Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Kolonie

Recenze: Emma Watson a Daniel Brühl utíkají z Kolonie

Vydáno: 15.04.2016 18:48 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Německé koprodukční drama/thriller Kolonie je inspirováno skutečnými událostmi, a sice sedmdesátými lety v Chile, kde za totalitní vlády generála Pinocheta existovalo velmi obskurní uzavřené náboženské společenství.

KolonieRecenzoval/a Jan Varga dne 15.04.2016 18:48. Německé koprodukční drama/thriller Kolonie je inspirováno skutečnými událostmi, a sice sedmdesátými lety v Chile, kde za totalitní vlády generála Pinocheta existovalo velmi obskurní uzavřené náboženské společenství. Hodnocení: 4
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Emma Watson, Daniel Brühl ve filmu Kolonie / ColoniaTato kolonie se na první pohled tvářila neškodně (prostě pánbíčkáři žijící na jedné hromadě v odlehlé vesnici uprostřed lesů), ale ve skutečnosti byla táborem hrůzy a utrpení. Její pokorní a bohulibí obyvatelé museli snášet psychologický i fyzický teror ze strany dozorců a zakladatele kolonie, bývalého nacistického lékaře, a byli zde zadržováni a mučeni političtí vězni a nepřátelé režimu. O čemž se nevědělo, dokud se několika málo jedincům nepodařilo s velkou námahou utéct a rozmáznout pravdu, a i pak to vláda dost dlouho úspěšně tutlala.

Do tohoto prostředí je zasazen fiktivní příběh mladého manželského páru Daniela a Leny (Daniel Brühl a Emma Watson), jejichž pár společných dní v Chile (ona je letuška a on dělá propagandu socialistické opozici) zásadně naruší politický převrat v roce 1973, kdy je Daniel odvlečen tajnou službou, načež se Lena rozhodne dobrovolně vstoupit pod rouškou ctnostné a nábožensky založené ženy do společenství v „Colonii Dignidad“ (jak se ta kolonie oficiálně nazývala), protože to je jediné místo, kam mohli jejího muže odvézt. Muži a ženy zde však žijí zcela odděleně, panuje zde přísný režim, pobyt je na doživotí a únik není možný…
 
Michael Nyqvist, Emma Watson ve filmu Kolonie / ColoniaOba herci v hlavních rolích jsou velmi přesvědčiví a přirození a zamilovaný pár ztvárnili nadmíru sympaticky, takže je celkem snadné jim držet pěsti a bát se o ně, což v kombinaci s naturalistickým pojetím vnitřního chodu Colonie Dignidad, jež funguje jako zajímavý mix náboženské sekty, psychiatrické léčebny a nacistického lágru, s mimořádně zvládnutou režií německého režiséra Floriana Gallenbergera, konzistentně hutnou atmosférou a všudypřítomným zlem v podobě kruté vrchní dozorkyně a přímo lahůdkově odporného hlavního velitele v mimořádně slizkém podání Michaela Nyqvista dělá z filmu dost napínavou podívanou, která vás chytne a nepustí až do poslední vteřiny.
 
Další dění pak spočívá v tom, že Lena se stává svědkem zrůdných praktik uvnitř bizarního společenství náboženských fanatiků, submisivně se podvolujících pravidlům manipulativního nacistického guru se slabostí na malé chlapce, a zoufale se snaží spatřit někde Daniela, zatímco ten před ostatními úspěšně předstírá mentální zaostalost (což i Brühl zvládl skvěle), netuše, že Lena je také v kolonii. A ano, pochopitelně plánuje útěk.

Kupodivu to funguje nadstandardně dobře i přesto, že postupem času začne v příběhu výrazně přibývat hollywoodských klišé a zvratů, jenž mohou na kdekoho působit nevěrohodně a naivně (hlavně dění v poslední třetině a zejména v závěru je už trochu moc přitažené za vlasy), a které se v některých případech nepodařilo zamaskovat ani kvalitním řemeslným a hereckým zpracováním. Děj Kolonie tudíž může leckomu připadat nereálný a osudy hlavních postav špatně vymyšlené, naštěstí vám ale většina nedostatků dojde až poté, co film skončí, a vy se konečně po dlouhé době nadechnete.
 
Emma Watson ve filmu Kolonie / ColoniaZajímavá odborná diskuze by mohla být o tom, nakolik ta zvolená naivní dějová konstrukce trivializuje i samotnou Colonii Dignidad, její vnitřní dění a strukturu nebo její trpící obyvatele. Kdyby totiž byl příběh realističtější a nebyl tak hollywoodsky přikrášlený, mohla být jeho pointa a vyznění ještě mnohem údernější. Na druhou stranu to nemá smysl přehánět a vytýkat filmu, že zneucťuje památku skutečných obětí (jak se snaží kritici v zahraničí), protože to je zhruba to samé jako vyčítat pošlapání památky obětí druhé světové války tvůrcům italského snímku Život je krásný, kteří přetavili holokaust v komedii (byť mrazivou). (Život je krásný mimochodem pracoval s dost podobnou situací, kdy žena-nežidovka se rozhodla dobrovolně následovat svého manžela-Žida s malým synkem do koncentračního tábora, aby jim mohla být nablízku, nicméně byla hned po příjezdu zavřena do ženské části objektu).

Oním přimknutím k takto zvolené stylizaci (a obsazením áčkové hvězdy do hlavní ženské role) dávají tvůrci mimo jiné najevo, že chtěli s filmem oslovit širší obecenstvo, tedy většinové diváky, kteří chodí do kina na žánrové snímky, u kterých se rádi napínají a dojímají a ještě mohou mít při odchodu z kina dobrý pocit z toho, že byli na něčem společensky závažném a důležitém. U filmu, který se chvályhodně snaží šířit osvětu o po mnoho let utajovaných historických zvěrstvech, je takový záměr vlastně docela příhodný. Pokud vám ale jde o filmový zážitek jako takový, který má koule a nepotřebuje obrušovat realitu a dělat ji schválně hollywoodštější a tím pádem snesitelnější a stravitelnější pro běžné diváky, kteří nemají ve zvyku sledovat i uměleckou tvorbu, tak dejte šanci třeba nedávnému Saulovu synovi, který se také odehrává v táboře, ze kterého se špatně utíká, ale který je na rozdíl od přeci jen poněkud uhlazené Kolonie realistický a syrový až do morku kostí.
 

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]



Originální trailer filmu Kolonie

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
8/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 17. týden
Kinopremiéry: Rivalové Kristian a lesní vrah jsou fantastická parta Druhý týden za sebou obohatí programy kin desítka novinek, opět ale platí, že širší publikum bude zajímat jen naprostý zlomek. Tím nejatraktivnějším je sportovní romance Rivalové, někdo se ale chytí i na velmi brutální akci.... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Malé ženy Ofélie a Annette absolvovaly let Phoenixe (25.08.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Za horizontem: Na západní frontě klid připomíná peklo války (05.11.2022 10:30 v Recenze | Za horizontem)
- TV tipy: Papoušek Paulie se po svatbě ocitl pod vodou (16.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: Na západní frontě klid (06.09.2022 15:00 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Kleopatra utíká přes 110. ulici, volá divočinu a ocitá se na prahu války (07.01.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Soused prožívá poslední noc v Soho a píše přání Ježíškovi (10.11.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Daniel Radcliffe (Harry Potter, série Harry Potter filmů) (16.10.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Emma Watson (Hermiona Grangerová, série Harry Potter filmů) (29.08.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Kingsman: První mise (26.08.2021 18:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Krásný kluk Noe míří do hadího doupěte, kde potkává divoké kočky (30.07.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Thelma našla úkryt v zoo a v něm všechny prachy světa (19.03.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Falcon and the Winter Soldier (08.02.2021 09:04 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Debbie a její parťačky se brání útoku z hlubin od nacistických zombies (04.12.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Percy Jackson a Bajaja jsou zlo s lidskou tváří a vědí, že koně se také střílejí (13.11.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Milovník po přechodu čeká na ženy v běhu (04.09.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Captain America a Ivanhoe rozpoutali občanskou válku, během které prožili nejdelší den (14.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Trailer: The Alienist: Angel of Darkness (15.07.2020 09:30 v Novinky | Trailery)
- Kingsman: První mise v novém traileru (21.06.2020 19:42 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu