Kinopremiéry: Lovec vede v džungli zimní válku s Carol, Henrym a Hannibalem Lecterem

Vydáno: 20.04.2016 08:14 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Nelze říct, že aktuálních devět premiér by bylo nezajímavých, ba naopak. Vedle nové Knihy džunglí a oscarového nominanta Carol mimo jiné startují fantasy Lovec: Zimní válka a originální Hardcore Henry. Každý si tak najde to své.
Kniha džunglí (The Jungle Book) (Falcon)

Český plakát filmu Kniha džunglí / The Jungle BookAmbiciózní adaptace slavného románu Rudyarda Kiplinga sice tentokráte není animovaná, ale s ohledem na to, že prakticky celá vznikla před zeleným plátnem a pomocí počítačů, k tomu vlastně nemá daleko. Režie se chopil poměrně známý Jon Favreau, který si dal na technické stránce opravdu záležet, což zmiňují snad všechny recenze (včetně té naší), které tvrdí i to, že jde po dlouhé době o poctivý rodinný film, který se může okamžitě stát klasikou. Jediným hercem, který se tu objeví, je malý Neel Sethi, hvězdné je ovšem hlasové obsazení zvířat, v němž můžete slyšet třeba Scarlett Johansson, Billa MurrayhoBena Kingsleyho nebo Christophera Walkena, proto, máte-li tu možnost, vyhledejte verzi s titulky. Premiéra týdne.

Synopse: Chlapec Mauglí (Neel Sethi) byl vychován v džungli vlčí smečkou. Do džungle však přichází hrozivý tygr Šer Chán, jemuž lidé hodně ublížili. Chce zničit vše, co se mu nelíbí a co ho ohrožuje. Mauglí začíná cítit, že už není vítán a vydává se tedy na dobrodružnou cestu plnou nového poznání.

Zajímavost: Vlčí mláďata jsou pojmenována po některých členech štábu a hercích, kteří předehrávali CGI pohyby.

Český trailer filmu Kniha džunglí / The Jungle Book
Lovec: Zimní válka (The Hunstman Winter's War) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Lovec: Zimní válka / The Huntsman Winter's WarAkční dobrodružné fantasy je vzdáleně inspirováno pohádkou o Sněhurce a je prequelem snímku Sněhurka a lovec. Lze tedy čekat vesměs totéž, neboť to přineslo úspěch minule. Režijně tu sice debutuje Cedric Nicolas-Troyan, to ale není nic zásadního, protože jde stejně o velké množství digitálních efektů, atraktivní téma a obsazení, v němž se mimo jiné objeví Jessica Chastain, Chris Hemsworth, Charlize Theron nebo Emily Blunt. Dosavadní ohlasy víceméně odpovídají všeobecnému očekávání, takže k velkému překvapení nejspíš nedojde.

Synopse: Dávno předtím než se narodila Sněhurka, měla královna Ravenna (Charlize Theron) starosti jen s mladší sestrou Freyou (Emily Blunt). Ta při tragické nehodě přišla o dítě a proměnila se v Ledovou královnu. Jejím smyslem života se stává unášení dětí, z kterých vychovává nelítostné válečníky. Mezi její rekruty patří i Erik (Chris Hemsworth) a Sara (Jessica Chastain), kteří vybočují nejen svými schopnostmi, ale hlavně vzájemnou přitažlivostí, která není povolena. Erik je proto vyloučen a Saru ztrácí. Jenže cit z něj nezmizí a on se chce pomstít a za svou lásku bojovat.

Oficiální český trailer filmu Lovec: Zimní válka / The Huntsman Winter's War
Carol (Carol) (Bontonfilm CZ)

Plakát filmu Carol / CarolJako poslední z letošních oscarových kandidátů přichází do našich kin britsko-americké romantické drama o utajovaném lesbickém vztahu v USA padesátých let. Adaptace románu Patricie Highsmith se režijně ujal zajímavý Todd Haynes, který si ale dle všeho vybral trochu slabší chvilku a natočil "jen" standardní hollywoodské melodrama, které díky tématu aspiruje na různá ocenění. K tomu nejlepšímu by tak měly patřit na Oscara nominované Cate Blanchett a Rooney Mara, kamera a kostýmy. Podle všeho máme co dělat s trošku předvídatelným, pořád ale velmi dobře zvládnutým snímkem, který zkrátka jen zapadne v množství sobě podobných.

Synopse: Dobře situovaná a vždy elegantní dáma Carol (Cate Blanchett) se v obchodním domě seznámí s mladou prodavačkou. Společenské rozdíly mezi nimi najednou neexistují, obě propadnou vzájemné přitažlivosti. Jejich vášeň se stupňuje a mění se ve spalující touhu. Jenže Carol je vdaná žena a matka a podobný vztah je v USA padesátých let nepřípustný a nezákonný.

Zajímavost: Ve snaze přiblížit se co nejvíc dobovému vizuálu byl snímek natočen na 16mm film.

Český trailer filmu Carol / Carol
Hardcore Henry (Hardocre Henry) (Bontonfilm CZ)

Plakát filmu Hardcore Henry / Hardcore HenryAmericko-ruský filmový experiment, který se zrodil díky čím dál populárnějšímu crowdfundingu, připomíná oblíbené videohry a je určen specifické fanouškovské komunitě. Debutující režisér a scenárista Ilja Najšuller ho totiž celý natočil z pohledu první osoby, což může být po chvíli logicky pro někoho nesnesitelné. V hlavní roli se tak objevuje každý divák, který se vydrží dívat. Mimo "vás samotných" tak čekejte z větších jmen ještě Sharlta Copleyho a Tima Rotha. Dosavadní ohlasy naplňují očekávání a jsou chvílemi značně protichůdné, není ale pochyby, že tenhle kousek si své publikum najde. Nejoriginálnější premiéra dosavadního průběhu roku.

Synopse: Vzbudil ses a nic si nepamatuješ. Ta krásná žena říká, že tě miluje a tvé jméno je prý Henry. Máš jakoby umělé ruce a nohy, najednou někdo vtrhne do místnosti, střílí na tebe a tu ženu odvádějí pryč. Kdo to ale udělal? Měl bys ji dostat zpátky, ale nevíš komu věřit. Hodně štěstí.

Zajímavosti: V ústřední roli se vystřídalo deset různých kaskadérů a kameramanů včetně samotného režiséra.

Český trailer filmu Hardcore Henry / Hardcore Henry
Mlčení jehňátek (The Silence of the Lambs) (AČFK)

Český plakát filmu Mlčení jehňátek / The Silence of the LambsTřetím letošním příspěvkem Projektu 100 je kriminální thriller, který netřeba příliš představovat. Patří k naprosté klasice a také do velice úzké skupiny filmů, které získaly všechny Oscary v hlavních kategoriích. Mimo filmu tak byli oceněni i scenárista Ted Tally, režisér Jonathan DemmeAnthony Hopkins a Jodie Foster v ústředních hereckých kategoriích. Adaptace románu Thomase Harrise je někdy lepší než předloha a vyniká hutnou atmosférou, silným příběhem a především děsivou postavou Hannibala Lectera, která dalece přerostla svět kinematografie. Vidět tohle dílo na velkém plátně se rozhodně vyplatí.

Synopse: Mladá agentka FBI Clarice Starling (Jodie Foster) je přidělena agentu Crawfordovi (Scott Glenn) vyšetřujícímu případ masového vraha Buffalo Billa, který své oběti stahuje z kůže. Žena se musí vydat do baltimorské věznice, kde si odpykává trest za sérii brutálních vražd a kanibalismus bývalý skvělý psychiatr Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), který by o vrahovi mohl něco vědět. Muž Clarice děsí i fascinuje zároveň, ale vzhledem k tomu, že je brzy unesena dcera senátorky, je čas na radikální řešení.

Zajímavost: Šlo o vůbec první film, který vyhrál Oscara za nejlepší film a v době vyhlášení už byl legálně k sehnání na videu.

Oficiální trailer filmu Mlčení jehňátek / The Silence of the Lambs
Vzpomeň si (Remember) (APK Cinema Service)

Český plakát filmu Vzpomeň si / RememberKanadské drama vypadá opravdu hodně zajímavě a atraktivně. Láká sice na silný příběh o mnoho let odkládané pomstě, jeho trumfy jsou ale jinde, konkrétně v obsazení, jemuž dominují veteráni Christopher Plummer, Dean Norris a Martin Landau. které doplňují třeba Bruno Ganz nebo Jürgen Prochnow. Po dlouhé době máte navíc možnost vidět na velkém plátně počin svérázného režiséra Atoma Egoyana, který by tentokráte mohl oslovit i trochu širší publikum než obvykle. Hodnocení jsou hodně solidní, takže o zklamání by se jednat nemělo, což je jedině dobře. Chce to jen najít si snímek v klubovém kině.

Synopse: Devadesátiletý Zev (Christopher Plummer) se po smrti manželky vydává z pečovatelského domu na útěk a na sedm desetiletí odkládanou cestu za pomstou. Paměť už mu sice moc neslouží, ale má instrukce od přítele Maxe (Martin Landau), kterému podává zprávy o misi, v níž potřebuje získat zbraň a najít muže odpovědného za smrt jeho rodiny v Osvětimi. Jeho odhodlání ho vede na dobrodružnou cestu, která je plná nečekaných zvratů.

Zajímavost: V rámci větší důvěryhodnosti byl scénář konzultován s experty na Alzheimerovu chorobu.

Český trailer filmu Vzpomeň si / Remember
Hlavu vzhůru (La tête haute) (Film Europe)

Český plakát filmu Hlavu vzhůru / La tête hauteK francouzskému sociálnímu dramatu zatím neexistuje mnoho informací, z tuctově vypadající synopse si můžeme domyslet, že půjde o jednu z dlouhé řady podobných žánrovek. Tomu zatím odpovídá i nemnoho hodnocení, která se pohybují v klasicky lehce nadprůměrných hodnotách, takže fanouška podobně "závažných" počinů by měl snímek uspokojit. Jméno režisérky a spoluscenáristky Emmanuelle Bercot asi řekne něco jen málokomu, Catherine Deneuve a Benoît Magimel, kteří ztvárňují důležité role, už patří ke známějším tvářím. Zda ale nalákají někoho do kina, těžko říct.

Synopse: Už od svých šesti let se Malony (Rod Paradot) pohybuje na hraně a pravidelně se dostává do křížku se zákonem. K zoufalství tím přivádí soudkyni Florence (Catherine Deneuve) i sociálního pracovníka Yanna (Benoît Magimel), kteří hledají cestu, jak delikventa uchránit před vězením. Jenže Malony se zdá být ztraceným případem.

Zajímavost: Jde o zahajovací film loňského festivalu v Cannes.

Český trailer filmu Hlavu vzhůru / La tête haute
Dobrý voják Švejk (NFA)

Plakát filmu  / Dobrý voják ŠvejkMilovníci československé klasiky určitě uvítají to, že do kin se chystá restaurovaná kopie oblíbené komedie podle románu Jaroslava Haška, která dle mnohých odhaluje českou národní povahu. Režírujícímu Karlu Steklému se jednoznačně podařilo přenést ducha předlohy i na diváka a natočil nesmrtelnou podívanou, která si získává srdce dalších a dalších generací a na tragické téma nahlíží s laskavým humorem. V hlavní roli pochopitelně exceluje Rudolf Hrušínský, vedle něhož se objeví soudobá tuzemská špička. Vidět tohle na plátně je hodně unikátní příležitost.

Synopse: Pražský obchodník se psy Josef Švejk (Rudolf Hrušínský) je po sarajevském atentátu zatčen, vyšetřován a po čase i přes diagnózu notorického blba povolán do armády. Tím začíná jeho absurdní putování frontou, kde zažívá naprosto neuvěřitelné příhody.

Ukázka z filmu Dobrý voják Švejk
Na Sever (Mimesis Film)

Plakát filmu  / Na SeverUž od úterý 19. 4. můžete ve vybraných kinech vidět tuzemský dokument, o kterém se toho ví naprosté minimum. Režisérka Natasha Dudinski v něm vypráví o skupině teenagerů, která před druhou světovou válkou uprchla do Dánska, kde nějakou dobu pobývala. Je těžké odhadovat, co můžeme vlastně čekat a zda půjde o klasický dokument plný tzv. mluvících hlav, nebo bude něčím výjimečný. Jeho uvedení je pravděpodobně dost limitované, takže najít ho v nějakém malém kině bude nejspíš dost obtížné. 

Synopse: Skupina teenagerů odjíždí na Sever. Bez rodičů, učitelů, dospělých - musí se spoléhat jen na sebe navzájem. Společně stráví čtyři roky v Dánsku, v oáze uprostřed běsnící války. Po sedmdesáti letech od odjezdu se rozhodli vyprávět svůj příběh.

 



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY