TV tipy: Joe a žena v černém prožívají letní prázdniny a čekají na nejvyšší nabídku

Vydáno: 29.04.2016 08:42 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Přelom dubna a května je v televizích překvapivě plný atraktivních premiér, které jste ještě poměrně nedávno mohli vídat v kinech. K těm nejlákavějším se řadí gotická Žena v černém, depresivní Joe nebo chválená Nejvyšší nabídka.
Hamilton: V zájmu státu (Hamilton - I nationens intresse) (pátek 29. 4., ČT2, 22.10 - 23.55 / neděle 1. 5., 01.30 - 03.15)

Plakát filmu Hamilton: V zájmu státu / Hamilton - I nationens intresseŠvédský thriller může natěšeného diváka zklamat v tom, že nejde o typicky severskou záležitost, ale spíše o reakci na populární hollywoodské žánrovky. Režírující Kathrine Windfeld tedy příliš neřeší ústřední příběh, který nedává moc smysl, místo toho se soustředí na rychlé střídání lokací, svěží tempo a relativně zdařilou akci. V titulní roli uvidíte charismatického a výborného Mikaela Persbrandta. Často je sice vidět, že rozpočet byl nižší a ne vše tu funguje, jako alternativa slavnějších žánrovek ale snímek poslouží perfektně. Příjemný začátek víkendu.

Synopse: Maskovaní vojáci se zmocní nákladu technologicky vyspělých raket, které chtějí propašovat do Uzbekistánu. Zároveň je v Etiopii unesen známý švédský vědec. Do služby je proto povolán agent Hamilton (Mikael Persbrandt), který má okolnosti únosu prošetřit. Netrvá dlouho a odhalí velké mezinárodní spiknutí, které sahá až do těch nejvyšších míst.

Zajímavost: Persbrandt trénoval kvůli roli u amerického týmu Navy SEALs a švédské elitní jednotky SSG.

Oficiální trailer filmu Hamilton - V zájmu státu / Hamilton - I nationens intresse
Lego: Batman (LEGO: Batman: The Movie - DC Superheroes Unite) (sobota 30. 4., Nova Cinema, 12.55 - 14.20 / neděle 1. 5., 07.40 - 09.00)

Plakát filmu Lego: Batman / LEGO Batman: The Movie - DC Super Heroes UniteTři roky starý animák naznačil potenciál, který v sobě má rozpohybování kostiček Lego. Debutující režisér Jon Burton v něm spojil to nejlepší ze všech hraných verzí netopýřího muže, přidal trochu parodických prvků a poměrně velké množství dalších kladných i záporných komiksových postav a překvapivě to zafungovalo. Animace je zdařilá, celé je to příjemně hravé a odlehčené, vše navíc provází vynikající soundtrack. V tak krátké stopáži by se asi vyplatilo mít méně hrdinů a někdy je výsledek zbytečně přepálený, to ale nic nemění na tom, že jde o hodně slušnou rodinnou podívanou.

Synopse: Oslava na počest gothamského Muže roku Bruce Wayna se rázem mění v chaos, když se na ní objeví Joker, s nimž přichází další ničemové jako Two-Face, Riddler nebo Catwoman. S nimi se sice Batman vypořádá, jenže Lex Luthor mu stále uniká. A spolu s ním i dekonstruktor, tajná zbraň, která by v Gothamu totálně zvrátila poměr sil.

Zajímavost: Snímek je založen na videohře Lego Batman 2: DC Superheroes.

Originální trailer filmu Lego: Batman / LEGO: Batman: The Movie - DC Superheroes Unite
E.A. Poe: Podivný experiment (Eliza Graves) (sobota 30. 4., Nova Cinema, 20.00 - 22.15)

Český plakát filmu E.A. Poe: Podivný experiment / Eliza GravesDva roky starý thriller uchvátí zejména v první polovině svou atmosférou. Režírující Brad Anderson rozehrává zajímavý příběh, který zahaluje tajemstvím a není úplně jasné, co se v něm bude dít dál. Pomáhá mu i solidní hudba Johna Debneyho. Opřít se může také o herecké obsazení, jemuž dominují maniakální Ben Kingsley a podobně famózní Michael Caine, který ale nedostal tolik prostoru. Krok s nimi drží velmi dobrý Jim Sturgess, jehož ještě doplňuje nevýrazná Kate Beckinsale. Škoda, že ke konci se kupí klišé na klišé, vládu přebírá akce a závěrečná pointa působí hodně samoúčelně. Vše napsané ostatně potvrdí naše recenze. Příjemná jednohubka.

Synopse: Mladý, čerstvě vystudovaný lékař Edward (Jim Sturgess) přijíždí na konci devatenáctého století na praxi do psychiatrického ústavu pro choromyslné ležícího v odlehlém koutě hor. Zde ho přivítá šéf lékařského týmu (Ben Kingsley), jeho asistent i tajemná Eliza (Kate Beckinsale), která trpí panickou hrůzou z jakéhokoli dotyku. Edward je pomalu zasvěcován do zdejších léčebných metod a zjišťuje, že se tu děje něco moc divného a možná i zlého.

Zajímavost: Povídka, z níž film vychází, se česky jmenuje Metoda doktora Téra a profesora Péra.

Český trailer filmu E. A. Poe: Podivný experiment / Eliza Graves
Moje letní prázdniny (Get the Gringo) (sobota 30. 4., Prima, 22.45 - 00.45 / neděle 1. 5., Prima Max, 22.00 - 23.50)

Český plakát filmu Moje letní prázdniny / Get the GringoNejzásadnějším problémem akčního krimi je oscilace mezi několika žánry. Debutující režisér Adrian Grunberg se totiž nedokáže rozhodnout, zda chce točit pseudodokument, moderní western, béčový akčňák, drama se sociálním přesahem nebo gangsterku stojící na hláškách. Celou dobu mezi nimi přebíhá a ve výsledku logicky trochu selhává. Příliš mu neprospívá ani pomalý rozjezd. Nad vodou ho tak drží charismatický Mel Gibson, drsná a solidně zvládnutá akce, určitá nekompromisnost a několik suchých hlášek. Více hledejte v naší recenzi.

Synopse: Muž (Mel Gibson) ukradl slušný obnos peněz a zdánlivě je za vodou. Posléze se ale dostává do honičky s pohraniční stráží a je zadržen mexickou policií. To ale ještě není všechno, protože netrvá dlouho a do všeho se zapojí ještě gangsteři, kteří by rádi své peníze získali zpět. 

Zajímavost: V USA do kin snímek vůbec nešel, v ČR byl ale uveden.

Český trailer filmu Moje letní prázdniny / Get the Gringo
Žena v černém (The Woman in Black) (sobota 30. 4., ČT2, 23.55 - 01.30)

Český plakát filmu Žena v černém / The Woman in BlackKoprodukční snímek je moderní variací na gotické horory a před třemi lety patřil k milým překvapením sezóny. Režírující James Watkins si od začátku na nic nehraje a nesnaží se přesvědčit o originalitě příběhu, o to lepší to celé je. Lekaček je tu poměrně dost a všechny vesměs fungují a skvostná je taktéž práce se zvuky a ruchy, které jsou potřebně dávkovány. V hlavní roli se představí velmi dobrý Daniel Radcliffe, vedle něhož poznáte možná ještě Ciarána Hindse. Dojem malinko kazí jen za vlasy přitažený a přehnaný závěr. Detaily objevíte v naší recenzi.

Synopse: Mladý právník Arthur Kipps (Daniel Radcliffe) je nucen opustit svého malého synka a odcestovat do odlehlé vesnice, kde má vyřídit pozůstalost nedávno zesnulého majitele jedné staré rezidence. Vzhledem k tomu, že v obydlí bude nějakou dobu pobývat, začne objevovat místní krutá tajemství, která mu nedají spát a dost možná ani šanci přežít.

Zajímavost: Ve snímku má speciální význam číslice tři.

Český trailer filmu Žena v černém / The Woman in Black
Šepot srdce (Mimi wo sumaseba) (neděle 1. 5., ČT :D, 09.20 - 11.10)

Plakát filmu Šepot srdce / Mimi wo sumasebaJaponské anime je dalším z dlouhé řady typických produktů slavného studia Ghibli. To tedy znamená, že režírující Yoshifumi Kondō se spoléhá především na strhující a okouzlující příběh, který nabízí i nějaký ten přesah, dokonalou animaci, která hýří všemi barvami a v neposlední řadě i na bohatou imaginaci a nápaditost. Nechybí ani okouzlující atmosféra a skvělá hudba. Možná je to přece jen trochu moc dlouhé, to ale na uchvacujícím a hodně specifickém zážitku nic moc nemění. Ideální rodinné nedělní probouzení.

Synopse: Čtrnáctiletá Šizuku miluje čtení, a jelikož její otec pracuje v knihovně, má neustálý přísun knih. Její záliba se promítá i v tom, že kamarádkám překládá texty zahraničních písní. Jednoho dne na cestě do knihovny potká děvče podivného kocoura, který ji dovede do zapadlého antikvariátu, jenž se pro ni stává místem okouzlení i inspirací.

Zajímavost: Tvůrce, který se měl stát novou generací studia Ghibli, bohužel za tři roky po uvedení filmu předčasně zemřel.

Oficiální trailer filmu Šepot srdce / Mimi wo sumaseba
Osud člověka (Sudba cheloveka) (pondělí 2. 5., ČT2, 21.55 - 23.30)

Plakát filmu Osud člověka / Sudba chelovekaDnes už málo připomínané sovětské drama vychází ze starším generacím neustále omílaného románu Mikhaila Sholokhova. A ačkoli se ten může jevit jako jedna velká komunistická propaganda, jeho adaptace je pravým opakem. Režisér a představitel hlavní role Sergei Bondarchuk se v ní totiž chytře úplně vyhnul jakékoli politizaci a zaměřil se čistě na silný lidský příběh, který mohl prožít de facto kdokoli. I přes střídmou stopáž je film typicky rusky rozmáchlý a velkolepý a nechybí v něm několik působivých a nezapomenutelných scén. Navíc se spolehl jen na sílu obrazu a příliš dialogů tu neuslyšíte, což výsledek posouvá do trochu jiné roviny. Ačkoli výsledek trochu zastaral, pořád jde o nadčasové dílo, které je bohužel v současnosti dost opomíjeno.

Synopse: Andrej Sokolov (Sergei Bondarchuk) neměl příliš šťastný život. Byl řidičem ve Voroněži, kde se oženil a měl syna a později i dvě dcery. Jeho rodinnou spokojenost ale krutě přerušila válka, do které byl odvelen, a v níž prožil opravdové utrpení.

Zajímavost: Na MFF v Lokarnu 1959 získal snímek hlavní cenu.

Ukázka z filmu Osud člověka / Sudba cheloveka
Joe (Joe) (pondělí 2. 5., Prima Max, 22.15 - 00.40 / středa 4. 5., 00.55 - 08.35)

Český plakát filmu Joe / JoeTři roky staré drama vyniká a překvapuje svou syrovostí. Spíše komediální tvůrce David Gordon Green v něm rezignoval na jakýkoli humor a soustředil se hlavně na vylíčení běžného života na maloměstě. Opíral se především o silně realistickou atmosféru, odpovídající hudební doprovod a vskutku těžce depresivní příběh. V hlavní roli po hodně dlouhé době opravdu exceluje civilní a nepřehrávající Nicolas Cage, jemuž dělá společnost mladý Tye Sheridan. Ke škodě věci je to, že všechny postavy jsou extrémně odpudivé a není s kým se ztotožnit a někdy také zbytečně meditativní a filozofující momenty a dialogy, kterých naštěstí není tolik. Více hledejte v naší recenzi.

Synopse: Joe Ransom (Nicolas Cage) je horkokrevný tvrďák, který se řídí spíše instinkty než rozumem, z čehož pramení jeho konflikty se zákonem. Teď pracuje jako předák party dřevorubců kdesi v americkém zapadákově. Jeho izolace od společnosti se hroutí ve chvíli, kdy přibere teenagera Garyho (Tye Sheridan). Ten nemá lehký život a postupně si získává Joevo srdce a ten se posléze stává jeho mentorem. Dokonce kvůli němu zřejmě poruší své pravidlo, že už nikdy nebude nikomu pomáhat.

Zajímavost: Snímek měl premiéru na festivalu v Benátkách 2013.

Originální trailer filmu Joe / Joe
Kachní polévka (Duck Soup) (úterý 3. 5., ČT art, 21.10 - 22.15)

Plakát filmu Kachní polévka / Duck SoupAsi nejslavnější snímek legendárních bratří Marxů je mimo jiné i nekompromisní politickou satirou. V režii Lea McCareyho si Groucho, Harpo, Chico a Zeppo neberou servítky a svým specifickým humorem se trefují do všeho a do všech. Střídají klasickou grotesku se snahou o situační humor a výsledkem je naprosto dadaistické dílo, které sice nemá souvislý děj, spolehlivě ale pobaví. Je jasné, že v takovém množství vtipů se ne každý povede, takže i tady se střílí úplně mimo a dostavuje se nuda, takových chvil je ale jen málo. Komu vadí i pro sourozence typická muzikálová vystoupení, může se radovat, neboť je jich zde naprosté minimum. Jednoznačně ale platí, že zcela si film užijí výborní angličtináři, neboť plno slovních hříček se nedá přeložit. Absolutní klasika. 

Synopse: Rufus T. Firefly (Groucho Marx) je bohatou paní Teasdale (Margaret Dumont) jmenován diktátorem Freedonie, jejíž státní rozpočet sama financuje. Jeho situaci komplikuje uhlazený a stále intrikující vyslanec sousedního státu Sylvanie, který by tuto bohatou ženu rád pojal za manželku. A při této snaze se neštítí vůbec ničeho.

Zajímavost: Benito Mussolini v Itálii film zakázal, neboť ústřední roli chápal jako útok na svou osobu.

Oficiální trailer filmu Kachní polévka / Duck Soup
Nejvyšší nabídka (La migliore offerta) (středa 4. 5., Prima Max, 20.15 - 22.55 / čtvrtek 5. 5., 15.10 - 17.45)

Český plakát filmu Nejvyšší nabídka / La migliore offertaItalské romantické drama je sofistikovanou podívanou, která nedá vydechnout až do konce. Režisér a scenárista Giuseppe Tornatore rozehrává hodně zajímavý a atraktivní příběh, v němž záměrně mate diváka a chytře si pohrává s žánry. Vědomě volí formální a odtažitý přístup, který se postupem času mění, protože si připravuje prostor na závěrečnou a nečekanou pointu. Opřít se může i o zvláštní atmosféru a spolehlivou hudbu Ennia Morriconeho. Ve výtečném obsazení vyniká ústřední Geoffrey Rush, vedle něhož se ale neztratí ani Jim Sturgess nebo Donald Sutherland. Pokud vám autorův styl sedne, velké chyby tu nenajdete. Podrobnější informace se dočtete v naší recenzi.

Synopse: Virgil Oldman (Geoffrey Rush) je světově uznávaný znalec v oblasti výtvarného umění a starožitností. Ve svém osobním životě je však uzavřeným samotářem pronásledovaným mnohými obsesemi. Nikdy se nedokázal sblížit s jiným člověkem, není schopný s někým spolupracovat a v životě se nezamiloval do žádné ženy. Jeho okolí jej tedy považuje za výstředního génia. Bližší vztah má jen s mladým a zručným restaurátorem Robertem (Jim Sturgess). Virgil také vášnivě sbírá ženské portréty všech období a stylů. Jeho rutinní život se změní ve chvíli, kdy mu zavolá neznámá žena (Sylvia Hoeks), která ho požádá o spolupráci. Nevědomky se tak Virgil zaplétá do tajemné hry, jejíž řešení ho postupem času začne lákat víc a víc.

Zajímavost: Film se částečně natáčel i v Praze.

Oficiální český trailer filmu Nejvyšší nabídka / La migliore offerta
 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY