Recenze: oddychový komediální návod Jak přežít single

Vydáno: 09.05.2016 17:30 - | foto: facebook tvůrce

Christian Ditter se v Hollywoodu osvědčil loni s velmi povedeným "dojákem" S láskou, Rosie, nyní opět přichází s další vztahovkou, kde se tentokrát soustředí na ne jen jednu lásku, ale několik najednou.

Jak přežít singleRecenzoval/a dne 09.05.2016 17:30. Christian Ditter se v Hollywoodu osvědčil loni s velmi povedeným "dojákem" S láskou, Rosie, nyní opět přichází s další vztahovkou, kde se tentokrát soustředí na ne jen jednu lásku, ale několik najednou. Hodnocení: 3
Jak přežít single
How to Be Single
Komedie / Romantický
USA, 2016 , 110 min.

Režie: Christian Ditter
Scénář: Abby Kohn, Marc Silverstein, Dana Fox, Abby Kohn, Marc Silverstein, Liz Tuccillo
Kamera: Christian Rein
Herci: Dakota Johnson, Rebel Wilson, Leslie Mann, Damon Wayans, Jr., Anders Holm, Alison Brie, Nicholas Braun, Jake Lacy, Jason Mantzoukas, Colin Jost, Mickey Gooch Jr., Sarah Ramos, Vanessa Rubio, Zani Jones Mbayise, Brent Morin

Česká premiéra: 05.05.2016

Hodnocení: 6/10

Distributor: Freeman Ent.


Jak přežít single hodnocení na Kinobox.cz: 63.24 %
Původem německý režisér Christian Ditter po velmi neznámých titulech ve své rodné zemi celosvětově prorazil díky adaptaci romantického hitu S láskou, Rosie, ten vyprávěl příběh dvou dlouho se milujících lidí, kterým však osud stále házel klacky pod nohy. Po tomto úspěchu se zaměřil na adaptaci další knihy a šťasná volba padla na populární Jak přežít single od Liz Tuccillo, v níž rozhodně nepočítejte s milostným příběhem pouze dvou lidí, ale mnoha prolínajících se vztahů najednou.

Dakota Johnson ve filmu Jak přežít single / How to Be SingleDěj je totiž zasazen do velkoměsta New York, kde jsme seznámeni s hlavní postavou Alice (Dakota Johnson) krátce poté, co si vzala pauzu od svého dlouholetého vztahu, aby si ujasnila, co chce. Seznamuje se s chaotickou a ničím nevázanou Robin (Rebel Wilson) a bydlí u své workoholické osamělé sestry Meg (Leslie Mann) zvažující umělé oplodnění. Do víru bizarních událostí ji však uvrhne nečekaný rozchod s jejím přítelem, místo domluvené pauzy a je tak nucena vyrovnat se s bytím single.

Popsat děj nějak podrobněji je kvůli obrovskému množství postav prakticky nemožné, jelikož jen mužských protějšků pro hlavní ženské postavy se tu vystřídá celá škála. K adaptaci se takovéhle nepřeberné mnžoství jmen a osudu může znát problematické, ale trio scenáristek to tu nezvládá úplně špatně. V postavách se dá orientovat, bohužel místy je špatně rozdělený prostor, který se jim dostává. Tak trochu suchá Dakota Johnson je na plátně skoro pořád, zatímco její sestra i klasický scene stealer Rebel Wilson jsou jedny z nejzábavnějších postav, jimž mohla být udělena větší část stopáže.

Alison Brie ve filmu Jak přežít single / How to Be SingleNaprosto zbytečně pak působí postava Alison Brie. Proč? S žádnou z hlavních ženských postav není nějak spjata, pouze chodí do stejného baru a miluje ji barman, se kterým je zapletena Johnsonina Alice. Snímek by se bez ní klidně obešel a získal by tak více času na jiné dějové linky, které na sebe alespoň navazují. Zrovna nejvtipněji pak mezi čtyřmi hlavními děvčaty lásku hledající Lucy také nevychází a celkově by se její existence dala označit jako spisovatelská i scenáristická chyba.

Překvapivá je v Jak přežít single zajisté komediální stránka snímku, přeci jen Ditterovy původní německé komedie působily spíše trapně a S láskou, Rosie je zase jiný šálek kávy. Ono to ale mezi současnými hollywoodskými propadáky vychází celkem slušně. Není to žádná šílená nálož, ze které by vám praskala bránice, ale zábavný a hlavně svižně jedoucí film, pohybující se daleko od hranice trapnosti. A pokud z něčeho opravdu dobře těží, tak jsou to sympaticky napsané postavy, kde pro změnu příjemně překvapuje Dakota Johnson, která v mých očích byla dosud herečkou "na facku", ale tady mi i přes svou nezábavnost vlastně nevadí.

Výborným způsobem je tu také prodán samotný New York, což je s podivem, když už jej předvedla dlouhá řada filmů - tohle město na plátně kouzlo stále má. Nakonec se z mé strany tedy jedná převážně o chválu, přestože příběhem se jedná o průměrnou záležitost s částečně očekávanými dějovými zvraty. Režisér má ale evidetně osobitý styl a přestože tady kouzlo jeho filmů nezafungovalo natolik, stále je Jak přežít single příjemným kouskem k relaxaci.

Originální trailer filmu Jak přežít single


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY