Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Eva Nová

Recenze: Drama Eva Nová vypráví o stáří a o druhých šancích

Vydáno: 27.03.2016 19:05 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Slovenské (v koprodukci s ČR) tíživé drama Eva Nová natočil dokumentární režisér Marko Škop s Emílií Vášáryovou v hlavní roli a sklízí s ním pozitivní ohlasy po festivalech nejen u nás, ale i ve světě. Zaslouženě.

Eva NováRecenzoval/a Jan Varga dne 27.03.2016 19:05. Slovenské (v koprodukci s ČR) tíživé drama Eva Nová natočil dokumentární režisér Marko Škop s Emílií Vášáryovou v hlavní roli a sklízí s ním pozitivní ohlasy po festivalech nejen u nás, ale i ve světě. Zaslouženě. Hodnocení: 3.5

Eva Nová

Eva Nová
Drama
Česká republika, 2015 , 106 min.

Režie: Marko Škop
Scénář: Marko Škop
Kamera: Ján Meliš
Herci: Emília Vášáryová, Milan Ondrík, Gabriela Dolná, Anikó Varga, Žofia Martišová, Ľubomír Gregor

Česká premiéra: 24.03.2016

Distributor: AČFK

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Emília Vášáryová ve filmu  / Eva NováEva Nová (Emília Vášáryová) je bývalá herečka, co utopila svou kariéru i osobní život v alkoholu a nyní se již potřetí vrací z protialkoholní léčebny, přesvědčená, že to je naposledy. Zodpovědně abstinuje, snaží se najít si nějakou práci a především se odhodlaně pokouší napravit zoufale zpřetrhané vztahy se svou rodinou – se čtyřicetiletým synem Dodem a nemocnou sestrou Mankou, která se stala Dodovi náhradní matkou od doby, kdy mu byl jeden rok.

Slovenské drama Eva Nová je takový ten typ filmu, který má nezanedbatelné kvality a vycházejí na něj převážně pochvalné recenze, ale do kin na něj přijde hrozně málo lidí. Což vlastně v tomto případě nevadí, protože snímek má mnohem větší šance na různých festivalech a je natolik univerzální, že bez problémů může najít ohlas i ve světě, což je výrazně lepší než mít úspěch pouze na domácí půdě. Ostatně, jeho režisér Marko Škop si již odnesl Mezinárodní cenu kritiků pro objev roku z filmového festivalu v Torontu, kde byla Eva Nová zařazena do programu.

Milan Ondrík ve filmu  / Eva NováFilmu vévodí skvělý výkon Emílie Vášáryové, která velmi uvěřitelně a sugestivně ztvárnila ženu, jež je nucena snášet mnoho různých utrpení – její syn ji nenávidí, její kariéra je v čudu, takže se musí doprošovat u bývalých kolegů, a když to nevyjde, tak vzít zavděk prací uklízečky nebo skladnice v hypermarketu, bývalý manžel na ni zcela zanevřel a oženil se s o čtyřicet let mladší herečkou, a ještě se k tomu všemu nad ní vznáší alkoholový démon-pokušitel. Emília svou postavu vystihla do detailu, do výrazu tváře dokázala dostat pozoruhodnou směs odhodlání a rezignace, naděje a skepse, hlubokého zármutku i snahy nedát na sobě lítost znát a zachovat si svou hrdost. Mimořádně zdařilé a působivé herectví na úrovni.
 
Kromě toho herečka propůjčila své hrdince ledacos ze své vlastní identity. Fotografie a plakáty s mladou Evou jsou autentické materiály z minulosti Emílie Vášáryové. Třeba ten starý film, v němž kdysi Eva účinkovala, a na který se v jedné scéně nostalgicky dívá v televizi, je Prípad krásnej nerestnice z roku 1973, kde Emília ztvárnila hlavní roli.
 
Druhou nejdůležitější složkou je režie Marko Škopa, který je vlastně na poli hraných celovečerních filmů debutant, neb doteď natáčel pouze dokumenty, z nichž Ine svety a Osadné šly i v našich kinech. V nich se zabýval národnostní, náboženskou i sociální situací na slovenském venkově, ať už se zaměřením na nějakou konkrétní vesnici či na konkrétní okrajový region. Tento dokumentární vliv se promítá i do filmu Eva Nová, v níž kromě psychologického příběhu hlavní hrdinky prosvítají i sociální aspekty řady postav. Např. Dodo (ve výtečném podání Milana Ondríka) žije se svou ženou, dětmi i tetou/matkou ve starém oprýskaném domě, potýká se s nedostatkem financí a nezaměstnaností, jeho manželka pravidelně odjíždí pracovat do Rakouska…

Emília Vášáryová ve filmu  / Eva NováRežisérova dokumentární zkušenost je vidět i na jiných prvcích, jako je kamera či absence hudby. Ke slovu se hlásí symbolika, důraz na realismus a konzistentní budování depresivní atmosféry. Postavy jsou vlastně po 99% filmu nešťastné a zarmoucené, melancholie vládne celému filmu až do úplného konce a závěr je pozoruhodně vystavěn tak, že si vlastně nemůžete být jisti, jak se v něm kdo zachová.
 
Přirozenost je mírně zkoušena snad jedině ve scéně, kdy si Eva a její paneláková sousedka navzájem postěžují na své problémy a na zpackané životy a pak si společně zazpívají za doprovodu z rádia znějícího Karla Gotta písničku C´est la vie, což v kontextu vyznívá trochu křečovitě. Scéna s představením v domově důchodců asi měla vyznít trpce, ale vlastně je cynicky vtipná. Řada motivů se také kvůli častému opakování po čase omrzí, a buď postupně ztrácí na účinnosti, nebo zbytečně poukazuje na to, co je divákovi dávno jasné.
 
Eva Nová je realistický film o druhých šancích, o odcizení a o stáří, na nějž mohou být na Slovensku po právu pyšní, přičemž Emília Vášáryová je hlavním důvodem, proč jej vidět. Akorát je potřeba mít zrovna chuť na sledování přes sto minut dlouhé depky.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]

Originální trailer filmu Eva Nová


NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
Podobné filmy:
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Trailer: Bod obnovy (18.08.2023 08:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Freddie Mercury se vydává do casina na cestu samuraje (14.07.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Flash hledá americkou spravedlnost mezi živly (14.06.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Rocketman hraje stínohru s Angry Birds (05.05.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Teaser: Bod obnovy (30.04.2023 09:00 v Novinky | Trailery)
- Kinopremiéry: Fantastická zvířata střeží Brumbálova tajemství a bojují se ztracenými iluzemi (06.04.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Pekelný šťastný nový rok (29.12.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Zářijová nadílka od Voyo – jaké filmy sledovat? (12.09.2021 10:30 v Novinky | Zprávy)
- Kinopremiéry: Prvok, Šampón, Tečka a Karel čekají, až přijde kocour a podnikají expedici do džungle (28.07.2021 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Drsný a drsnější švec obdržel pozdravy od vraha (19.02.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Motýlek byl postaven před Sophiinu volbu a prolomil hradbu mlčení (08.01.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Vlastník Meky hledá psí ostrov a ocitá se v zemi bez zákona (01.01.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Unesený Ozzy Osbourne ví, po čem muži touží (02.10.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Django a Anna Kareninová prožívají rok na dědině a řeší případ Sloane (12.06.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Rapeři z Comptonu prožívají nejlepší léta svého života třicet minut po půlnoci (08.05.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Král Artuš se ocitá za zrcadlem, kde hledá purpurový vrch (14.02.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Komedie Šťastný nový rok je slovensko-česká komediální bizarnost (28.12.2019 07:00 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Amundsen prožívá šťastný nový rok v dokonalé lži (25.12.2019 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Fanaticky zamilovaný Lego Batman zažívá v roce 1984 svůj první střet (29.11.2019 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu