filmu Napříč časem / From Time to TimeU nás nepříliš známé, v zahraničí však hodně slušně hodnocené dobrodružné fantasy drama doplácí hlavně na svůj televizní původ. Režírující Julian Fellowes v něm velmi dobře tvoří tajemnou a mystickou atmosféru, rozehrává zajímavý příběh, nemůže se ale opřít o potřebnou výpravu a triky, které působí lacině. Příliš mu nepomáhají ani nesympatický hlavní hrdina, jehož si zahrál Alex Etel a postupem času i za vlasy přitažené zvraty. Z dalšího obsazení však vynikají Maggie Smith, Timothy Spall nebo Hugh Bonneville. Příjemný rodinný film, který zkrátka jen není tolik výrazný.

Synopse: Třináctiletý Tolly (Alex Etel) jede v roce 1944 na Vánoce k babičce (Maggie Smith), zatímco jeho matka ve válkou zasaženém Londýně hledá jakoukoli zprávu o jeho otci. Chlapec netuší, že ve starobylém domě čeká na odhalení jedno rodinné tajemství a navíc je jakousi bránou do minulosti.

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Lucy M. Boston.

Originální trailer filmu Napříč časem / From Time to Time
Propadlí lásce (Addicted to Love) (sobota 14. 5., Nova Cinema, 18.05 - 20.00 / neděle 15. 5., 06.40 - 08.25)

Plakát filmu Propadlí lásce / Addicted to LoveSkoro dvacet let stará romantická komedie patří k těm, na nichž není nic zásadně špatného, jen jsou méně výrazné a zapomenutelné. Tehdy debutující Griffin Dunne se v ní nevyhýbal množství klišé a opíral se o příběh, který nikoho neurazí, na druhou stranu je až na slušně nastíněný začátek neoriginální a předvídatelný. Po celou dobu ale udržel poměrně svěží tempo, vše podmaloval příjemným soundtrackem a obsadil spolehlivým obsazením, v němž nechybí Meg Ryan, Matthew Broderick nebo Tchéky Karyo. Škoda jen, že potřebná chemie mezi nimi tak úplně nefunguje. Typická nenáročná oddechovka.

Synopse: Sam (Matthew Broderick) žije sám v malém městečku kdesi ve středozápadě USA a profesně i založením vzhlíží ke hvězdám. Fotografka Maggie (Meg Ryan) oproti tomu žije v New Yorku a patří ke světákům a cynikům. Tihle dva se neznají a až na to, že právě dostali košem od svých protějšků, nemají vůbec nic společného. Oba zároveň chtějí o své lásky ještě bojovat, i když každý jiným způsobem.

Zajímavost: Otec režiséra Dominick Dunne si ve filmu zahrál postavu kritika restaurací.

Originální trailer filmu Propadlí lásce / Addicted to Love
Bojovník s indiány (The Indian Fighter) (neděle 15. 5., ČT2, 20.00 - 21.30 / pondělí 16. 5., 23.15 - 00.40)

Plakát filmu Bojovník s indiány / The Indian FighterStarý western u nás nepatří k těm nejreprízovanějším, což může být dáno tím, že na ty nejlepší soudobé snímky kvalitativně ztrácí. Režírující André De Toth svým přístupem připomíná později populární "mayovky", což znamená, že celý příběh je zromantizovaný a značně naivní a postavy jsou černobílé. I v roce vzniku zajímavé akční scény jsou dnes zastaralé, přesto je tempo natolik svěží, že snímek moc nenudí. V tom mu výrazně pomáhá charismatický Kirk Douglas v ústřední roli, vedle něhož nepřehlédnete ani Waltera Matthaua v jedné z mála ryze záporných úloh. Ničím výjimečná žánrovka.

Synopse: Stopař Johnny Hawks (Kirk Douglas) souhlasí, že bude doprovázet kolonu vozů při cestě přes území Siouxů. Sice se snaží indiány přesvědčit, aby nechali vozy pokojně projet, ne všichni ale dokáží udržet chladnou hlavu a opilý obchodník Wes Todd (Walter Matthau) a rozzlobený indiánský válečník Šedý vlk (Harry Landers) konflikt dále vyostří.

Zajímavost: Jedná se o první snímek z Douglasovy produkční společnosti Bryna Productions.

Originální trailer filmu Bojovník s indiány / The Indian Fighter
3096 dní: Příběh Nataschi Kampuschové (3096 Tage) (pondělí 16. 5., Nova Cinema, 20.00 - 22.15)

Plakát filmu 3096 dní: Příběh Nataschi Kampuschové / 3096 TageTři roky staré německé krimidrama zpracovává ve své době sledovaný příběh dívky, která po několikaletém věznění v domácnosti úchylného člověka dokázala utéct. Režisérka Sherry Hormann v něm zcela záměrně zvolila chladný a odtažitý přístup, který nemusí sednout každému, protože jakoby brzdí emoce. Nemá problém ani s tvořením hutné a depresivní atmosféry, v níž jí pomáhá i kameraman Michael Ballhaus svým částečně netypickým snímáním. Celkové stísněnosti pak prospívají i jediný dům, v němž se vše odehrává a fantastické herecké výkony Antonie Campbell-Hughes a Thureho Lindhardta. Zajímavý a neveselý počin na začátek týdne.

Synopse: Natascha Kampusch (Antonia Campbell-Hughes) byla jako desetiletá unesena. Rakouský elektromechanik Wolfgang Priklopil (Thure Lindhardt) ji pak dlouhých osm let držel v podzemní místnosti, kterou pro ni vybudoval. 

Zajímavost: Skutečná Kampusch se na filmu podílela a vyhradila si právo zasahovat do scénáře.

Originální trailer filmu 3096 dní: Příběh Nataschi Kampuschové / 3096 Tage
Zabít tiše (Killing Them Softly) (pondělí 16. 5., Prima Max, 22.30 - 00.35 / úterý 17. 5., 02.00 - 08.10)

Plakát filmu Zabít tiše / Killing Them Softly Nejednoznačně přijatý krimithriller v podstatě rozdělil diváctvo na dvě poloviny. Jedni tvrdí, že režisér a scenárista Andrew Dominik natočil stylovou, temnou, syrovou a realistickou podívanou, která vyniká záměrně pomalým tempem, zvláštní atmosférou a tím, že jde proti jakýmkoliv očekáváním. Druzí oproti tomu kontrují, že tempo je příliš pomalé, příběh tu prakticky neexistuje a postrádá pointu a rádoby odosobněný styl je pouhou samoúčelnou pózou. Co ale zaujme všechny, je hvězdné obsazení, v němž nechybí Brad Pitt, Ben Mendelsohn, Ray Liotta, Richard Jenkins nebo James Gandolfini. Je tak jasné, že zážitek z tohoto počinu bude hodně individuální. 

Synopse: Profesionální vymahač Jackie Cogan (Brad Pitt) má vyšetřit krádež, k níž došlo během pokerové hry probíhající pod záštitou mafie a se značnými vklady. 

Zajímavost: Film je adaptací stejnojmenného románu George V. Higginse.

Oficiální trailer filmu Zabít tiše / Killing Them Softly
Pád Itálie (Pad Italije) (úterý 17. 5., ČT art, 21.10 - 23.10)

Český plakát filmu Pád Itálie / Pad ItalijeJen minimálně známé jugoslávské válečné drama vyniká v realističnosti a syrovosti. Režisér a scenárista Lordan Zafranović v něm poměrně věrně zachycuje na jednu stranu typicky balkánskou pohodovou atmosféru, na tu druhou ale také složitý vývoj, jímž Balkán za druhé světové války prošel a v němž není vůbec jednoduché se orientovat. V autentickém vyznění mu pomáhá i obsazení neznámých tváří a nádherná kamera, která místy zabírá vskutku kouzelné záběry. Škoda jen, že je tvůrce občas zahleděný sám do sebe a zbytečně si "hraje na umění". Sugestivní kousek.

Synopse: V malém rybářském městě na ostrově Šolta v Dalmácii v roce 1943 po odchodu italských okupantů popraví partyzánský velitel Davorin (Daniel Olbrychski) svého přítele a spolubojovníka Nika (Frano Lasic) s jeho milenkou Krasnou (Snezana Savic), která údajně kolaboruje s Italy a oba se navíc chovají nemorálně. Na ostrov se ale řítí mnohem větší nebezpečí, než jakým jsou údajní kolaboranti.

Zajímavost: Jde o druhou část režisérovy volné válečné trilogie.

Ukázka z filmu Pád Itálie / Pad Italije
Ene bene (úterý 17. 5., ČT2, 22.40 - 00.25)

Plakát filmu  / Ene beneČeská černá komedie z konce devadesátých let trošku připomene podobné žánrovky z let šedesátých. Tehdy debutující režisérka a scenáristka Alice Nellis v ní totiž vsadila na přirozenost a přesně odpozorované životní situace a odposlouchané dialogy. Vše obohatila typicky maloměstskou atmosférou, příjemným soundtrackem a postavami, v nichž každý najde někoho, koho zná. Pomohlo jí i výborné obsazení, jemuž dominují Českým lvem oceněná Eva Holubová a na stejnou cenu nominovaná Iva Janžurová, příliš ale nezaostává ani Leoš Suchařípa. Někdy je to sice trochu nudné a tempo není zcela vyrovnané, to ale zase tolik nevadí. Vydařená žánrovka.

Synopse: Ve volební místnosti se jako členové komise schází lidé, kteří mají kupu vnitřních problémů, ale nedokáží a nechtějí je řešit. To ústí v mnoho tragikomických situací, při nichž si všichni uvědomí, že ne vše v jejich životech jde správným směrem.

Zajímavost: Ve filmu se v roli běžce mihne Petr Lébl, který se krátce před premiérou oběsil.

Ukázka z filmu není dostupná.

Vraždy v Yorkshiru: 1974 (Red Riding: In the Year of Our Lord 1974) (úterý 17. 5., Prima Max, 22.55 - 01.10 / čtvrtek 19. 5., 01.40 - 07.50)

Plakát filmu Vraždy v Yorkshiru: 1974 / Red Riding: In the Year of Our Lord 1974První část volné britské kriminální trilogie je bezvýchodnou a depresivní podívanou, která rozhodně nesedne každému. Televizí protřelý režisér Julian Jarrold v něm nikam nespěchá a v pomalém tempu vypráví syrový příběh o pátrání po zmizelé dívce, jemuž nechybí temná atmosféra, několik silných scén a především napětí. V hlavní roli exceluje tehdy ne tolik známý Andrew Garfield, který nejspíš mnohé překvapí. Výsledku tak škodí především to, že ke konci trochu zvolní a někdy je víc nejasný a mysteriózní, než by bylo zdrávo. Potenciál má ale velký. 

Synopse: V Yorkshiru se roku 1974 šíří strach a korupce uvnitř policie se vymkla kontrole. Ambiciózní mladý novinář Eddie Dunford (Andrew Garfield) je odhodlán najít pravdu ve složitém případu únosu dětí. Když se navíc ztratí mladinká Clare Kemplay, odhalí Eddie se svým kolegou, že existuje spojení mezi dávnými zmizeními dětí a pachatel je někde ve městě. Tím se ale dostává do sítě, z níž není úniku.

Zajímavost: Red Riding v původním názvu filmu odkazuje k pohádce o Červené Karkulce a jejím prvkům, které se objevují v celé trilogii.

Originální trailer filmu Vraždy v Yorkshiru:1974 / Red Riding: In the Year of Our Lord 1974
Běžící muž (The Running Man) (čtvrtek 19. 5., Nova, 22.05 - 00.00 / pátek 20. 5., Nova Cinema, 01.45 - 03.15)

Plakát filmu Běžící muž / The Running ManU v zahraničí velmi dobře hodnoceného akčního sci-fi je nutné si uvědomit dvě věci. Jednak to, že s původní předlohou Stephena Kinga nemá mnoho společného a jednak to, že jde o ryzí béčkovou zábavu. Režírující Paul Michael Glaser tak zaujme ústředním námětem, opravdu bizarní přehlídkou všech možných léček a postav a velmi brutálním násilím. Příběh pochopitelně nedává moc smysl a ortodoxním fanouškům krále literárního hororu u něho může být až stydno. V hlavní roli nezklame dle knihy nepochopitelně obsazený Arnold Schwarzenegger. Poctivé a nostalgické béčko, které si na nic nehraje a pamětníkům připomene éru pirátských videokazet. 

Synopse: Bývalý policista Ben Richards (Arnold Schwarzenegger) je nespravedlivě obviněn z těžkého zločinu a stává se nedobrovolným účastníkem reality show, v níž buď zemře, nebo porazí nelítostné gladiátory. Ze všeho nejraději by ale dokázal svou nevinu.

Zajímavost: Glaser byl k režii dosazen na poslední chvíli místo Andrewa Davise. O jeho vkladu do filmu se tak dá polemizovat.

Originální trailer filmu Běžící muž / The Running Man

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Tarantino ruší svůj poslední film (18.04.2024 14:30 v Novinky | Zprávy)
- Martin Scorsese natočí Sinatru (18.04.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Nekonečný příběh krále králů v království nebeském (29.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny (27.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Kluk, který se odnaučil koktat (17.03.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Arnold bude The Man With the Bag (13.03.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- Český lev 2024: Filmem roku jsou Bratři (10.03.2024 06:03 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Protivná sprostá kung fu panda vyzvala železné bratry (06.03.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Na Amistadu sledují knihy smrti očima Tammy Faye (02.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší filmy a seriály roku 2023 podle Filmserveru (14.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Il Boemo ví, jak je důležité míti Filipa (05.01.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Portrét: Jane Fonda - jen hrát nestačí (16.12.2023 14:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Známý i neznámý Ludwig van Beethoven si v květnu dělá, co chce (08.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Dcera divočiny Perinbaba přeje šťastné a krvavé (06.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Pes v ofsajdu míří na grand prix (24.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu