Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
Soaked in Bleach

Za horizontem: Soaked in Bleach: Dokument o smrti Kurta Cobaina

Vydáno: 05.04.2016 17:30 v sekci Recenze | Za horizontem - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

Loňský rok byly zesnulému zpěvákovi Nirvany Kurtu Cobainovi věnovány dva filmy. Vedle Cobain: Montage of Heck vznikl ještě dokument Soaked in Bleach, který se zabývá okolnostmi zpěvákovy smrti.

Soaked in BleachRecenzoval/a Václav Limberk dne 05.04.2016 17:30. Loňský rok byly zesnulému zpěvákovi Nirvany Kurtu Cobainovi věnovány dva filmy. Vedle Cobain: Montage of Heck vznikl ještě dokument Soaked in Bleach, který se zabývá okolnostmi zpěvákovy smrti. Hodnocení: 3.5

Soaked in Bleach

Soaked in Bleach
Drama / Dokumentární / Tajemný / Hudební
USA, 2015 , 90 min.

Režie: Benjamin Statler
Scénář: Donnie Eichar, Donnie Eichar, Richard Middleton
Kamera: Ben Kutchins
Herci: Ryan Aigner, Pat Asanti, Brett Ball, John Ball, Ben Berg, Tor Brown, Tyler Bryan, Aaron Burckhard, Carol E. Chaski, Kale Clauson, Kurt Cobain, David Daskal, Jeff Denton, Vincent Di Maio, Steven Ellison

Soaked in Bleach hodnocení na Kinobox.cz: 73.51 %
SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Právě dnes uplynulo 22 let od smrti zpěváka Kurta Cobaina, který byl v letech 1987 až 1994 leadrem punkrockové či grungeové Nirvany, než v roce 1994 předčasně zemřel. Jeho tělo bylo nalezeno 8. dubna 1994 a jeho smrt byla ihned bez váhání zařazena do kategorie sebevražda na následky předávkování heroinem "pojištěným" výstřelem z brokovnice, kterou si měl Cobain sám způsobit. Zatímco policie bez nejmenších pochybností měla o celé věci jasno a celý případ v podstatě na místě uzavřela, okolní svět čítaje v to početné Cobainovy fanoušky a média, ale i odborníci začali o této sebevraždě pochybovat. Nemohlo jít o vraždu?

Sarah Scott ve filmu  / Soaked in BleachPrávě na tento problém a na několik posledních dnů Cobainova života se zaměřil dokument Soaked in Bleach, který jako svůj režijní debut natočil Benjamin Statler, do té doby známý jako výkonný producent (například válečný Act of Valor). Soaked in Bleach, což je verš z písně Come As You Are z nejslavnějšího alba Nirvany Nevermind, je částečně dokumentem a částečně hranou rekonstrukcí. Statler tu pro co největší dojem autenticity používá audio nahrávky rozhovorů soukromého detektiva Toma Granta mezi ním a Courtney Love, vdovou po zesnulém zpěvákovi. Samotná Courtney v tomto filmu nevystupuje a ani se na vzniku filmu nijak nepodílela, na rozdíl od jí "posvěceného" konkurenčního dokumentu Cobain: Montage of Heck, který vznikl ve stejném roce jako Soaked in Bleach.

Soaked in Bleach se tedy odvíjí od vyšetřování Toma Granta, kterého v hraných pasážích představuje Daniel Roebuck, kterého si najala sama Courtney Love, představovaná zde herečkou Sarah Scott, aby jejího nezvěstného manžela vypátral. Grantovi se ale ani s pomocí jednoho z Cobainových přátel Dylana Carlsona (August Emerson) nepodaří pohřešovaného zpěváka, kterého tu v několika záběrech představoval Tyler Bryan, najít. Cobainův pobyt po útěku z odvykací kliniky v Los Angeles a návratu do Seattlu zůstal zahalen tajemstvím. Faktem zůstává pouze to, že jeho tělo náhodně našel ráno 8. dubna v takzvaném "Skleníku" elektrikář Gary Smith, který zde kontroloval bezpečnostní systém.

Tom Grant ve filmu  / Soaked in BleachSoaked in Bleach je poctivě odvedená práce a Statlera nelze vinit z toho, že by se snažil na smrti slavného zpěváka udělat jméno. Jeho pseudodokument je cenný hlavně tím, že nechává vypovídat řadu znalců a odborníků z odvětví lékařství a vědy, kteří pouze komentují a konstatují fakta, která vzbuzují pochybnosti o oficiální policejní verzi. Autor se nesnaží do svého filmu zasahovat, ve skutečnosti do něj jako režisér pochopitelně zasahoval, ale z jeho filmu není cítit bulvární snaha po senzaci, jako tomu bylo například v případě kontroverzního dokumentu Kurt & Courtney, který se vezl na vlně konspiračních teorií snažících se vzbudit senzaci.

Statler tu zvolil jiný přístup než Nick Broomfield. Zatímco Broomfield se vydal do tehdejšího Seattlu ještě relativně "začerstva" a snažil se vyslechnout celou řadu dosti pochybných individuí, jejichž výpovědi lze jen těžko ověřit, Statler se tu snažil být co nejobjektivnější v tom, že před kameru pozval kromě samotného Granta celou řadu účastníků tehdejšího vyšetřování i několik odborníků z oblasti medicíny. Právě jejich výpovědi jsou cennými zdroji informací, které i po více jak dvaceti letech dokazují, že tehdejší vyšetřování a uzavření případu bylo příliš rychlé a neprofesionální. 

Tyler Bryan ve filmu  / Soaked in BleachSoaked in Bleach Cobainovu smrt neobjasňuje. Nicméně předvádí fakta, která zpochybňují oficiální verzi Cobainovy smrti, která zůstane asi navždy zahalena mrakem nejasností. Zklamáni také budou ti, kteří by zde čekali nějaké písně od Nirvany. Nezazní zde žádná. Pro tento druh dokumentu by se sem ani nehodila. Je tu pouze několik archivních záběrů Cobaina z několika rozhovorů. Na dokumentu se nepodíleli ani dva přeživší členové Nirvany, Chris Novoselic a Dave Grohl. 

Cobainova smrt je tedy stále zahalena nejastnostmi stejně jako v případě úmrtí jiných slavných osobností, jako byli Elvis Presley nebo Marilyn Monroe. Cobainova osobnost a nejasné okolnosti jeho smrti budou možná provokovat i dále. V dokumentární podobě už byla prozkoumána několikrát. Na řadě už je jen hraná verze jeho osudů. Prozatimní snaha Courtney Love najít vhodného režiséra či představitele jejího zesnulého manžela se dosud minula účinkem (experimentální film Guse Van Santa Poslední dny, který byl Cobainovým životem jen volně inspirován, nelze za "regulerní" film o slavném zpěvákovi pokládat). 

P.S.: Soaked in Bleach nebylo zatím v Česku na DVD a BD nosičích oficiálně vydanné a zůstává tak zatím jen potenciální hozenou rukavicí pro případného distributora.

Originální trailer filmu Soaked in Bleach

NAŠE HODNOCENÍ FILMU:
7/10
VAŠE HODNOCENÍ FILMU:
Líbí se mi Nelíbí   Chci vidět Nechci vidět
0,0
NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
Top 20 ČR: 15. týden
Top 20 ČR: Do kina se moc nechodí S přibývajícími teplými dny se kinosály vylidňují. Ani několik přitažlivých novinek včetně nových Krotitelů duchů na tom nic nezměnilo. čtěte zde
Vydáno: 16.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 15. víkend
Box office: V USA vypukla Občanská válka U pokladen kin se prosadilo dystopické akční drama Občanská válka o rozdělené Americe v blízké budoucnosti, kde hrají manželé Kirsten Dunst a Jesse Plemons. čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Tady Havel, slyšíte mě? 6/10
Recenze: Dokument Tady Havel, slyšíte mě? vykresluje Václava Havla jako člověka mnoha paradoxů Dokument Petra Jančárka se zaměřuje na poslední tři roky v životě bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho část je věnovaná i natáčení jeho filmového režijního debutu s názvem Odcházení. čtěte zde
Vydáno: 13.04.2024 07:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 12. 4. 2024 - 18. 4. 2024
TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím Po delší době se v televizích objeví filmy, které ještě nedávno figurovaly v nabídkách kin. Největším lákadlem je oscarový trhák Všechno, všude, najednou, uvedení se dočká i hvězdně obsazená biografie Klan Gucci. ... čtěte zde
Vydáno: 12.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- Trailer: Priscilla (22.06.2023 10:30 v Novinky | Trailery)
- Assassination nabírá hvězdné obsazení (16.05.2023 08:30 v Novinky | Zprávy)
- Top 10: Angelo Badalamenti a David Lynch (15.04.2023 09:30 v Články | Publicistika)
- Zemřela Stella Stevens (18.02.2023 15:59 v Novinky | Zprávy)
- Zemřela Lisa Marie Presley (13.01.2023 07:34 v Novinky | Zprávy)
- Za horizontem: Blondýnka je nelichotivý portrét Hollywoodu (05.10.2022 13:30 v Recenze | Za horizontem)
- TV tipy: Radioaktivní matka zrodila hvězdu Bruce Lee (09.09.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Elvis volí prezidentku a prožívá summer massacre (22.06.2022 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Ana De Armas je Marilyn Monroe v teaseru filmu Blonde (16.06.2022 18:47 v Novinky | Trailery)
- Teaser: The Munsters (09.06.2022 14:30 v Novinky | Trailery)
- TV tipy: Králíček Jojo míří do krajiny ve stínu, kde pozná temnou tvář Brooklynu (06.05.2022 07:30 v Radar | TV tipy)
- Elvis: první trailer (18.02.2022 09:30 v Novinky | Trailery)
- Zemřela Blanka Bohdanová (03.10.2021 18:36 v Novinky | Zprávy)
- Téma: Ve stínu nejslavnější role: Emma Watson (Hermiona Grangerová, série Harry Potter filmů) (29.08.2021 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Hračky přicházející odnikud touží po svobodě (30.04.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Barry Seal, Giordano Bruno a Hanele spolu hrají dvojí hru, v níž je pronásleduje čistokrevné zlo (23.04.2021 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Šmoulové, Nebojsa a Marilyn se účastní války o planetu opic (18.12.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Mike i Dave sháněj holku, s níž prožijí konec světa a líbánky v Las Vegas (18.09.2020 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Král léta Doctor Strange řeší vraždu v Orient expresu (21.08.2020 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   14/2024

Opičí muž
7/10

Britský herec Dev Patel, který před lety zazářil v Milionáři z chatrče, po dlouhém snažení konečně představil svůj vysněný režijní debut. S ním složil poctu bollywoodu i oblíbeným akčním filmům a neopomněl ani indickou kulturu.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu