Kinopremiéry: Táta je doma a vysvětluje Predátorovi s Patem a Matem teorii tygra

Vydáno: 31.03.2016 09:43 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Premiérově extrémní březen zakončí příděl dalších devíti novinek, mezi nimiž tentokráte není jasný divácký hit. Většinu totiž tvoří komornější evropské počiny (včetně dvou tuzemských sázek na jistotu) a vracející se Predátor.
Táta je doma (Daddy's Home) (CinemArt CZ)

Český plakát filmu Táta je doma / Daddy's HomeSe zpožděním se do tuzemských kin dostává americká komedie, od níž se toho dle všeho nedá moc očekávat. Ze synopse je poměrně jasné, jakým směrem se bude ubírat, takže jde hlavně o to, jak si s načasováním humoru a především jeho úrovní poradí zatím nepříliš známý režisér a scenárista Sean Anders. Hlavní odpovědnost tak bude mimo něj ještě ležet na představitelích hlavních rolí, jimiž jsou komediálně protřelí Mark Wahlberg a Will Ferrell. Podle zahraničních ohlasů ale snímek moc nefunguje a ničím nepřekvapí. Aktuální premiéra týdne je tak určena spíše zarytým milovníkům hollywoodské podoby komediálního žánru.

Synopse: Sara (Linda Cardellini) si kdysi vzala zlobivého kluka Dustyho (Mark Wahlberg), který byl zábavný a sexy, ovšem jen do chvíle, než se stal otcem. Jelikož jako táta nefungoval, vyměnila ho za Brada (Will Ferrell), který je seriózní, jenže pro její děti nudný. Po čase se navíc zjeví Dusty a rozhodne se Brada zašlapat do země. Jelikož Brad proti němu nemá šanci, rozhodne se ho porazit jeho vlastními zbraněmi, které ale moc neovládá. Regulérní válka otců tak může začít.

Zajímavost: Scéna na zápase NBA byla natočena bez vědomí publika a části hráčů.

Oficiální český trailer filmu Táta je doma / Daddy's Home
Predátor (Predator) (Pannonia Entertainment)

Plakát filmu Predátor / PredatorV pátek prvního dubna se na jediný měsíc a do vybraných kin po celé republice vrátí naprostá hollywoodská klasika, která svého času rozjela dlouhou sérii, která v podstatě dodnes není oficiálně ukončena. Režírující John McTiernan natočil nestárnoucí dílo, které je vynikající zejména z hlediska atmosféry, prostředí a brilantně vymyšlené akce a v rámci možností i příběhu. V hlavní roli se krom známého mimozemského monstra objeví Arnold Schwarzenegger, jemuž dělají společnost třeba Carl Weathers, Bill Duke nebo tehdy ne moc známý Shane Black. Pro mnohé nostalgický kousek, který ale zaručeně bude fungovat i po letech a na velkém plátně určitě o to víc.

Synopse: Oddíl pod vedením zkušeného majora Dutche (Arnold Schwarzenegger) je vysazen na nepřátelském území, kde má uprostřed džungle vysvobodit několik amerických vojáků ze zajetí partyzánů. Po úspěšné akci se ale vojáci musejí utkat s daleko tajemnějším a nebezpečnějším nepřítelem, který podle všeho nepochází z tohoto světa.

Zajímavost: Stan Winston, který vytvořil masku Predátora, za ni vyinkasoval tehdy jeden a půl milionu dolarů.

Origiální trailer filmu Predátor / Predator
My tři, nebo nikdo (Nous trois ou rien) (Bohemia MP)

Český plakát filmu My tři, nebo nikdo / Nous trois ou rienImigrantská krize je stále aktuální a na její téma zpětně reaguje několik dříve natočených snímků. Jedním z nich je i loňské francouzské komediální drama, které je částečnou biografií debutujícího režiséra a scenáristy Kheirona, který tu ztvárnil i hlavní roli svého otce. Těžko říct, co od filmu vlastně čekat, protože hodnocení a komentářů není zas tolik a synopse je dost obecná, takže to vlastně může dopadnout jakkoli. Vzhledem k tomu, že některé ohlasy hovoří o typicky feel good filmu, je možné, že se vše podařilo a tvůrce se nebere moc vážně, což je asi u podobného námětu v současné chvíli potřeba. Uvidíme.

Synopse: Věční optimisté Hibat (Kheiron) a Fereshteh (Leïla Bekhti) cestují z malé vesnice na jihu Íránu až na pařížskou perfierii. Se svou rozdílnou kulturou se snaží zapadnout do té evropské, což vůbec není nic jednoduchého.

Oficiální český trailer filmu My tři, nebo nikdo / Nous trois ou rien
Schneider vs. Bax (Schneider vs. Bax) (Film Europe)

Český plakát filmu Schneider vs. Bax / Schneider vs. BaxNizozemský komediální thriller láká na zajímavou synopsi, která se může rozvinout prakticky všemi směry a kombinovat více žánrů. Vzhledem k tomu, že režisér a scenárista Alex van Warmerdam patří doma k těm známějším a oceňovanějším a určitou úzkou fanouškovskou základnu má i u nás, by nemusel být výsledek k zahození. Sám tvůrce se navíc objeví v jedné z hlavních rolí, takže pro jeho příznivce jde prakticky o povinnost. Ostatní by se dle všeho měli minimálně slušně pobavit, i když o žádný milník se nejedná.

Synopse: Nájemný vrah Schneider (Tom De Wispelaere) dostane v den svých narozenin zakázku. Jeho cílem je spisovatel Ramon Bax (Alex van Warmerdam). Jelikož je ujištěn, že z celé akce bude pryč ještě před polednem a stihne manželce pomoci s přípravou oslav, nabídku přijímá. Jenže ve spěchu člověk dělá chyby a vše se začne trochu komplikovat.

Český trailer filmu Schneider vs. Bax / Schneider vs. Bax
Lekce (Urok) (Film Europe)

Český plakát filmu Lekce / UrokDva roky staré bulharsko-řecké drama nabídne zájemcům pohled na u nás stále ještě exotickou kinematografii. Celovečerně debutující režisérsko-scenáristická dvojice Kristina GrozevaPetar Valchanov dle všeho natočila minimálně zajímavý počin s nenásilným přesahem, který je dost uvěřitelný a donutí k zamyšlení. Asi nikoho nepřekvapí, že v obsazení se objeví samé neznámé tváře, ačkoli Ivan Barnev bude asi většině tuzemských diváků povědomý. Víc k této evropské žánrovce asi netřeba psát.

Synopse: Naděžda pracuje jako učitelka na malém bulharském městě. Je nespokojená v práci i v životě a vyznává pouze morálku. Když dojde ve škole k drobné krádeži, rozhodne se svým studentům dát právě malou lekci z morálky. Její víru ale podrobí zkoušce dluhy manžela, který její existenci promění v boj s cílem zachránit rodinu. Jenže v tomto zápasu bude muset jít asi morálka trošku stranou, což dost otřese jejími hodnotami.

Český trailer filmu Lekce / Urok
Ve sklepě (Im Keller) (Film Europe)

Český plakát filmu Ve sklepě / Im KellerHodně kontroverzní téma si vybral rakouský dokumentarista Ulrich Seidl, který se rozhodl, že všem ukáže, jaké bizarnosti skrývají jeho navenek seriózní spoluobčané ve svých sklepech. Jestli něco bude neznalého diváka lákat do kin, jsou to právě atraktivní námět a bizarní tuzemský plakát, který je podobně úderný. Podle dostupných ohlasů je snímek opravdu zajímavý a kombinuje černý humor a psychologické portréty, což sice ne vždy vychází, většinou to ale pobaví. Pro milovníky podivností a úchylností jasná volba.

Synopse: Provokativní filmová esej je náhledem do života několika Rakušanů, kteří se ve svých sklepích věnují bizarním vášním, koníčkům, potřebám i obsesím. Střetávají se tu laciné mužské fórky a drahý nábytek, dechovka a operní árie, biče a panenky, sexualita a sadismus, nacistické relikvie a fitness.

Český trailer filmu Ve sklepě / Im Keller
Pavarotti zpívá Verdiho Requiem (Messa da Requiem von Giuseppe Verdi) (Pannonia Entertainment)

Plakát filmu Pavarotti zpívá Verdiho Requiem / Messa de Requiem von Giuseppe VerdiOd prvního dubna můžete v omezeném počtu kin zhlédnout záznam jedné z nejlepších nahrávek Verdiho Requiem vůbec. V letitém dokumentu se objeví v hlavní roli mladý Luciano Pavarotti, kterého diriguje neméně známý Herbert von Karajan a režijně vše zaštítil poměrně slavný Henri-Georges Clouzot, pro něhož šlo o jeden z mála dokumentů jeho kariéry. Dle dostupných údajů snad nikdy tento koncert nevyšel na CD, takže máme co dělat s opravdovým unikátem, který ocení pravověrní fandové vážné hudby.

Synopse: Na záznamu vystoupení z roku 1967 se divákům představí mladý Luciano Pavarotti pod vedením špičkového dirigenta Herberta von Karajana. Diváci si tak mají možnost užít bezprostřední zážitek ze skladeb Dies irae nebo Sanctus a dalších Verdiho skvostů.

Ukázka z filmu Pavarotti zpívá Verdiho Requiem / Messa da Requiem von Giuseppe Verdi
Teorie tygra (CinemArt CZ)

Plakát filmu  / Teorie tygraČeské komediální road movie je jednou velkou neznámou. Ohlasy zatím ještě neexistují, trailery i synopse vypadají naprosto standardně a režisér a spoluscenárista Radek Bajgar je debutant s několika televizními zkušenostmi, což v nějakých předpokladech moc nepomáhá. Jistotou tak je zatím jen hvězdné obsazení, v němž hlavní role ztvárnili Jiří Bartoška a Eliška Balzerová, jimž dělají společnost mimo jiné Tatiana Vilhelmová, Jakub Kohák nebo Iva Janžurová. Pravděpodobný divácký hit.

Synopse: Veterinář Jan (Jiří Bartoška) už má všeho dost. Poslední kapkou je smrt tchána, kterému došly síly a trpělivost. Babička (Iva Janžurová) totiž vždy rozhodovala o jeho životě, nerespektovala žádné jeho přání a věděla, co je pro něj správné. Jan si začíná uvědomovat, že je na té samé cestě a jeho žena Olga (Eliška Balzerová) se řídí stejnou teorií. Proto se jednoho dne rozhodne k revoltě, která ma zajistit, že získá zpátky vliv a moc nad svým životem.

Oficiální trailer filmu Teorie tygra
Pat a Mat ve filmu (Bohemia MP)

Plakát filmu  / Pat a Mat ve filmuSlavní a kultovní kutilové z televizních večerníčků slaví letos čtyřicátiny a při té příležitosti si vysloužili svůj první celovečerní film. Ze synopse sice není jasné, zda půjde o nově natočené scény, sestřih několika již známých příhod, nebo kombinaci obojího, to ale několika generacím oddaných fanoušků asi nebude moc vadit. Režii, scénář a střih obstaral tvůrce několika epizod Marek Beneš, chybět nesmí ani neodmyslitelná hudba Petra Skoumala. Animovaná premiéra nejen pro děti.

Synopse: Známí nešikové slaví v roce 2016 čtyřicáté narozeniny, a i když se na velkém plátně dosud nepředstavili, není to pro ně žádný problém, když mají na půdě krabici plnou filmů a pod schody promítačku. I při promítání se ale potýkají s celou řadou nástrah. Utkají se se zákeřným kaktusem, suchým stromem nebo svůj příbytek zvelebí originálními úpravami. A jelikož jdou s dobou, pokusí se dostat do kondice na rotopedu. Jak se jim to podaří?

Originální trailer filmu Pat a Mat ve filmu


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY