Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Mustang

Recenze: Mustang je líbivý film o útlaku mladých dívek

Vydáno: 28.03.2016 17:00 v sekci Recenze | Premiéry - Jan Varga | foto: facebook tvůrce

Francouzský film Mustang sice reprezentoval Francii na letošních Oscarech v kategorii Nejlepší cizojazyčný film, leč oním jazykem je turečtina, neb celý jeho děj se odehrává v Turecku, odkud také původně pochází jeho režisérka Deniz Gamze Ergüven.

MustangRecenzoval/a Jan Varga dne 28.03.2016 17:00. Francouzský film Mustang sice reprezentoval Francii na letošních Oscarech v kategorii Nejlepší cizojazyčný film, leč oním jazykem je turečtina, neb celý jeho děj se odehrává v Turecku, odkud také původně pochází jeho režisérka Deniz Gamze Ergüven. Hodnocení: 3.5
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Fotografie z filmu Mustang / MustangPro ni Mustang představuje značně výrazný debut, jehož hrdinkami je pětice nedávno dospělých či dospívajících sester, jejichž rodiče zemřeli před lety a ony od té doby žijí pod jednou střechou s babičkou a s kupou tetiček a strýců v rodinném venkovském sídle. Svobodomyslná děvčata se samozřejmě chtějí bavit, hrát si venku, dovádět na pláži a randit s chlapci, leč tvrdě naráží na nátlak ze strany konzervativních příbuzných, kteří jejich domov přetaví víceméně ve vězení, v němž panuje disciplína a slušné mravy, a kde jsou dívky nuceny učit se být poslušnými manželkami pro své budoucí muže, s nimiž jim tetičky samy začnou domlouvat svatby, aniž by se ptaly na jejich názor.

Nápadná a často zmiňovaná podobnost se snímkem Smrt panen tehdy též debutující režisérky Sofie Coppoly padá s uvědoměním toho, že oba filmy mají společné akorát těch několik děvčat zavřených v domě pod mimořádným dohledem a pár konkrétních motivů, ale okolnosti onoho zadržování, atmosféra filmu i vyznění jsou podstatně jiná. Ve Smrti panen byla jedinou cestou ven z domácího zajetí sebevražda, zatímco v Mustangovi jedna z hrdinek dokonce nalezne štěstí v podobě sňatku s chlapcem, jehož opravdu miluje, jiná se svému osudu pasivně podvolí a rozhodne se ho nedobrovolně snášet, možnou alternativou je i plánování útěku z domova. Kromě toho tu hrají výraznou roli turecké reálie.
 
Fotografie z filmu Mustang / MustangMustang je film o touze po svobodě, což se projevuje mimo jiné občasným vzdorem některého z děvčat, jež se sem tam dopustí nějaké menší či větší rebelie. Přitom ale není syrovým dramatem, které by se do vás snažilo naprat agresivní pohled na to, jak zastaralé společenské zvyky utiskují v současném Turecku životy mladých žen. Kdyby totiž chtěl, tak by mohl nesnadný život svých hrdinek přetavit v dusné, intenzivní a nesnesitelné peklo, místo toho ale nabízí poněkud uvolněnější a lehčí podívanou, snadno skousnutelnou a příjemnou ke sledování. Místy sice z některých ve filmu prezentovaných tradic, jež se současnému Evropanovi či Američanovi musí jevit zcela nepochopitelně, slušně mrazí, tyto mírně sugestivnější pasáže jsou však průběžně vyvažovány čistě komediálními scénkami.
 
V jednu chvíli vám tak může hýbat žlučí absurdní dobývání se ženichových rodičů do novomanželské ložnice za účelem kontroly prostěradla po prvním sexuálním styku ve snaze ujistit se, že nevěsta byla opravdu podle dohody panna, a jindy se můžete nahlas smát tomu, jak omdlévající tetičky spatří své svěřenkyně v televizi poté, co se navzdory zákazu vytratily na fotbalový zápas, a spěchají odříznout celou vesnici od elektrického proudu, aby rodinu ušetřily potupě. Zatvrzelá posedlost udržet do svatby nevěstu nevinnou se stává čistou demagogií po odhalení jedné z dívek, že aby zůstala do svatby pannou, tak si to od přítele nechává dělat výhradně zezadu, přičemž ani této informaci se nedostává potenciálně alarmujícího dojmu, protože je také podávána humorně a s nadhledem, ostatně jako většina událostí ve filmu. Dramatičtěji a závažněji působí až zhruba poslední čtvrtina snímku, v níž se děvčata pokusí definitivně završit svoji revoltu, a kdy humor naopak zcela vymizí.

Fotografie z filmu Mustang / MustangSvé poselství tak Mustang vyslovuje zcela zřetelně, ačkoli v jeho sdělování nepůsobí nijak naléhavě a spíš jen nenuceně trousí různé poznatky o značně přežitých zakrnělých tradicích, s nimiž skrze odmítavý postoj svých hrdinek může pracovat i mírně manipulativně. Zároveň se snaží být co nejlíbivější, čehož dociluje jak komediálním zabarvením, tak na pohled příjemnou kamerou a optimistickým laděním filmu (všude je pořád čisto, neustále svítí slunce, dívky mají mezi sebou velmi blízké a nekonfliktní vztahy…), i faktem, že všech těch pět děvčat ztvárnily velmi půvabné a štíhlé (ne)herečky s pohlednými tvářemi a perfektní pletí. Takto ošetřený se Mustang následně může kdekomu jevit pro svou uhlazenost a vzhlednou stylizaci až nerealisticky a nevěrohodně, případně jako vypočítavý konstrukt podbízející se festivalovému publiku, které na snadno stravitelné a příjemně natočené „dojemné lidské příběhy“, zde navíc okořeněné bojem proti despotismu a za práva žen v islámských zemích, prostě slyší a reaguje automaticky pozitivně.
 
Stejně tak film může působit za aktuální situace v Evropě jako praktická ukázka a voda na mlýn těch, co tvrdí, že „jak se k nám ty uprchlíci dostanou, tak u nás začnou zavádět ty svoje ujetý tradice“, což nemusí být nutně pravda už jen proto, že přinejmenším hlavní pětice hrdinek filmu by se od těchto tradic ráda oprostila a žila „západně“. Liberálně a pokrokově se jeví i několik dalších vedlejších postav, např. gynekolog jedné z dívek. A že několik stařešinů a autoritativních hlav rodin lpí na staromódním dodržování zaprášených pořádků, ještě neznamená, že se dá tato představa aplikovat na celé Turecko, či na jiné celé země.
 
Fotografie z filmu Mustang / MustangNa jednu stranu se tak lze přít o vyznění filmu, který věrohodněji působící náhled na problematiku mladých děvčat trpících pod útlakem konzervativní společnosti utopil ve snaze jít svým divákům co nejvíc naproti, na stranu druhou mu zas ale nelze upřít velmi dobré řemeslné zpravování. Mustang je výtečně natočený, slušně zahraný, má docela i tempo a spád. Diskutabilních je pár víceméně nadbytečných motivů (snímek se např. otře o téma znásilňování, které ale jednak není dostatečně vytěženo a hlavně se do něj vzhledem ke kontextu vůbec nehodí) a neškodilo by i podrobněji vykreslit jednotlivé hrdinky, aby se ty méně výrazné z nich nepletly mezi sebou. Jinak lze Mustanga ocenit zejména jako silný a oceňovaný debut, pak jako zdařile vyrobený film na dobré téma, o němž se dá dlouze hovořit, a v neposlední řadě jako snímek přinášející zase trochu odlišný zážitek, než na jaký jsme v kinech zvyklí. Příliš však klouže po povrchu a údernost nahrazuje zlehčujícím přístupem, jímž dává tušit, že jakkoli mohou v našich končinách zvyklosti tradiční turecké společnosti v něm prezentované působit na dnešní poměry nelidsky a zvráceně, tak realita může být ještě mnohem horší.

[Recenze původně vyšla na filmovém blogu FilmSpot.cz.]


Český trailer filmu Mustang

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 13. týden
Kinopremiéry: Godzilla, Kong a Gump obsluhují anglického krále a prožívají dokonalé dny Poslední březnové premiéry jsou především ve znamení návratu dvou monster a jednoho zvířátka. Na plátnech si to znovu rozdají Godzilla a Kong, diváckým hitem ovšem nepochybně bude pokračování dobrodružství psa Gumpa.... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 12. týden
Top 20 ČR: Čechy zajímá jen Duna a Sladký život V českých kinech se stále nejvíce chodí na americký trhák Duna a na českou komedii Sladký život. Zájem je také o animák o Kung Fu Pandě. čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 12. víkend
Box office: Koho zavoláte? V amerických kinech proběhla o víkendu premiéra nového dílů Krotitelů duchů, který ovládl víkendové tržby a posunul celou franšízu do klubu miliardářů. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
TV tipy: 22. 3. 2024 - 28. 3. 2024
TV tipy: Žena v táboře tygrů sepisuje čtvrtý protokol a hledá zelený led S končícím březnem v televizích nejvíce překvapí zařazení dvou absolutně neznámých britských thrillerů z osmdesátých let. Největším diváckým lákadlem ale nejspíš bude premiérové uvedení dramedie Hodně štěstí, pane... čtěte zde
Vydáno: 22.03.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 12. týden
Kinopremiéry: Neposkvrněné panenky na útěku z Utopie I v tomto týdnu je v kinech čas na dohánění restů, protože žádná z premiér nemá velký divácky potenciál a je spíše pro hrstku fanoušků. To platí jak pro novinku Ethana Coena, tak pro horor Neposkvrněná se Sydney Sweeney. čtěte zde
Vydáno: 20.03.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Emma Watson (Hermiona Grangerová, série Harry Potter filmů) (29.08.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Zmizelá favoritka Eurovize si musí dávat pozor na Boba Dylana (21.05.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- Téma: Nejlepší filmy roku 2016 podle filmserver.cz (07.01.2017 13:01 v Články | Žebříčky)
- Kinopremiéry: Batman a Superman pronásledují čarodějnici Olgu Hepnarovou (23.03.2016 08:36 v Radar | Kinopremiéry)
- Febiofest 2016: festival navštíví německý herec Daniel Brühl (01.03.2016 09:56 v Články | Festivaly)
- Oscar 2016: Nejlepší zahraniční a animovaný film (24.01.2016 17:00 v Články | Publicistika)
- Festivalové ozvěny: Friedkin ve Varech a porota v Cannes (01.05.2014 13:59 v Články | Festivaly)
- Za horizontem: Nostalgičtí králové léta (25.09.2013 17:30 v Recenze | Za horizontem)
- James Franco režíruje nekrofily a hraje "pedofily" (30.08.2013 18:00 v Novinky | Trailery)
- Recenze: Bling Ring: Jako VIPky (22.06.2013 17:00 v Recenze | Premiéry)
- Emma Watson krade v traileru na The Bling Ring (09.03.2013 13:00 v Novinky | Trailery)

PREMIÉRA TÝDNE   09/2024

Duna: Část druhá
8/10

Snímek Denise Villeneuva zručně převedl mnohovrstevnatou a významově i dějově komplikovanou románovou předlohu do unikátní filmové podoby poctivého blockbusteru, jenž nestojí jen na akčních atrakcích.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu