Recenze: Christopher Plummer v honbě za pomstou ve Vzpomeň si

Vydáno: 27.04.2016 17:30 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Christopher Plummer jde v kanadsko-německém thrilleru režiséra Atoma Egoyana Vzpomeň si cestou pomsty. Na konci jeho cesty ho však čeká překvapivé zjištění, ale vzpomene si?

Vzpomeň siRecenzoval/a Václav Limberk dne 27.04.2016 17:30. Christopher Plummer jde v kanadsko-německém thrilleru režiséra Atoma Egoyana Vzpomeň si cestou pomsty. Na konci jeho cesty ho však čeká překvapivé zjištění, ale vzpomene si? Hodnocení: 4
Vzpomeň si
Remember
Drama / Thriller
Německo, 2015 , 94 min.

Režie: Atom Egoyan
Scénář: Benjamin August
Kamera: Paul Sarossy
Hudba: Mychael Danna
Herci: Christopher Plummer, Dean Norris, Martin Landau, James Cade, Jürgen Prochnow, Bruno Ganz, Henry Czerny, Natalie Krill, Peter DaCunha, Duane Murray, Sofia Wells, T.J. McGibbon, Juan Carlos Velis, Stefani Kimber, Janet Porter

Česká premiéra: 21.04.2016

Hodnocení: 8/10
Původem egyptský režisér Atom Egoyan, který ale trvale žije a tvoří v Kanadě, je naprostým svérázem a solitérem světového filmu. Egoyan točí mimo hollywoodský studiový systém a na jeho filmech to poznáte na první pohled. Jednoduše řečeno: vypadají "jinak". Pokud se nepletu, tak jeho poslední film Vzpomeň si je jeho prvním uvedeným v kinech od snímku Exotica. Mezi oběma tituly zeje propast jednadvaceti let. Egoyan je typicky "festivalový" režisér, a proto je uvedení jeho zatím posledního filmu do kin u nás dost vzácnou událostí. 

Christopher Plummer ve filmu Vzpomeň si / RememberVe Vzpomeň si sledujeme počínání skoro devadesátiletého Zeva (Christopher Plummer), který spolu se svým přítelem Maxem (Martin Landau), přežil Osvětim a chce najít vraha své rodiny (a rodiny Maxe), aby se mohl po více jak 70 letech pomstít. Jeho misi komplikuje jeho těžká demence, při které zapomene, že jeho žena Ruth už nežije. Na konci cesty musí navíc čelit překvapivé pravdě, na níž dávno zapomněl.

Vzpomeň si je sice pomalu, pozvolna uplývající drama s gradujícím sledem událostí a mrazivě thrillerovým laděním, které také úspěšně zesiluje hudební podkres Mychaela Danny. Je zde navíc několik patřičně dramatických scén, například ta, při které Zev navštíví obydlí neo-nacisty Johna (Dean Norris), které zajistí, že vás jeho cesta nudit nebude. Egoyan také ve snímku znovu dokazuje, jak nosný je model road movie, kterou jeho hrdina podstupuje. Vzpomeň si je zároveň i trochu variací Mementa bez toho, že by šlo o efektní formální experiment jako u Nolanova filmu.

Christopher Plummer, Dean Norris ve filmu Vzpomeň si / RememberVzpomeň si je celkově bravurně natočené drama s thrillerovou atmosférou, které nikam nespěchá. Egoyanův režijní rukopis poznáte hned. Motiv road movie už využil zdařile mnohokrát předtím (např. Feliciina cesta). Na vykreslení sugestivní atmosféry je hotový mistr, ať už vezmete kterýkoliv z jeho předchozích filmů (např. předposlední The Captive). Nejinak je tomu i u Vzpomeň si. Jako "bonus" ale Egyoanův film natočený podle scénáře Benjamina Augusta disponuje překvapivým závěrem, který nabízí nečekané a minimáně dost překvapivé rozuzlení, které samozřejmě ti předvídavější mohou vytušit už během sledování filmu, ačkoliv k němu tvůrce nenabízí viditelná vodítka. V rámci překvapivých konců lze Vzpomeň si zařadit po bok kultovních kousků jako Obvyklí podezřelí, Sedm nebo 12 opic, které všechny disponují překvapivou pointou.

Celý film stojí na hereckém výkonu Christophera Plummera, jehož výkon chvílemi připomene oscarový výkon Julianne Moore v Pořád jsem to já, až na to, že tu Zevova nemoc není tím hlavním motivem filmu. Vedlejší role jsou rovněž obsazeny zajímavými herci. Vedle hereckého veterána a držitele Oscara za Eda Wooda Martina Landaua uvidíme ve filmu v malých, ale důležitých rolích také dva známé německé herce Jürgena Prochnowa a Bruno Ganze.

Chtělo by se napsat, že Vzpomeň si je kvalitní evropský film, až na to, že jde o koprodukci Kanady a Německa. V každém případě je to příjemné osvěžení v záplavě hollywoodské tvorby.

Český trailer filmu Vzpomeň si


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY