Stroj času: Absolutní akční sci-fi klasika Predátor

Vydáno: 10.04.2016 10:00 - Václav Limberk | foto: 20th Century Fox

Pouze na jeden měsíc se ve vybraných kinech v dubnu objeví akční osmdesátková sci-fi klasika Predátor, kde se Arnold Schwarzenegger musí utkat v nerovném souboji s mimozemským lovcem - Predátorem.

PredátorRecenzoval/a Václav Limberk dne 10.04.2016 10:00. Pouze na jeden měsíc se ve vybraných kinech v dubnu objeví akční osmdesátková sci-fi klasika Predátor, kde se Arnold Schwarzenegger musí utkat v nerovném souboji s mimozemským lovcem - Predátorem. Hodnocení: 5
Predátor
Predator
Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
USA, 1987 , 107 min.

Režie: John McTiernan
Scénář: Jim Thomas, John Thomas
Kamera: Donald McAlpine
Hudba: Alan Silvestri
Herci: Arnold Schwarzenegger, Carl Weathers, Elpidia Carrillo, Bill Duke, Jesse Ventura, Sonny Landham, Richard Chaves, R.G. Armstrong, Shane Black, Kevin Peter Hall, Steve Boyum, William H. Burton, Peter Cullen, Henry Kingi, Sven-Ole Thorsen

Česká premiéra: 01.04.2016

Hodnocení: 10/10
Predátor hodnocení na Kinobox.cz: 86.04 %
Je polovina osmdesátých let, americkým prezidentem je stále bývalý herec Ronald Reagan a největšími akčními hvězdami té doby jsou dva velcí rivalové Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger. 12. června 1987 má premiéru akční film Predátor režiséra Johna McTiernana, který má premiéru ve stejný den jako Čarodějky z Eastwicku. V amerických kinech se hraje Policajt v Beverly Hills II či gangsterka Neúplatní. Režisér John McTiernan měl tehdy za sebou režii pouze jednoho filmu (Nomads) a před sebou další trhák v podobě jiné akční klasiky Smrtonosná past

Carl Weathers, Arnold Schwarzenegger ve filmu Predátor / PredatorPredátor začíná jako tuctový válečný akční film, ve kterém komando profesionálních žoldáků v čele s ostříleným frajerem Dutchem (Arnold) dostane za úkol osvobodit zajatce z nepřátelského zajetí. Rutinní akce, při níž Dutchovi muži bez problémů rozpráší nepřátele v efektním ohňostroji výbuchů a palby, se mění v Dutchovu nejhorší noční můru, když se v džungli objeví zdánlivě nepřemožitelný protivník z vesmíru. Přežít může jen jeden, ten nejsilnější.

V době vzniku nebyl Predátor až na přítomnost vesmírného zabijáka ničím výjimečný. Ani to ale nebylo ve filmu novinkou. Scenáristé Jim Thomas a John Thomas, kteří s Predátorem jako scenáristé debutovali, měli odkud čerpat. Vesmírného zabijáka poprvé výrazně vyprofiloval Ridley Scott ve slavném Vetřelci, zatímco James Cameron jen zvýšil jejich počet a notně přidal na plyn ve Vetřelcích. Stačilo jen vymyslet dostatečně výkonného zabijáka, který by mohl Vetřelci konkurovat. Predátora navrhnul stvořitel jiného zabijáka - Terminátora - Stan Winston. Winstonovi pak insipraci dodal právě James Cameron, který Winstovi poradil, že by Predátor mohl mít hmyzí kusadla. 

Kevin Peter Hall ve filmu Predátor / PredatorPredátora si vzalo na starost studio 20th Century Fox a producent Joel Silver, který už s Arnoldem spolupracoval na Komandu. Silver se rozhodl, že i pro Predátora bude nejlepší volbou Arnold. Pro jeho parťáky Silver angažoval Carla Weatherse (Dillon), profesionálního zápasníka a bývalého člena speciálních jednotek Jesse Venturu (Blain). Tým doplnili mlčenlivý potomek indiánských domorodců Sonny Landham (Billy), zástupce latino menšiny Richard Chaves (Poncho) a Bill Duke (Mac), který s Arnoldem hrál už v Komandu. Partu ještě doplnil hláškující scenárista Shane Black (Hawkins), který krátce předtím napsal pro Silvera Smrtonosnou zbraň.

Jedinou ženskou roli získala Elpidia Carrillo. Klíčové pak bylo obsazení ústředního monstra. Původně obsazeného Jean-Claudea Van Dammea, který se necítil v kostýmu příjemně a také byl na hrozivou nestvůru příliš malý, proto vystřídal obrovkský Kevin Peter Hall, který se bez kostýmu objevil ještě jako pilot helikoptéry v úplném závěru. Predátor má skvělé tempo a zvláště poslední třetina filmu obsahuje většinu nejlepších scén a režisér McTiernan jí dodal zvláštní mýtický nádech. Výbornou akční hudbu pro něj složil Alan Silvestri, díky němuž je pocit z filmu ještě intenzivnější.

Fotografie z filmu Predátor / PredatorPredátor má také četné nezapomenutelné onelinery v podobě hlášek a řadí se k jiným kultovním hláškovacím akčňárnám, jako jsou zmínění Vetřelci, Smrtonosná zbraň i Smrtonosná past. I když nebyl ve své době přijat kritikou příznivě a ani finančně nešlo o kdovíjaký trhák, čas z něj udělal naprosto kultovní nepřekonanou klasiku akčního sci-fi žánru, která položila základy predátorské franšízy. Arnold se pak už ale pro druhý díl zlákat nenechal a roli po něm v Predátorovi 2 převzal Danny Glover. V následujích letech pak následovaly dva žánrové crossovery Vetřelec vs. Predátor a Vetřelci vs Predátor 2 a v predátorské franšíze oficiálně třetí film - Predátoři. Za dva roky by pak měl v režii Shanea Blacka vzniknout sequel Predátora, který se pokusí tuto sérii vzkřísit. 

Predátor se v digitálně remasterované verzi vrací jen na jeden měsíc do některých kin po celé České republice. Pokud budete mít to štěstí, že se bude hrát právě u vás, pak neváhejte a dejte si tuto klasiku v kině. Druhou možnost už nejspíš mít nikdy nebudete. 

Predátor zpět v kinech




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY