BD a DVD tipy: červnové - Deadpool fuckuje FilmArenu

Vydáno: 04.07.2016 21:00 - | foto: facebook tvůrce

BD a DVD tipy mají od prázdnin novou podobu. Budou vycházet jednou měsíčně, a to vždy na konci daného měsíce, nejpozději začátkem dalšího. Budou se více věnovat diskům, odkazovat na již publikované BD a DVD recenze a pokrývat i zbývající minoritní pozoruhodné tituly z distribuční nabídky.

Saulův syn (Magix Box) 1. 6. 2016 
DVD obal filmu Saulův syn / Saul fiaMožná vám to uniklo, ale Film Europe ve spolupráci s distribuční společností Magic Box od března tohoto roku vydává na DVD počiny, které byly uvedeny v rámci nesoutěžní "artstreamové" (mainstreamový art) přehlídky Be2Can. Osmým titulem z plánovaných dvanácti a posledním před krátkou vydavatelskou prázdninovou pauzou je Oscarem a Zlatým glóbem oceněné maďarské holocaustové drama Saulův syn. Stejně jako v případě předchozích snímků (Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě, Dva dny, jedna nocLeviatan, Život AdéleDheepan, Zimní spánek, Macbeth) je součástí balení studie, o kterou se podělila čelistní dvojka Aleš Stuchlý a Vít Schmarc. Na disku se z bonusů nachází pouze rozhovor s představitelem Saula Gézou Röhringem. Škoda, že součástí přídavných materiálů není krátkometrážní počin Türelem. V něm režisér a scenárista Laszlo Nemes lépe než v Saulově synovi ukazuje mechanismus a hierarchii koncentračních táborů, a to na mnohem kratší ploše, koncepčněji a bez manýr (omezení hloubky ostrosti vážně neodpovídá tunelovému vidění Saula), bez vypomáhání si žánrovými vzorci (žádné začlenění útěků) i emocionálního otupení (delší stopáž nutně vede vzhledem k prezentovanému k distanci).

Bonusy (DVD): Interview s Gézou Röhrigem; Studie Aleše Stuchlého a Víta Schmarce - Mechanika Života a Smrti.
Obraz (DVD): 16:9 / 1,37:1.  
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 maďarsky.
Titulky (DVD): české.

Pozn.: bonusový materiál (na DVD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 299 Kč (DVD). V obchodech od 1. června 2016.

Upoutávka na film Saulův syn (2015)
 
Koupit na Bontonland.cz

Den nezávislosti (Bontonfilm) 
BD obal filmu Den nezávislosti / Independence DayKrátce před premiérou pokračování Den nezávislosti: Nový útok (pochvalnou kontextovou kritiku si můžete přečíst zde) vydal Bontonfilm i na našem trhu první díl v remasterované verzi, s bonusovým diskem a vedle klasického plastového balení i ve sběratelské limitované edici s plastovou mini-replikou mimozemské lodi. Plusem oproti předchozímu vydání kultovního blockbusteru je nepochybně přítomnost bonusového disku, na kterém je vše z 2DVD speciálky (filmy o filmu nově s českými titulky) a navíc jeden dokument vztahující se k odkazu jedničky a promující dvojku. Mínusem pak překvapivě je samotný remaster, který při srovnání s i u nás dostupným osm let starým modrým diskem Dne nezávislosti má odlišné barevné podání a ztrácí na kresbě a kontrastu vůbec. A pro úplnost nutno dodat, že film je možné si přehrát ve dvou verzích - kratší, známé z kin, a speciální, která vedle několika přidaných vtipů lépe prokresluje postavy (především buranskou rodinku). Obě je možné si pustit s českým dabingem, ale speciální se v přidaných pasážích pro některé diváky a divačky rušivě přepíná do angličtiny (s českými titulky), protože nové scény či jejich části nebyly (do)dabovány. 

Bonusy (BD - filmový): Dvě verze filmu: (1) kinoverze (144 min.) a (2) speciální edice (153 min.). Audiokomentáře: (1) režisér a spoluscenárista Rolland Emmerich a producent a spolu-scenárista Dean Devlin; (2) supervizor vizuálních efektů Volker Engel a Doug Smith (pouze u kinoverze). Trivia Track.
Bonusy (BD - bonusový): 
FeaturettyCreating Reality (29:19); The ID4 Invasion (21:57); The Making of Independence Day (28:29); Independence Day: A Legacy Surging Forward (30:40).
Původní konec (volitelný audiokomentář Deana Devlina, 4:16 min.).
Galerie: produkční fotografie (312); storyboardy - přivítání (16), destrukce (60), původní konec (17); koncepční návrhy - mimozemšťané (15); vesmírné lodě (89); plac a rekvizity (47).
Combat Review - klipy akčních scén z filmu (celkem 9:04 min.): letadlo (0:14), přivítání (0:12), Los Angeles (0:36), New York (0:24), Washington, D.C. (1:12), Los Angeles - tunel (1:19), stíhačky 1 (1:27 min.), stíhačky 2 (0:42 min.), El Toro (0:17 min.), kaňón (0:56 min.), Russell - kamikaze (1:21 min.), mateřská loď (0:18 min.). 
Monitor Earth Broadcast - zpravodajství (celkem 51:08 min.): Hlášení (1:35 min.); Blue Acolytes (0:44 min.); Sky News - Rusko (3:05 min.); Tým 1 - Rusko (3:46 min.); Vox News - Německo (0:47 min.); Katja Scholl - Berlín (2:45); Farsi (2:52 min.); Tisková konference 1 (2:05 min.); Tisková konference 2 (1:38 min.); Po konferenci (1:00 min.); Engel na Foxech (2:44 min.); Hal Live (2:48 min.); Dopravní hlášení (1:30 min.); Čínské vysílání (1:40 min.); Případ Russellova zatčení (1:58 min.); U.N. zpravodajství (2:30 min.); Milovníci mimozemšťanů (1:07 min.); Party na střeše (0:35 min.); Fields/Dunphy (2:54 min.); Debata Fields/Engel (3:40 min.); Uvítací "konvoj" - zpráva č. 1 (4:35 min.); Uvítací "konvoj" č. 2 (4:40 min.). 
Upoutávky: Theatrical Trailer (2:30 min.); Teaser 1 (1:09 min.); Teaser 2 (1:33 min.); Teaser 3 (2:26 min.); TV spoty - Super Bowl (0:32 min.), Apple PC (0:32 min.), 15s (0:17 min.), 5x 30s (0:31 min.).  
Nepovedené scény (2:05 min.). 
Obraz (BD): 16:9 / 2,39:1 / FullHD. 
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky; DTS 5.1 rusky; Dolby Digital 5.1 maďarsky, thajsky; Dolby Digital 2.0 česky, slovensky, mandarínsky, turecky; Dolby Digital 5.1 EX polsky (voice-over). 
Titulky (BD): české, anglické, arabské, bulharské, estonské, hebrejské, chorvatské, indonéské, islandské, kantonské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, mandarínské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovenské, slovinské, thajské, turecké. 

Bonusy (DVD): Dvě verze filmu: (1) kinoverze (144 min.) a (2) speciální edice (153 min.). Audiokomentáře: (1) režisér a spoluscenárista Rolland Emmerich a producent a spolu-scenárista Dean Devlin; (2) supervizor vizuálních efektů Volker Engel a Doug Smith (pouze u kinoverze).
Obraz (DVD): 16:9 / 2,39:1. 
Zvuk (DVD): DTS 5.1 anglicky; Dolby Digital 2.0 česky, slovensky.
Titulky (DVD): české, anglické slovenské.

Pozn.: bonusový materiál (na BD) obsahuje - s výjimkou audiokomentářů (k filmu a k původnímu konci) a zpravodajství i klipů akčních scén - české titulky. 

Doporučená cena: 99 Kč (DVD - edice k 20. výročí), 599 Kč (2x BD - amaray), 1 699 Kč (2x BD - sběratelská edice s replikou mimozemské útočné lodi). V obchodech od 8. června 2016.

Původně plánovaný konec k filmu Den nezávislosti (1996)

Koupit na Bontonland.cz


Dánská dívka (Bontonfilm) 
BD obal filmu Dánská dívka / The Danish GirlV netradičně pojaté kritice REVENANT Zmrtvýchvstání jsem dospěl k závěru, že závěr ohledně (ne)příslušnosti díla k midcultu je dán kontextem, do jakého je snímek hodnotící(m) zasazen. V případě biografického melodramatu Dánská dívka o prvním muži, který úspěšně podstoupil operativní změnu pohlaví, můžou být jenom těžko pochyby ohledně přílušnosti do hájemství uměleckého kýče. Tom Hooper, který se specializuje na kultivovaná dramátka o skutečných osobnostech (televizní filmy i seriály, oscarová Králova řeč), spolu se scenáristkou Lucindou Coxon obrousily veškeré hrany pro zpřístupnění transgender tématu co nejširší divácké obci. Na tom by a priori nebylo nic špatného, protože by se stále ještě kontroverzní tematika dostala i mimo festivalové publikum znalé lepších alternativ (Laurence Anyways, Transdarinka, TransAmerica). Potíž nastává, když hlavní není ona přeměna, ale po vzoru červené knihovny pro čtenářky středního věku manželský trojúhelník, který svou přešlechtěnou mizanscénou vyvolává zdání vysokého umění. To nezachrání ani casting spoléhající se příliš na jistotu (Eddie Redmayne okatě si říkající o další sošku).

Bonusy (BD): Z natáčení filmu Dánská dívka (11:29 min.).
Obraz (BD): 16:9 / 1,85:1 / FullHD. 
Zvuk (BD): DTS-HD 5.1 anglicky; DTS 5.1 česky, maďarsky, portugalsky, rusky, španělsky, thajsky; DTS 5.1 polsky (voice-over). 
Titulky (BD): české, anglické, bulharské, estonské, hebrejské, chorvatské, indonéské, kantonské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, mandarínské, polské, portugalské, rumunské, řecké, slovinské, španělské, thajské, ukrajinské. 

Bonusy (DVD): Z natáčení filmu Dánská dívka (11:29 min.).
Obraz (DVD): 16:9 / 1,85:1. 
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, rusky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).
Titulky (DVD): české, anglické pro neslyšící, bulharské, estonské, hebrejské, chorvatské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, rumunské, ruské, řecké, slovinské, ukrajinské.

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD). V obchodech od 8. června 2016.

Rozhovor s Eddie Radmaynem k filmu Dánská dívka (2015)

Koupit na Bontonland.cz


Knick: Doktoři bez hranic (Magic Box) 
DVD obal filmu Knick: Doktoři bez hranic / The Knick
Zatímco první série Knick: Doktoři bez hranic u nás vyšla na obou typech nosičů pro domácí kino (DVD, BD), druhá je dostupná pouze na tom starším. Vzhledem k nízké prodejnosti seriálů na českém trhu (až na několik výjimek v podobě zavedených značek) se takovému rozhodnutí distributora není proč divit. Zvlášť když u první série na modrých discích neabsentoval český dabing známý z tuzemského uvedení v televizi (jako např. u obou sérií Temného případu), a tak zákazníci/zákaznice ani neměli důvod upřednostňovat DVD před BD. Je dobře, že si vypravěčsky poněkud ubíjející (spoléháním se na neustálé komplikace a vztahy na pracovišti i mimo něj), ale významově mnohem komplexnější druhou sezónu můžeme zařadit do sbírky. A potěší i větší zastoupení bonusů než minule (byť stále bez českých titulků), protože vedle stále bohužel více zábavných než informativních audiokomentářů (ke třem epizodám) a krátkých "po-operačních" spoileroidních featurettů nově přibyly i cirka desetiminutové dokumenty o výpravě, kostýmech ad. Stále ale - s výjimkou několika záběrů z natáčení - budete marně hledat režiséra, kameramana a střihače všech deseti (respektive teď již dvaceti) epizod Stevena Soderbergha. Zato v nadcházejících dnech očekávejte recenzi na FilmServeru. 

Bonusy (DVD): Audiokomentáře herců a členů štábu. FeaturetteNa operačním sáleV kulisách; V kostymérněPozvánka na plesKnick: detaily a fakta; Pooperační průvodce epizodami.
Obraz (DVD): 16:9. 
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, francouzsky, kastilsky, německy; Dolby Digital 2.0 česky; Dolby Digital 2.0 polsky (voice-over). 
Titulky (DVD): anglické pro neslyšící, české, dánské, finské, francouzské, holandské, kastilské, německé, norské, polské, řecké, švédské, turecké.

Doporučená cena: 799 Kč (DVD). V obchodech od 8. června 2016.

Featurette Body Shop Brain Surgery k 2. sezóně Knick: Doktoři bez hranic

 

Koupit na Bontonland.cz


13 hodin: Tajní vojáci z Bengází (Magic Box) 15. 6. 2016
BD obal filmu 13 hodin: Tajní vojáci z Bengází / 13 Hours: The Secret Soldiers of BenghaziO Donaldu Trumpovi koluje následující vtip: Když Donald Trump souloží s modelkou, myslí přitom na sebe, jak masturbuje. Ona politicky nekorektní legrace, která svou rétorikou musí vyhovovat i jeho příznivcům a příznivkyním, si utahuje z jeho narcismu. Zapomíná však na to, že "nejvíc nejlepčejší" budoucí prezident Rozvrácených států amerických je i poměrně extremistický pravičák, a tak bych si dovolil vtip upgradovat: Když Donald Trump souloží s modelkou, myslí přitom na to, jak masturbuje při sledování antihillaryovského filmu 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází. Poukázání na významovou rovinu Bayova posledního válečného filmu je na místě, protože na rozdíl od historického válečného počinu Pearl Harbor není hlavní podřízení se normám a konvencím klasického hollywoodského vyprávění, nýbrž ideologická rétorika díla. Postavy s reálnými předobrazy povýšené na archetypy, odlišení každého člena týmu vojáků, zatímco nepřátelé zůstávají jednolitou masou představující hrozbu, promluvy mezi atrakcemi zdůrazňující "pravé" hodnoty apod. S rétorikou i způsobem jejího prosazování v 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází lze nesouhlasit, ale nemění to nic na tom, že esteticky jde o pozoruhodný příspěvek k historicko-materialistickým počinům. Pozoruhodný právě tím, že nevychází z levicových, nýbrž pravicových (potažmo konzervativních, chcete-li) pozic.

Blu-ray dle tuzemských i zahraničních kolegů patří po technické stránce ke špičce, což vzhledem k přítomnosti Dolby Atmos (a při zohlednění použití různých typů kamer během natáčení u zhodnocení obrazu) není nikterak překvapující. Nemalé mrzení ovšem pramení z toho, že zatímco v civilizovaných zemích světa vychází dvoudisková edice (s česky otitulkovanými bonusy, ale nikoliv filmem!), u nás je tato k sehnání pouze na e-shopu FilmArena v jejich směšně předražené verzi pro věrné zákazníky ochotné zaplatit za předobjednávku několik měsíců dopředu a připlácet ještě za výsadní postavení při objednávkách limitek. Globalizační/kolonizační kapitalismus, adorovaný v "bayovinách", naráží na český trh a zákonem neregulovaný monopol jednoho e-shopu. V USA je taktéž exkluzivní "přidaná hodnota", ale ta je jednak rozdělena mezi několik obchodních řetězců (Target, Best Buy, Walmart), jednak neznamená ochuzení kupujících o obsah (víc než hodinu dokumentů) oproti zbytku světa (Target má knihu, Best Buy steelbook, Walmart triko).

Bonusy (BD - bonusový disk, pouze FA): Featurette: For The Record: Finding The Truth Amid The Noise (8:02 min.); Uncovering Benghazi's Secret Soldiers (27:34 min.); Preparing For Battle: Behind The Scenes Of 13 Hours (26:24 min.); Operation: 13 Hours Premiere (3 min.); In Memoriam (2:56 min.).
Obraz (BD): 16:9 / 2,40:1 / FullHD. 
Zvuk (BD): Dolby Atmos anglicky; Dolby Digital 5.1 česky, rusky, thajsky, ukrajinsky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over); Dolby Digital 2.0 turecky. 
Titulky (BD): české, anglické, arabské, čínské zjedno., estonské, hebrejské, hindské, islandské, kantonské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, malajské, mandarínské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovenské, thajské, turecké, ukrajinské

Bonusy (DVD): Disk neobsahuje bonusové materiály.
Obraz (DVD): 16:9 / 2,40:1.  
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, polsky.
Titulky (DVD): české, anglické, arabské, estonské, hebrejské, hindské, islandské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, řecké, slovenské.

Pozn.: bonusový materiál (na BD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 399 Kč (1x DVD - amaray), 599 Kč (1x BD - amaray), 799 Kč (2X BD - steelbook, FA). V obchodech od 15. června 2016.

Promo featurette Bay and the Military k filmu 13 hodin: Tajní vojáci z Bengází (2016)

Koupit na Bontonland.cz


Deadpool (Bontonfilm) 
BD obal filmu Deadpool / DeadpoolNazdárek, jsem Deadpool. Mám na kontě nejúspěšnější Rkový film... všech dob (inflace, pšt), který byl propagován jako jiná superhrdinská podívaná, jež plně uspokojí jak mentálně nedomrlé fanoušky vyžívající se v pubertálním humoru, tak romantičky toužící po pravé a nekonvenční lásce. Ve skutečnosti se neodlišuji ničím, protože využívám všechna klišé a vypravěčské i žánrové vzorce a produkční strategie, ale pouze na ně upozorňuji, což je vlastně taky pomalu nová norma pro hollywoodskou kinematografii od 80. let dál. Mládež, na níž cílím (= ti, jimž ještě nesestoupila varlata), bijáky pro pamětníky nepamatuje, tak pšt. Můžu ovšem uspokojit i geronty. (Všímáte si všech těch dvousmyslných narážek? Ha, tak vtipné a vůbec ne ubíjející, protože je to chytré a ne laciné, když to ironizuji!) Geronty pamatující osmdesátkové teenagerovské komedie a čtyřicítkové noiry. A na dvacetnicotníky cílím i na modrém disku, kterej si pořizujou ti, kdo ještě nepřešli kvůli pornu na UltraHD. Na BD je totiž plný pytel zábavy, zatímco na DVD je ten pytel taky, ale drobátko vyprázdněnej, protože nemá ani osmdesátiminutovej promo filmeček o filmečku, jak jsem zábavnej a sexy, necelou půlhodinu nepoužitého materiálu, spoustu obrázků a dva komentáře (jeden se mnou, protože to fanoušci chtějí a já jim to dám, když mi dají taky... peníze svých rodičů!). Jo, a FilmArena má exkluzivně steelbook, ale na monopolizaci trhu s BD se v ČR zákonům navzdory těžce mrdá. 

Bonusy (BD): 
Vystřižené/prodloužené scény (s volitelným audiokomentářem režiséra Tima Millera): Prison: The Raft (0:39), Cancer World Tour (4:19), Extended Freeway (4:32), Extended Workshop Fight (3:22), Mogue (0:41), 5 Year Montage (1:34), No5 Bathroom (0:18), Extended Angel/NTW Fight (1:13), Extended Rubble Pile: Gratuitous Worth It (0:28), Alt Coda (0:52). Nepodařené scény (6:28 min.).
Celovečerní film o filmu From Comics to Screen... to Screen: Origin...ier! (14:25), Peoples and Muties! (15:10), Stylin'! (13:43), 'Splosions! (13:31), Magic! (23:04).
Audiokomentáře: (1) Wade/Deadpool/producent Ryan Reynolds a scenáristé Rhett Reese a Paul Wernick; (2) režisér Tim Miller a spolutvůrce Deadpoola Rob Liefeld. 
Galerie: Návrhy - Dálnice, Hangár, Workshop, Skladiště. Kostýmy - Deadpool, Ajax, Colossus, Negasonic Teenage Warhead, Angel Dust; Storyboardy - Dálnice, Skladiště - na cestě, souboj, po souboji. Pre-vizualizace: Dálnice (2:27), Kulka (4:35), Vizualizace kaskadérů - Skladiště (1:56). 
Deadpool - Pytel zábavyApril Fools' Rating Announcement (1:27), Fantastic Four Deadpool Teaser (0:18), Trailer Trailer (0:45), Theatrical Trailer 1 (2:38), Red Band Trailer 1 (2:54), Happy Halloween (1:34), Brazil Comic-Con Greeting (0:27), #12DaysofDeadpool (1:00), Experience Me in IMAX (0:28), Deadpool's Trailer's Eve (0:30), Theatrical Trailer 2 (2:59), Red Band Trailer 2 (2:58), Blatant Bachelor Baiting TV Spot (0:30), Australia Day Greeting (1:00), Touch Yourself Tonight (0:26), Gentlemen, Touch Yourself Tonight (1:13), Ladies, Touch Yourself Tonight (1:56), Chinese New Year Greeting (0:47), Superb Owl TV Spot (0:47). Fotosky (7). 
Obraz (BD): 16:9 / 2,40:1 / FullHD. 
Zvuk (BD): DTS-HD Master Audio 7.1 anglicky; DTS 5.1 rusky; Dolby Digital 5.1 česky, maďarsky, thajsky, turecky, ukrajinsky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over). 
Titulky (BD): české, anglické, bulharské, estonské, hebrejské, chorvatské, islandské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, mandarínské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovenské, slovinské, srbské, thajské, turecké. 

Bonusy (DVD): Nepovedené záběry; Pytel zábavy; Upoutávka.
Obraz (DVD): 16:9 / 2,40:1. 
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky.
Titulky (DVD): české, anglické, bulharské, hebrejské, chorvatské, islandské, maďarské, portugalské, rumunské, řecké, slovenské, slovinské, srbské. 

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) s výjimkou audiokomentářů (k filmu a k vystřiženým a prodlouženým scénám) a některých přídavků v sekci Pytel zábavy obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD), 699 Kč (BD - steelbook, FA). V obchodech od 15. června 2016.
 
Promo spot k vydání filmu Deadpool (2016) na BD a DVD

Koupit na Bontonland.cz


Já, Olga Hepnarová (Bontonfilm) 
DVD obal filmu  / Já, Olga HepnarováCelovečerní prvotina Tomáše Weinreba a Petra Kazdy Já, Olga Hepnarová navýšila očekávání svým premiérovým uvedením na Berlinale v sekci Panorama, čímž se zařadila k ostatním tuzemským titulům relativně mladých tvůrců myslících i na zahraniční publikum. Vedle převažujících pozitivních ohlasů se objevily i skeptičtější, které na snímku kritizují mimo jiné následující: jeho nerozhodnost, a tudíž koncepční neujasněnost (kombinace vysoce nekomunikativního vyprávění s doslovným objasňováním motivací a činů slovem, volba černobílé kamery pro samou uměleckost, případně zakrývající rozpočtová omezení, než že by odpovídala rozpoložení titulní postavy či nezdůrazňované době dění); čerpání z poněkud vyvanuté poetiky (bresonovská veteš pro klubové pamětníky a navíc s citově manipulativním závěrem než distancovaným pozorováním); významovou plochost (návodná sdělení advokáta, nešťastná snaha o aktuálnost s ohledem na teroristické útoky navzdory odlišnému společenským normám za normalizace). Pokud ovšem hledáte alternativu k Hezkému Českému Filmu (HEČ) v podobě Hnusného Českého Filmu (HUČ), můžete si Olgu zařadit do sbírky, žel jenom na DVD. Na něm sice jsou nějaké bonusy, ale je škoda, že mezi nimi nejsou vystřižené scény, protože se ví, že existovaly dokonce tři různě dlouhé sestřihy, z nichž jeden ("prostředně" dlouhý) šel nakonec do kin.

Bonusy (DVD): VFX breakdown, fotogalerie, trailer, plakát.
Obraz (DVD): 16:9 / 1,85:1. 
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 česky; Dolby Digital 2.0 česky.
Titulky (DVD): české, anglické.

Pozn.: bonusový materiál (na DVD) je v českém jazyce. 

Doporučená cena: 199 Kč (DVD). V obchodech od 15. června 2016.

Upoutávka na film Já, Olga Hepnarová (2016)

Koupit na Bontonland.cz


Kdo se bojí Virginie Woolfové? (Magic Box)
BD obal filmu Kdo se bojí Virginie Woolfové? / Who's Afraid of Virginia Woolf?K 50. výročí od uvedení do kin se na modrý nosič dostává stejnojmenná adaptace divadelní hry Edwarda Albeeho Kdo se bojí Virginie Woolfové? (u nás za Československa uváděna pod názvem Kdo se bojí Kafky?). Nejenom že má všechny bonusy z dřívějšího 2DVD vydání, v nichž je dílo, režisér i herecké hvězdy zasazeno do dobového kontextu. Nově má i přepis (vycházející z 2K skenu) a zvuk v DTS-HD MA 2.0 (a nechybí ani původní český dabing známý i z tuzemského kinouvedení díky Projektu 100). Je možné si ověřit nadčasovou platnost vztahového psychologického dramatu, jehož příslušnost k 60. letům je pouze patrná - kromě volby ústředního páru (manželé na plátně i mimo něj Elizabeth Taylor a Richard Burton) - z některých stylistických voleb inspirovaných postneorealismem. A po letech je možné revidovat i převládající mínění, že zatímco pozdější filmy režírované Mikem Nicholsem jsou výrazně optimističtější (ne, už kvůli podvratnému epilogu nikoliv, viz Absolvent nebo Podnikavá dívka), tento kvůli všeprostupujícímu nihilismu nikoliv (ne, už kvůli katarzi a následnému epilogu s prvními paprsky nového dne nikoliv).  

Bonusy (BD): Audiokomentáře: (1) kameramana Haskella Wexlera, (2) Mikea Nicholse a Stevena Soderbergha. FeaturettyPříliš šokující na svou bodu (10:37); Odvážné dílo syrové dokonalosti (20:14); Elizabeth Taylor: Intimní portrét (66:31 min.); Screen test Sandy Dennis (7:13 min.); Rozhovor s Mikem Nicholsem z roku 1966 (9:00). Upoutávky: Kdo se bojí Virginie Woolfové? (2:13 min.) ad.  
Obraz (BD): 16:9 / 1,78:1 / FullHD. 
Zvuk (BD): DTS-HD Master 2.0 anglicky; Dolby Digital 2.0 česky, francouzsky, kastilsky, německy, španělsky; Dolby Digital 2.0 polsky (voice-over).  
Titulky (BD): české, anglické, francouzské, kastilské, korejské, německé, polské, rumunské, španělské, thajské, turecké. 

Pozn.: bonusový materiál (na BD) s výjimkou audiokomentářů a upoutávek obsahuje české titulky. 

Doporučená cena:  399 Kč (BD). V obchodech od 22. června 2016.

Audiokomentář Mika Nicholse a Stevena Soderbergha k filmu Kdo se bojí Virginie Woolfové? (1966)

Koupit na Bontonland.cz


Rodinný film (Bontonfilm) 22. 6. 2016
DVD obal filmu  / Rodinný filmZatímco Já, Olga Hepnarová představuje echt art, který místy dojíždí (ehm) na snahu o přístupnost, Rodinný film je kvalitní artový mainstream. Vývojové vzorce rodinného filmu (jakožto svébytného žánru spojeného s jistými očekáváními) obnažuje a vydává se jiným směrem (změna hlediska z lidského na zvířecí), než že by je mechanicky naplňoval. Vyprávění staví na zámlkách, podstatné informace dlouhodobě zamlčuje a víc než o příčinně rozvíjenou zápletku jde o paralelismus v počínání dětí a jejich rodičů. Má sebevědomý styl, který výborně pracuje nejenom s barevným laděním různých pasáží, ale i s významotvornými zvuky prostředí (žabí kuňkání, film s psem v televizi a další). I přes veškerou přístupnost jde o autorský film, ve kterém režisér a spoluscenárista Olmo Omerzu rozvíjí jak svá témata (manželská krize z Druhého dějství, dospívání a přejímání vzorců chování od dospělých z Příliš mladé noci), tak i jednotlivé filmařské volby (odlišné barevné ladění jednotlivých pasáží, texty - překládaná kniha, film v televizi... - glosující dění). Je možné kritizovat určitou alibističnost (žánrová klišé jsou stále klišé, byť si je toho film vědom a dává to najevo) a konformnost (vzorce rodinných podívaných jsou nakonec naplněny, i vyšší střední třída má problémy), ale lépe - artově a mainstreamově zároveň bez "midcultaření" - to asi nešlo.

Bonusy (DVD): Trailer; TV upoutávky. Videoklip Moši moši - I Was Right.
Obraz (DVD): 16:9. 
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 česky.
Titulky (DVD): české pro neslyšící, anglické, francouzské, slovinské, španělské. 

Pozn.: bonusový materiál (na DVD) je s výjimkou videoklipu v českém jazyce. 

Doporučená cena: 199 Kč (DVD). V obchodech od 22. června 2016.

Videoklip Moši Moši k filmu Rodinný film (2016)

Koupit na Bontonland.cz


Bohové Egypta (Bontonfilm) 
BD obal filmu Bohové Egypta / Gods of EgyptBohové Egypta neměli zrovna snadnou výchozí pozici, protože ještě před uvedením byli z leva kritizováni za whitewashing, přestože mají afroamerického boha Moudrosti Thovta a (přestože) na fantasy (!) zasazené do Egypta je nemístné klást nároky na věrný odraz skutečnosti a obsazení egyptských herců. Po uvedení byl film kritizován ze všech stran, a tak je snímek režírovaný Alexem Proyasem o to větším překvapením, které si zaslouží druhou šanci na nosičích pro domácí kino. Dobrodružná fantasy je totiž ozvláštňující jednak tím, že namísto božské perspektivy upřednostňuje tu lidskou (příběh je vyprávěn retrospektivně jednou z postav), jednak tvoří parťáckou dvojku z boha a člověka se vzájemně podmíněným cílem. Škoda toho, že na rozdíl od zahraničí u nás není k dostání dvoudisk s 3D verzí filmu, protože některé atrakční pasáže byly evidentně komponovány s ohledem na třetí rozměr. Na druhou stranu nejsme ochuzeni o bonusy, kterých je i s ohledem na komerční selhání v kinech nadprůměrně velké množství (skoro hodina a čtvrt tematických dokumentů a vystřižených scén ve formě obrázkového scénáře).

Bonusy (BD): Featuretty: Božská vize: tvorba filmové akční fantasy (11:48 min.); O bozích a smrtelnících: Obsazení (10:52 min.); Transformace: kostýmy, make-up a vlasy (11:10 min.); Na place: Natáčení v Austrálii (12:44 min.); Boj za věčnost: Kaskadérské výkony (11:38 min.); Okno do jiného světa: Vizuální efekty (10:58 min.). Vystřižené scény (5:45 min.). 
Obraz (BD): 16:9 / 2,40:1 / FullHD. 
Zvuk (BD): DTS-HD Master Audio 7.1 anglicky; Dolby Digital 5.1 česky. 
Titulky (BD): české, české pro neslyšící. 

Bonusy (DVD):
 -.
Obraz (DVD): 16:9 / 2,40:1. 
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky.
Titulky (DVD): české, anglické.

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (1X BD - 2D). V obchodech od 29. června 2016.

Blu-ray upoutávka k filmu Bohové Egypta (2016)

Koupit na Bontonland.cz


Brooklyn (Bontonfilm) 29. 6. 2016
BD obal filmu Brooklyn / BrooklynVe stejném měsíci, kdy vychází pseudoumělecké rádobymelodrama Dánská dívka, se na BD a DVD dostává skutečně povedené melodrama Brooklyn, které bylo nominováno na tři Oscary (film, adaptovaný scénář, herečka), ale na rozdíl od prvního jmenovaného titulu nezískalo ani jednoho. Kupodivu ani za scénář, přestože je pod ním podepsán zkušený spisovatel Nick Hornby, který na plátno převedl knihu Colma Toibina. Oproti předloze potlačil některá dílčí témata a zdůraznil ústřední: otázku (ztráty) národní identity a vztah k (rodnému) domovu. Neokázalý, přesto důmyslný styl, který pracuje se symbolickou funkcí barev, ono hlavní téma umocňuje. A Saoirse Ronan byla správnou volbou pro dospívající dívku mezi dvěma domovy a muži. Z neobsáhlých bonusových materiálů, které jsou až na několik krátkých promo dokumentů navíc pro oba nosiče shodné, je nejinformativnější ten jediný neotitulkovaný: režisérův audiokomentář.

Bonusy (BD): Audiokomentář: režisér John Crawley. Propagační materiály: Příběh (3:28 min.); Domov (3:01 min.); Láska (2:58 min.); Obsazení (4:07 min.); Film o filmu (3:37 min.). Vystřižené scény (s volitelným audiokomentářem režiséra Johna Crawleyho): Večeře (0:47 min.), Otevření (0:42 min.), Cesta do Brooklynu (0:49 min.), Vánoce mimo domov (0:29 min.), Tancování (1:15 min.), Brooklyn se mění (2:03 min.), Plavky (0:55 min.), Pojď dovnitř (0:35 min.), Sklep (0:39 min.), Newyorská tajemství (0:28 min.), Návštěva hřbitova (0:53 min.). Upoutávka (2:27 min.). Galerie.
Obraz (BD): 16:9 / 1,85:1 / FullHD. 
Zvuk (BD): DTS-HD Master 5.1 anglicky; Dolby Digital 5.1 česky, maďarsky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over), rusky (voice-over); Dolby Digital 5.1 anglicky (audio descriptive), španělsky, turecky. 
Titulky (BD): české, anglické pro neslyšící, bulharské, estonské, hebrejské, indonéské, islandské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, malajské, mandarínské, polské, rumunské, ruské, slovenské, španělské, thajské, turecké, ukrajinské, vietnamské. 

Bonusy (DVD): Komentář Johna Crawleye. Propagační materiály. Galerie.
Obraz (DVD): 16:9 / 1,85:1. 
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky, turecky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over), rusky (voice-over).
Titulky (DVD): české, anglické, bulharské, estonské, hebrejské, islandské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, rumunské, ruské, slovenské, turecké, ukrajinské. 

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD). V obchodech od 29. června 2016.

Za scénou filmu Brooklyn (2015)

Koupit na Bontonland.cz


Zootropolis: Město zvířat (Magic Box) 29. 6. 2016
BD obal filmu Zootropolis: Město zvířat / ZootopiaZootropolis: Město zvířat představuje nejenom nesmírný komerční úspěch pro Disney/Pixar, ale i kritický, protože je téměř univerzálně adorován. Není divu, protože navzdory disneyfikaci výsledného díla (= zpřístupnění odstraněním opravdu znepokojivých pasáží a změnou optiky z cynické na optimistickou) máme co dočinění nejenom s rodinnou animovanou podívanou s mluvícími zvířaty, ale hlavně s komplexní společenskou satirou na téma společenských předsudků a nerovnosti způsobené institucionálním šovinismem, rasismem, xenofobobií a mediálním zkreslením skutečnosti. A vedle významové bohatosti, jíž se nakonec dílo ve svém uspořádání podřizuje, jde o výborně odvyprávěnou parťáckou detektivní podívanou s rozmanitým a promyšleným fikčním světem. Pro děti (vzhledem k poučení a ve výsledku i neškodnosti) i pro dospělé (vzhledem k řadě odkazům k filmové historii i současnosti a narážkám na fenomény nedávné doby).

BD má víc než hodinu bonusů, ale ve srovnání s Hodným dinosaurem citelně chybí audiokomentář. Obrazu není, jak je u animáků zvykem, co vytknout, zato zvuku kvůli přítomnosti pouze DTS 5.1 ano, jak je u disneyovek ochuzených pro tuzemský trh bohužel již zvykem. A když jsme u ochuzení, DVD bude po dva měsíce po svém uvedení dostupné pouze v Albertu (za zvýhodněnou cenu), graficky povedený steelbook s vhodně zvoleným vnitřním artworkem je zase jenom pro nakupující u FilmAreny. Ostatní pak může štvát, že standardní edice jsou cenově nadsazené (jednodiskovka s filmem ve 2D za 599 Kč?), aby byla nejspíš ospravedlněna částka požadovaná za kus plechu (steelbook). Zda-li za to investice stojí, se dozvíte v připravované BD recenzi. 

Bonusy (2D BD): FeaturetteVýzkum: Dobrodružství na vlastní kůži (9:58 min.); Původ příběhu o zvířatech (9:15 min.); Zoologie: Kulaté stoly - Postavy (5:47 min.), Prostředí (5:44 min.), Animace (6:52 min.); Muzikotropolis (5 min.); Kartotéka Zootropolské policie (3,5 min.). Hudební videoklip: Shakira - Try Everything (3:21 min.). Nepoužitý materiálVystřižené postavy (3:14 min.); Vystřižené scény s volitelným úvodem režisérů - Alternativní úvod (4:08 min.), Nástin divokých časů (2:44 min.), Stýskání po domově (3:26 min.), Detektivní práce (1:39 min.), Alternativní scéna s Jumbem (2:59 min.), Apartmá Hopkavé (2:45 min.), Večírek (3:11 min.). Informace.
Obraz (2D BD): 16:9 / 2,39:1 / FullHD. 
Zvuk (2D BD): DTS 5.1 anglicky, česky, arabsky, polsky, řecky.  
Titulky (2D BD): české, anglické pro neslyšící, arabské, polské, řecké.  

Bonusy (3D BD): Disk neobsahuje bonusové materiály.
Obraz (3D BD): 16:9 / 2,39:1 (3D) / FullHD. 
Zvuk (3D BD): DTS 5.1 anglicky, česky, arabsky, dánsky, finsky, norsky, polsky, švédsky. 
Titulky (3D BD): české, anglické pro neslyšící, arabské, dánské, finské, norské, polské, švédské. 

Bonusy (DVD): -.
Obraz (DVD): 16:9 / 2,39:1.  
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, slovensky.
Titulky (DVD): české, anglické pro neslyšící, slovenské.

Pozn.: bonusový materiál (na BD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 399 Kč (DVD), 599 Kč (BD), 699 Kč (2X BD - 2D + 3D, amaray). V obchodech od 29. června 2016.

Vystřižené scény z filmu Zootropolis: Město zvířat (2016)

Koupit na Bontonland.cz


Zoolander No. 2 (Magix Box) 29. 6. 2016
BD obal filmu Zoolander No. 2 / Zoolander 2Bizár. Zoolander No. 2 (název dává na vědomí nejenom to, že jde o pokračování, ale zároveň odkazuje i na jednu ze Zoolanderových reklam) je komerčním i kritickým selháním. Jednička nebyla před lety kdo ví jak úspěšná, protože byla jednou z prvních komedií vstupujících do kin po 11/9 (a na tuto událost reagující - vymazáním jakýchkoliv připomínek Dvojčat). Přesto si při svém druhém životě na DVD a později na BD získala kultovní status, protože jistá skupina diváků a divaček odhalila, že bláznivá komedie o hloupých lidech je ve skutečnosti velmi chytrá satira konzumního průmyslu. Dvojku nic takového nejspíš nečeká, přestože atraktivitu titulu studio zvyšuje zařazením object based audia (DTS:X - proboha proč u převážně dialogové komedie?). Je to docela příznačné u dvojky, která svůj satirický hledáček zaměřuje nejenom na to, co je zrovna módní, ale i na to, co z oné módy vyšlo. A nároky kladené na "jiný film" splňuje lépe než předchůdce (jmenovce), protože spíš než kontinuitní postupy klasického vyprávění upřednostňuje paralelismus a motivování prvků odkazující na jiná umělecká díla a postupy z nich. 

Bonusy (BD): Dědictví Zoolandera (9:02 min.); Natáčení v Římě (7:39 min.); Drake Sather: Muž, který stvořil Zoolandera (8:26 min.). Mléko mládí (1:30 min.). 
Obraz (BD): 16:9 / 2,39:1 / FullHD. 
Zvuk (BD): DTS:X anglicky, HeadPhone anglicky; Dolby Digital 5.1 česky, maďarsky, rusky, thajsky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over). 
Titulky (BD): české, aglické, arabské, čínské zjednodušené, estonské, hebrejské, hindské, islandské, kantonské, korejské, litevské, lotyšské, maďarské, malajské, mandarínské, polské, portugalské, rumunské, ruské, řecké, slovenské, thajské, turecké, ukrajinské

Bonusy (DVD):
 Dědictví Zoolandera; Natáčení v Římě.
Obraz (DVD): 16:9 / 2,39:1. 
Zvuk (DVD): Dolby Digital 5.1 anglicky, česky, maďarsky; Dolby Digital 5.1 polsky (voice-over).
Titulky (DVD): české, anglické, arabské, estonské, hebrejské, hindské, islandské, litevské, lotyšské, maďarské, polské, portugalské, rumunské, řecké, slovenské. 

Pozn.: bonusový materiál (na BD i DVD) obsahuje české titulky. 

Doporučená cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (BD). V obchodech od 29. června 2016.

Upoutávka k Blu-ray vydání filmu Zoolander No. 2 (2016)


Koupit na Bontonland.cz

Na co se z našich tipů těšíte nejvíce? Nebo jsme zapomněli zmínit váš oblíbený film a chcete na něj upozornit ostatní čtenáře? Napište svůj názor do diskuze pod článkem! 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY